Inlägg

Inlägg som goat har skrivit i forumet
Av goat
Skrivet av max i malmö:

Tack Hallonsyltarn! Ändrar direkt beställning.

Perost: Menar videorenderingar. Hur många PCIe 4.0 behöver jag för mina två SSD samt graffekortet? Det skulle ju vara super om B550 räcker!

Samsung SSD 970 EVO diskarna är PCIe 3.0, för PCIe 4.0 är det Samsung 980 PRO som gäller.

Till mitt ASUS ROG STRIX B550-F GAMING kör jag 980 PRO 1 TB på platsen som stödjer PCIe 4.0, och på den andra platen som "endast" stödjer PCIe 3.0 har jag Samsung 970 EVO Plus 1TB. Men oavsett 3.0 eller 4.0 så går det ändå rysligt fort.

Av goat
Skrivet av Scullylele:

Laddade hem den senaste filen av BIOS till mitt moderkort. La in filen i usb-minnet och ändrade namn till MSI.rom samt säkerställde att usb minnet var av typ FAT32. kom hem, stoppade in usb-minnet och tryckte på flash bios knappen. Den första gången så stängde datorn av sig efter kanske fem minuter och led lampan till flash bios slocknade. Försökte så boota upp datorn men ingenting hände mer än att alla LEDs tänds. Just nu har jag tagit råd från ett reddit forum, där de ansåg man skulle koppla ur allt utom atx 24-pin, samt 8-pin CPU pwr 1, och försöka igen. Funkar inte det måste jag kolla om det hänt något med bios filen i usb-stickan.

Du verkar ha gjort rätt, mitt tips är att du testar lite olika USB-minnen då det verkar vara lite kinkigt på den fronten. I andra hand låna alternativt köpa en snorbillig äldre Ryzen och installera BIOS på vanligt bis med den och sen installera din Ryzen 5000.

Av goat

Då är det något som inte stämmer, uppdateringen ska bara ta ca 5 minuter.

Beskriv i detalj hur du gjort i hela processen från nedladdning av BIOS, vad du gjort med filen, vad du använt för USB-minne och hur du sedan har gjort vid uppdateringen.
Jag misstänker att du gjort fel vid något av stegen.

Av goat

Jag blir direkt förundrad varför detta med att systemet inte startar kommer som en chock för så många, läser ni inte manualen, läser ni inte forumtrådar eller förmaningarna om hur man måste gå tillväga för att få igång ett moderkort med nya Ryzen 5000.

Till trådskaparen: Nu har du av rena rama turen råkat köpa ett moderkort med Flashback-funktion, läs i manualen till moderkortet hur du ska gå tillväga för att uppdatera BIOS med den funktionen UTAN att behöva starta upp systemet. Klart att allt är svart just nu.

Av goat

Ibland är det de enklaste sakerna man missar så jag nämner det, visst är det från avstängt läge du försöker köra Flash-uppdateringen så att du inte startat upp moderkortet först?

Det är det fetmarkerade i din EDIT som får mig att undra, dioden vid I/O-portarna borde väl inte lysa konstant rött bara för att du slagit på PSU:n, om moderkortet inte körts igång så tycker jag inte den lampan heller borde börja lysa då moderkotet rimligtvis inte ska "veta" att något saknas i avstängt läge.

Skrivet av kokaarorlole:

EDIT: Efter jag klickat på knappen för Flashback så blinkar den röda dioden ovanför I/O-portarna i några sekunder. Sedan lyser den vita CPU-dioden konstant vid EZ-Debug LED, och den röda dioden vid I/O-portarna fortsätter blinka. Innan jag klickar på Flashback-knappen, men har slått på PSU:n så lyser dioden vid I/O konstant rött.

Om det nu är så att du inte slagit på moderkortet själv innan dina försök att uppdatera, eller att moderkortet av någon anledning startar upp sig självt bara genom att få ström från PSU:n, så kanske du kan testa att plugga i USB-minnet i Flashback-porten INNAN du ens slår på PSU:n?
Men som sagt, det verkar lurt att den där dioden lyser alls innan du ens har tryckt på Flash-knappen för uppstart av moderkortet för uppdateringen av BIOS (om jag nu inte missförstått det du skrivit).

Av goat
Skrivet av Lubenero:

Nja, data fanns redan på Seagaten, så formatering/partitionering behövdes inte.

Jag installerade en Samsung 970 EVO för 2 veckor sedan, den var dock ny så jag var tvungen att göra som i beskrivningen.
Menar du att Windows annars hittar en M.2 disk automatiskt ifall den redan har varit formaterad och använd i annan Windows-dator?

Ser allt korrekt ut i Disk Manager?

Av goat

To create and format a new partition (volume)
Open Computer Management by selecting the Start button. The select Control Panel > System and Security > Administrative Tools, and then double-click Computer Management.

In the left pane, under Storage, select Disk Management.

Right-click an unallocated region on your hard disk, and then select New Simple Volume.

In the New Simple Volume Wizard, select Next.

Enter the size of the volume you want to create in megabytes (MB) or accept the maximum default size, and then select Next.

Accept the default drive letter or choose a different drive letter to identify the partition, and then select Next.

In the Format Partition dialog box, do one of the following:

If you don't want to format the volume right now, select Do not format this volume, and then select Next.

To format the volume with the default settings, select Next.

Review your choices, and then select Finish.

Av goat
Skrivet av Zwaaaap:

Okej, så du hade inte samma modell av moderkort även om det troligen är typ samma fast med lite färre funktioner. Med WiFi får jag inte problemet. Har googlat lite och problemet verkar vara kopplat till Intel I225-V kretsen för 2.5Gb Ethernet som sitter på moderkortet. WiFi använder en annan krets Intel AX200.

Har du laddat ner Armoury Crate från Asus, i det programmet under Tools finns drivrutiner för Intel I225 som verkar vara nyare än de som finns på Asus produktsida, kanske löser dessa drivrutiner ditt problem?

Av goat
Skrivet av marks34:

Hade tänkt uppgradera från i7 4790k till Ryzen 5 5600x eller Ryzen 7 5800x. Har ett GTX 1080 som ska uppgraderas till 3070/3080 när det är bättre tillgång på dessa. Spelar mest spel såsom Ark: Survival Evolved, League of Legends, WoW, CIV5 och Dead by Daylight. Håller även på med musikproduktion, dock på enklare nivå. Är det värt att att betala 1700 extra för 5800x?

Tycker nog också att valet borde stå mellan 5600X och 5900X.

Eftersom detta väl är sista processorerna för sockeln AM4 så borde det för de flesta som uppgraderar sin dator i det här läget handla om en "långtidsinvestering" och då måste ändå prissteget på endast 1000 kr mer från en 5800X till en 5900X vara relativt litet i förhållande till den prestandaökningen man får.

Själv var jag inne på 5600X först och hade den förbokad men när jag läste på diverse musikproduktionssidor så började jag mer och mer luta åt en 5900X vilket det också blev. Egentligen skulle jag säkert klarat mig alldeles utmärkt med en 5600X då jag inte använder mig av extremt många VST-plugins eller virtuella instrument i mina musikprojekt, men nu slipper jag iallafall fundera på ifall processorn skulle bli en flaskhals som kommer ivägen för musikskapandet.

Vad är det för musik du skapar och program du använder, och hur brukar dina projekt se ut vad gäller antalet plugins, kanaler och instrument-program?

Av goat
Skrivet av Belzader:

Kontrollera under WAN -> NAT Passthrough så att Passthrough inte är inaktiverat, vad som ska vara aktiverat är beroende på vad din VPN-tjänst använder, så jag kan inte svara direkt vad som ska vara aktiverat, så det är om du inte vet vad din VPN-tjänst använder lite "Trial & Error" som gäller.

Allt utom PPPoE var aktiverat så jag slog även på det men tyvärr utan framgång, så fort VPN slås på den individuella datorn så tappar den fortfarande internet-anslutningen.

Kanske får nöja mig med att slå på eller av VPN i routern när det behövs, men det hade helt klart varit smidigare att göra det i Windows för just den datorn VPN används för.

Tack för ditt svar iallafall. 🙂

Av goat
Skrivet av MercilessFate:

Ah, jag tog även ut dom och testa igen, först en, sen två och sen 4, läste manualen vart som ska sitta när man inte har 4 st. Så de bör vara ordentligt satta

Men strunta i minnena nu, det är ju uppenbart att du inte har uppdaterat BIOS än, det är steg nr.1. Om du efter det fortfarande har problem med att få igång datorn så är det läge att börja felsöka.

1. Ring runt till vänner så är det säkert någon som har ett gammalt USB-minne med 4, 8, eller 16GB som du kan låna och formatera till FAT32, det är viktigt för att moderkortet ska kunna läsa filen.

2. Ladda ner BIOS-filen och döp om den med den medföljande filen som heter Renamer.

3. Se sedan till att BIOS-filen är den enda filen på USB-minnet.

4. Sätt in USB-minnet i rätt ingång, datorn ska vara avstängd i detta läge och håll in Flashback-knappen tills lampan börjar blinka.

5. Vänta tills lampan slocknar så är det efter det klart.

Som sagt, man gör en sak i taget och i rätt ordning, det är ingen idé alls att felsöka något i datorn innan du uppdaterat BIOS. Punkt! 🙂

Av goat

Ny router och problem med VPN

Hej, jag har idag installerat en ny router i mitt hem men får inte till det med VPN på enskild dator, så fort jag slår på VPN så tappar jag åtkomsten till internet. Som klient i själva routern fungerar det dock bra men jag har enbart behov av VPN på en av datorerna i nätverket och tycker därför det känns aningen onödigt att alla övriga enheter ska behöva "strypas" i uppkopplingshastighet p.g.a VPN.

Jag antar att det är någon inställning i interfacet för routern som jag missat/inte förstår, och kanske är det någon annan här med erfarenhet av routrar från Asus och VPN-tjänsten LEX Integrity som möjligen vet hur jag får till detta i inställningarna?

Router: Asus ZenWiFi XT8
VPN-tjänst: Bahnhof LEX Integrity

I övrigt måste jag tillägga att denna router verkar grymt bra, jag har aldrig förr haft ett rappare wifi än nu.

Av goat
Skrivet av Zwaaaap:

@goat vilken BIOS version kör du? Har du upplevt problem med nätverket vid spelande eller RDP? Kör du via sladd?

Kör med senaste BIOS 1401 och sladd då jag har moderkortet utan wifi, jag har dock inte spelat något online-spel eller använt RDP så jag har tyvärr ingen aning ifall felet uppstår även hos mig.

Kanske borde du testa nedgradera BIOS till 1216 och se om det löser problemet, och vad sker ifall du kopplar upp dig med wifi istället?

Av goat
Skrivet av MercilessFate:

Grejen är att jag har försökt, använde en usb sticka med rätt fil, höll in knappen, men den vägrar att funka av någon anledning, den ska ju blinka grönt, men de gör den inte.

Fast det är ju DRAM lampan som lyser, men kanske har något med processorn att göra?

Det var en annan person här inne som köpte en B550-F och samma processor som mig, och hans funkade direkt. Så jag antar att min borde funka direkt också, men eftersom BIOS flash inte funkar, så måste det vara något med moderkortet, men jag vet inte...

Och du är säker på att den personen inte inkluderade BIOS-uppdateringen när han säger att allt funkade direkt? Jag skulle nog gissa på att personen ifråga även han har uppdaterat BIOS med Flash-funktionen, jag har svårt att se att något moderkort redan kommit ut till butikerna med rätt BIOS installerat för den BIOS-versionen kom väl strax innan lanseringen av Ryzen 5000.

Det fetmarkerade i din text indikerar tydligt att du INTE har lyckats uppdatera BIOS och att det är just det du måste koncentrera dig på att få till, själv fick jag till det "direkt" med flash-funktionen med ett äldre 4GB 2.0 USB-minne, antagligen rena turen.

Det andra före mig påpekat så är det viktigt att minnet är formaterat till FAT32, att du använt "Renamer" och det kan även vara viktigt att minnet endast innehåller BIOS-filen. Följ helt enkelt Ronaldos beskrivning här nedan på alla punkter han nämner så kommer du nog få igång datorn, slarva inte med detta.

Skrivet av Ronaldo:

Hej, jag köpte nyligen också ett Asus moderkort (X570-F Gaming) och en Ryzen 5600x. Min fastnade också på Dram.

Det du behöver göra är att ladda ner senaste Bios för ditt moderkort. Köra rename command filen som ligger med i bios mappen, och sen lägga den omdöpta Bios filen på ett USB 2.0 minne, bara filen på usb minnet inga mappar eller nått annat. Sen sätter du minnet i den USB plats som har en knapp bredvid sig. Och med datorn avstängd, men ström påslaget på nätaggregatet. Trycker du på den lilla knappen bredvid USB uttaget på moderkortet. En lampa kommer blinka några minutet. När den slutat blinka helt. Kan du starta datorn igen och den borde boota upp med bild.

Edit: såg han i inlägget över mig hade samma fel och lösning.

Av goat
Skrivet av AplAy:

Tack för det mustiga svaret, goat!

Jag måste motfråga: jag placerade radiatorn topp för det skall tydligen vara bäst för långvarig kylblockhälsa? (enligt video från Gamers Nexus) I andra videoklipp jag sett så verkar folk installerat NZXT-fläktarna med varumärket nedåt så man ser den och då är det toppmontering så det hela bör väl vara UTBLÅS då? Jag är oxå osäker på om det går att få av plattorna från moderkortet utan att även monteringshål försvinner i samma veva? Ska kika i manualen för chassit. Jag kollade förgäves efter indikationer på NZXT-fläktarna efter blåsriktningsmarkeringar men det saknades. Designmiss imho!

Andra kruxet med Z73 Kraken är att dess fyra kablar (om jag minns rätt nu, blev så länge igår så måste kolla igen) består av en valfri kabel för RGB vilket jag skippar. Jag har för mig, måste kolla idag igen (glömt bort), att Y-fläktkabeln som kopplar samman de tre fläktarna är en självstående kabel vilket förvirrat mig över vart jag installerar den då. CPU_AIO eller CPU_FAN? Vad jag förstått måste kylblocket självfallet ha någon "fläktkabel" införd i antingen CPU_FAN eller CPU_AIO då det är just processorkylningen.

Kan man anta att PINsen som bara har orden ändå har + och - på samma ställe?

Fan, jag har sabbat det lite med kylpastan då jag lyfte upp kylblocket några gånger för först kände jag inget klick vid installation så jag trodde den inte fick någon kontakt och då var det massa kylpasta på processorn och så skruva jag tillbaka den. Jag saknar alkoholrengöringsmedel för att rengöra och inte tusan vill jag hålla på och peta och ha med processorn att göra. Var nog det läskigaste att installera, utöver de kommande så PINsen från chassit. Oof...

Sen i slutändan finns det en risk att jag ändå måste införskaffa gammal Ryzen-processor då jag inte vet vilket BIOS denna https://www.webhallen.com/se/product/303168-ASUS-TUF-Gaming-X... har. Gammal version kräver BIOS-uppdatering med äldre processor. Moderkortet släpptes 2019-07-07 så kanske senaste leveransen till Webhallen var med nyare BIOS må tro?

Datorbygge är kul samtidigt jag upplever flera designmissar utifrån ett UX-perspektiv (konsekventa markeringar för + och - på små PINS från chassi, viktiga klickljud för att indikera att man kopplat så långt in som det bör som t.ex. på processorn som jag troligen nu orsakat luftbubblor i vilket bör synas på olika temperaturer i de olika kärnorna i aktivitetshanteraren?).

P.S. Mer kunniga än jag får gärna flika in och peka ut när jag snackar skit om nått för jag vill veta hur det ligger till, inte hur jag tror att det ligger till.

Jag snurrade tyvärr till det i mitt förra inlägg och fick av någon orsak för mig att du hade för avsikt att ta IN luften i toppen genom radiatorn. För utblås genom radiatorn och UT från chassit så har du monterat fläktarna helt korrekt. Förlåt för det feltrampet.

1. Om jag var dig hade jag helt skippat "Fan Header som ingår i chassit" för processor-kylningen, du har ju redan splitter kabeln kopplad till de tre fläktarna.
2. Denna "självstående" splitterkabels andra ände kopplar du sedan ihop med sladden som går ut från kylhuvudet (finns bara en som passar).
3. Utöver kopplingarna i ovanstående punkter så har du en liten "3-pin connector" från kylhuvudet som du kopplar till CPU_FAN på moderkortet, och du har en SATA-power som du kopplar till en SATA-strömkabel från nätagget. Och slutligen kopplar du USB-kabeln till en USB-ingång på moderkortet.

Det där med kylpastan kanske inte är ett problem så låt det bara vara. Men om kylningen efter lite användande av datorn verkar kass så kan det ju potentiellt vara orsakat av luftbubblor. Såg att du skappade en enskild tråd om det, du kan nog följa de råd som står i den.

Du behöva nog tyvärr en äldre processor för uppdatering av BIOS då moderkortet verkar sakna Flashback-funktion.

Av goat

Chassit:

Ser på bilden att du har kvar åtminstone den bakre luckan i taket på chassit, du bör nog plocka bort alla tre luckorna för att få fritt luftflöde.

Om det ryms hade jag hellre placerat radiatorn i fronten av lådan för bättre inflöde av luft i hela chassit. Jag har själv monterat min radiator i fronten i mitt Fractal Define S och flyttade chassits fläkt från fronten till den bakre platsen i taket för utblås. Den andra chassifläkten är som vanligt placerad baktill.

Dina fläktar på radiatorn ser ut att vara vända för luftintag, om du kollar runt sidorna på fläktarna så hittar du nog en liten symbol med två små pilar som bekräftar riktning samt vilket håll de roterar. Om du vill att de ska blåsa utåt/uppåt med din nuvarande placering så bör du nog vända på fläktarna.

Processorkylare:

Så här kopplar du din processorkylare:
1. Du har en ensam kontakt från kylarhuvudet som du kopplar till CPU_FAN på moderkortet.
2. Den andra kontakten från kylarhuvudet kopplar du till de alla tre fläktarna som sitter på radiatorn, detta är viktigt eftersom fläktarnas rotationshastighet och kylningen av radiatorn måste kunna styras efter processorns temperatur.
3. Koppla SATA-kabeln till SATA-power från strömaggregatet.
4. Koppla den lilla USB-kontakten från från kylarhuvudet till en USB 2-ingång på moderkortet. Det blir snyggast kabeldragning om du använder det kabelhålet i chassit ovanför moderkortet (använd det kabelhålet för samtliga kablar från kylarhuvudet för kortaste och snyggaste kabeldragning) och drar denna kabel på baksidan och ut nedanför moderkortet till en av USB 2-ingångarna på moderkortet.

OBS! Blanda inte ihop chassikylning och processorkylning!
Koppla endast vanliga chassifläktar till CHA_FAN-ingångarna på moderkortet, de har ingenting att göra med din processorkylning. Se det som två enskilda system, ett enskilt kylsystem för processorn och ett annat kylsystem för chassit och dessa måste kunna styras individuellt av BIOS/datorsystemet.

Jag tycker inte du ska vrida på kylarhuvudet, låt det vara i den position den redan är. Om du tar lös den igen bör du nog isåfall rengöra den från kylpastan och lägga på ny så att det inte uppstår några luftbubblor.

Koppla "System panel connectors":

1. Koppla HD Audio-kabeln till moderkortets ingång som jag tror heter AAFP på ditt moderkort.
2. Koppla HDD LED från chassit till de nedre två vänstra pinnarna (HDD_LED+ och HDD_LED-) med texten på kontakten nedåt, + till +, - till -.
3. Koppla POWER LED till de övre två vänstra pinnarna (PLED+ och PLED-) med texten på kontakten uppåt, + till +, - till -.
4. Koppla POWER SW till de två pinnarna (till höger om kopplingen i punkt 3) POWER till PWRBTN# med texten på kontakten uppåt.
5. Koppla RESET till RESET med texten på kontakten nedåt (till höger om kopplingen i punkt 2).
6. Koppla USB 3-kabeln till USB 3-ingången på moderkortet.

Av goat
Skrivet av Punnisher:

Ja så är det nog, lite av båda, frågar man om de kan se hur lång kö det är före eller efter ens beställning verkar det inte helt lätt att se det så någon 100% struktur på bristvaror har de inte.

Men klart de har en struktur, NetOnNet är näst störst i landet inom hemelektronik med en årlig omsättning på 5 miljarder, bara Elgiganten är större och för att bli ett så stort företag så hänger det naturligtvis mycket på att ha en väl fungerande struktur där effektiviteten i mottagning, logistik, försäljning, packning och utslussning av varor är hela grejen.

Säg att de får in 200 st Ryzen 5900X och 100 av dessa är förbokningar och de övriga 100 hamnar i lagersaldot för direktförsäljning som tack vare att det är en het vara beställs inom några timmar. Från det läget är det inte längre viktigt för dem om Anders i Göteborg la sin beställning 3 dagar före Tomas i Skövde, alla dessa 200 beställningar av 5900X ska bara ut och i vilken ordning dessa skickas är inte längre speciellt viktigt, vilket det individuella kösystemet är dessa ordrar emellan är inte längre en faktor att ens ta hänsyn till.

Hittills har jag inte hört någon som förbokat sin Ryzen processor hos NetOnNet som inte fått sin processor, från vad man kan anta senaste leveransen. Någon har väl haft lite otur att den skickats någon dag efter någon annans order, och någon har haft lite otur med valet av fraktfirma som inte lyckats leverera varan i tid men det måste nog anses ligga utanför NetOnNets kontroll.

Av goat
Skrivet av Punnisher:

Jag vet inte alls vad jag inbillat mig för jag hittar inte alls inlägget jag "såg" för över en vecka sedan... Jag har nog blandat ihop något av Webhallens inlägg med att någon sade att Netonnet har i lager och skapat ett eget virtuellt inlägg där Netonnet har ett visst antal i lager.
"Jag beställde en Ryzen 5 5600x från Netonnet igår och den är redan skickad"
som skrevs tidigare idag tycker jag är lite märkligt då de inte har i lager eller haft någon gång sedan release, de borde ha en rejäl kö om inget levererats sedan början på november, och sedan beställer en person den här veckan och den är skickad? Tycker bara det var lite märkligt. Fortfarande ingen i lager https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5588360

Jag misstänker att den personen antagligen bara hade enorm tur och råkade slinka med i en säkert ganska liten leverans av 5600X isåfall.

Hos NetOnNet har det gång på gång visat sig att de troligtvis har ett relativt litet antal förbokningar och jag misstänker att orsaken till det kan vara att de saknar någon form av information när de förväntar sig få sina leveranser till skillnad mot Webhallen som är väldigt aktiv här med information, och både Inet och Komplett är noga med att skriva ut när de förväntar sakerna i lager och sånt lockar nog till sig fler förbokningar.
Till skillnad från dessa konkurrenter står det hos NoN endast "förhandsbokning" utan någon ytterligare information, så min teori är att det inte är speciellt lockande för särskilt många kunder att ställa sig i en förbokning helt utan förväntat leveransdatum, och eftersom NoN trots allt är såpass stora som de är så får de antagligen in rätt stora leveranser som ofta blir över till direkt-försäljning.

I de lägen som "I lager" inte dyker upp på prisjakt så är det antagligen så att informationen dit har en viss fördröjning, och om "överflödet" av processorer inte är speciellt stort så hinner nog inte den informationen komma upp på prisjakt före de sålt slut.

Av goat
Skrivet av Punnisher:

Märkligt, då en kollega köpte sin 6 november och inte förrän idag verkar den vara på väg.
Det har alltså varit helt dött, helt utan information angående 5600x och om hur det ligger till med inleverans.
Jag har dessutom sett en del nämna i den här tråden "nu har non fått in x antal 5800x"
Enligt kundservice så får de inte veta hur många Amd processor'er de får in eller när. Så man undrar ju hur man kan veta sånt i den här tråden...

Jag har hängt med i den här tråden ganska väl och det är nog först nu de senaste dagarna som NoN fått in 5600X tror jag, så även om din vän har beställt från dem tidigt så har de fram till nu troligtvis inte haft något att skicka.

Tidigare har de nog endast fått in 5900X några omgångar och sedan 5800X. 5950X har det inte hörts så mycket om från deras sida, och som någon här nämnde så har dessa inleveranser synts på Prisjakt så därför har folk här vetat att NoN fått in fler processorer än de haft förbokningar.

Av goat

Själv har jag en Corsair H115 PRO XT då jag sedan tidigare varit nöjd med deras vattenkylning, det är en lösning med 2 stycken 140 mm fläktar och valet föll på den istället för Corsair med 3 fläktar på 120 mm efter att jag såg ett test där den med 2 fläktar faktiskt kylde bättre och gick tystare än den större varianten.

Corsair rekommenderar att radiatorn placeras för luftintag så jag valde frontplacering så att jag kunde nyttja utblås på toppen med en fläkt samt det vanliga utblåset med en fläkt baktill i chassit.
Fläktarna är konfigurerade som "pull" och är placerade på insidan av radiatorn och drar in luften genom den, jag får för mig att det bättre säkerställer att luften verkligen kommer igenom radiatorn och in i lådan för den totala luftgenomströmningen, och det blir säkert enklare att hålla det hela mer rent från damm då radiatorn är en mer plan yta att rengöra utifrån än fläktarna.

Här är dock en video som i just det testet han gör visar att kylningen för själva processorn blir likvärdig både monterad som intag i fronten som utblås i toppen, men däremot verkar GPUn beroende på dens utformning påverkas till det bättre med radiatorn monterad i fronten. 12:12 in i videon ser man de olika temperaturerna han mätt fram vid de olika placeringarna och hur de påverkat temperaturerna för CPUn men kanske främst för GPUn.

Oavsett var du väljer att montera din radiator och ifall skruvarna är lika svåra att skruva fast i den som det var på min Corsair, så är mitt tips att du först lägger radiatorn på en plan yta och skruvar i skruvarna så att du får några gängor på den på den sida som ska sitta fast i chassit, då går det betydligt lättare sen att få i skruvarna när du väl ska skruva fast dem i datorlådan.
Se även till att skruva fast fläktarna på radiatorn innan du monterar fast den i chassit så slipper du böka i trånga ytor.

Jag har kört med den för-applicerade kylpastan på min Corsair och min Ryzen 5900X ligger på runt 35 grader vid vanligt alldagligt surfande och liknande i Windows, jag har dock inte hunnit med några hårdare test än så jag vet inte vilka temperaturer den kommer upp i då men det blir nog inte några problem.