Inlägg

Inlägg som Gurkan har skrivit i forumet
Av Gurkan

Minnet är uppgraderat på min begäran till 512 Mb. Dock så var ju inte det problemet så det känns inte helt bra att gå tillbaka till ägaren och be honom införskaffa ännu mer grejer. Men jag ska kolla upp det i alla fall.

För övrigt verkar det här chassit inte ha någon plats för fler fläktar. Inte vad jag kunde se i alla fall.

Av Gurkan

Dator som stänger av sig. För hög CPU temp?

En bekant har problem med sin dator som konstant stänger av sig och hänger sig. Jag trodde minnet var trasigt därför att efter att ha testat allt jag kunde komma på så satte jag in ett annat minne i datorn. Det var bara på 128 Mb eftersom det var allt jag hade men då höll jag datorn igång hela kvällen och utgick ifrån att minnet var trasigt. Det var en del bluescreens som tydde på det också. Så jag satte ägaren till datorn att skaffa nytt minne. Jag installerade och trodde att nu var allt bra. Så var dock inte fallet utan nu har jag gjort bort mig.

Vid något tillfälle under all felkontroll så gick jag in i BIOS precis efter att datorn hängt sig. Jag kollade CPU tempen som då var 65 grader. Efter att kollat här på lite trådar verkade det som att det var något högt men ändå inget farligt. Efter att jag installerade minnet och datorn hängde sig igen kollade jag återigen tempen. Nu var den 75 grader. Jag kom på att jag tidigare körde utan sidan på chassit. Dessutom med bara 128 Mb minne var det en hel del som inte funkade vilket gjorde att det enda jag kunde sätta datorn på att göra var att visa bilder i ett bildspel. Vid alla tidigare tester visade den film i fullskärm. Tydligen är luftcirkulationen i datorn helt kass. Datorn är en märkesdator där inget är ändrat så jag tycker man borde kunna ställa högre krav än så på temperaturen i chassit.

Jag skruvade loss CPU-fläkten och såg att den samlats ganska mycket damm där. Det är nu bortrensat och datorn körde film i kanske 25 minuter. Sedan en bluescreen. Temperaturen var efter omstart 72 grader. Så dammet var inte så stort problem.

Min fråga är väl egentligen om en CPU på 72-75 grader kan skapa dessa problem? Hur farligt är 72-75 grader? Processorn är en AMD Athlon XP 1700+.

Uppdatering:
Efter att ha blåst ut lite damm ur PSU:n så lade jag märke till att IDE-sladdarna till DVD-spelaren låg ganska nära utblåset från PSU:n. Så efter att ha flyttat om lite där så verkade den inte starta om av sig självt. Efter en halvtimmes filmvisning så var temperaturen 67 grader. Så lite bättre blev det ju. Men om man skulle dra igång spel på den så kanske det är kört ändå.

Av Gurkan

Installera XP med annan CD än original

En bekant har lämnat en dator till mig som håller på och hänger sig och ger bluescreens lite då och då. Jag tänkte göra en reparationsinstallation av XP för att se om det hjälper, så jag frågade om XP-cd:n. Han påstod att han aldrig fått någon sådan. På chassit sitter klisterlappen från windows med serial-numret till XP.

Min fråga är om jag kan använda min egen XP CD och göra en reparationsinstallation? Frågan kompliceras av att jag har professional edition medan han har home edition. Så det kanske är ett större problem.

Av Gurkan

Dator som hänger sig. BIOS skapar någon typ av felsignal

Hej

Jag ska hjälpa en bekant som har problem med sin dator. Den hänger sig och startar om sig lite då och då. Alla fläktar fungerar så jag tror inte att det är överhettning som är problemet.

När datorn startas hörs först en kort signal sedan paus och sedan två korta till. Biosen är från AMI så jag kollade upp vilka error codes de hade men fick inte allt helt klart för mig.

Vad jag hittade så är 1 beep Memory refresh timer error och 2 beep parity error in base memory.

Det jag blir lite konfunderad är kombinationen av felmeddelanden. Först 1 sedan 2 till.

Någon som har något förslag på tänkbar lösning?

En uppdatering:

Jag började plocka ur lite kort och kom fram till att om jag tog ut nätverkskortet och antingen körde utan nätverkskort eller satte in ett annat var signalen ett pip - paus - ett pip, dvs ett pip försvann. Datorn verkar dock vara lika instabil fortfarande. Men under alla tester jag gjort har den övergått från att bara stänga av sig till att nu visa en bluescreen. Så kanske är det ett mjukvarufel ändå.

Av Gurkan

Tackar. Ditt svar på fråga två fungerade alldeles utmärkt. Däremot på fråga 1 stämmer det inte. Du skrev //grupper[grupp="Namnet på gruppen"]/@gruppid. Efter hakparentesen kan inte /@gruppid komma eftersom @gruppid är en del av grupp elementet grupp och inte grupper.

Tack ändå!

Av Gurkan

Ett par frågor om XPath syntax

Jag har två frågor angående xpath

Min första fråga är säkert enkel men jag har inte kunnat lösa den.
Jag har en xml-fil med följande struktur (utdrag):

<root>
<grupper>
<grupp gruppid="g1">Namnet på gruppen</grupp>
<grupp gruppid="g2">Ett annat namn</grupp>
</grupper>
</root>

Jag har ett namn på en av grupperna (t.ex. "Namnet på gruppen"). Med hjälp av detta vill jag hitta den gruppens gruppid attribut.
Jag har prövat att skriva select="//grupper[grupp="Namnet på gruppen"]/grupp/@gruppid
Detta fungerar inte utan returnerar alltid namnet på den första gruppen. Jag skulle bli glad om någon kunde hjälpa mig att få en korrekt xpath sats.

Min andra fråga är hur man har flera tester i samma xpath sats.

Jag har en xml-fil med följande struktur (utdrag):

<root>
<datum>
<år></år>
<månad></månad>
<dag></dag>
</datum>
</root>

Det jag vill göra är att testa om år stämmer OCH om månad stämmer OCH om dag stämmer. Hur skriver man?
Ett test för att bara kolla året skulle ju se ut något i stil med datum[år="2001"]. Men jag vill ha ett test för månad och dag där också.

Av Gurkan

USB printer i FreeBSD

Jag tänkte använda en gammal burk som fil/printer server. Jag tänkte köra FreeBSD med samba för att få detta att funka. Jag undrar bara om FreeBSD stödjer printers med USB-koppling? Den printer jag tänkt använda är nämligen en relativt ny printer med just USB-koppling istället för en vanlig parallellkoppling.
Om inte det fungerar, finns det någon form av adapter för att koppla in den i parallellporten?

Av Gurkan

Tänka på när man köper minne

Vad måste man tänka på när man köper minne?

I min dator nu har jag DDR PC3200 minne i form av en 512 MB modul. Kan jag köpa vilket DDR PC3200 minne som helst eller är det något mer som måste stämma för att det ska funka?

Av Gurkan
Av Gurkan

Bygga egen tgb/mus/skärm switch

Håller på och strukturera om datorerna här hemma. Tänkte smälla upp en lite äldre dator som server för diverse syften. Det finns inte utrymme för fler än ett tangentbord och en mus, men jag vill kunna koppla in tangentbord/mus/skärm till servern vid behov. Så därför tänkte jag att det kunde vara kul att bygga sin egen switch. Så min fråga är, tror ni det är möjligt?
De problem jag kunnat komma på är för det första, hur man lurar den dator som inte är inkopplad att tro att det finns ett tangentbord inkopplat.
Det andra problemet är ett elektroniskt. Jag funderar på om det sprak som bildas i en brytare då man trycker in den kan skapa problem. Kanske blir det så att under en millisekund är tangentbordet inte inkopplat till någon dator. Det vet jag egentligen ingenting om, det är bara spekulationer.

Så vad tror ni?

Av Gurkan

Om du är beredd att prova på nånting nytt är nog C# något för dig. I C# med .NET är det grymt enkelt att skapa windows-program.

Av Gurkan

Ja du har ju så rätt. Total meltdown i min hjärna. Jag använder ju fel fil. Tack för att du påpekade det.

Av Gurkan

Det är lite mer pengar än jag hade tänkt lägga ner. Jag använder inte datorn till spel alls så jag har inget behov av fina grafikkort. Jag är snarare ute efter att komma undan så billigt som möjligt.
Jag scannar blocket just nu efter billiga kort. Är det möjligt att kombinera grafikkretsen som sitter på moderkortet med ett AGP-kort eller måste det vara ett PCI-kort?

Av Gurkan

Jo det gjorde det förut. Det är möjligt att det stödet togs bort med SP2 men det har jag svårt att tro.

Av Gurkan

Sätta upp stöd för dubbla skärmar

Jag har gjort en sökning på området med dubbla skärmar för att få lite information på området, men några frågor kvarstår.
På min dator sitter grafiken på moderkortet. Grafikkretsen är ett ATI Radeon 9100. Det finns bara ett ställe att sätta in kabeln till skärmen. Det här är säkert en dum fråga men jag vill bara vara säker. Om det inte finns portar på datorn för två skärmar så kan man inte köra med två skärmar. En anledning att jag frågar är att när jag kollar Display Settings så finns det två skärmar på bilden, fast det kanske beror på att det sitter en TV-Out på baksidan av datorn också.
Annars antar jag att jag behöver ett PCI grafikkort. Så då blir frågan, är det något speciellt jag bör tänka på när jag skaffar ett PCI-kort? Är det kanske något jag måste tänka på för att de olika korten ska fungera tillsammans eller nåt?
Om ni har något tips på något kort som är bra så får ni gärna tipsa mig.

EDIT: Skulle det gå med ett AGP-kort?

Av Gurkan

XSL vägrar fungera i internet explorer

Jag har lite problem med XSL och internet explorer. Jag har en XSL-fil som jag vet fungerade i IE förut någon gång. Nu när jag öppnar filen i IE så visas filen som XML och inte som html. Alltså XSL-filen visas i ren text exakt som den är skriven och inte som den html-sida jag förväntar mig att den ska skapa. Jag använder XP med SP2 och då står det längst upp i IE att den blockerat "active output". Då klickar jag där och ber den visa active output. Då försvinner detta säkerhetsmeddelande men inte skapas någon html sida ändå. Jag får fortfarande upp xsl/html texten som just xsl/html.
Någon som har någon aning om vad som pågår här?

Av Gurkan

Inget ljud från intel-moderkort

Min brorsa har precis skaffat en värstingdator. Jag har suttit och försökt lösa en massa skumma problem. Alla verkar lösta utom ett. Jag kan inte få något ljud. Och nej det är inget fel på högtalarna. Om jag försöker öppna volymkontrollen får jag felmeddelandet: "There is a problem with your sound hardware...". Moderkortet är ett Intel D915PBL och jag kör XP på den.
Med moderkortet kom en cd. Den cd:n gick inte att spela på dvd-spelaren på den här datorn, men den gick att spela på en annan dator. Så jag flyttade filerna på cd:n till denna datorn med ett USB-minne. Då fick jag igång intels installationsprogram. Jag kryssade i drivers för nätverk och ljudkort. Båda verkar installeras ok (inga felmeddelanden). Efteråt står det i intels installationsprogram att nätverks och ljud drivers är installerade.
Men fortfarande samma sak. Den klagar på att ljudhårdvaran inte är installerad. Jag laddade ned drivers från intel. De verkar installera helt ok men det hjälper inte.

Kollar man i device managern ser det lite konstigt ut. Under Sound, video and game controllers finns dessa devices:
-Audio Codecs
-Legacy Audio Drivers
-Legacy Video Capture Devices
-Media Control Devices
-USB Audio Device
-Video Codecs

Det är det där med "legacy" jag stör mig på. Om ljudet verkligen vore installerat borde det väl stå något i stil med: "Intel audio...."?

Någon som har någon aning om vad det är som pågår?

Av Gurkan

Formatering av linuxpartition i windows

I ett tidigare inlägg skrev jag om att jag satte in en hårddisk, som tidigare suttit i en linux burk, i min windows xp burk. Jag kan naturligtvis inte använda den eftersom den formaterad enligt nåt linux filsystem. Windows hittar den nya disken, dvs den finns med i device managern.
Nu såg jag precis i en annan tråd att det fanns ett verktyg som heter "Disk managment" där man kan hantera sina diskar. Jag misstänker att jag ska kunna formatera om den där. Hur ska jag göra för att formatera den där? Om jag högerklickar på en partition på den disken så är "Formatera" utgråad. Så det verkar inte vara så enkelt. Kan jag formatera den om jag deletar alla partitioner först? Måste man partionera disken först innan man formaterar även om man vill att hela disken ska vara en och samma partition?

Av Gurkan

Hur gör jag för att formatera min andra hårddisk med xp-skivan?

Av Gurkan

Jag kan boota från cd-romen, det är inga problem. Problemet är att jag vet inte vad jag ska boota med för att kunna formatera hårddisken. XP skivan verkar ju inte vilja göra sånt utan vill bara installera XP.
Så min fråga kanske borde ha varit: vad ska jag boota med för att formatera disken?