Inlägg

Inlägg som kribb har skrivit i forumet
Av kribb

gissar på Dawn of War 1

Av kribb
Skrivet av Agglinden:

@kribb Mjae, låter ju som ett ganska udda sammanträffande, men inte helt otroligt dock att skarven ”inne” har gått sönder p g.a isen i dukten, som kanske har spänt fibern på nåt sätt så att svetsen eller skarven gick sönder.

Har du däremot en fasadbox så tror jag risken att ovan är relaterat, är betydligt lägre.

kan ju också såklart vara nåt trasigt i skåpet, brukar ju vara att det kan ha läckt in vatten på nåt sätt som kommit in i dukten.

En grej däremot som du kanske bör fråga din leverantör, om du bor typ söder om region mälardalen (då det börjar bli lite varmare där), är om dom inte kan provblåsa ändå, låter inte som att teknikerna har gjort eller planerat in det på det du skrev?

Har du kollat med din leverantör om de erbjuder 4G abonnemang under tiden? Vet att vissa erbjuder det som ”komp”-lösning under tiden, men varierar kraftigt mellan operatörer vill jag minnas.

Nej, det har inte provblåst. De har egentligen vad jag förstår inte heller sett att det är is utan mera konstaterat att det fungerar inte så det måste ha frusit av.
Min operatör erbjuder tyvärr ingenting. Deras "kompensation" som de kallade det var att jag inte behöver betala för tjänsterna om de inte fungerar...

Av kribb
Skrivet av Agglinden:

@kribb: Låter ganska skumt om du har varit utan i 2 veckor utan någon uppdatering. Är fibern avfrusen kanske? Då tar det ett tag tills det brukar gå att åtgärda vet jag, har hört om folk som har varit utan under vintern p g.a is i dukterna som gör att fibern går av

Tekniker har varit nu. De tror också att det är is i dukterna och kommer inte göra något förrän tjälen är borta.
Det som var lite skumt var att de var inne i huset och mätte i inkommande fiber med en OTDR som ska säga hur långt bort fiberbrottet var och den sa inom 1m så de sa att det måste vara i fiberdosan inne.
Så de lyste in i fibern och då läckte det mycket ljus i en skarv i fiberdosan vilket de sa indikerar att skarven är trasig. De svetsade en ny skarv och lyste igen och allt såg bra ut. Men sen vid test igen med OTDR så sa den nu att brottet är 100m bort. Vad är oddsen att en skarv inne i fiberdosan går sönder samtidigt som kabel går av pga is 100m bort.

Ganska exakt 100m bort ligger också närmsta fiberskåp/omkopplingsstation så jag vet inte om man helt kan utesluta att det är något fel i stationen.

Av kribb

Ringer man Global Connect så får man inget val för tekniksupport eller något annat passande utan man hamnar antingen till försäljningen eller till avdelningar som ansvarar för grävandet av ny fiber.
Han jag pratade med på försäljning var visserligen trevlig och så men han sa också att han kan inte se teknikernas ärendesystem och att det heller inte finns något nummer dit som jag kan ringa.

Av kribb

De hänvisar bara till tjänsteleverantören.

Av kribb

avbrott TV/internet

Jag har fiber och TV från Sappa och allt går via fiberboxen.
Har varit utan internet och TV i 2 veckor nu, bor i villa och alla mina grannar har fungerande nät.
Kontaktade Sappa samma dag som avbrottet kom och vi konstaterade snabbt att det inte var fel på min utrustning (router eller kablar). WAN-lampan lyser inte på fiberfördelaren och det fungerar inte att koppla dator direkt mot den med kabel.
Sappa är inte nätägare utan det Global Connect och felanmälan och förfrågan om att skicka ut tekniker skickades från Sappa till nätägaren för två veckor sedan.
Jag har ringt Sappa och försökt få statusuppdatering nästan dagligen och får i princip samma svar hela tiden.
"- ärendet ligger hos nätägaren nu, vi kan inte se deras ärendesystem så vi vet inte hur lång tid det kommer ta innan de tar tag i ärendet. Vi ska skriva till dem och fråga efter status"

De enda jag kan ringa är ju min ISP och de skyller bara ifrån sig och säger att de inte kan göra något. De får inget svar från nätägaren på status på ärendet.

De måste väl ändå ha något slags avtal med nätägaren om support och felsökning. De köper ju en tjänst av Global Connect. Jag är ju kund hos dom och dom är kund hos nätägaren.
Jag fattar att om det är ett svårlöst problem så kan det ta tid att fixa men jag vet ju inte ens om nätägaren har börjat felsöka. Både jag och frun jobbar hemifrån och någon slags tidsram måste vi ju få?
Tittar man på Sappas allmänna vilkor för tjänster så har de ju i princip friskrivit sig från allt. Ingen kompensation för uteblivna tjänster ges och inte heller någon tidsram på när felsökning ska påbörjas.
Finns det något jag kan göra?

Av kribb
Skrivet av shugge:

Jag har skärm med i byggd usb-hubb samt en kvm och en docka till laptopen.

Kopplar mus, tangentbord och webcam (de usb enheter jag vill kunna nyttja på både jobblaptop och min privata stationära) till skärmens usb-hubb.

Dockan har jag för att slippa koppla in och ur kablar till laptopen när jag skiftar mellan hem- och kontorsarbete.

Kvm-switchen för att växla mellan laptop och stationär dator utan att koppla in/ut några sladdar.

Har både din privata och jobbdator Displayport eller Hdmi?

Min nuvarande bärbara har bara HDMI, ingen usb-c. dock ska jag nog köpa en ny laptop snart. Min stationära dator har HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4

Av kribb

hjälp med hemmakontor

Hej

Jag behöver hjälp med utrustning till mitt hemmakontor. Jag har i dagsläget en stationär dator för gaming med en helt ok men gammal skärm (Lenovo L27q-10 ). Jag ska börja jobba hemifrån och vill helst inte jobba på laptopskärmen men orkar inte hålla på att byta kablar och sådant.
Har läst på lite funderar om jag ska investera i en skärm med inbyggd KVM-switch (eller USB-hub? jag vet inte vad som är skillnaden) eller om det är bättre att behålla skärmen som jag ändå är ok med att använda och köpa någon slags separat lösning.

Målet är ju att kunna koppla in laptop enkelt och sedan bara byta så att skärm, mus och tangentbord flyttas till laptop.
Någon som kan ge lite råd i om jag ska investera i ny skärm eller separat lösning. Vad är det för övrigt för skillnad på skärmar med USB-hub och KVM-switch. Kan båda användas till vad jag tänkt mig?

Av kribb
Skrivet av ToBeAs*:

Har för mig att de tog 15% när jag jobbade som anställd konsult för en 8 år sen ungefär, detta i Stockholm och för mig som konsult så var det en julklappfika om året thats it. Bra business från deras sida dvs.

Skötte de något åt dig? fakturering, kunder? stod för mjukvara, hårdvara? eller var det bara förmedling av kunder?

Av kribb

Konsultförmedlare

Hej

Ni som jobbar som konsult via förmedlingsbolag, vad är praxis för dem att ta i % för den tjänsten? Förstår att det givetvis beror på den exakta tjänsten de ger mig. Har inte tidigare gått via bolag utan skött det själv vilket är lite mer jobb.
Vad är normalspannet beroende på service som de tillhandahåller?

Av kribb

Vad kan tänkas vara ett bra köp gällande en begagnad elbil för cirka 300k-340k. Har hittat en id.3 -21 med ett bra pris om man kollar runt på marknaden men jag blir lite orolig då man läser i alla id.x forum om hur buggiga de tidiga id.3orna är. Sen vet man ju att det är de negativa som låter mest.

Av kribb
Skrivet av nickhe:

Har du en felkodsläsare eller något du känner? Att cylinder tre har lägre tryck är något extremt ovanligt på den motorn.

B207 har ingen tändkasset utan spolar, Så låter mer som dålig spole, tilltäppt spridare eller tändstift som behövs bytas

Svagt batteri kan också göra att en bil blir svårstartad å tuggar på. Har du provat underhållsladdat batteriet ?

Batteriet är hyfsat nytt och laddat. Första gången den dog provade vi även med starthjälp från annan bil utan att det fungerade. Det är som att motorn nästan går igång hela tiden men så fort man släpper startnyckeln dör bilen. Jag ser nu att jag skrivit fel, det är en Saab 9-5, jag ser nu att jag skrev 9-3 i trådstarten, vet inte om det spelar någon roll. Det är en biopower men den har körts uteslutande på bensin de senaste 2-3 åren.
Enligt verkstaden så hade den inga felkoder alls så de fick kolla igenom mycket innan de hittade då att cylinder 3 hade väldigt lågt tryck.

Av kribb
Skrivet av nickhe:

Vad är felet? Sällan motorn är slut men behöver säkert nya stift eller tändspole

Som en saab gamla motorutv sa, B207 som är rätt servad kan gå för evigt. De motorerna är skottsäkra

Den har varit svårstartad i över ett år, man har fått gnugga lite extra med nyckeln varje start, typ 1 sekund extra med nyckeln i startläge. Men den har gått klockrent då den sedan startat. Nu för tre veckor sedan så gick den fan inte att få igång, den bara stod och tuggade med motorn. Vi bogserade hem den och provade igen dagen efter och efter mycket om och men gick den igång men jag tror jag fick vrida om nyckeln säkert 5 sekunder. Körde in den till verkstad som felsökte och kollade BTR, luftryck och tändkassett och det enda de hittade var att tredje cylindern? hade bara en bråkdel av det tryck den skulle ha. Och enligt dem var det en sådan sak som inte bara enkelt kan fixas. Jag är dock ingen expert. Har bilen hemma nu och sista gången jag provade starta den så gick den igång efter en lååååång stund men den dog så fort en växel lades i..

Angående miltalen så lär det väl bli så att hittar vi en elbil som vi vill ha så kommer väl den användas lite mera och den primära bilen lite mindre än den gör idag iom att det är många korta sträckor vi kör till jobb, träning och handling. Förut har vi alternerat mellan bilarna. Så kanske blir lite mer än vad jag sa men kanske 4-6 mil om dagen då

Av kribb
Skrivet av Dreas89:

Att rata elbil pga enkom kostnaden för inköp(om man inte har problem med lån/pengar) känns ogenomtänkt. Andrahandsvärdet är också vida olikt.

Det som ställer till det är onekligen kravet på 4WD. Annars hade jag rekommenderat en Zoe/LEAF då de är riktigt bra för pengen.

Men utifrån det så låter annars en Passat GTE laddhybrid, om de är 4WD(?), som perfekt. Den kan gå helt på el i 3-5 mil, vilket gör att er pendling kan gå på ren el.

Vi har pratat lite om 4WD nu hemma och det ser ut som att vi kan släppa det kravet. Så dina tips är intressanta:)

Av kribb
Skrivet av FatherOfThree:

Det kunde vara bra att få veta vilken modell det rör sig om, som referens,
så vi vet vad som fungerat som andrabil för er fram till nu.

Det är en Saab 9-3 från 2006. Enligt verkstaden som haft den inne så är det motorn som är slut. Den har varit rätt opålitig senaste åren men eftersom vi i princip fick bilen gratis av svärföräldrarna så valde vi ändå att ha den som andrabil så länge den funkade.

Av kribb
Skrivet av Aka_The_Barf:

Vad kostar bilen som havererat att laga? kanske billigaste alternativet? Vad är det för bil?

Det är en bensinbil från tidigt 2000-tal. Motorn har havererat och måste bytas ut. Motorn kostar mer än bilen

Av kribb

andrabil, vad ska man köpa?

Är i akut behov av en andrabil då vår har havererat. Vi är två vuxna och två barn.
Bilen går cirka 2-4 mil om dagen och använts för att skjutsa barn till skola och träningar. Vi har en bra stor bil (diesel) som första bil så bilen behöver egentligen inte vara speciellt stor.
Vi bor i norr och 4WD är ett krav från frun då vägarna där vi bor ofta är oplogade då vi ska iväg till jobb och skola.
Vi har pratat lite om elbil men efter att ha tittat på priserna om man ska ha 4WD så är jag tveksam.. samma "typ" av bil fast bensin är ju typ halva priset och du kan tanka rätt många liter för dom pengarna.

Ska man tänka ren bensin? diesel? eller någon slags el/ladd hybrid? eller begagnad elbil? (finns ju inte så många på marknaden iaf inte här uppe)
Vad gäller budget så har jag egentligen hård gräns på vad det får kosta, hade väl tänkt mig någonstans mellan 150-300k men kan den är inte satt i sten.

Av kribb
Skrivet av Kalasis:

<Uppladdad bildlänk>

Sensibel soccer?

Av kribb
Skrivet av shugge:

Och internet-delar gör du inte via wifi mellan dator och mobil?

Kanske läge att införskaffa ett annat wifi-kort och byta ut det som sitter i datorn?

Har du kontaktat MSI i frågan?

Ja det är skumt att internetdelning via wifi mellan dator och mobil fungerar bättre, dock är det rätt svajjigt där med men internet stänger iaf inte av direkt man startar spelet utan det kan fungera hjälpligt och stänger endast av ibland vid spel. Dock finns andra problem med att internetdela från mobilen. Oftast hittar inte datorn mobilen i wifi-listan och oftast tappar den internet direkt den kopplar upp mot mobilens wifi för att sedan vid andra uppkopplingen fungera.

Har inte kontaktat MSI men det kan jag ju göra.

Av kribb

MSI laptop tappar internet varje gång ett spel startas

Hej Sweclockers, hoppas ni kan hjälpa mig.

Har en MSI (Intel(R) Core(TM) i5-9300H CPU @ 2.40GHz 2.40 GHz) laptop med Intel Wireless-AC 9560 160Mhz.
Har haft datorn i cirka 2 år och har inte spelat så mycket på den tidigare utan mest använt den i jobbet. Wifi fungerar klockrent om man inte spelar så jag har egentligen inte märkt några problem tidigare.
Så fort man startar ett spel (sonen kör nu Fortnite, Overwatch, Diablo 2 resurrected) så tappar datorn internet och det står att wifi-nätverket saknar internet. Datorn är alltså fortfarande ansluten till wifi.
Internet kommer tillbaka så fort man stänger av spelet. Felet verkar komma på samma ställe i alla spel. Diablo 2 resurrected startar och connectar till battlenet utan problem men så fort man ska creata ett game så kommer felet. Just nu är det enda som funkar att internetdela från telefonen för att kunna spela på datorn och det fungerar oftast bra men är ju ingen lösning i längden.

Har givetvis provat installera om drivrutiner, windows mm och även följt vissa guider på nätet om att slå av vissa energisparfunktioner på kortet men inget hjälper.
Googlar man verkar det som att det är fler som har detta problem med just MSI-laptops och detta wifi-kort.

Finns det något annat jag kan prova göra?

EDIT: kan tillägga att problemet inte bara är hemma på vårt nätverk. Jag har provat på 4 andra nätverk med samma resultat.