Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Ziegfried har skrivit i forumet
Av Ziegfried

Måste ta en paus från Folding@Home nu, det blev dessvärre dyrt med elräkningen i både december och januari. Elområde 4. 😥 Lär återuppta när priserna inte är så bistra.

Av Ziegfried
Skrivet av atego:

Vem är prolle??? Oj vad han kör på 23M!!!! Går om mig om 16 timmar, bra jobbat och välkommen till Swec Foldinglag!

Haha. Kom tänka på den här gamle klassikern. Jäklar vad han drar på!

https://i.redd.it/p2blw95yspex.jpg

Av Ziegfried

Woohoo! En liten milstolpe för mig då jag nådde 100 miljoner poäng i natt! 🍺

Av Ziegfried
Skrivet av Swedishchef_90:

Nej undvik cpu om du inte behöver ett extra elementet eller har en plånbok som behöver tömmas lite extra 😁

Men välkommen tillbaka!

Skulle också säga det, att undvika CPU och bara köra GPU. Jag slänger på CPU ibland över natten, när datorn inte används om jag känner flås i nacken från @Vintermorgon om jag tappat lite PPD pga ett udda projekt som ger lägre poäng och låter den slutföra, och sen tar jag bort CPU-slot:en. 😉

Av Ziegfried

Har nyss återupptagit Folding@Home. Roligt att vara med i top 20 producers för Folding@Sweclockers.com! Om man bara hade ett RTX 4080 eller 4090, då jävlar!

https://i.imgur.com/USlMiqu.jpg

Av Ziegfried
Av Ziegfried
Skrivet av Baxtex:

Jag ligger 10 gen back. #sandybridgeclub

😂

Nej men ärligt talat så går det ju. Spelade God of War förra året i 30 fps på det gamla åbäket. Var helt ok.

Inte så konstigt i och för sig, 1155 var en riktigt, riktigt bra plattform! Så mycket "bang for the buck" för sin tid så det var inte klokt. Kanske en av de bästa plattformarna för sin tid, jag kan inte komma på så många som var bättre. Men i vintras fick det bli ett nytt system för mig med AM5, och min gamla i7 2600K får gå i pension (aka tas över av mamma då hennes dator är ännu äldre).

Av Ziegfried

MusicBee och Foobar2000 för musik. Media Player Classic för film.

Av Ziegfried
Av Ziegfried
Skrivet av Trigger:

Sätt ett lägre tdp i bios istället, går snabbare än att byta cpu. Man är i princip aldrig nära tdp max i spel ändå så i spel så spelar mindre roll men ändå….
Tdp och använd effekt är inte samma sak. Det skulle förvåna mig om det är någon större skillnad på använd energi i en spelrunda för 7900x vs 7900x3d. Någon akademisk skillnad kan man säkert hitta men den lär inte vara i närheten av 50w som tdp skvallrar om.

Hur tillverkarna av Cpu kylare väljer att ange max tdp för sina kylare är inte särskilt relevant tyvärr. Det finns ingen gemensam strandad för hur dom kommer fram till detta värde. Det blir lite som att prata watt och högtalare.
Med det sagt så kan du vara lugn över att du har införskaffat en cpukylare som är bland de bästa på marknaden och den har i sig inga problem att hantera värmen från din cpu.

Jag har redan löst det på annat sätt. Den blir 65-70 grader varm nu istället för över 110 med Prime95. CPU:n med stockinställningar klarar alltså bara Prime95 i några sekunder innan datorn stänger av sig, så har underklockat istället. Märker inte några prestandaförluster så inget jag gråter över precis. 😀

Jag vet att TDP och använd effekt inte är samma sak. Men om ryktena stämmer att dessa nya X3D-varianter har 120 W istället för 180 borde det väl synas i tester kan jag tycka? Men ja, återstår att se.

Vill inte gå för off-topic, men kan inte låta bli; IceGiant ProSiphon Elite verkar riktigt grym, såg att Linus Tech Tips och några andra hade testat den och den är så effektiv att den direkt konkurrerar med vattenkylning! Dock är jag osäker på om det fungerar på AM5's CPU:er då de är så små (till ytan) samt väldigt tjock IHS. Skillnad är det på Threadripper-CPU:erna med chip utspridda över en mycket större yta (area).

Av Ziegfried

Ska bli spännande att se hur den presterar (och vad den kommer kosta)! Bytte från en i7 2600K till Ryzen 9 7900X så ett stort hopp, men nu ångrar man nästan lite att man inte väntade på denna. Även om det inte blir så mycket spel så skulle de lägre TDP-värdena uppskattas. Slarvade lite med köp av kylare då Noctua NH-D15 bara är specificerad för 165 W.

Kanske vissa produktivitetsprogram kan dra nytta av större cache, och inte bara spel?

Av Ziegfried
Skrivet av thu:

@Ziegfried Jag sprang på lite mer info då jag letade tips på att överklocka mina egna minnen.

Folk verkar uppleva en "brick wall" vid 4600 MT/s: https://forum.level1techs.com/t/7950x-i-want-4x32gb-unless-it...

Men tydligen så ska det finnas någon som har skrämt upp 4 stickor i 6000MT/s genom att köra minnen från två olika tillverkare: https://forum.level1techs.com/t/7950x-i-want-4x32gb-unless-it...

Jag känner mig spontant skeptiskt, låter för absurdt, men kanske kanske..

Det är precis sånt här som man råkar snubbla över som kan vara intressant i sammanhanget. 😀 Med andra ord det låter inte lovande, om man nu inte kan nöja sig med lägre frekvens. Men är tråkigt när man har köpt 6000 MT/s. Så med andra ord, om man ska ha 64 GiB så får det helt enkelt bli att sälja mitt kit och skaffa 2x32 GiB.

Om du finner mer info på "omöjligheten" med 4 stickor, eller tvärtom något som visar möjligheter (som är stabila dvs) så länka hemskt gärna i den här tråden!

Av Ziegfried

Riktigt jäkla bra bidrag allihopa! Väldigt svårt att välja EN som ska vinna. 😀

Av Ziegfried
Skrivet av Maximo:

Skillnaden är att tillverkaren testat och garanterar att hastigheten funkar med 2 ram moduler och inte 4.

Ah, ja, sant. Tänkte inte på det. Hoppas det kommer tester på detta på AM5 och allmänt mer information och kännedom om vad som funkar hyfsat. För på sikt vill jag som sagt ha 64 GiB. Tänkte lite knasigt när jag tog ett 2x16 GiB-kit tyvärr, får väl försöka sälja och skaffa 2x32 GiB. 😥

Skrivet av thu:

Jo, det går ju att pressa lite till. Men från specade 5400 till 6000 är det 600, från 3600 till 6000 är det 2400. Lyckas du så kan du nog sälja datorn till nån för hutlösa summor, och det är väl snudd på att AMD skulle köpa av dig allt för att förstå hur du lyckats
Det är samma sak med AM4, det är mycket tyngre med 4 stickor än 2 och svårare att överklocka. Jag har inte kunnat klocka mina 4x16GB i närheten lika mkt som de som kör två stickor, eller i närheten av vad själva minnena bör klara. Jag köpte en 5950X här på Sweclockers för ett tag sen, som ska ha bättre minneskontroller än min tidigare 3700X, så jag ska precis sätta mig och göra om hela minnesöverklockningen, det är den det hänger på nämligen.

Är väl att de testats och verifierats för den konfigurationen? Utan att ha koll på EXPO så behöver det finnas en profil sparad som minneskontrollern på CPUn faktiskt orkar, och eftersom det är så mkt tyngre med 4 stickor än 2 stickor så kommer inte maxade profiler avsedd för 2 stickor att funka med 4.

Jag råkade se att level1techs har en video på ämnet, skummade lite, så vet inte om du får ut nåt, men de behandlar svårigheten med 4 stickor iaf:
https://www.youtube.com/watch?v=P58VqVvDjxo

Du har nog rätt. Ska kolla videon och försöka skaffa så mycket insikt jag kan så jag inte gör fler snedköp/planerar dåligt.

Jag får tacka er så mycket för era svar hittills.

Av Ziegfried
Skrivet av thu:

Blir nog problematiskt.

Max Memory Speed
2x1R DDR5-5200
2x2R DDR5-5200
4x1R DDR5-3600
4x2R DDR5-3600

- https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-9-7900x

Är inte dessa väldigt försiktiga och reserverade värden? Och att det i praktiken går att få ut betydligt mer? Jag kör som sagt 6000 MHz på 2 DIMMs just nu. Har bara kört Memtest i 10-13 timmar, men inga problem.

Skrivet av Maximo:

Ska du köra "EXPO-profil som vanligt" så ska du köpa ett 4-kit med expo och jag vet inte om det ens finns. Allt annat än det är bara en manuell överklockning och då är de väldigt svårt att säga hur högt du kommer med just dina minnen och moderkort.

Vad skulle skillnaden vara mellan ett kit på 4 DIMMs med EXPO gentemot ett kit på 2+2? HELST vill man ju att det ska gå i så kallad "sweet spot" på 6000 MHz som AMD sagt att det är. Men AMD har inte sagt något om hur konfigurationer kan se ut om man vill maxa, alltså 128 GiB på moderkortet (max vad som stöds), dock väldigt tyst om vilka konfigurationer som fungerar.

Av Ziegfried

4 DIMMs på AM5-moderkort?

Har ett Asus ROG Strix X670E-A med en Ryzen 9 7900X och 32 GiB Corsair Vengeance @ 6000 MHz (2x16 GiB), skulle moderkortet och processorn klara av 2 DIMMs till, så alla minnesplatser blir ockuperade (totalt 64 GiB) och fortfarande behålla frekvensen/prestandan de ligger på? Det finns väldigt lite information om vad som funkar och inte känns det som. Frågade Inet, men de visste inte säkert.

Någon här som har AM5 och sitter på DDR5 på 4 DIMMs? Och går det att köra EXPO-profil som vanligt eller sker det någon begränsning?

Tack på förhand!

Av Ziegfried
Skrivet av Fire_Ice:

För mig har det alltid varit tvärt om, min hårdvara har styrt mina spelval.

Samma här.

r/patientgamers 😉

Av Ziegfried
Av Ziegfried

Så nu börjar det dra ihop sig, Update 6 släpps den 14:e juni! Ska bli kul att testa kärnvapen-nobelisken!

Av Ziegfried

Jag kollar nog inte mer än en gång om dagen, men jag har en dumb-phone också. Skulle aldrig klara att uppvakta en smartphone så som många gör på daglig basis. Det verkar ju som slaveri! 😏