Efter många år och förseningar har Noctua under 2024 äntligen lanserat uppföljaren till den forna flaggskeppskylaren NH-D15. Sedan föregångaren såg dagens ljus har det hänt mycket på marknaden för processorkylare generellt och luftkylare specifikt. Det är dags för testlabbet att sätta tänderna i bjässen och se hur den står sig mot konkurrensen.

TL;DR – en snabb sammanfattning av Noctua NH-D15 G2

noctua-nh-d15-g2-1.jpg

Noctua NH-D15 G2 är en massiv kylare som erbjuder kylprestanda i toppklass, primärt märks det vid väldigt krävande scenarion där hög kyleffekt krävs. Byggkvaliteten är i absolut toppklass och det har inte sparats in på varken tillbehör eller material. Det som gör produkten svår att rekommendera för gemene datorentusiast är priset på nästan 2 000 kronor.

Det går att hitta kylare som erbjuder betydligt mer prestanda för pengen. NH-D15 G2 är i mångt och mycket en lyxkylare för den som vill köpa en Noctua-kylare och är beredd att betala för det.

Fördelar

Noctua NH-D15 G2 erbjuder prestanda och en helhetsupplevelse i toppklass men hämmas av ett skyhögt pris.

  • Kylförmåga i toppklass

  • Byggkvalitet i toppklass

  • Gedigen och genomtänkt monteringsmekanik

  • Trevlig ljudprofil

Nackdelar

  • Skyhögt pris

  • Konkurrensen ger mer för pengarna

  • Inte en självklar vinnare i "normala" arbetslaster

  • Rätt variant krävs för optimal prestanda

Pris vid publicering: 1 949 kronor

Hoppa till den fullständiga sammanfattningen

noctua-nh-d15-g2-2.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Noctua

Modell

NH-D15 G2

Material

Aluminium, koppar

Fläkt(ar)

  • 2 st. NF-A14x25r G2 (1 500 RPM ±10%)

Kompatibilitet

  • Intel LGA 1851, 1700, 1200, 1151, 1150, 1155 och 1156

  • AMD AM4 och AM5

Kylpasta

Medföljande NT-H2

Konstruktion

Tornkylare med åtta värmeledningsrör

Mått

Djup: 152 mm
Bredd: 150 mm
Höjd: 168 mm

Vikt

1 525 gram

Kartongen kommer i sedvanlig Noctua-brun och ett designspråk som känns igen. På ytan känns mycket igen från föregångaren NH-D15 men generation 2 är omdesignad från grunden. Kylflänsen i sig påminner om föregångaren men har denna gång uppgraderats till 8 värmeledningsrör och en assymetrisk design. Kylflänsen är inte centrerad över basplattan vilket bör bidra till ökad kompabilitet med fler moderkort.

noctua-nh-d15-g2-21.jpg

Fläkten sträcker sig väldigt långt ut i ramen.

Därtill är fläktarna en helt ny design som lanserades tillsammans med kylaren. NF-A14x25r G2 tar egentligen idén från NF-A12x25 och skalar upp den till 140 mm. Riktigt så enkel är dock inte vetenskapen bakom varken designen eller materialvalen. Detta är en av de bidragande faktorerna till den långa utvecklingstiden och mängden förseningar. Grundidén är att fläktbladen ska vara så långt ut i ramen som möjligt för att flytta en så stor mängd luft som möjligt vid varje rotation. Detta samtidigt som ljudnivån ska förbli låg och tillförlitligheten ska vara hög.

För att göra det hela en smula mer komplicerat har Noctua därtill valt att lansera tre versioner av kylaren för att ge bästa möjliga prestanda med olika processorsocklar. Först och främst har vi standardvarianterna av kylaren med en konvexitet på basplattan i linje med vad företaget historiskt har använt sig av. Utöver basversionen säljs även modellerna med suffixen LBC och HBC som står för High Base Convexity respektive Low Base Convexity. Som går att utläsa av namnen har de två varianterna olika konvexa basplattor där HBC-modellen är särskilt anpassad för Intel LGA 1700-processorer som har böjts av sockelns låsmekanism. LBC-modellen är istället framtagen för att ge så god kontakt som möjligt med väldigt platta processorer från tillexempel AMD:s AM5.

noctua-nh-d15-g2-7.jpg

Det är dags att kika inuti kartongen och allt som medföljer. Produkten är paketerad väl och känns genomtänkt och välskyddad. Utöver de båda fläktarna och kylaren och monteringsbeslag medföljer lite annat smått och gott.

noctua-nh-d15-g2-6.jpg

Det har inte sparats in på tillbehören.

Dels en tub av företagets lite nyare kylpasta NT-H2 men även en skruvmejsel med torx-huvud för montering. Därtill skickas det med våtservetter med alkohol för att ta bort gammal kylpasta, en 4-pin PWM Y-kabel, två stycken 4-pin PWM adaptrar för låg ljudnivå, ett kylpasta-skydd för sockel AM5, en chassidekal samt brickor för montering under låsmekanismen på sockel LGA 1700.

noctua-nh-d15-g2-9.jpg

Medföljande brickor för LGA 1700.

Monteringssystemet känns igen sedan tidigare med det stora undantaget att tillverkaren har bytt skruvar till Torx-fattning från tidigare Philips-fattning. Som tidigare nämnts medföljer specialbrickor för LGA 1700-sockeln vilket vi kommer använda till några av våra tester. Dessa har som funktion att avlasta en del av trycket som låsmekanismen har på processorn.

noctua-nh-d15-g2-11.jpg

Efter att låsmekanismen tagits bort placeras brickorna ut vid hålen.

noctua-nh-d15-g2-13.jpg

Distanserna avslaster trycket låsmekanismen applicerar på processorn.

För att göra detta behöver låsmekanismen skruvas av med den medföljande Torx-mejseln, därefter förs plastbrickorna på plats över hålen och sedan skruvas låsmekanismen tillbaka. här upptäcktes vissa svårigheter med skruvarna till moderkortet vi använder då de är precis alldeles för korta för att skruvas tillbaka med brickorna utan att applicera en del tryck. Vi noterade dock att vissa andra moderkort har en gnutta längre skruvar vilket gjorde processen betydligt lättare.

Noctua har en liten guide i manualen i hur kylpastan bör appliceras för att garantera rätt mängd och spridning på olika processorer.

noctua-nh-d15-g2-17.jpg

Det finns utrymme för relativt stora minnesmoduler.

Kylaren lämnar 32 mm utrymme för primärminnesmoduler men den främre fläkten kan justeras för att ge utrymme om du har högre minnen. Det är även alltid trevligt att se fläktar med rund ram på kylare som kombinerat med en förskjutning av kylflänsen lämnar utrymme för stora kylflänsar på moderkortet.

noctua-nh-d15-g2-16.jpg

NH-D15 G2 finns än så länge enbart tillgänglig i Noctua-brun.

Utöver anmärkningen med att det kan vara lite meckigt att få på brickorna under låsmekanismen på sockel LGA 1700 finns det inget att anmärka på. Noctuas monteringssystem är i vår mening ledande på kylarmarknaden.