Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Ferrat har skrivit i forumet
Av Ferrat

Annonsen är avslutad

Av Ferrat

12100f med orginal kylare

Säljer min 12100f pga uppgradering, orginal kylare medföljer, ingen original låda.

Föredrar avhämtning men kan skickas, när så sker beställs och betalas fraktsedel av köparen och betalning sker innan jag skickar.

Avhämtning sker i Tumba om inget annat är uttryckligen överenskommet.

Avslutar annonsen 14/4.

Läs hela annonsen här

Av Ferrat
Skrivet av Aka_The_Barf:

belastningen per kärna är irrelevant om ett spel skalar bättre eller mer med antal kärnor än med belastning på sagda kärnor?

Så du anser att om man undersöker hur väl ett spel hanterar flera cores och fördelar arbetet på dem är det inte av intresse att faktiskt se fördelningen? Om BFV ligger helt jämnt spritt mellan alla tillgängliga medan säg COD lägger belastningen på 8C och inget mer, det är inte av intresse när man vill se hur det skalar? Om du vill ta bort så mycket annat som möjligt måste du ju även i den mån det går bortse från 3080? Om det inte var så att 3080 hade massor kvar att ge i alla lägen, isf håller jag med om att man då kan se vart gränsen går på skalningen men det presenteras väl inte så i testet vad jag kan hitta?

Skrivet av Aka_The_Barf:

Har hållt på länge med datorer och detta test stämmer väl överens med det jag själv upplevt. jag var en av de som faktiskt har eftersökt ett test som detta för jag trodde att det kan gynna folk som kanske har svårt att välja rätt kärn antal. Kan man inte mycket(eller tror att spel fortfarande bara använder 1 kärna) så kanske man väljer en billig dualcore och satsar allt på ett 3090 sedan tycker man att datorer är skit för att man kanske fått tips av folk som lever kvar i att man enbart behöver en kärna för spel.
Detta test kan då visa denna person att en 8 core eller iallafall med 8 trådar är att föredra för att kunna få ut bäst prestanda under moderna och även kommande titlar.

Själv är min upplevelse att spelprestanda mer har att göra med kombinationen än en enskild del, därav är en generalisering svår att göra. Jag håller med om att det kan vara värt att göra tester för folk som inte kan, men då måste det även presenteras på det sättet och det kräver även att förklara nyanserna.
Men visst i situationen av att någon köper ett grafikkort för 25000+ och inte vet att den borde kanske inte köpa en 12400 för att spara på slantarna, i det läget ger jag dig att det kan vara rimligt att peka på detta testet och säga att den borde tänka om. Men isf duger nog även helt vanliga CPU reviews som testar utan att gimpa.

Av Ferrat
Skrivet av sweisdapro:

Ok, detta blir mitt sista svar;
För att testa en variables påverkan så måste man hålla alla andra variabler konstanta, därför testar man med ett 3080.
Bara för att alla hårvarukombinationer inte kommer få samma lyft från att öka antalet kärnor så är inte slutsatsen fel.
Du verkar inte förstå syftet med testet, eller hur den vetenskapliga metoden fungerar; man kan inte få någon relevant data om man har 4 olika variabler som inte är konstanta

Jag för vad som eventuellt var idéen med testerna och även hur den vetenskapliga metoden fungerar, det jag inte håller med om här är vilka slutsatser man drar och frågaställningens formulering som man sedan presenterar som generell fakta. Problemet grundar sig här i frågeställningen, detta är ett väldigt vanligt fel i undersökningar allmänt.
Hur du ställer frågan och hur du läser data påverkar vad det faktiskt är du undersöker och vad som kan tydas av svaret, som jag skrev så om frågan var mer åt det håll du sa så ja då har testerna mer koppling och kan därmed ge ett bättre svar på frågan.

Jag håller med om att du måste försöka isolera det du faktiskt testar, det är dock lika viktigt att faktiskt veta vad man testar och hur man kan dra slutsatser ifrån det.

Av Ferrat
Skrivet av sweisdapro:

Slutsatsen är korrekt, testet undersöker vad SPEL i dagsläget drar nytta av, inte vilken prestanda alla olika kombinationer av hårdvara kan prestera.
Det är klar att om någon sitter på ett 1030 så får man ingen nytta av att uppgradera till 8c, men det är inte heller det som testas

"Prestanda i spel med olika kärnantal" heter artikeln

"Detta har varit ett väldigt intressant test att genomföra, då det är tydligt att det skiljer en hel del mellan olika speltitlar hur mycket kärn- och trådantalet påverkar den slutgiltiga prestandan." är första meningen i slutsatsen

Drar nytta av antyder att du gör en vinst på det, det är ju även det bara i detta läget, spelet drar inte nytta av det om omständigheterna inte är där, därav är testet beroende på och inte generellt?

EDIT:
Om artikeln hette "Kan dagens spel dra nytta av flera cores" och slutsatsen hanterat det så då är jag helt med på din mening förutsatt att de då även specificerat att det även där beror på när det faktiskt drar nytta av det eller när det påverkar negativt beroende på antalet cores.

Av Ferrat
Skrivet av sweisdapro:

Vad är det du tycker är svårt att förstå?
För att kunna testa hur antalet kärnor/trådar påverkar spelprestandan så måste du låsa alla andra variabler som kan påverka (ram, gpu, klockfrekvens).
Hur mycket av cpun som utnytjas är helt irrelevant då det inte är det som är frågeställningen här, utan om det överhuvudtaget blir någon skillnad med fler kärnor om allt annat är samma.
I en perfekt värld hade man givetvis kunnat testa med alla kärnor i max frekvens, men eftersom det inte går så får man göra så här istället.
Slutsatsen har objektiv inte fel, i dagsläget verkar det inte göra någon skillnad för prestandan med fler än 8c med smt

Om slutsatsen sagt, har du mer än 8C lär spel prestanda inte gynnas mer då är jag med dig men resten är inte samma. Det är skillnad på att ändra variabler för att se NÄR spel prestanda påverkas än att testa OM spel prestanda faktiskt påverkas.

Om vi antar att slutsatsen var korrekt och går att generalisera, skulle du ge svaret oavsett andra omständigheter att det krävs 8C för att inte tappa prestanda?

Av Ferrat
Skrivet av Aka_The_Barf:

Nej men det frågar inte heller testet. testet frågar om man kan tjäna på att ha flera cores oavsett om spelet nyttjar 10% eller 100% av dessa. och ja det kan man göra i detta spel som cpun är den svagaste länken.

Hur läser du det ur datan för isf är det ju mer intressant att se belastningen på exempelvis 8C vs 12C och från det man ser verkar det ju inte spela roll?

Testet kan ses som att testa OM antal cores kan vara svagaste länken ja och i teorin kan det de ja, det betyder fortfarande inte samma som att prestanda (idag) i spel gynnas av det. Något som både titeln och slutsatsen antyder eller hävdar är att prestandan i spel ändras generellt.

"Detta har varit ett väldigt intressant test att genomföra, då det är tydligt att det skiljer en hel del mellan olika speltitlar hur mycket kärn- och trådantalet påverkar den slutgiltiga prestandan. Det man kan konstatera är att det är extremt jämnt ned till 8 kärnor med SMT aktiverat och sedan ett ganska litet tapp ned till 6 kärnor med SMT."

Dessa saker gäller bara under dessa förhållanden, de går inte att generalisera från detta och där är problemet enligt mig. Att du kan skapa en situation där cores blir flaskhalsen är inte talande för den slutgiltiga prestandan i spel utom just då du gör det.

Jag håller därmed inte med om slutsatsen, anser inte att den går att generalisera från det som presenteras. Att man från detta kan tolka vissa saker säger jag inte emot, men när det presenteras som "X antal cores påverkar prestandan i spel" från detta så är det fel.

Om man sedan tittar på det ur informationsvärde, så Sweclockers är enligt sig själva största siten i Sverige för saker som detta. Hit hittar många utan kunskap som söker hjälp, om du inte har kunskap nog att se eventuella nyanser i dessa test så blir presentationen av det ännu värre.

Vi kan bolla fram och tillbaka men jag kommer inte ändra åsikt om att slutsatsen och presentation av testerna är missvisande/fel. Enligt mig kan du inte utläsa det som påstås från datan som presenteras och de små medgivande som artikeln ger till detta är inte tydliga nog.

Av Ferrat
Skrivet av Aka_The_Barf:

kan påverka prestanda under många olika scenarier? inte endast detta isolerade.

Kan påverka är inte samma som slutsatsen att det påverkar, generaliseringen här är problemet. Frågeställningen och slutsatsen är generella men testerna är specifika och artificiella till en nivå där de inte längre är generellt applicerbart och även då är testerna inte heller helt visande på slutsatsen alla gånger. Jag vet att man gör specifika tester för att testa specifika saker och att man måste begränsa sig och dra slutsatser baserat på ett begränsat set men det gäller ju då att generaliseringen håller.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Jo om processorn är den faktor som flaskar systemet. vissa spel startar ju inte ens med 1-2 kärnor så där har man ett massivt bekymmer om man tror det kan lösas med tex skyhög frekvens.

Självklart, men det är inte samma som slutsatsen. Att ett spel kan nyttja flera cores är inte samma som att flera cores automatiskt ger bättre prestanda.
Om vi ska åter använda en liknelse med bilar, alla bilar idag pga regler går ut med hur mycket/lite de drar. Testerna visar hur effektiv bilen kan vara, men det är endast under just exakta förhållanden som standarden för testet specificerar som datan faktiskt är giltig. Du beskattas på den datan oavsett om du sedan kör mer effektivt eller (mer troligt) mindre effektivt. På detta annonseras även ofta topp hastigheten och prestandan som bilen kan leverera i den aspekten, speciellt dyrare bilar med lite vassare motor. Men testet för bensinförbrukningen som knappt gäller när du kör bilen har ingen bäring på prestandan för hastigheten, för det är utanför parametrarna av testet och ingen förväntar sig att en bil som kan köra på 0.3L/10km ska göra det när den ligger i 240km/h, lika lite som att du antar att en bil som drar så lite kommer kunna köra supersnabbt bara för att den har en effektiv förbrukning.
Dvs att bilen effektivare kan i vissa specifika omständigheter nyttja energin i bensinen är inte samma som att den automatiskt gör det alltid eller att den kan dra ur mer prestanda av det förutom just under de omständigheterna.

Det är samma här, du kan inte hävda prestanda i spel (om man inte anser att prestandan då är just hur effektivt de nyjjar cores, men i spel brukar det vara vilken topp FPS och min FPS du får mm) på hur effektiv den är att nyttja cores under specifika förhållanden.

Skrivet av Aka_The_Barf:

"Vi som är" inkluderade definitivt dig, du tolkade det jag skrev felaktigt då jag trodde du skulle känna dig inkluderad i detta. alla som hänger på detta forum är rätt uppenbart intresserade(även du). jag menade givetvis andra mer "vanligt" folk som har andra intressen och struntar i om spel går i 20 fps eller 200 fps.

Fast då gör du istället så att du inkluderar mig i den gruppen men tillskriver även att testet passar mig, det gör det inte. Jag är en entusiast men jag har inte ett 3080 och jag skulle inte strypa min CPU. Vidare så nämner du att du ser testet som rimligt för att hålla över 144 FPS, men ett 3080 behöver inte den upplösningen för det [1440p med 3080] i hälften där ungefär klarar det redan av det vid 1440p Ultra, sedan ser vi även att cores då inte visar samma trend som i testet i denna artikel. Generaliseringen att prestanda påverkas av antalet cores är det jag har problem med, den generaliseringen fungerar inte med de data som presenteras.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Du har flera gånger haft en underton och ibland ganska uppenbart att du har problem med artikeln för att den försöker få folk att köpa AMD cpuer med mer kärnor? tror du att någon betalat swec för att skriva denna artikel på detta sätt och att testerna är fabricerade?

Jag har sagt att det är känslan jag får då inget annat av detta ja för slutsatsen som är dragen vinklar det så, nu börjar du lägga in spekulationer som jag aldrig sagt. Anledningen till känslan är som ovan att testet i sig inte säger något direkt men man drar en slutsats som "Detta har varit ett väldigt intressant test att genomföra, då det är tydligt att det skiljer en hel del mellan olika speltitlar hur mycket kärn- och trådantalet påverkar den slutgiltiga prestandan.". Det medges delvis att kort sedan att det är mer akademiskt men i helhet presenteras det som att fler cores ger mer prestanda i spel. Det komiska är att sista delen där den pratar om 6C och 4C så påpekar man först att clocks kan påverka men viftas sedan bort för 4C men kollar man på 4C/8T i testerna så är det 50/50, däremot är det i vissa titlar som då onekligen drar mer nytta av antalet kärnor som de halkar efter rejält.
Jag har inget problem med "more cores, more better", självklart tjänar du troligen på det om du gör tunga saker m.m. och den potentiella prestandan är objektivt då högre, problemet jag har med det hela är just "i spel" och generaliseringen av det som inte är påvisad i testet.

Skrivet av sesese:

Se testet till vad det är. är du inte nöjd läs något annat test. Infon om testet är glasklart (om du läst alla sidor)

Problemet är ju just vad testet är, första meningen i sammanfattningen/slutsatsen i artikeln är
"Detta har varit ett väldigt intressant test att genomföra, då det är tydligt att det skiljer en hel del mellan olika speltitlar hur mycket kärn- och trådantalet påverkar den slutgiltiga prestandan."
Vidare medger även artikeln delvis att testerna inte egentligen visar exakt det som påstås
"Nu blir resultaten i den här artikeln till en viss del akademiska då vi begränsar klockfrekvenserna hos de testade processorerna. Med högre klockfrekvenser går det att avstyra vissa prestandatapp vid processorbundna scenarion, och då särskilt för de sexkärniga modellerna med SMT."

Jag ser testet till vad det är, men även vad det inte är och det är inte ett generellt test för att se när fler cores ger prestanda och inte.

Av Ferrat
Skrivet av Aka_The_Barf:

Det är exakt SÅ man testar vad olika delar kan prestera och har alltid gjort det, man eliminerar alla flaskhalsar så gott det går.

Fast du testar ju inte hur delarna presterar, du testar hur spelen hanterar fler antal cores men sedan antyder man att det påverkar prestanda vilket det då endast gör om omständigheterna är som de är här.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Om någon ska handla en dator idag och säger sig vilja kunna spela alla spel så bra som möjligt hade jag rekommenderat en 8 core eller eventuellt en 6 core med MT.
i detta test förstör frekvenser och annat mer än gynnar då kanske man inte ser en skillnad på att fler kärnor nyttjas. testar man specifika saker måste man göra sig av med saker som kan ge felaktig data. de flesta test speglar sällan verkligheten för alla men kan ge en bra fingervisning.

Ja och testet här kan ge en fingervisning om att spel idag kan dra nytta av fler cores men det går inte att dra slutsatsen om prestandan i spel med olika antal kärnor.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Hur tycker du "tonen" är? det är ju så att vi som är men intresserade ofta köper bättre saker? De flesta cpuer idag presterar väldigt lika däremot kan det bli en stor skillnad om man har fler kärnor och spelet kan dra nytta av dessa? givetvis handlar det om vilket spel man kör men nu kikar vi på moderna titlar.

Du har missat hela innehållet i artikeln och sitter med foliehatten och intel tröjan i händerna. Detta har INGET med amd eller intel att göra överhuvudtaget. detta är ett test för att se om spel drar nytta av flera kärnor om frekvensen på dessa kärnor är samma. intel kör med sin big/little teknik vilket säkert gör det mycket svårare att få till konsekventa resultat om man inte kan välja kärnor. då skulle jag också valt AMD. har inget med att intel skulle vara sämre på något sätt.

"Vi som är" antyder att jag inte är, vilket är ett antydande om att du på något sätt skulle vara mer intresserad än mig för att jag inte håller med om din åsikt. Det är om än omedvetet ett sätt att skriva som försöker validera en åsikt genom att hänvisa till någon form av klasskillnad. Att du sedan gör om det genom att hänvisa till en foliehatt pga att jag inte håller med dig och anser att testerna inte visar speciellt mycket och att man inte kan dra de slutsatserna som görs, det tyder på att du själv inte ser hur det ser ut.

Att jag tycker att testet inte visar en korrekt bild av skillnaden mellan antal cores i spel som generell regel har inget att göra med att jag något företag framför ett annat, varken AMD eller Intel. Om du inte har förmåga att ändra hur du försöker argumentera så önskar jag dig lycka till men jag ser ingen mening med att lägga ner mer tid på någon som skriver på det sättet och väljer i sådant fall att inte svara mer.

Av Ferrat
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det får lite deja vu känslor till alla gamla tester som visade att om man spelade i typ 640*480 med monochrome (svartvit) bild så fick man högre fps i spel. Där de flesta sa att det är helt idiotisk att testa spel med de inställningar som man kommer köra dem i för då ser man absolut ingen signifikant skillnad alls i något mätprogram.

Och framtiden utvisade sig att valet mellan 7700K och Ryzen 1700X var att de var ungefär lika dumma och man skulle ha avvaktat på nästa generation med TPM 2.0 så man kan köra Windows 11.

Men idag så har både AMD och Intel många kärnor på deras mainstreamplattform. Att då få att artikel favoriserar någon skulle jag inte säga. Visst Amd har fler kärnor på vissa cpuer, men artikeln visar att svenssonanvändare som endast spelar på datorn och inte gör något mer samtidigt inte behöver investera i dessa.

Jag själv sätter datorn ofta i arbete och sedan gör jag något annat under tiden. Det jag gör under tiden kan vara kolla på youtubeklipp, skriva här, spela etc. Vilket innebär att datorn under tiden har en last ingång som belastar den så hårt så det tar lång tid. Detta fenomen blir allt vanligare. Och belasta hårt så menar jag inte varenda kärna är fullbelastad utan säg enbart 2st för en väldigt liten last.

Alltså idéen med fler kärnor = bättre är egentligen inte något konstigt och något även jag (och troligen de flesta) håller med om. Förstår även förhoppningen man kanske hade på testerna men problemet är lite om vad det faktiskt är man testar och vad man kan läsa utifrån det.
Det jag menar med att artikeln favoriserar mer cores utan grund är mer att det är faktiskt mer för AMD mot AMD, sedan spiller det över lite till Intel för att man försöker generalisera genom att bara skriva cores och threads. AMD sedan lutar även mer åt fler cores än Intel, även om det är bra då Intel äntligen faktiskt slängt in mer cores och inte håller sig till 4 ^^. Det är dock få idag som faktiskt vinner prestanda i sina use cases på att köpa topp modellerna från något av bolagen om du inte gör väldigt tunga saker eller streamar samtidigt från samma burk m.m. när du spelar etc där mer cores faktiskt spelar roll. Detta är ju något som speciellt nu när det varit brist och dyrt blivit påtagligt och påpekats av många, så topp segmentet har då sålt sämre och artikeln känns lutad åt att argumentera för att fler ska investera i at köpa de dyrare modellerna. 12600K, 5600X är ju standard rekommendationerna, price to performance är det ofta 1X400 eller rent av 1X100 eller en 5600G som rekommenderas osv. Detta då inom nästan margin of error och variation på kisellotteriet så i 1440p så iaf idag så kan en 12600K mata ett 3080 lika väl som en 12900 och bättre än exempelvis AMDs hela 5000 serie [Källa]. Det kan skifta om några år när spel blir ännu bättre på att nyttja cores etc, därav kanske en 5950X håller längre, men när du får betala mer än dubbla priset för att kanske vinna på dina cores längre fram.
As of writing priser från Inet:
12600K 3190 kr med KF modellen något billigare änpå
5950X 8090 kr

Om titeln på artikeln varit i form av "Hur väl arbetar dagens spel med flera cores?" och sedan följdfråga av när börjar antalet cores kanske spela roll vs när slutar antalet påverka osv och man gör tester runt det med slutsatser där så tycker jag det är av intresse. Tanken med artikeln vad säkert riktad mer mot det men man valde att skriva en artikeln med en generell titel om prestanda i spel med olika kärnantal och ja då gäller det ju att slutsatsen även följer det.

Av Ferrat
Skrivet av Aka_The_Barf:

Du tjänar på flera cores om inget annat är flaskhalsen.

I antagandet att du har en oändlig prestanda på alla andra delar men hur givande är det egentligen att säga, du kan föra samma argument att om inget annat är flaskhalsen så kommer du alltid tjäna på högre frekvens.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Idag tjänar nog alla på tex 8 cores vs 2 cores för att 2 cores skulle göra spelet ospelbart oavsett övrig utrustning.

Det beror på situation och spel, men sedan som generell regel så är det ju ingen heller som dementerat att man tjänar på att ha 8C framför 2C.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Förstår hur du tänker men testet testar ju om spel idag använder sig av flera kärnor och svaret är då ja och du tjänar definitivt på det om övrig utrustning är snabb nog. sitter du med en 16 core intel med 5ghz+ och ett gammalt geforce 2 mx så tjänar du definitivt inte på flera cores då grafikkortet är en enorm flaskhals. köper du ett modernt grafikkort så kommer du märka av de flera kärnornas fördelar ju snabbare kort du köper tills cpun börjar flaska istället.

Du är tillbaks till det första ovan, ja om allt annat är nivåer över men hur givande är det att säga? När det kommer till modern GPU, skulle du se samma fördelning på ett 3050? Det är ett modernt grafikkort? Det är även här "beror på".

Skrivet av Aka_The_Barf:

alla spel är ju olika vi såg ju att vissa spel var det rätt låg skillnad mellan 4 och flera kärnor medan vissa spel hade väldigt stora skillnader vilket gjort det ospelbart för vissa, speciellt jag som gärna vill ligga över 144 fps om möjligt.

Om du har ett 3080 är detta då kanske givande om du helt bortser från frekvenser m.m. som sagt men du kan fortfarande inte dra samma slutsats för någon som sitter på ett 3060. Därav problemet med hur prestanda påverkas av antalet cores är ju inte heller helt besvarad här utan bara delvis ett svar på hur väl spel drar nytta av fler cores, därav säger det dig ju inget av vad som krävs för att få över 144 FPS. Det du möjligen kan säga är att dina chanser ökar i vissa spel att få bättre prestanda om du har fler cores men tills du testat vet du inte, detta för att även om det akademiskt kan sägas att givet oändligt prestanda i övrigt ger mer cores mer prestanda i vissa spel så fungerar det inte så i praktiken.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Detta testet passar oss som är entusiaster bäst då vi köper modern och snabb hårdvara och inte sitter på äldre eller slö hårdvara och är nöjda med 35 fps.

Trots tonen i meningen som jag väljer att bortse från så är argmentet "Det är relevant för mig" inte ett argument för att de är något annat än just de. Sedan hur relevant det är för dig om du inte begränsar din CPU clock etc är ju diskutabelt i sig. Om ditt mål är att uppnå 144+ FPS som regel så måste du ju se till vilket spel, för en CPU med färre cores men högre IPC eller så kan ju likagärna prestera bättre i vissa spel? Lika så begränsar du troligen inte din CPU när du försöker maxa prestanda så avgörandet blir ju snarare vart din flaskhals hamnar och tror det är få lägen idag där du på entusiast nivå kommer slå i taket först pga antal cores. Om Intel har färre cores men presterar bättre i snitt, borde du som entusiast då inte vara mer fokuserad på det än antal cores?

Därav kvarstår min åsikt om att artikeln mer än något annat är lite i ton av propaganda för att köpa AMD med flera cores, för undersökningen visar inget annat när det kommer till prestanda än just att om du låser AMDs CPUer till samma clocks och sedan matchar med en extremt stark GPU så kan du se skillnad på att köpa en med fler cores. Detta speciellt som AMD just nu i racet mot Intel ligger före i just antal cores och man sedan försöker presentera det i artikeln mer generellt.

Av Ferrat
Skrivet av Aka_The_Barf:

belastning är helt irrelevant om du får bättre prestanda med flera cores, som sagt väldigt enkelt. 50%*16=800 vs 100%*4=400? spelar det någon roll om enbart 5 kärnor används av 8 men får bättre prestanda än en 6 core? fortfarande bättre prestanda oavsett.

i detta test testar de exakt om exakt samma cpu tjänar något på flera kärnor i spel eller ej? klart det kan gå snabbare om man tar in 2 kärnor i 50ghz och ingen säger något annat heller men just nu är det väldigt irrelevant då den hastigheten inte finns.
Detta test testar som sagt inte om en en snabb cpu med färre kärnor kan göra ett liknade jobb. det är inte syftet.

Du kan göra ett test med dina extra faktorer och jag skulle gärna vilja se dom siffrorna men detta testet testar inte det. du får väll be swec om ett test med en cpu i 2ghz med 32 kärnor vs en cpu med 4 kärnor i 5.5 ghz eller vad man nu kan komma upp i?

jag antar att det är det du är ute efter här?

Låter som att du inte hänger med på vad jag menar, men om testet är "tjänar man på flera cores" är svaret fortfarande att det beror på och inte definitivt.
Du har svajat lite i exakt vad frågeställningen i testet är, om det är hur väl spelen nyttjar cores, om man tjänar på fler (det är två olika frågor) men problemet med testet är ju att inget av det direkt besvaras om man inte enbart är ute efter hur väl spelen hanterar fler kärnor men då är testet fel formulerat och ofärdigt.

Om du vill veta hur väl ett spel nyttjar cores måste du antingen se spridningen av belastning eller testa tills du är säker på att alla CPUer som testas för att avgöra hur väl fördelningen sker mm. Detta ger dock ingen inblick i prestanda då fler faktorer spelar in utan svarar enbart på om spel idag kan dra nytta av fler kärnor och när det slutar dra nytta.

Om du vill se om det blir bättre prestanda med fler cores, där blir problemet att det beror på resten av systemet. Det testet är därav intetsägande för all annan hårdvara och du kan inte dra någon slutsats. Du kan i detta fall inte mer än säga att med de parametrar som är i detta testet gäller att 8C ungefär är brytgränsen sett till helheten.
Problemet i detta tests visas ju redan i de olika spelen, där vissa spel tjänar mer andra mindre på fler cores och om du då vill vända det till att frågan är just hur spel hanterar det hänvisar jag till paragrafen ovan.

Av Ferrat
Skrivet av Aka_The_Barf:

men i detta fallet är den cpun du har 200km/h. då KAN du omöligt få det snabbare vad det än gör. det tar stop vid 200 km/h. finns inga snabbare däck till bilen.

testet baseras ju på att testa lite generellt antal trådar som spelen använder nu börjar du gå in på vanliga flaskhalsar. detta är inte ett sådant test. detta är för att se om man kan tjäna något på flera kärnor och det kan man definitivt.

Såklart att typ av cpu spelar roll en 4 core cpu på 20ghz springer nog åttor runt dagens 16 core cpuer i dessa spel men det är inte det som testas här.

har du en sämre gpu så kommer det bli en flaskhals istället. ta ett 2080ti och ett 3080 och dra ned dom till 720p med allt på low så kommer skillnaden bli liten då eventuella flaskhalsar flyttas till cpun.

"Så svaret på frågan "påverkar antalet cores? och hur många är nog?" så är svaren, det kan göra och det varierar men det beror på omständigheterna och annan hårdvara." detta stämmer om du inte ställer in allt så att enbart cpu kan flaska...då kommer den göra det och inget annat. inte så svårt faktiskt.

gör samma test med grafik kort så kommer du får snarlika resultat. billigt grafik kort på 4k och riktigt tung last så du får ut låt säga 10fps. kommer inte bli NÅGON skillnad alls i prestanda om du väljer en billigare eller dyrare cpu eftersom kortet flaskar. i detta test ville dom visa om det blir skillnad på kärnantal och har medvetet får cpun att flaska så man kan se på det.

vill du testa olika och mycket äldre kort kan du med fördel köra alla spel i 320*200 med allt på low så kommer inga moderna grafik kort flaska utan enbart cpun.

Testet om tanken är att visa hur många trådar ett spel använder saknas både belastning och vidare tester hur du än vrider och vänder på det.
Metros fördelning är ju av intresse då, inte FPS låset? Lika så är det enda du får ut det som jag tidigare sagt att fördelningen mellan 8C och 16C inte visas.
Om spelet helt jämnt fördelar loaden på alla cores eller om det då är just 8C som är belastade måste du ju hålla med om har ett värde i att se när det kommer till att se om testet är att se hur trådar/cores hanteras?

Du säger själv att det beror på men sedan säger du även att man kan se att man tjänar på fler kärnor, detta är inte en korrekt slutsats av testet om du inte enbart avser med parametrarna för testet, vinsten för fler cores upphör med högre clock etc. Slutsatsen funkar inte "detta är för att se om man kan tjäna något på flera kärnor och det kan man definitivt" håller inte, det är inte definitivt utan enbart där andra faktorer inte spelar in.

edit:
Jag kan sträcka mig till att man från testet kan påstå att det finns en chans att tjäna på fler cores i moderna spel om alla andra parametrar är samma och att moderna spel som regel verkar kunna hantera fler kärnor bättre.

Av Ferrat

Täckningen som Taiwan har är sina militära överenskommelser med USA, däremot blir det ju problem om Ryssarna går in i ett NATO land samtidigt som Kina går på Taiwan, då blir det spridning på det hela och mer kaos vilket Kineserna kan se som fördel. Däremot tror jag att Kina har byggt upp sin medelklass så långt genom handel att vinsten i krig troligen inte är lika stor som den är för Ryssland. Ryssland står utanför på ett helt annat sätt än Kina.

Självklart bara mina egna spekulationer

Av Ferrat
Skrivet av Aka_The_Barf:

3080 är så snabb att i 1080p så flaskar inte grafik kortet och det var därför de gjorde testet på det sättet och inte i 4k eftersom då hade gpun flaskat.
infon kommer från logik och långt datorintresse.

säg att du har en bil med däck som enbart klarar 200km/h och kör du snabbare så exploderar dom. då spelar det ingen som helst roll om du sätter dom på en volvo 240 eller en bugatti veyron du kan fortfarande inte köra snabbare än 200 km/h. däcken är flaskhalsen och det spelar ingen roll vilken bil du sätter dom på dom klarar inte av att gå snabbare än 200km/h.

Likadant här, cpun är flaskhalsen och då spelar det ingen roll hur snabbt grafik kortet är för det kommer alltid få vänta på cpun

Fast problemet med det är ju att då när alla FPS ligger ungefär på samma är det ju just det som inte sker, det är inte CPUn som flaskar utan GPU, så vid 8C flaskar den typ inte. Detta gäller ju bara för just ett 3080, nästa generation eller de efter har inte samma.

Problemet med det blir då att nu säga att 8C är gränsen för prestanda förlust men det betyder ju bara i detta fallet att de inte flaskar ett 3080, förstår du problemet? Med exakt samma setup men med en GPU som är mycket snabbare så börjar helt plötsligt 8C flaska den i 1080p för den kan pressa ut fler frames, det är det du inte får något svar på av detta utan du får bara svar på hur många cores i specifika spel som ett 3080 kan dra nytta av (under förutsättningarna att de är låsta till just den frekvensen etc.).

Belastningen och vart den ligger spelar roll.

Liknelsen med bilar och däck är något haltande men ska försöka vidga den för att visa på vad jag menar.

Om du säger att CPU är däcken.

Det är sant att bugatti veyron då kan maxa dessa däck, men säg att i testet finns även två däck som klarar över 410km/h, vilket av dessa däck håller tillbaks hastigheten? Ingen, båda kan leverera det som bilen i testet behöver men då är det inte längre ett test på däckens förmåga att hålla tillbaks annat än just bugatti veyron, om du sedan skaffar en Bugatti Veyron SuperSport som klarar just över 430km/h men ena däcket klarar 450 men andra bara 420. Det kan du dock inte se i orignaltestet för grund versionen kan inte nå deras gränser.

Om du tittar på hur väl hanterar spelmotorn trådar, då måste du se till belastning eller köra till när varje CPU slutar kunna leverera och för det krävs då mer. Vidare så ger testet inget mer i slutet än just vad den CPU kan leverera i just det fallet, precis som däcken inte säger något om hur lämpliga de är eller för hur de påverkar prestandan för bilen baserat på att de kan just på en Bugatti Veyron levererar maxhastigheten.
Prestandan på en annan bil är inte samma, i de hastigheterna vinner du troligen på andra egenskaper än när du kör din 240 på motorvägen.

Så åter till "Spelprestanda i spel med olika kärnantal", detta beror ju på omständigheterna, slutsatsen att då 8C är gränsen gäller ju bara under de omständigheter som testet är gjort. Du kan inte ta testet och sedan peka på annan hårdvara och säga utifrån detta hur den kommer prestera. Om testet är på endast när spelmotorn inte längre kan hantera fler kärnor måste man ju köra tills det att det faktiskt är motorn som avgör vilket i så fall antingen måste vara när belastningen visar att ingen vinst görs eller att även 8C och 12C börjar komma efter i att leverera.

Delvis pratar vi om samma poäng, dvs något är en flaskhals men det är vad vi läser av det som verkar skilja.

Exempelvis, säg att en 6C med ett 3060 i spelen ligger med 100% både på CPU och GPU, medan 8C ligger på 100% på GPU men bara 75% och FPS är mer eller mindre identisk, där blir då prestandan i det spelet, på den hårdvaran opåverkad om du går från 6C till 8C. Men den slutsatsen kan du inte applicera på ett 3080, lika lite som att du kan applicera resultatet i artikeln på något generellt fall. Säg att du hade gjort testet innan 3080 kommit ut, du använde ett 2080ti, det är bara några få % skillnad i prestanda mellan korten men där där hade kanske 6C legat i samma grupp av de "opåverkade" som 8C och 12C. Vad hade de testet faktiskt sagt om behovet av cores?

Så svaret på frågan "påverkar antalet cores? och hur många är nog?" så är svaren, det kan göra och det varierar men det beror på omständigheterna och annan hårdvara.

Du får inte ut något i detta som faktiskt är givande generellt, begränsningarna gör att ingen med ett 3080, även om de kör i lägre upplösningar, kommer köra med artificiell begränsning på sin CPU. Så om någon kör exakt samma spel men säg med en 12400, då kommer den inte ha samma begränsningar och därmed kan du inte direkt utan att testa säga om du förlorar på att inte har 8C eller inte förrän efter du testat med ditt 3080, om du inte förlorar något så påverkas ju inte prestandan av att inte ha fler cores.

Av Ferrat
Skrivet av Aka_The_Barf:

Flaskar cpun så kan du har 50 st 4090 och du får inga ändrade resultat, cpun i dessa fall sätter gränsen och inte grafik korten hur snabba de än är.
ett system kan aldrig bli snabbare än den del som flaskar. därav namnet flaskar.

Ja och om man då inte ser belastning i testerna vet du ju inte vad som flaskar eller varför, men du hävdar att resultatet är samma även med snabbare gpu? Vart har du denna info?

Av Ferrat
Skrivet av Aka_The_Barf:

Detta test visar inga extrem fall utan exakt hur många kärnor det kan dra nytta av, sen kan givetvis ditt grafik kort flaska och du inte märker av något men det kommer bli märkbart när du sedan uppgraderar. men inget ändrar hur många kärnor spelet kan dra nytta av.

Du kan överföra det på vilka kort du vill? ta 5 av alla kända kort på marknaden. ta alla spel och ställ in upplösningen på 720p och alla detaljer på off eller low så kommer du få samma resultat = cpun kommer flaska. Sen att ingen spelar så ändrar inte det faktum att man inte vill att ens cpu ska flaska kortet.
Tänk om du väljer en så svag cpu att ett spel inte kan komma över 30 fps oavsett inställningar. det är en jobbig sits oavsett vilket kort du har såvida inte KORTET flaskar.
De flesta väljer en cpu som ska var god nog och helst inte flaska sen lägger dom alla pengar på ett bra grafikkort. gör du en miss här kan du ha ett 3090 ultra turbo super extra performance och ändå ha dippar nedåt 20 fps för du valde en riktigt billig cpu med 2 kärnor och 2 trådar eftersom du hört att inga spel använder mer än max 4 trådar.
Det är en gammal myt som jag hör lite då och då än idag och detta test krossar den myten(i alla fall upp till 8 trådar/kärnor).

hur mycket olika tråda används är ganska ointressant om du får bättre prestanda av 16 trådar i 20% än 4 trådar i 100%?

sen kan man se det på så sätta att om du väljer en 8c som trycker ut 750 fps med ditt system och en 4 core klarar 500 så är det ganska irrelevant men där har vi också en bit av framtids säkring.

Har en egen upplevelse faktiskt. jag har en extradator där jag hade en gammal trotjänare i form av en gammal i5 2500k och 7970. körde med en kompis breakpoint spelet och han fick enbart ut 21 fps oavsett inställningar. en tid senare köpte jag en ny cpu och satte i min 1700 i extradatorn och helt plötsligt hade jag 50-60 fps. så det var cpun som flaskade och inget annat i det fallet. då snackar vi endå ett 7970, det är ett gammalt kort. körde 1080p i medium inställningar. drog upp det från 720p allt på low eller off.

Du kan lika gärna köpa en intel med flera cores om du vill det, detta test är inte märkes bundet utan kärn bundet. dom testade säkert med en AMD pga av att dom kanske hade en liggandes eller tyckte det var lättast att inaktivera kärnor på denna?

Fast om frågeställningen är hur prestanda skiljer sig beroende på antal cores måste du även se till helheten, slutsatsen är inte överförbar. Att du kan dra ner upplösning för att eventuellt få liknande resultat betyder inte att det validerar slutsatsen.

Säg att man gör samma test när 40 serien kommer eller för den delen flera generationer fram på gpu men med samma cpuer, allt annat är samma bara gpu byts men då börjar även 8C och 12C halka efter för de kan inte leverera snabbt nog i 1080p till de GPUerna.
Vad är slutsatsen då? Att det har slutat räcka för att gpu blivit snabbare? Att spelen trots ingen skillnad på version blivit bättre på att hantera fler trådar?

Det enda du isf kan dra från detta är just att ett 3080 börjat eventuellt flaska vid 8 cores och mindre i vissa titlar när du kör i 1080p, varken mer eller mindre och därmed är premissen för frågan fel.
Utan specifikationen av vilket GPU och vilket upplösning är svaret inte giltigt, därmed är det inte ett generellt svar på när antalet cores påverkar prestandan i spel.

Av Ferrat
Skrivet av Aka_The_Barf:

3080 har varit ute i snart ett och ett halvt år så lite kort borde finnas därute även om det gått segt. många ville dessutom ha ett specifikt 3080 kort som de väntade på medan mindre attraktiva kort ramlat in lite här och där hela tiden.

Detta är ju mer ett test för hur spelen utvecklats med hur de hanterar mängden cores och då spelar cpun mindre roll och det är därför de testat som det gjort. Så fokus här ligger på själva spel motorerna och inte hårdvaran i detalj.

Som sagt beror på vad man anser är många men klart det finns folk med kortet, tror dock det är långt från vad de flesta har.

Jag kan köpa att man kanske kan ge en viss fingervisning för hur spelmotorerna hanterar fler trådar/cores i extrem fall men slutsatsen är missvisande enligt mig. Titeln är "Prestanda i spel med olika kärnantal" och tar därmed bort flera parametrar som påverkar. Nu kan man ju säga "Ja, exakt det som testas" och det är sant men hur överförbart är det egentligen? Om slutsatsen är att 8C är där gräsen går för att inte tappa prestanda, detta gäller ju bara i 1080p och med ett 3080 som kan trycka ut extremt mycket FPS i det läget. Du kan troligen inte föra över det på ett 3070 eller 3060 etc, inte heller på andra upplösningar eller liknande. Jag medger att jag kan ha fel, det kan vara så att även ett 3060 eller annat kort förlorar 15% lows i 1080p när man går från 12C till 6C men jag skulle inte dra den slutsatsen av att titta på hur ett 3080 agerar.

Det är även en avsaknad av belastningen på GPU och CPU i testerna, så exempelvis för Metro, ska man anta att GPU ligger på 100% konstant och isf visar det att Metro är dåligt trådat eller visar det att det är effektivt nog även för färre trådar? Eller är taket pga CPU och 4C ligger på 100% låst medan 12C ligger på 25% av cores på 100% eller är det 25% jämt fördelat? Om så är fallet, ligger GPU under 100%?

Känns lite för mig som att det är mer en argumentation för att köpa AMD med fler cores än faktiskt se när och hur antal cores påverkar prestandan i spel.

Av Ferrat
Skrivet av Marica:

ja, men hur? får inte till det....

fick den att skriva ut det uträknade betyget (isf som jag nu har det sparat "som tex A" i cout.) men sen fick jag så många fel att jag var tvungen att ta tbx allt jag provat för att det ens skulle funka igen.....

Problemet är lite att för att du ska lära dig kan ingen ge dig svaret rakt av, därav lättast om du först skriver in koden i [ code ] block så det blir lättare att läsa, sedan går igenom steg för steg vad du gör i varje metod, samt vad du vill att den ska göra och vad du verkar få för svar. Sedan efter det så ställ specifika frågor, det hjälper ofta att stega igenom koden och fundera på vad som händer i varje steg, det gör man även när man jobbar med avancerad kod för att hitta fel.

Av Ferrat

[ code] [ /code] utan mellanslag runt koden så är det lättare att läsa

Du måste spara antalet av alla olika betyg någonstans sedan måste du räkna ihop