Inlägg

Inlägg som LANberg har skrivit i forumet
Av LANberg
Skrivet av AllMessedUp:

Vad är det för skillnad på att köpa "mobilt bredband" mot att teckna ett mobilabb -> köpa valfri Router som stödjer simkort?

I praktiken ingen alls så länge det är ett abonnemang med obegränsade data.
Det kan vara dyrare att teckna ett separat abonnemang för mobilt bredband. Fördelen är att du ofta får med en router på köpet och kan få all support från din operatör. Men det är inte säkert att du får den router som passar dina behov bäst.
Om du redan har ett mobilabonnemang med obegränsade data blir det ofta billigare att köpa ett extra SIM-kort för data eller telefoni/data och skaffa en egen router.
Det är bara att räkna på totalpriset för mobiltelefoni och bredband (med kostnaden för en router borträknad) och jämföra. Det kan löna sig att byta abonnemangsform och/eller operatör. Själv klippte jag fiberlinan för tre år sedan och har kört med först 4G och därefter 5G sedan dess.

Av LANberg

Du kan hitta helt ok begagnade 4G-routrar för drygt 300 kronor på Tradera. De kan ge nedladdningshastigheter på över 100 Mbit/s om mottagningen är bra.
Att hitta en begagnad 5G-router för under 2 000 kr är svårt; framförallt så här års när alla vill ha 5G till sommarstället.
https://www.tradera.com/

Av LANberg
Skrivet av pekinganka:

Men notera: "Extern antennport. Anslut till externa antenner. Gränssnitt typen är TS-9 och den stöder bara frekvensband N78 (3300MHz~3800MHz)." Är du ute i skogen där bara låga band (700 - 900) finns så är detta fel router att koppla extern antenn till.

Ah, bra att veta.
Tack för förtydligandet!
Men det finns kanske någon annan router som funkar?

Av LANberg
Skrivet av Hyllbert:

Folk som ställer sig nånstans och tror det är okej att göra det bara för att man sätter på varningsblinkers är en speciell typ av människor. Och med det menar jag givetvis inget bra.

Dessutom är det väl inte tillåtet?

Skrivet av kundun:

Grundreglen är snarare tvärtom, är det inte markerat att man får parkera/stanna så får du i regel inte det. Stanna kan man dock göra på många ställen, men det är inte det folk gör, dom parkerar med varningsblinkers...

Skrivet av [SH]:


Fortfarande fel att sätta på varningsblinkers - de ska bara användas vid olycka och haveri samt att de kan användas vid bogsering.

Jag anser att vi behöver en lagändring som gör att bärgningsföretagen utan ingående kontroller kan bogsera bort varningsblinkande bilar till uppsamlingsplatser där bilägaren får betala ett par tusenlappar för att hämta ut bilen (om det inte är ett äkta haveri då försäkringsbolagen förstås ska hantera problemet).
Det hade kanske varit ett bra sätt att minska antalet fulparkeringar med varningsblinkers?

Av LANberg
Skrivet av Atotal:

Jag ska hålla utkik! Har ingen stress att få dit en router. Skulle vara nice att kunna fjärrstyra värmen så jag kan slå på det innan jag kommer, men det är inget livsviktigt behov direkt.

Tror 4G mottagningen är rätt kass där. Men jag kanske ska prova för att se om det blivit bättre. Behöver ju inga värsting hastigheter.

Den dåliga mottagningen gör kanske att du behöver riktantenner oavsett om du använder 4G eller 5G? Samtidigt byggs 5G-nätet ut i en rasande takt så problemet kanske inte ens existerar nästa sommar, precis som @D. upplevde.

Skrivet av D.:

…Har insett, både där och när jag hjälpt andra, att det har betydelse hur modemet/routern placeras. Man bör sträva efter att försöka maximera signalen mot mobilnätet, sen får man anpassa övriga nätet efter det.

Man skulle ju t o m kunna placera modemet i en extern antenn och sen dra ethernet vidare, övervägde det först men sen behövdes det inte när de uppgraderade masten.

Antennerna är, som du nämner, överlägset viktigast och kan kräva en hel del testande för att hitta en placering som ger tillräckligt hög hastighet. Den kombinerade utomhuslösningen med antenn och modem i en enhet (Nokia FastMile, Zyxel NR7101/NR7102/NR7103, ZTE MC7010 m.fl.) som vi diskuterade i ett tidigare inlägg brukar ge höga hastigheter om mottagningen är någorlunda ok eftersom de optimerar kommunikationen och sedan ansluts till en separat router via en vanlig nätverkskabel (för utomhusbruk). Men ibland räcker de inte till och du har inget annat val än att använda riktantenner.

Om man blir tvungen att använda riktantenner bör kablarna mellan antennerna och modemet/routern vara så korta som möjligt för att ge en så stark signal som möjligt. Många 5G-routrar har anslutning för externa antenner och kan dessutom köras i bryggläge, vilket gör att man bara använder dem som modem. Den här lösningen kan vara billigare än att köpa ett separat modem, och gör att man kan placera 5G-routern alldeles på insidan av huset, t.ex. på vinden, och sedan ansluta den till en separat router på valfri plats i huset via en vanlig nätverkskabel. Men dessa båda funktioner finns inte hos alla 5G-routrar och är därför viktiga att kolla upp innan köpet.

En del routrar har dessutom en programmerbar funktion för automatisk omstart som minskar risken att enheten hänger sig efter ett tag. Den här funktionen har funnits hos de 4G- och 5G-routrar från ZTE jag själv har använt.

@Atotal: ZTE MC801A – den 5G-router jag själv använder – har samtliga dessa funktioner (antennanslutningar, bryggläge och programmerbar omstart) och kan kanske vara värd att prova? Den brukar gå att hitta begagnad för under 2 000 kr. Den gör det möjligt att testa olika riktantenner och om den inte passar dina behov är den lätt att sälja vidare för samma pris.

Av LANberg

@Atotal – begagnade 5G-routrar är dyra så här års eftersom många inser att de kan vara bra att ha på sommarstället. Om du inte har bråttom brukar det gå att göra fynd på Tradera och Blocket när folk säljer av sina saker under årets magraste månad (februari).
Det går däremot att fynda utmärkta begagnade 4G-routrar för 300–400 kr. Om du köper en router med uttag för externa antenner kan du få en riktigt bra mottagning på 4G som har längre räckvidd än 5G.

Av LANberg
Skrivet av Atotal:

Insåg precis att jag har en annan nära släkting som kör telia familjeabbonnemang obegränsad + telia mobilt bredband obegränsad.

Så där borde jag kunna plocka ut ett extra sim för 219kr/månad och då ha obegränsad surf? Visst borde jag kunna slänga in ett sånt sim i en router trots att det är ett "mobilabonnemang" istället för mobilt bredband?

Det ska inte vara något problem. Många äldre 4G/5G-routrar har även telefoniportar för att ansluta fasta telefoner (min 5G-router har det) för att man även skulle kunna ringa via SIM-kortet i sin router. Du brukar även kunna ta emot/skicka SMS via 4G/5G-routrar.

Ett tag hade ju operatörerna begränsningar av mängden data även för sina ”obegränsade” abonnemang via någon skum fair use-klausul, men de måste väl vara borta i dag?
Jag vet inte vad som gäller för Telia, men Telenor har det i alla fall inte. Jag kör mobilt bredband hemma sedan flera år och betalar 169 kr/månad (chockhöjt från tidigare 89 kr/månad) för ett extra datakort till mitt vanliga (obegränsade) mobilabonnemang. Då får jag 5G-bredband med nedladdningshastigheter som sällan underskrider 700 Mbit/s. Och jag gör av med knappt en terabyte data per månad.

Som sagt – börja med att testa vilka hastigheter 4G ger. Det kanske räcker och blir rejält mycket billigare.

Av LANberg
Skrivet av Atotal:

Vad är det för tjänster du kör? För mig är väl knäckfrågan egentligen om den klarar teams eller ej.

Hastigheten hos 5G-enheter (och även snabbare 4G-enheter) är sällan något problem så länge mottagningen är stabil och bra.
Om mottagningen är riktigt bra kan 4G-routrar ge över 100 Mbit/s i nedladdningshastigheter. 5G-enheter är förstås ännu snabbare.
Men det finns inga fasta svar – man måste helt enkelt testa på plats (och ofta även med olika operatörer).

Av LANberg
Skrivet av Atotal:

Du har alltså sommarstugeabonnemanget?
När jag kikar på hemsidan så erbjuds bara nokia fastmile. Ingen router. Men vad jag förstår kopplas nokia enheten i en vanlig router för att ge den 5G kapabilitet?

Den vanligaste lösningen för att få bredband via 5G/4G handlar om att kombinera tre olika delar i samma enhet – en s.k. 5G-router för inomhusbruk:
* Antenner för mobil datakommunikation (5G/4G).
* Ett 5G/4G-modem för mobil datakommunikation.
* En vanlig trådlös router för att kunna ansluta flera enheter till modemet och Internet (och varandra).
Den här lösningen är överlägset vanligast eftersom den innehåller allt som behövs i en enda enhet och inte är större än en vanlig router. Den kallas ibland även för CPE (Customer Premise Equipment), vilket kan förvirra folk. Den placeras inomhus och fungerar utmärkt om mottagningen är bra.

Om mottagningen är något sämre kan du få högre hastigheter med hjälp av en lösning där antennen (och ibland även 5G/4G-modemet) placeras utomhus.
Nokia FastMile är inte bara en antenn utan en kombination av en ”smart” antenn och ett 5G-modem. Den placeras utomhus och kombineras sedan med valfri router för att ge ett ”normalt” bredband.
Några liknande produkter är Zyxel NR7101/NR7102/NR7103 och ZTE MC7010.

Om mottagningen är riktigt dålig behöver du montera riktantenner, som förstärker signalerna, på stugan. Du kombinerar oftast två längre sprötantenner som monteras i 90 graders vinkel mot varandra. På lite håll ser de ut som en lång tv-antenn.
Du ansluter sedan antennerna till en 5G-router (placerad inomhus) som måste ha anslutningar för externa antenner. Många 5G-routrar saknar dessa anslutningar så det gäller att välja rätt router.
(Det finns även riktade panelantenner för utomhusmontering, men om mottagningen är riktigt dålig verkar ”klassiska” sprötantenner funka bäst.)

Stirra dig inte blind på 5G eftersom 4G har längre räckvidd och ofta kan ge mer än tillräckliga hastigheter. Motsvarande 4G-lösning är dessutom betydligt billigare – du kan hitta begagnad utrustning billigt på Tradera och Blocket.

Och vilket bredband har du hemma? Det kan kanske vara värt att byta till att använda 5G i stället för fast bredband hemma om totalkostnaden blir lägre? Hur mycket kostar ett obegränsat Teliaabonnemang med två extra användare (ett SIM-kort för bredband hemma och ett SIM-kort för bredband i stugan)?
Många väljer att ha ett separat abonnemang för bredband via 5G, men det behövs inte alltid (det högre priset brukar bero på att du får med en 5G-router om du väljer ett separat abonnemang för 5G-bredband). Om bredbandet hemma inte måste vara i gång när du är i stugan kan du kanske klara dig med ett extra SIM-kort och ta med det (eller även 5G-routern) mellan hemmet och stugan.
Den utrustning du får med ”på köpet” när du tecknar ett separat 5G-abonnemang är inte heller alltid den som passar dina behov bäst. Det kan bli både billigare och bättre att bara skaffa ett extra SIM-kort till ett befintligt abonnemang och köpa utrustningen separat.

Av LANberg
Skrivet av Nucky:

Vad för abonnemang talar du om? Villkoren stipulerar följande;

- Vår tv-tjänst behöver en bredbandsanslutning från Telia eller annan leverantör. Vi rekommenderar en hastighet på minst 10 Mbit/s för tv-tjänsten och 50-100 Mbit/s om ni är flera användare.

Sorry, missförstod när jag tittade på beställningssidan …

Av LANberg
Skrivet av gurkburk92:

Längesen man köpte något via tex tradera eller blocket. Men gjorde det förra veckan.

Nyss såg jag att säljarens konto var avstängt & det är tradera som stängt kontot. Enligt appen står köpet som "skickat utan spårningsinformation", vilket inte var så konstigt egentligen, det stod samma på köpet av ett par hörlurar för några månader sedan.

Men för 5000kr, ett rtx 3080 till tjejen, så verka de såklart lite sus, men samtidigt kanske det var så tradera rulla?

Massor med omdöme som bara var bra, men igårkväll hade kontot blivit bombat med "polisanmäl" osv. Dum som man var tog man inte köparskydd... Fan asså..

Nu väntar man på att snuten ska ringa så man kan anmäla & skicka till banken, förhoppningsvis återbetald via dem.

Jag har inte blivit lurad än, men har börjat välja till Traderas köparskydd som standard. Det känns lika bra att räkna in de ungefär 5 procent detta kostar i totalsumman för att få den där extra känslan av säkerhet.

Av LANberg
Skrivet av knewt:

Äsch, man måste ju få ha lite kul ibland också!

Svårt att tro att Fyndiq inte betalar tillbaks pengarna, speciellt nu när dem inte hunnit skicka varan. Vi har ju distansavtalslagen i Sverige.

Om du har betalt varan med ett kontokort kan du även kräva att få pengarna tillbaka via den utgivande banken.
https://www.hallakonsument.se/ekonomi/kortreklamation-reklame...

Av LANberg
Skrivet av Thomas:

Laddare skulle jag verkligen rekommendera att undvika därifrån... Har sett allt för många teardowns av laddare av t ex som är fullkomligt livsfarliga, både vad gäller risk för elchocker och även brandrisk, många från liknande sidor (Wish, AliExpress, Temu, eBay).
Köp något från en svensk butik där de faktiskt är CE-märkta på riktigt, och inte bara att de har ett låtsasmärke på laddaren. Det finns billiga sådana också.

Svensk press tog ju för några år sedan upp hur farliga de billiga namnlösa USB-laddarna från Kina var.

Amazon säljer laddare från många välkända märken och har ofta riktigt bra extrapriser.
Flera av dessa märken har dessutom egna webbutiker – ofta med bra extrapriser. Någon av dem (jag minns inte vilken) levererar dessutom via Amazon.

Själv köpte jag nyligen den här galet lilla Anker-laddaren från Amazon för extrapriset 199,99 kr.
https://www.amazon.se/dp/B0B2VC6J8Q?th=1
Den ger 30 W ut och laddar de flesta mobiler väldigt snabbt. Den har dessutom stöd för USB PD, vilket gör att den kan ladda batteriet på plats i vissa kameror och även många nyare laptopdatorer, även om den lägre effekten kanske gör att laddningen av dessa går lite mer långsamt än normalt.

Av LANberg
Skrivet av DasIch:

... Vidare stör jag mig på att det ska krävas sjutton varv för fullt utslag.

Testa att köra gokart. Där snackar vi direkt styrning (en sjuttondels varv för fullt rattutslag)!

Av LANberg
Skrivet av Linkan42:

Förbjud telefonförsäljare och säljare som plingar på hos ens bostad.

Om JAG behöver en produkt/tjänst så kommer JAG söka upp er, inte tvärtom! (!!!!)

Jag är för svensk av mig alldeles för ofta, så framöver har jag nu ett mål om att strikt säga "Nej tack, jag är intresserad" och stänga dörren i deras nyllen på direkten. GGAAAHHHH

</gubbgnäll>

På A svarar jag NIX-tjänsten: https://nixtelefon.org/
PÅ B svarar jag ”tydlig lapp på dörren”

Mitt ex hade uppfostrats till att alltid vara artig mot andra och hade tidigare haft väldigt svårt att säga nej till telefonförsäljare. Men efter många och långa diskussioner insåg hon att hon faktiskt inte behövde vara det minsta trevlig mot oönskade uppringare eller säljare utan bara kunde avbryta utan att behöva förklara sig.

Det bästa är att göra det du själv har insett – att bara säga ”Inte intresserad!” och avsluta samtalet eller stänga dörren. Det är en bra lärdom eftersom man aldrig ska ge en sådan säljare möjligheten att komma i gång med ett samtal – de vet hur man sedan tar sig vidare.

Själv blev jag förra året asförbannad på en 25-åring som försökte sälja kabel-tv- och bredbandsabonnemang från Allente.
Han försökte smita in genom entrédörren tillsammans med mig, hävdade att hans kollega redan var i trappuppgången och krävde i princip därför att bli insläppt. Jag kände att det enklaste sättet att hindra honom var att bli ännu mer aggressiv än han själv och berätta att jag enligt nödvärnsrätten lagligen kunde använda precis så mycket våld som krävdes för att slänga ut honom om han försökte tränga sig in. Jag vet inte om han sedan ändå lyckades ta sig in i uppgången, men han ringde i alla fall inte på min dörr (han kunde inte veta vem jag var) …
Jag ringde förstås även Allente nästa dag.

Av LANberg

Fyndiq säljer även samma mus med ett annat artikelnummer för 391 kr:
https://fyndiq.se/produkt/galler-logitech-g502-lightspeed-tra...

Om du har Mecenat eller Mecenat Alumn kan du även få 5 procent rabatt hos Fyndiq. Det blir drygt 19,50 kr för den här musen, vilket täcker större delen av fraktkostnaden på 29 kronor.
https://mecenat.com/se/fyndiq
https://www.mecenatalumni.com/se/fyndiq
Många bäckar små …

Av LANberg

Det börjar nog bli dags för en separat hundgnälltråd …?

Av LANberg
Skrivet av mr_sQuinty:

Troligast bara dåligt uppfostrad vilket många småhundar är , dom är så gulliga juh...

Det är nog precis det som är problemet med grannarnas hund. Tidigare tokskällde den på mig så fort jag träffade dem ute på svalen och de gjorde inget för att tysta den förrän jag själv skällde tillbaka på hundj-veln en gång. Jag tänkte att två vuxna människor borde förstå att det inte är så roligt att lyssna på ett skällande som är så högt att det kan ge hörselskador (det ekar något enormt i trappuppgången), men den tanken fanns tydligen inte i deras universum.
Andra grannar (inte jag) verkar dessutom ha klagat på skällandet hos hyresvärden och jag fick sedan fördomsfulla antydningar om att det var jag som hade klagat.
Gissa vad jag tycker om detta grannpar …?

Av LANberg
Skrivet av Boelving:

Grannar som inte kan stänga sin ytterdörr utan att slå igen den

Grannar vars hundj-vel tokskäller så snart man öppnar ytterdörren eller kliver ut ur hissen. DET är sånt som får mig att smälla igen ytterdörren extra hårt!

Av LANberg
Skrivet av izzie:

Familjen håller TVn gisslan med Eurovisiontrams. Jag missar viktiga hockey-matcher.

Det finns inga viktiga hockeymatcher …
Hockey är lika galet ointressant som melloeländet!