Inlägg

Inlägg som ner har skrivit i forumet
Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av OSkar000
Om jag inte sett helt fel eller fått grova överföringsfel så är det där två Genius lan 3...

jajjemen det är det. jag har svurit en hel del även jag. de funkar alldeles utmärkt i min p200 men i freesco skulle det visa sig vara tekniskt omöjliga att få igång.

Den här burken har faktiskt ett ICL Eth16i 10 mbits inbyggt nätverkskort. Dock är även det klurigt att få igång. Hittar det med nätverksbiosprogrammet men det vägrar finnas i fresco :/

Kör på andra nätkort nu. Funkar bättre

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Silent Assassin

Hur många är det som har sin vatten kylnings pump in kopplat i nätagg?

jag kör med eheim 1048, dom går på 220V. Tar ingen ström via nåt nätagg där inte... Och många använder eheim 10XX serien...
Jag vet inte många som spelar 12V pumpar?

Av ner

haha, dom hade ju valt den FETASTE ciggtändaren iaf, många bilmärken har ju gjort mycket mindre och händiga tändare.

tändarefunktionen suxxar iofs. men behagligt att använda till andra 12v funktioner. Dock när det gäller mobilladdaren så slår jag ett slag för usbladdare! för några 20:or...

men man skas nog inte belasta 12V linan med någon jättepump till luftmadrasser om man inte sitter på ett rätt överdimensionerat nätagg...

Av ner

vore kanske inte så dumt men jag har dåliga minnen av 486:a overklockning... speciellt när jag inte har några instruktionsböcker till skönheten... jumprarna är ju hyfsat omärkta

Av ner

det finns massor med tutorials i ämnet. sök på google vetja...

Av ner

Overdrive... Ett minne blott :D

Jag fick tag på en ICL 486sx 33mhz med 8 mb simm 32 pinnars minnen. Lite nostalgisk blir man faktiskt... Biosinställningarna i den här skönheten är rätt behagliga, man kan ställa in det mesta som går att ställa in.... Ett roligt exempel om man ska spela freesco är ju 'Floppy mode' som går att ställa i 'READ-WRITE/READ/WRITE'.

När jag öppnade den såg jag socketen, den blå, den med texten 'overdrive ready´ på. Efter lite grävande fann jag i mina lådor en 'Intel 486dx2 66 mhz Overdrive' processor! Inte nog med det, hittade även 4x4 mb 32 pinnars minnen! Inte dumt att man sparar allt

Bara att stoppa dit sen bar det av. Vilken racermaskin! Den räknar då minnet flera gånger snabbare nu! Wee!

http://www.bojn.net/~skp/486sx33.jpg

Notera den svarta "plattan" på moderkortet precis under nätverkskortet, det är sx33 mhz processorn

http://www.bojn.net/~skp/486socket.jpg

Den blå socketen!

http://www.bojn.net/~skp/486overdrive.jpg

Värsta uppgraderingsprylen!

http://www.bojn.net/~skp/486overdrivemont.jpg

Vid testkörning så utvecklar overdriveprocessorn grymt mycket mer värme än nödvändigt... Men å andra sidan så har ju den här processorn en kylfläns

http://www.bojn.net/~skp/486screen.jpg

Värsta burken att köra Freesco floppy router på

Av ner

CompactFlash Twinmos 128 MB 'Ultra Highspeed'

http://erath.sytes.net/~ner/projekt/img/tmlogo.gif

Företaget Twinmos grundades 1998 och är ett multinationellt företag med huvudkontoret i Taiwan. Företaget är ett av de ledande modultillverkarna i Asien. Twinmos har tre primära tillverkningslinjer, minnesmoduler, flashminnen och trådlösa nätverkskort. De tillverkar även en del usbprodukter som t ex kortläsare och usbminnen.

Deras sortiment av flashminnen är CompactFlash, SmartMedia, MultiMedia och Secure Digital minnen. Twinmos CompactFlash serie finns i sju storlekar från 32 MB till 2 GB. Jag har tittat närmare på 128 MB versionen.

CompactFlash-minnen är en standard som används till exempel i digitalkameror, handdatorer och mp3spelare. Företaget Sandisk äger namnet CompactFlash.

http://erath.sytes.net/~ner/projekt/img/forpack.JPG

http://erath.sytes.net/~ner/projekt/img/forpack2.jpg

Minnet låg förpackat i en kraftig plastförpackning med tydlig försegling. Risken att få ett redan använt minne är liten. Förpackningen hade en påklistrad etikett med texten ”Ultra High Speed”. Det enda som medföljer i förpackningen förutom själva minnet är plastfodralet till minnet.

Egenskaper:
• Storlek : 128MB
• Mått : 42 x 36 x 5 mm
• Vikt : 10 g
• Material: Stål och plast.
• Typ: Compact Flash Typ I
• Skrivhastighet: 26X
• MTBF*: 1,000,000 h

* Mean Time Before Failure

Utseende

http://erath.sytes.net/~ner/projekt/img/fram.jpg

http://erath.sytes.net/~ner/projekt/img/bak.jpg

Minnet som är av CompactFlash standardform har en orange etikett på framsidan där det tydligt framgår minnestyp och storlek. På baksidan finns en vit etikett med serienummer samt texten ”Made in Taiwan”.

http://erath.sytes.net/~ner/projekt/img/2xfodral2.jpg

Plastfodralet som medföljer är betydligt mindre vid jämförelse det som medföljde mitt andra minne, ett Canon 8 MB CompactFlash. Fodralet har dock en typ av snäpplåsning. Jag får intrycket av att låsningen är en utsatt del som lätt kan gå sönder. Twinmos fodralet är av lite styvare plast än Canons fodral. Det skulle kunna tänkas att den styvare plasten är mindre resistent mot lägre temperatuer och lättare spricker då.

Prestanda

Nu till det intressanta. Ska detta minne ge högre skriv och läshastigheter än mitt tidigare kort, Canon 8 MB CompactFlash?

Till att börja med så hittade jag ingen specifikation på läshastigheten. Skrivhastigheten är ”specificerad” till 26X. Där X står, enligt företaget Lexar, för samma hastighet som på CD och DVD medier, 150 kb/s. Detta är dock ingen vedertagen standard och vad Twinmos har bestämt X till är ovisst. Men med detta som riktmärke ska Twinmosminnet se hastigheter uppmot, 26 gånger 150 kb/s, 3900 kb/s.

Testet av läshastighet utfördes genom att fylla båda korten med bilder för att sedan överföras till datorn och samtidigt mäta tiden för överföringen. Detta test visade även hur mycket korten rymde. Twinmosminnet som är speceficerat till 128 MB rymde endast 121 MB. Canon kortet, speceficerat till 8 MB rymde 6,74 MB. Detta beror på att tillverkarna räknar MB med SI-enheter där M står för Mega = 1 000 000. En MB är dock 1024 gånger 1024 Byte, d v s 1 048 576 Byte. Detta gör att 128 MB enligt tillverkaren skulle motsvara 128 000 000 Byte. Detta är 122,07 ”riktiga” MB. Detta är ett fult trick av tillverkaren som mycket väl vet hur mycket 1 MB är.
Skrivhastigheten testades genom att bilder, 10 till antalet med totala storleken 6982 Kb överfördes till de olika korten via kameran och även här mäta tiden för överföringen.

http://erath.sytes.net/~ner/projekt/img/diagram001.gif

Diagrammet visar tyvärr att i min kamera, där Twinmos minnet kommer att användas har det sämre överföringshastigheter än Canon minnet. Överföring via min Canon Powershot A40 kamera gav inga hastigheter i närheten av 26X.

Tyvärr har jag ingen kortläsare som jag kan testa hastigheterna på. Däremot har jag testat minnet via en Hewlett Packard PSC950 Multimediaskrivare. Detta försök gav ännu sämre resultat i läshastighet och skrivhastighet gick inte att testa och därför valde jag att inte göra något diagram över detta.

Slutsats

Minnet fungerar utmärkt i min kamera. Tyvärr visade sig överföringshastigheterna vara mindre tillfredsställande. Kortet kostade ~470 kr på http://www.komplett.se och för det priset så är jag nöjd. En kortläsare kommer jag nog att köpa i framtiden och då ska jag komplettera detta test. Plastfodralet är mindre än Canonfodralet. Ändå känns Canonfodralet som det naturliga valet... Nog tjatat om fodralen.

/Nicklas ner@telia.com - testpilot för... tja, skojs skull...

CompactFlash, Intressant läsning?
http://www.robgalbraith.com/media/compactflash/
http://www.robgalbraith.com/reports/2001_07_04_compactflash.h...
http://www.dpreview.com/articles/mediacompare/
http://www.pscience5.net/Hints_Tips/Compact_Flash.htm

Tillverkares specefikationer för sina minnen

(kanske intressant för någon…)

LEXAR USB
Sustained write performance (host to flash) 600KB per second (4x speed)
1.2MB per second (8x Speed)
Data transfer rate to/from host Up to 10 MB/sec (burst)
Start-Up Time (sleep to read/write) <10 msec
Data transfer rate (card to PC) Up to 850 KB/sec

LEXAR NON-USB
Sustained write performance (host to flash) Minimum 600KB per second
Data transfer rate to/from host Up to 10 MB/sec (burst)
Start-up time - sleep to read/write 25 microseconds

SANDISK
Sleep to write 2.5 msec max
Sleep to read 2.0 msec max
Reset to ready 50 msec typical, 400 msec max
Data transfer to/from flash 4.0 MB/sec burst
Data transfer to/from host 6.0 MB/sec burst

KINGSTON
Media Transfer Rate: Up to 3.5MB/sec.
Interface Transfer Rate: Up to 8MB/sec.
Average Seek Time: 10.8 ms.

SIMPLE TECH
Read Up to 1.5 MB/s
Write Up to 3 Mb/s using 6-way interleave

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av flaggzz
Finns alltid nåt stabilt man kan ställa bordstativet på iofs, det viktiga är ju att man får vettiga möjligheter att rikta kameran. Tycker jag

Sen att det lätt går ner i fickan är en riktig fördel.

har du någon bild på det där ypperliga stativet?

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av UHD
Ang uppdateringen till autofocusen, kolla här och scrolla ner till innan tillbehören kommer, för alla som har köpt kamera rätt nyligen så finns chansen att den redan är uppdaterad.

http://www.cyberphoto.se/canon/digital/a40.php

Jag är mycket tacksam! ska lusläsa det där senare. Måste hasta iväg och skriva en fysiktenta först...

Tack igen!

Av ner

jag handlar inte hos komplett längre. varje beställning jag har gjort har jag fått returnera någon vara i beställningen.
mkt rosor till deras RMA funktion och att det aldrig blivit nåt tjorv. Har alltid fått tillbaka hela grejer i slutändan. Dock så är jag less att få trasiga saker i första försändelsen.

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nemezis
Bästa köp: Canon PowerShot A40 3290:-

Jag är MYCKET nöjd med min Powershot A40. Jag kan hålla med om att den inte är den minsta kameran i dagsläget. Olympus C-300 har jag känt lite grann på. Den blir nästan liten. Men det är ju helt klart en smaksak. Jag vill kunna ha ett stadigt grepp om kameran, det ger dessutom oftast bättre bilder Men som många tidigare sagt: Smaken är som baken. Delad.

Lite bilder som jag tog första kvällen med kameran:

http://erath.sytes.net/~ner/cam/

Jag hade tyvärr inte råd att köpa minne den här månaden, men det kommer

Och i XP/ME så ska den här kameran också gå att bara "plugga in" enligt medföljande dokumentation. Förutsatt att drivrutinen som följer med på en av cd skivorna är installerad.

Buggfix för Autofokus??! Väldigt intresserad!

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Vicotnik

...Var tycker du att värmen tar vägen då?...

...Varför? Jo för att den kyls effektivare pga sin större core. Större yta mot blocket....

Ja, till att börja med så undrar man ju hur välutbildad du är men men...

Vart tar värmen vägen? Ja, den stannar fint i din processor och resulterar i att din tempsensor visar ett högre värde.

Vidare så är det du talar om, kyls effektivare pga sin större core, skulle i det diagram jag visade tidigare resultera i en kurva med högre derivata, större lutning på kurvan, högre värmeöverföringskapacitet...

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av taufik
va e det för fel om han säger data?
ni säger ju prolle, graffe, mammakaka, burken, osv..
så haka inte upp er på att stackarn säger data eller fläckt

för att prolle, graffe och mammakaka, osv är ord med en betydelse av professor, grafikkort moderkort medans data inte betyder dator. data betyder siffror och nummer, eller ettor och nollor. data är sånt man flyttar runt i rutor och kan läsa. data är aldrig lika med en fysisk dator.
typ.

Av ner

jag har feta problem själv. har nu haft datorn hemma hos mors&fars över jul och den nya s-vhs kabeln blev kvar i lgh. men, det första Creativekortet skickade jag tillbaka till Komplett pga att jag inte fick igång det med en s-vhs converter och en compositekabel. Jag hade mailat Creative's support fram och tillbaka en del och det slutade med att de skickade ett nytt bios till mig och sa: funkar inte detta så är kortet trasigt. Jag har bioset iaf någon är intresserad och kan maila det. I Readme filen står det, bios bla bla bla fixing issue with tv-out on ti 200 bla bla typ. Så det verkar vara ett känt problem iaf.

Men hör av er iaf ni vill ha bioset.

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SvenJohan
Ner: ja kanske det.. men den där snubben som hade 28 å tyst fläkt va ju också bra :>

Helt klart! Jag skulle vara mkt nöjd om jag vore honom.
Dock är det ju en hel del annat som spelar in. Han som köpte min fläns har 32 grader fullload (TB1000). Chassievent och inte minst tempgivarens felmarginal. Jag är lite lur om att min tempgivare visar lite väl högt. Men det är bara okvalificerade spekulationer än så länge

Av ner

termoelement?

Av ner
Citat:

Alpha PAL8045 w papst 19dBa har jag, 28C idle enligt mbm, speedfan och bios. Om det stämmer vet jag inte, men den kyler bra iaf. Go Alpha!

Hade Fullload Temp på 47C <--- ska de va bra ellre ?

Fick inte tag på Alpha:n när jag härjade med luft som värst. Men den ska vara mkt behaglig enligt de som använder den.

47C Fullload? Nja, det är inte en bra cpu temp vid full load om man är ute efter extrem luftkylning kanske. Men det är en mycket behaglig temperatur jämfört med de 56C Idle som jag hade tidigare till en EXTREMT mycket bättre ljudnivå. Jag premierar ljudnivån framför kyla. Typ.

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Vicotnik

Vad vill du visa med den där bilden? Den visar ju vattnets temperatur och det är inte så relevant i frågan om kylpasta är nödvändigt eller inte. Samma värme når vattnet oavsett om kontakten mellan CPU och block är dålig eller inte. Skillnaden är att ifall det är dålig kontakt så blir värmeöverföringen "trögare", dvs blocket hinner inte med att kyla ner processorn ordentligt och CPU-tempen blir högre.

Jo, eftersom testerna är utförda under samma testförhållanden. dvs värme tillförd, pump mm... så skulle vattnet värmas fortare, kurvorna ha en högre lutning, om kylpastan ökar värmeöverföringskapaciteten. Enligt vårt test är skillnaderna mellan de olika testerna är väldigt små. Det kan då diskuteras hur stor ökning av värmeöverföringskapaciteten kylpasta egentligen skapar.

Jag säger inte att det här är ett bevis för någonting utan mer lite krydda i diskutionen

Av ner

du kommer ju aldrig att sänka temperaturen i rummet ju! med lite tur så får du skärmen lite kallare vilket ändå inte spelar någon roll.

tänkt dig att du stänger i dig i ett kök och slår på ugnen med ugnsluckan öppen. efter ett tag blir det ju rätt varmt. det hjälper då föga att blåsa med en fläkt på din ugn, du kommer bara att sprida värmen bättre i rummet och kyla ugnen något. men kallare i rummet blir det icke.

Av ner

Jag har tidigare använt mig av Swiftechs MCX462 kombinerat med en tyst 80 mm fläkt, Panflo 21db, till min xp1800+. Hade Fullload Temp på 47C
Allt inköpt på overclockers.se

Kan mycket väl rekommederas. Har sålt den till en polare som använder den i samma syfte, tystnad kombinerat med bra prestanda. Även han är helnöjd.

http://www.overclockers.se/catalog/images/new/thumb_MCX462-Uhead...

edit: dock inte skitbilligt.