Inlägg

Inlägg som arex86 har skrivit i forumet
Av arex86

Trevligt initiativ!
Samma tanke här med 4090... och OLED... 90 off känns vettigt!
Annars kanske Seagate Ironwolf diskar för ett pris som faktiskt känns lite logiskt. En gnutta iaf.
SSD-priser följer iaf någon form av mönster mellan olika produkter, men HDD:s? Rena bergochdalbanan!

Av arex86

Måste säga att jag tycker det e väldigt tråkigt att se hela grafik- och spelutvecklingsindustrin domineras av hårdvarutillverkarna och deras intressen. Det känns som att hela PC-världen har drivits in i ett tunnelseende som är så fullständigt så att endast ett totalt haveri från hårdvaruindustrin kan få folk att vakna till och inse att de har låtit sig bli förda som slädhundar.

Det finns ENORMT mycket mer prestandavinster att göra på mjukvarusidan än det troligen kommer finnas på hårdvarusidan på lång tid framöver om de inte snart byter till material så som galliumnitrid. Under flera decennier har mjukvaruutvecklare överlag blivit alltmer vårdslösa i hur de utnyttjar ett systems resurser, och detta fullständigt oacceptabla beteende har också möjliggjorts av en extremt självgod hårdvaruindustri som aldrig nöjer sig med någon nivå av överdådighet. Jämför spelutveckling på ett Nintendo Famicom (8-bit), där varje enskild databit spelade roll för att få ett spel att flyta perfekt på en potatis, med dagens spelutveckling via super-tungdrivna spelmotorer som knappt går att driva på hårdvara som i jämförelse måste liknas vid en hel uppsättning av superdatorer kapabla att ersätta de flesta typer av uppvärmning av boendeutrymmet.

Det behövs en fundamental förändring på mjukvarusidan om vi vill kunna förvänta oss några verkliga prestandaförbättringar inom kort utan att behöva sälja båda njurarna och dessutom överbelasta ställverk för att uppnå dem. Hela industrin har kört fast i ett spår som hela tiden har lett den raka vägen in i en återvändsgränd — nämligen att förlita sig på alltmer fläskig hårdvara och därigenom ta våghalsiga genvägar och rent ut sagt slarva med ett av de mest fundamentala koncepten i mjukvaruutveckling: Optimal användning av systemresurserna. Det är mer än någonsin dags för att gå back to basics!

Själv anser jag att Epic Games är den första stora aktören inom industrin som gjort ett betydelsefullt steg i rätt riktning med deras nya Unreal Engine 5. Man skulle kunna säga att UE 5 är ett exempel på hur man kan rendera extremt detaljerade 3D-världar på ett innovativt sätt och på så sätt ersätta flera av de mest resurskrävande momenten inom 3D-rendering. De är dock inte först med att göra något liknande. Jag har sett äldre demonstrationsvideor som ger exempel på 3D-rendering där man använt sig av (for lack of a better term) atom-baserade 3D-modeller. Minns tyvärr inte vad de kallar sig för eller vad deras metod kallas, men de kunde enkelt demonstrera hur de renderade världar i extremt hög detalj på relativt medioker hårdvara. En av fördelarna med deras metod var en steglös LOD, tack vare dynamisk och steglös nedskalning av modellerna med ökat avstånd och för att möta hårdvarubegränsningar. De demonstrerade till och med en del populära titlar som de hade konverterat till deras renderingsmetod. Måhända att Epic har anammat deras metodologi (kanske rentav förvärvat den) i UE 5.

Hur som helst är det precis den typen av utveckling som spelutvecklingsindustrin behöver växla spår till om det ska finnas någon nämnvärd utvecklingsprognos för ökad grafikprestanda ihop med ökad detaljrikedom inom de närmaste decennierna — åtminstone om spelare vill kunna undvika alltmer skamlösa prisnivåer för grundläggande hårdvara till deras egna små superdatorkomplex för att kunna driva framtidens titlar i adekvat fps.

Av arex86

Jag har Realtek AC97 kortet (som alla har ), så om du inte tenker på nåt speciellt program så kan jag nog inte göra så mycke inställningar...

Det har hänt en gång tidigare, men då funkade det bara jag startade om datorn.. fast inte nu. Jag testade att ändra lite grejor i BIOS:et, som RAM-timings o frekvenser o nu kör jag standardinställningar, men men. nu sitter jag här o trycker o ventar på att nån vänlig (o för all del erfaren ) själ kan ge mig ett svar.

Tack för alla hittills!

Av arex86

Jag prövade det.. men til ingen nytta =/
Det hände efter jag uppdaterat BIOS:et.

Av arex86

Man kan också använda msconfig!
Man går in på startmenyn, kör, o skriver det.
Sen finns det en flik: Autostart. så kan man bara bocka i o ur de man vill

Av arex86

Ljudet i windows är dubbelt så långsamt!

som rubriken säger så låter alla ljud dubbelt så långsamt! spelar jag musik i winamp är det också så, kan det bli så om man överklockar??

är det någon annan som också upplevt detta?

Tack på förhand!