Inlägg

Inlägg som Omnious har skrivit i forumet
Av Omnious

Låt mig gissa. M$ vill ha komplett monopol på sin platform. Nästa steg är väl att endast tillåta Edge som browser och påtvinga pluton som enda säkerhetslösning. Fortsätter de så där kommer de gå samma öde tillmötes som Blackberry telefoner där man var helt inlåst i deras walled garden.

Av Omnious
Skrivet av jnsson:

Nej och Nej på dina "frågor" vad jag vet. Inte läst att de skulle göra något av dina frågor

Microsoft hävdar att de relayar datan mellan telefonen och datorn via sitt cloud enligt denna sajt. Så nu svarade jag delvis på min egen fråga.

https://www.ctrl.blog/entry/microsoft-phone-link-privacy.html

Av Omnious

Vad är haken, förlåt "upplevelsen" som det kallas på M$ lingo. Scannar Microsoft filerna på telefonen? Kopierar de kontakter, sms och samtalslistor och laddar up det till sitt cloud i utbyte?

Av Omnious

Intel har varit på dekis ganska länge nu. Har haft både Amd och Intel genom åren. Hela konceptet med en massa E-cores är ju bara trams för majoriteten av konsumenterna. Så mycket cpu cykler behöver inte bakgrundsprocesser annat än i servrar och där finns redan andra bättre lämpade segment. Ge oss konsumenter 6ghz+ i 6-12 P-cores och 4-E-cores maximalt. Hellre det än 8 p-cores och 16! E-cores vad ska vi med alla dessa E-cores till. Förutom att agera värmeelement på vinterhalvåret och artificiellt boosta multicore prestanda på pappret.

Av Omnious

Kan inte hårdvarutillverkarna och anti cheat företagen ta tummen ur r**en och fixa komplett stöd under linux för alla funktioner som finns på Windows så vi alla kan lämna MS bakom oss. Det skulle vara en win-win situation för alla. Tänk inga mer licensavgifter för whql drivrutiner eller dyra enterprise licenser för klienterna.

Av Omnious
Skrivet av Shadee:

Nja, alltså om man stängt av alla delningsalternativ med windows (skicka data o.s.v) läser de alltså fortfarande av dstorn, vad som startas, installeras o.s.v?

Läser de av allting på alla företagsdatorer också? Alla företagshemligheter som sparas i diverse excel och word-dokument?

Det ingår i telemetri paketet. Endast i Enterprise versionerna går det att stänga av helt och hållet.

Av Omnious
Skrivet av Söderbäck:

Njää.
Det lagda förslaget för chat control 2 förbjuder inte kryptering. Det är britterna som var inne på det spåret men det är alltså inte vad chat control handlar om riktigt.

Chat control bygger istället på att innehåll scannas av respektive tjänst när innehållet inte är krypterat. Det här skickas inte till operatörerna. Och själva krypteringen påverkas inte så mellanhänder får inte heller insyn.

Däremot stämmer det att lagstiftning kan uppdateras med nya iterationer efterhand efter att de röstats igenom i riksdagen.

Vem bryr sig om operatörerna inte får ta del av informationen när tjänsten i fråga, dess moderbolag, dotterbolag, sammarbetspartners och staten både i Sverige och i alla andra EU länder får ta del av det. Om Chat Control går igenom har folk mer skyddad korrespondens genom att skicka ett brev med okrypterad text på posten än att använda en dator eller telefon.

Av Omnious

En ISP behöver inga clientprogram på användarnas enheter för att konstatera bitorrent trafik. De kan se eller räkna ut det med stor sannolikhet och throttla det på infrastrukturnivå även om det går genom en vpn. Det här låter som det var något annat. Sydkorea är ett ganska korrupt land. En av dess presidenter dömdes till fängelse i 22 år och benådades senare av en annan president långt innan straffet var avtjänat. Det borde säga en del.

Av Omnious

Man får väl börja bygga upp en slags "Neo Retro" subkultur som distanserar sig från konstant uppkopplade ting och sätter teknologin i baksätet snarare än framsätet. Man behöver inte bli någon teknologisk luddit men om världen fortsätter i riktningen den är på väg i så är det inte vi som kommer kontrollera teknologin utan teknologin som kommer kontrollera oss. Kanske är det dags att gräva upp den gamla mp3 spelaren och koppla den till en bluetooth brygga så man kan använda moderna lurar och säga upp spotify abonnemanget som start på det hela.

Av Omnious

Så vem har rätt? Statista med BNP statistik år för år som alla kan följa eller en tolkning av det privata finansanalysföretaget Bloomberg? Korten är på bordet, nu får folk bilda sin egen uppfattning utifrån datan. Må den trovärdigaste källan vinna. 😁

Av Omnious
Skrivet av Swedishchef_90:

De förlorar 4% av gdp varje år i förlorad inkomst sedan dem lämnade, 900m £. De ångrar att dem lämnade.
Norge har sin olja, det är därför de går bra för dem.

Är det din egen tolkning? För enligt Statistas sammanställning mellan 1948-2023 för UK så stämmer det inte och deras BNP har bara ökat förutom under pandemiåren. Du och ni andra läsare kan själva se här svart på vitt.

https://www.statista.com/statistics/281744/gdp-of-the-united-...

Av Omnious
Skrivet av Swedishchef_90:

Storbritannien är väl ändå ännu värre på övervakning och anledningen dem lämnade var ju att skatt skulle införas även på skatteparadis...

Fast de drevs ju som att mass invandring var problemet

Visst det har du rätt i. Men poängen var att de lyckades lämna EU efter en folkomröstning. Vi i Sverige är inte på något sätt bundna att vara med bara för att vi en gång i tiden gick med när saker och ting såg annorlunda ut.

Norge klarar sig som sagt alldeles ypperligt utan EU och dess lämmeltåg till ett paneuropeiskt DDR.

Av Omnious
Skrivet av Whitepilledoomer:

Apples version låter ju i alla fall mer säker. Hela saken luktar dock annat. Det är inte övergreppsbilder de är ute efter.

Så klart det luktar annat. Man kan profilera folk jäkligt bra genom vilka bilder de tar, innehar och skickar till andra. Alltifrån politiska sympatier, sexuell läggning, religiös tillhörighet, värderingar, intressen, besökta platser, vilka man umgås med etc. En bild kan som känt säga mer än 1000 ord enligt det gamla ordspråket.

Av Omnious
Skrivet av Whitepilledoomer:

Fast fler i Sverige stödjer detta än i EU. Faktum är att vi definitivt fått Chat Control om EU inte fanns.

Ylva Johansson, som lagt fram förslaget, är ju svensk.

Jag tror inte Ylva har kommit på det här självmant. Någon från (S) partigrupp i EU eller någon lobbyist har givit henne detta att driva. Apple försökte ju med något liknande genom att ladda upp hashar på alla bilder i ens bibliotek och sen jämföra hasharna med kända bilder på CSAM men de fick backa på det. Problemet är att det kan missbrukas något grovt.

Av Omnious

Det är väl inte någon här som på fullaste allvar tror att Chat Control eller derivat därifrån uteslutande handlar om de stakars små barnens välfärd. Hade det vart så hade man givt pedofuler 20 år i fängelset och då hade man inte behövt ta till massövervakning som verktyg.

Jag tycker folk ska ta sig en tankeställare om vad som redan är klubbat de senaste åren som hemlig avlyssning utan brottsmisstanke, datalagrings direktivet, visitationszoner och nu detta. Vill vi verkligen vara kvar i EU om vi måste ge upp vår frihet? Man kan säga mycket om Storbritanien men i slutändan hade de modet att lämna EU, och vår granne Norge klarar sig aldeles utmärkt utan det.

Av Omnious
Skrivet av SuperNova:

Fast nu vrider du ju helt på konversationen och tar ett annat spår!

Företagen bestämmer ju över sin verksamhet, sett till att hantera sin data. Nej de kan ju inte börja profilera sin personal på ett sådant sett som ej är inom ramarna för arbetet och arbetsystemen. Men de får självklart se till att olagligt material inte finns på företagets system samt att personal inte utför olagligheter på företagets system. Om du tror något annat så är du väldigt fel ute.

Gällande att skicka sekretessbelagd data till 3e part/land så är det en annan typ av fråga. Det regleras självklart olika hårt inom olika verksamheter samt vart i verksamheten sagd verksamhet man befinner sig.

Att ex viss administrativ personal tillåts använda ex bildredigeringsprogram med AI (som samlar data) för att göra lite snyggare presentationer till det stående torsdagsmötet som tar upp trivsel i lokalerna är en sak.

Forskarna som sitter i labben däremot, de får endast köra väldigt specifika system/applikationer som ex är open source (granskade) alt väldigt kontrollerade system/applikationer med stenhårda sekretessavtal mot leverantören.

Som jag skrev tidigare så har företag där högre krav ställs SJÄLVKLART sett till att juristerna har på avtalen. MEN skulle ett avtal inte leva upp till kraven man har så finns det två vägar. 1. Man slutar använda mjukvaran. 2. Man tar fram ett separat avtal som stämmer överens med de krav man har.

Det är ju inte så att någon tar med sig en random mjukvara in i ett säkerhetsklassat system, skummar igenom ex TOS, tänker "ser bra ut", klickar ok och kör på.

Däremot skriver ju tillverkarna av program ner vad som gäller för att använda deras program samt specificerar om de ex samlar data osv. Det jag stör mig på i detta fall är att folk stör sig på att företaget samlar in och analyserar data, som är grunden för att funktionen användarna (inte alla uppenbarligen) vill ha.

Lite som att lämna in bilen på service och bli arg för att de öppnat bildörren, för på sätet ligger minsam min superhemliga ritning. De måste ju öppna dörren för att öppna motorhuven så de kan utföra servicen. Det finns lixom ingen anledning att klaga. Vad som däremot är konstigt är varför jag tog med ritningen och la den synligt på sätet när jag skulle till verkstaden DÅ JAG VET att de skulle öppna dörren?

TOS beskriver ju vad företaget gör så man vet och kan ta ställning till det! Det är väl bättre att de är tydliga och täcker alla ev hål/otydligheter så man inte blir förvånad i efterhand?

Det du börjar prata om att avtal bryter mot lagen är ju en helt annan sak. Skulle applikationstillverkaren börja analysera data som inte alls är relaterat till applikationen så är de ju ute på hal is.

Skulle ex valfritt komprimeringsverktyg ha ett avtal som säger att de har en demon som körs hela tiden och som analyserar allt som mikrofonen på datorn snappar upp, i syfte att kartlägga hur du röstade i EU valet så blir det ju en helt annan sak men det är ju inte det vi (inte jag i alla fall) diskuterar i dett fall.

Jag har arbetat på ganska många av de kategorier nu nämner ovan så jag tycker mig ha en ganska bra koll på hur det ser ut.
Ibland har man en mer öppen syn, ibland strängt nerlåsta system/nät till flera platser där INGET nätverk i någon form varit tillåtet pga sekretesskäl. Sen får man ju ha väldigt stränga rutiner för hur data flyttas in/ut i dessa miljöer och hantera den biten men det är en annan historia.

TLDR:

1. Man ser till att varje system/applikation uppfyller kraven man ställt, sett till vart och hur mjukvaran används. Det är inte konstigare än så.

2. Företag ser till att icke tillåten data finns och sprids i deras system och jobbar aktivt för förhindra detta och annat olovligt användande av deras system.

3. Avtalen med en liten bock i slutet avser att sätta premisserna för hur mjukvaran används. Att tjänster som är nödvändiga för mjukvarans funktion används är inget konstigt.

Problemet är att du tolkar detta ur ett väldigt snävt perspektiv. Du orerar över att företagen inte får profilera sin personal men lämnar samtidigt dörren helt öppen för när det gäller vad Adobe får göra mot deras kunder och materialet de i sin tur behandlar som kan tillhöra tredjepart.

Det är inte så att Adobe har givit sysadmin hos deras kunder verktyget att scanna arbetsmaterialet som finns på deras system lokalt och sedan kunna agera därefter. Vad de gjort är att hela deras mjukvarukollektion numera exfiltrerar data från sina kunders system till dem själva och gör dem till ägare av de intellektuella rättigheterna i materialet.

Ingen vettig person eller företagsjurist kommer acceptera Adobes ord om att scanningen endast kommer användas i brottsförebyggande syfte.

Av Omnious
Skrivet av SuperNova:

SJÄLVKLART får företagen ställa nästan vilka krav det vill på deras egna system som du frivilligt (läs företaget) väljer att använda. Det är ju en HELT annan sak att bevaka allmäna rum med kameror och att söka igenom uppladdad material på sina servrar efter ex CP.

Utgår ifrån att alla vettiga företag kör scannnngar på alla sina maskiner, dvs även de maskiner som du som anställd använder, för att förhindra vissa saker. Det är ju företagets maskiner så jag förstår inte alls vad du pratar för reglering här?!

Med ditt tänk så skulle ju SweC inte få moderera sitt eget forum om folk börjar lägga upp olämpliga saker. Nu får gärna SweC rätta mig om jag har fel men forumet ägs och drivs av SweC. SweC har satt upp regler för forumet och använder system (ex moderatorer) för att reglerna ska efterföljas. Gillar man inte det så behöver man heller inte posta här.

Samma sak med Adobe. Dom tillåter inte att vissa typer av material laddas upp och lagras på deras servrar så de använder verktyg för att förhindra det. Det är ju inte alls förvånande om de t.om har lagkrav på att inte lagra vissa saker på sina servrar.

Vidare. Att Adobe har en funktion som många användare nyttjar, där funktionen kräver att data scannan är ju inget konstigt. Att det sen kostar pengar och tid för att byta program är ju inget Adobe kan lastas för.

Det är ju företaget eller personen i fråga som får avgöra om det är värt att byta applikation eller inte.

Gällande TOS så har jag inte läst det i sin helhet. Men det är egentligen inget konstigt i sig att formulera sig som de gjort. Systemen som driver funktionerna kräver att data scannas. De som hanterar systemet har därmed tillgång till materialet. Vilka hanterar systemet? Det varierar över tid så man friskriver sig genom att skriva typ alla.

Men som sagt betyder det att all personal skall sitta och leta bland data?
Nej det lär vara bra reglerat inom företaget men den hanteringer sker inom företaget.

Samma sak som att poliser, läkare, myndigheter osv osv inte skall söka på personer de inte har orsak söka på. De hanterar ju sen intern med rutiner och regler men skulle de skriva ett TOS så skulle de förmodligen få ange att datat kan ses av typ alla. Ingen exakt jämförelse så tar det bara som ett exempel på principen.

Det där "företag kan göra vad de vill med sin egen verksamhet" resonemanget är ett typisk amerikanskt tankesätt. Det är inget som resten av den civiliserade världen står bakom. Inget seriöst internationellt företag, stat, kommun, rättsväsende, etc kommer tillåta ett amerikanskt bolag scanna (kopiera) deras sektretessbelagda dokument, forskningsresultat och affärshemligheter och ge dem äganderätt på dem. Avtatalsrätt i form av ToS är fortfarande underställt lagen. Om du upprättar ett avtal som andra skriver under och avtalet bryter mot lagen eller är missvisande så är det du som blir straffskyldig.

Av Omnious
Skrivet av SuperNova:

Alltså om integriteten/sekretess är så pass viktigt och man samtidigt bara vill ha de grundläggade funktionerna så är det väl bar att välja en annan mjukvara? Alt låsa mer allt i brandväggen (med risk att applikationen slutar fungera som den ska).

Datan som "läcks" till Adobe är ju relaterat till mjukvaran. Att man sedan kör en kontroll på materialet som laddas upp i syfte att stoppa brott lär ju mer eller mindre garanterat ske ändå, fast på personalens egna företagssystem.

Så jag föstår faktikst inte problemet?

Integritet/sekretess är fruktansvärt viktiga saker i dagens läge mer än någonsin tidigare i historien.

Sedan är det inte upp till random mjukvarubolag att samla in användardata i "brottsbekämpande syfte" på eget bevåg. Inte vem som helst får driva bevakningsbolag i Sverige heller för den delen även om syftet är att hindra, upptäcka och förebygga brott. Sådan verksamhet är starkt reglerad. Man kan inte komma med ett tveksamt juridiskt giltigt ToS och tro att man kan göra vad som helst bara för att syftet "kan vara gott". Sen har folk också utbildats i att arbeta i Adobe produkter. Det är inte bara att byta om det inte passar helt plötsligt när mycket tid och pengar redan har investerats.

Av Omnious

Tröttnade på Adobe Reader för några månader sedan och avinstallerade skräpet. Hela autouppdateringsfunktionen i programmet beter sig som ren malware. Man kan stänga av dess processer och autostart och plocka bort register ändringar och tasks och ändå kommer de tillbaka genom att suspekta cmd körs i bakgrunden några veckor senare. Nu får det räcka med det integrerade pdf stödet i webbrowsern.

Av Omnious
Skrivet av mrqaffe:

Alla nyare bilar är utrustade med gps och mobiltelefon/bredband oavsett om du ser nått av det eller inte för det är lagkrav på det.
eCall
https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/security-and-eme...

Ecall är ett separat system som är avstängt tills bilen hamnar i en olycka. Tex krockkuddarna utlöser eller gkrafterna indikerar på en krock. Biltillverkarna spårar via en inbyggd sändare med simkort eller vsim, tekniskt sett är det en inbyggd mobiltelefon i bilen. Den går att stänga av om man är tekniskt händig.

I USA säljer biltillverkarna förarnas körvanor bland annat till försäkringsbolag som sedan anpassar priset på försäkringspremierna. De loggar precis allt. Hastighet, hastighetsbegränsning på väg, acceleration, deacceleratiom, rattutslag, bromsverkan, gps position, pratar föraren i telefon medans den kör, volym på högtalarna när media spelas, används bilbältet, video från trötthets kameran, video från filassistans systemet.