Inlägg

Inlägg som ner har skrivit i forumet
Av ner

MYCKET BRA SKRIVET!

Artikeln är ett mycket bra inlägg i en större debatt där de allra flesta inblandade på beslutsfattande nivå inte vet ett jota om vad de tar beslut om.

Vad som är intressant är att i alla instanser av samhället, på regeringskontoret, i skolorna, i kommunhuset och företagen m.fl sitter det människor som arbetar med att bygga upp och underhålla datornätverk och serverparker. Dessa människor har ofta (dock inte alltid) en ganska god kunskap om vad de sysslar med, om vilka programvaror som finns tillgängliga, vilka operativsystem som finns tillgängliga och till vilken kostnad.

Dessa arbetare har kunskaperna ofta kunskaperna som behövs för att initialt bygga upp ett nätverk som är baserat på opensource. Programvaror och operativsystem finns ju. MEN det är kravspecefikationen från den okunnige chefen som gäller. Istället för att fråga de personer som har kunskap så säger Chefen, rektorn, kommunen att de vill ha programvara som de kan, som de har hemma. De frågar aldrig huruvida det går att kostnadseffektivisera licenskostnader och om det existerar något allternativ. För de som bestämmer och beställer har sällan någon kunskap om att det överhuvudtaget existerar alternativ. Det sitter flertalet anställda och bara skakar på huvudet.

Intressant vore att se siffor på hur mycket licenskosnader för Microsoftprodukterna uppgår till för den svenska staten och sedan jämföra det med att byta ut dessa produkter till opensource där det är möjligt. INGA skolor behöver köra Windows eller MS office. INGA. Det är min åsikt. Ökar du användandet av opensource ökar du samtidigt medvetandet om att det existerar. Börja i skolorna. Om alla elever som går ut gymnasiet har förstått varför opensource används så kommer de att arbeta för att det ska finnas kvar och fungera.

Kanske hamnade lite OT, men det är en del i den stora kakan i det här fallet.

(btw, det heter ländernas inte landens)

edit: kör själv opensource. Linux + openoffice på alla maskiner i hemmet. Finns ingen anledning för mig att köra Windows då mina användningsområden till 99% inte har med spelande att göra. Men även den sista 1% har sina opensourcelösningar om man vill.

Av ner

[Swb]Ethra: Förstår dig precis.
Om man är ute efter ett grafikkort, som klarar de spelen man använder, som klarar det spelen man själv använder är det ju roligt om det någon gång finns med i testerna.

Själv kan jag säga att ett 9800PRO, P4:a 3.0 Ghz 512 Mb minne räcker då inte ens nästan om du vill spela Age of empires III med hög upplösning och mycket effekter. Nu är ju 9800Pro inget värstingkort, men som det låter på diskutionen så klarar ju vilket "skitkort" som helst av "såna här spel"

Finns ju också en del som är mycket inne i flygsimulatorer som ett exempel, där är det ju en speltyp som också är rätt krävande...

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av morakniven
Gör patchen så så man slipper göra som sanazin skrev?
Alltså att den räknar ut automatiskt om spelet stöder dual core eller inte?

Slipper?
Men dagens I-landsproblem nr 2.
Det är ju jävligt jobbigt att göra som sanazin skrev.

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kanzaki
Ööhhm.. När ett AGP/PCI kort åker ur snett när det är på, kan inte något kortslutas?

Nej, man tycker ju det. Men å andra sidan kanske en spänning/ström tar en annan väg än vad som är tänkt i kortet. Kortet trycktes snett ur porten då jag skulle sätta i skärmkabeln och då var ju vissa delar av kortet fortfarande i kontakt.

Ska sätta mig ner och försöka flasha om det, provade i all hast när det just hände men jag såg knappt vad jag gjorde. Min tanke var också att kanske bara bios blivit korrupt.
Nej, det finns ingen garanti kvar.

Har också tänkt testa om TV-ut funkar. Kanske?

Av ner

alving: dina egna erfarenheter av agp-hotswap eller?

edit:
jag läste i en annan tråd om 9800 Pro värmeproblem, där stod det bla att ett 9800 pro kort i startup/bios utvecklar så pass lite värme att det ska i princip klara sig utan kylfläns. Mina grafikfel uppstår vid POST och följer med i _alla_ lägen, windows, dos, bios m.fl.

Av ner

Gled ur apgporten, Trasigt(?) 9800PRO

Hej halloj...

Efter att ha identifierat mitt _lånade_ 9800 PRO till ett med R360 kärna och Hynixminnen, flashat bios och fått allt att fungera så gick det till slut till åt helvete. Kortet funkade finfint som XT. Inga problem med det.

Men graffafläkten som satt på hade väl så hög ljudnivå / dålig prestanda. Köpte mig en ny, tog ut kortet och bytte kylanläggningen. Gick bra. Inga större missöden. När jag satte tillbaka kortet klantade jag till det rejält och bootade datorn utan att ha skruvat fast kortet. Skulle stoppa dit skärmkabeln och då glider kortet ur AGP-porten!

Nu visar mitt fina _lånade_ kort ett slags förskjutet schackmönster. Bilden är uppdelad i 1x1 cm stora rutor och rutmöntret är föskjutet i sida på varannan rad och förskjutet i höj på varannan kolumn.

Har inte haft tid att bråka med det ännu, kastade bara i ett annat kort i datorn tillsvidare. Någon som har pejl på om det är helt fuckat eller om det finns en möjlighet?

Av ner

Om jag inte minns fel så mäts db, normalt vid 1 meters avstånd från ljudkällan.
Men när det är speceficerat dba så betyder a:et att det är vid ett icke normalt avstånd från ljudkällan. Har jag det för. Vilket då innebär att om tillverkaren inte speceficerar vilket avstånd från ljudkällan (fläktarna i det här fallet) det är mätt från så är kan ett 40 dba motsvara en annan tillverkares 15 dba.

Av ner

Förutsatt att du har rätt diameter på slangen sedan tidigare så är det bara trycka in slangen i kopplingen så fastnar den. Om det kärvar lite kan man dra ut "ringen" samtidigt som man trycker i slangen. Sen om du vill ha loss slangen så pressar du bara "ringen" mot kopplingen samtidigt som du lite lätt drar i slangen. Blev du något klokare?

Av ner

DSLR Canon 350D med EFS 18-55 II f3.5 (kitoptik), EF 24-70 USM f3.5
Blir ett EF 50 f1.8 i julklapp till mig själv

Av ner

done. det var felet. nu ligger den i bra temperaturer.

Av ner

HJÄLP! 90 Grader i CPU, shuttle, P4

Skruvade just ihop min Shuttle SB61G2 V4 med en P4 3,0 800 Mhz HT processor.

Den ligger idle i 65 grader, så fort jag rör på musen eller startar utforskaren så går den upp i 90 grader. Normalt?

Antingen är det något fel i givarna/avläsningen eller så har jag inte lyckats montera heatpipen ordentligt.

Någon som upplevt liknande?

Av ner

Processorn ÄR på 800 MHz, med HT (vilket alla med den fsb:n har) och kärnan är förmodligen en prescott. Har den inte i handen ännu, så jag kan inte säga säkert.
Frekvensen må å andra sidan kanske vara 3.0 GHz.

Av ner

800 MHz cpu på 533 mobo (shuttle sb51g)

Tjillevippen!

Brorsan köpte sig en P4 3,06 800 MHz, vilket visade sig vara ett felköp. Hans moderbräda gillade den inte då det visade sig att han bara har 533 mhz i busshastighet.

Jag, i någon form av tillfällig minnesförlust, lovade att köpa av honom den, för att jag var tvärsäker på att den skulle funka i min burk. Men icke, jag har ju också bara ett 533 system.

Frågan lyder; Är det någon som har provat stoppa en P4 med 800 MHz busshastighet i en Shuttle SB51G? (Eller i något annat med FB51 moderkortet eller Intel 845GE chipset)
Resultat?

Jag sitter för närvarande på en Celeron 2600 MHz och tänker mig att även en aningen nerklockad P4:a borde vara en prestandahöjning, men resultatet?

http://eu.shuttle.com/en/desktopdefault.aspx/tabid-72/169_rea...

Av ner

Höll på en del med BX440 moderkort och Celeron (fcpga I, II & tualatin) för ett par år sedan.

De äldre Celeron ~366-466 mhz är i FCPGA I förpackning och funkar med de allra flesta adaptrarna/moderkorten.
Sen, kommer inte exakt ihåg vilken vilken frekvens det bli FCPGA II så måste man vara nogrann med att få en adapter/moderkort som stöder just FCPGA II. Eftersom såvitt jag kan minnas är socketen exakt lika mellan dessa två standarder. Fanns upp till ~1100-1200 mhz FCPGA II
Men all specefik info gå nog fortfarande att finna på intel.com

Men, fortfarande om mitt minne inte sviker mig, så går det inte att montera en tualatin processor på ett moderkort som inte stöder FCPGA II+Tualatin.

Har kört en gammal BX440 moderkort (slot 1) med Tualatin-adapter och en Celeron 1300 Mhz i flera år nu. Inte som primär burk. Men det funkar. Får däremot slö hd-prestanda på de gamla moderbrädorna.

Hoppas jag kunde bidra med nån nyttig info.

Av ner

intresserad av D-slr?
begränsad budget: köp 300D begagnat! 4000 kr uppåt.
mindre andstängd budget: köp en 350D ny. ~8500 kr med kitobjektiv.
oanständig budget: köp en 20D med 17-85 mm objektiv. ~ många pengar.'

har fotat en del med 300D och den är mycket behaglig. har själv en nyköpt 350D med 18-55 kitoptik. Jag har tagit över 400 bilder än så länge på första laddningen, och det är fortfarande gott om kräm kvar i batteriet, ca 10% av bilderna med blixt. mycket nöjd med kameran än så länge!

Av ner

Christoffer V: tackar och bockar!

Av ner

WHAT?! Virus? Hjelp!

Jag får det här vackra meddelande lite nu och då, random.

http://xbd.se/~ne/imgtmp/alert.jpg

Jag uppfattar det som att meddelandet skickas internt i min dator, så jag måste väl fått i mig nått som jag inte borde som roar sig med att skicka meddelanden...

Så här ser det ut i loggboken i xp;

http://xbd.se/~ne/imgtmp/loggboken.jpg

Har kört norton och någon slags ad-removal grej. Men inget utslag.

Av ner

Intresse av Canon 20D (direktimport)?

Halloj!

Får eventuellt loss några kameror Canon EOS 20D, nya i kartong med garanti. USA modell.
Priset kommer att ligga tusenlappar under bästa svenska nu.

Har inte fått alla detaljer ännu.
Är bara nyfiken om det finns intresse.

Canon garantirepar alla importerade kameror i Sverige. Canon är väldigt mån om sitt rykte. Jag har själv varit i kontakt med dem om detta i ett annat ärende (filmkamera).

Skicka mig ett PM med mailadress och telefonnummer så hör jag av mig!

Av ner

tack tack.

Av ner

nillon, varför?;

men en 8080 --> 80
eller kanske en 8080 --> 22
eller kanske en 2525 --> 25

är det ovanligt?
tycker det är rätt vanliga bekymmer...
men jag kanske ska använda mig av andra sätt?