Fractal Design är ett varumärke som i första hand kanske inte förknippas med produkter som befinner sig utanför ditt datorchassi. Visst har de breddat sitt utbud något under åren och säljer både nätaggregat och kylare.
Under Computex 2024 visade dock tillverkaren att de har ännu fler strängar på sin lyra och avtäckte lite oväntat ett headset men även en datorstol. Bestyckad med en släng skandinavisk design, genomtänkta funktioner och produktnamnet Refine ämnar nu Fractal Design äntra ditt kontor, spelrum och vardagsrum på fler sätt.
Under vår korta tid tillsammans med stolen under avtäcknings-eventet i samband med Computex var intrycken positiva om än korta. Nu har vi haft Refine hos oss en lite längre tid och har en del intryck och åsikter.
Gamingstol som inte är gaming
Fractal Design har nästan alltid varit lite av en anti-tes till det designspråk som traditionellt har förknippats med datorhårdvara och gaming. Framförallt har det varit synligt med de senaste generationerna av produkter. Istället för att vara anonyma produkter som ska gömmas undan har de dock satsat på design som inte skäms för att synas. Istället för akvariechassin och sci-fi-estetik har företaget lagt krutet på industriell design med organiska inslag, framförallt med tillskotten North och Terra som nyttjar trä.
Med Refine har tankarna gått i samma bana. Neutrala färgtoner i ljusgrått eller mörkgrått och en design som är både funktionell och stilig. Klart är att Fractal riktat in sig på den grupp köpare som vill ha god funktionalitet och en seriös design men kanske inte vill punga ut för en Herman Miller Embody-stol.
Refine finns tillgänglig som tidigare nämnts i ljusgrått eller mörkgrått och antingen klädd i tyg eller med ett meshnät för den som blir varm om ryggen likt undertecknad. Därtill finns en premium-version i Alcantara-tyg och där sticker prislappen iväg. Utöver armstöd som går att justera i fyra riktningar har ryggdelen ett inbyggt stöd för ländryggen som går att justera i både höjd och djupled. Därtill finns en justerbar kudde för nacken som kan tas av.
Montering och byggkvalitet
Att montera stolen är en relativt konventionell procedur för dig som har monterat en datorstol tidigare. Beslag och verktyg medföljer i förpackningen tillsammans med instruktioner som är fysiskt enorma.
Själva monteringen tar ungefär fem minuter att genomföra och vi rekommenderar att du har gott om utrymme på golvet för detta och för att få översikt över delarna.
När allting är ihopsatt är första intrycket positivt. Stolen känns solid och välbyggd. De rörliga delarna har lite spel för att röra sig vilket är väntat med en konsumentprodukt som har så många rörliga beståndsdelar. Mesh-nätet i den mörka stolen känns solitt och vi betvivlar att det ger upp i första taget. Rent estetiskt är dock den ljusgrå textilstolen en höjdpunkt, materialet har bra textur och en trevligt varmgrå kombinerat med metalldelar i en varmare vit. Detta gör den till ett snyggt inslag i varje hem och den ser riktigt premium ut.
Hjulen verkar inte ha några större problem att rulla runt på våra golv men som vanligt med kontorsstolar kan detta variera kraftigt beroende på golv och det är som vanligt rekommenderat att ha någon form av skydd om du har parkettgolv.
Utöver klädsel helt i vävt tyg på fabric-versionen är mesh-nätet på meshversionen konstruerat av nylon. Hjulkorset är tillverkat i aluminium medan plastdelarna uppges vara tillverkade av glasfiberförstärkt PP/PA (Polypropen/Polyamid).
Komfort
Komfort är givetvis något som är väldigt individuellt men för att förtydliga vad jag är van vid använder jag en Noblechairs Hero i hemmet och en ergonomisk stol på jobbet. När jag först placerar bakdelen i mesh-modellen och lutar mig bakåt är första intrycket att stolen är väldigt bekväm. Det är enkelt att hitta reglagen för att göra de justeringar som krävs och stödet för ländryggen går utan större ansträngning att anpassa till hur jag vill ha det.
Själva sätet är något smalare än den fåtölj-liknande sittdyna jag har på min Noblechairs Hero hemma. Stolen i hemmet köpte jag för att kunna sitta i skräddarställning och den är egentligen för stor för mig. Med Refine tvingas jag istället att sitta rätt och det märks direkt att min rygg bli avlastad och jag sitter mer rakt av mig själv.
Armstöden är väldigt lätta att justera och det går enkelt att få till en arbetsställning där min kropp är upprätt istället för hängande likt en säck potatis. Efter några timmars arbete justerar jag min ställning något och då går det fort att justera stödet för ländryggen för att fortsatt uppfylla samma funktion utan att behöva resa sig.
Trots att jag sitter med en testrigg som spyr ur sig varmluft och en arbetsdator som gör detsamma upplever jag inte samma kvava känsla runt ryggen som jag annars lätt gör utan mesh-tyget håller mig ventilerad.
Spontant känns stolen väldigt bekväm och jag upplever under en normal arbetsdags färre tillfällen där jag känner att jag måste resa mig och gå runt för att undvika träsmak i Gluteus Maximus.
Sätesdjupet är ställbart i vad som verkar vara fyra olika lägen vilket är välkommet. Finns det något att anmärka på är det dock en detalj relaterat till detta. När sätet är i något av mittenlägena för djupet så har det lite för mycket spel och kan glida framåt och bakåt en gnutta. Det är inget enormt problem men det sticker ut eftersom andra delar är så solida.
En andra punkt vi hittar anmärka på är valet att armstöden inte går att låsa i framåt-bakåt justeringen. Detta göra att armstöden ofta "glider iväg" när jag tar i dessa för att skjuta mig bakåt i sittande läge. Det är återigen inte ett enormt problem men jag hade föredragit att om det satt fast.
Sammanfattande tankar
Vi fick våra första intryck av Refine redan för några månader sen när vi testade den på Computex och jag var orolig att vi skulle upptäcka brister när vi testat den en lite längre stund. Det verkar dock än så länge finnas ganska lite anledning till oro. Både jag och Jonas har nu haft möjlighet att plantera våra bakdelar i stolarna under några dagar och har i princip samma uppfattning – det enda vi inte tycker om är att armstöden inte går att låsa i djupled.
Det mesta andra är antingen bra eller utmärkt. Väldigt hög komfort blandat med ett otroligt stilfullt formspråk gör att Refine inte gör oss besvikna. Monteringen och byggkvaliteten är som ovan nämnts väldigt bra, framförallt när vi jämför mot andra gamingstolar som ligger i samma prisnivå.
När vi är inne på just priset går Refine i skrivande stund loss på lite drygt 6 500 kronor vilket är mycket pengar. Priset känns dock inte oskäligt med tanke på att det finns betydligt sämre stolar som kostar lika mycket.
För den som önskar Alcantara-tyg är dock prislappen markant högre och stolen går istället loss på 10 500 kronor. Troligtvis kanske inte detta blir en storsäljare men alternativet existerar för den som föredrar texturen hos det materialet.
I det stora hela är Fractals första stol en produkt som lovar gott inför framtiden. Den är bra på det den gör och erbjuder en designmässig och funktionell kontrast på en marknad som länge varit översköljd av racingstolar av varierande kvalitet. Produkten känns vuxen och genomtänkt och är därtill en bekväm plats där man kan parkera sin ändalykt.