Inlägg

Inlägg som ner har skrivit i forumet
Av ner

apt-get install ubundu-desktop*

Funkar inte det så är det nåt galet, men att tanka hem Ubuntuskivan är ju inte särkilt omständigt heller

Av ner

jag repeterar vad föregående talare just sagt.

DOS är INTE sysnonymt med textläge. Det är associerat till Microsoft och har inget med konsolläget att göra.

Av ner

har testat DesktopBSD och installationen var så enkel som det bara kan bli. Sen att min burk inte riktigt kom överens med det. Visade sig vara traisg HD.
Ändå den smidigaste installationen.

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 320_alex
varför väljer fler att köra ubuntu än Kubuntu ? ..

vilken av dem följade distrubitionerna är mest andvändarvänligt ?

dvs stöder dem flesta saker så man slipper installera drivisar .m.m för allt ..

och lätt att handskas med ?

Ubuntu = Gnome
Kubutnu = KDE

Dvs skillnaden ligger i windowmanager, inte i det bakomliggande system som är samma.

Vid installation från en Ubuntu cd kan man skriva server i ett tidigt skede och då installeras bara base-system. Sen när du bootat om och kommit till en konsole kan du installera paketet kubuntu-desktop. Sen har du kubuntu.

Båda systemem stödjer samma hårdvara och använder samma drivrutiner. För att svara på din fråga.

Av ner

Jag satt och googlade lite igår, hamnade på linux.com där jag hittade en intressant artikel.
Artkeln handlade om tänkvärda saker vid migrering till Linux från windows, enterprise lösningar då.

snipp

SUSE can make a great deal of sense for companies used to managing their desktop environment with systems management tools like ZenWorks and SMS.

snapp

http://enterprise.linux.com/article.pl?sid=04/07/23/2219257

Av ner

Jag har ingen erfarenhet av enterprise-versionerna. Men såvitt jag kan tänka mig så lär det finnas företag (kanske inte i detta avlånga land) som inte använder sig av MS överhuvudtaget.

Av ner
Av ner

EDIT:
Sorry, läste inte nog ordentligt.
Don't mind this.

Av ner

Som sagt tidigare, vi kör unix-burkar på skolan, SUN. Där funkar det mycket smidigt. Vi sitter inte på tunna klienter utan kör på riktiga maskiner. Jag kommer inte ihåg kommandot men, du tar upp en konsole, kör kommandot, får en lista över vilka programvaror som din användare har behörighet till, väljer programvara ur listan genom samma kommando med lite växlar bakom och vips så finns programmet installerat, länkar i menyerna/skrivbordet mm. Funkar mycket bra. Vad det heter det finns idag det vet jag ingenting om. Dessutom är det ju så att i många kommuner har ett väldigt stort antal (jag säger absolut inte alla) fått sin dator utbytt samtidigt till samma som alla andra. Det bör väl betyda att eventuella source kompileringar verkar onödigter kan jag tyvärr inte säga.

Om nog många kommuner/företag m.fl går över till Linux kommer dessa verktyg att komma. Jag tror inte att det är omöjligt att hantera i Linux-miljö.

Jag spekulerar:
Säg att kommunen/företaget kör debian/ubuntu och i varje maskin definierar en lokal repository i /etc/apt/sources.list. Den lokala repositoryn består väl valda paket som någon administrerar över / tankar hem från de ursprungliga repositorierna.
Till detta någon form av script för automatisk installering av .deb via apt-get mot den lokala repositoryn lämpligt länkade via K-menyn i kde. Användarprofilernas genvägar i meny till till expempel firefox består endast av en länk till ett script som installerar och ersätter scriptgenvägen med en genväg med samma namn men som nu leder till det verkliga programmet. Borde inte det funka?

Alltså den lokala repositoryn innehåller _alla_ paket som används inom företaget/kommunen. De "clienter" som finns i nätverket får alltså aldrig tillgång till de repositories som finns på nätet.

Sen är det ju en licensfråga i Windows-världen vem som ska ha tillgång till vilka programvaror i mångt och mycket. Men den delen blir ju i mångt och mycket i Linuxvärlden onödig. Därav kan de allra flesta utan problem ha tillgång till den mesta mjukvaran. Med det säger jag inte att de har tillgång till alla databaser/filer på företaget/kommunen.

edit: stavfel
edit2: förtydligande

Av ner

Jag ska testa installera Xandros här någon dag framöver, men jag tänkte bara tipsa om den disten. Tror den kan vara intressant för VW-folket (vana-windows).

Screenshots från Xandros XFM
http://shots.osdir.com/slideshows/slideshow.php?release=247&s...

Xandros har faktiskt tänkt till lite här, om man ska vinna användare från windowsvärlden måste man få dem att känna igen sig. Dessutom försöker de enligt vad jag läst tidigare idag integrera XFM i systemet mer likt vad explorer.exe är i windows. Vissa hävdar sen att XFM är en grafiskt förklädd Konqueror men enligt Xandros är det inte det.

Xandros ligger högst på begginerlistan på distrowatch.
http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major

Av ner

På skolan har vi något slags modulsystem. Där kör de ju iofs SUN. Men man tar upp en konsole och kör ett kommando (kommer inte ihåg vilket) och får en lista över program som finns tillgängliga för min användare. Sen är det bara att "aktivera" det programmet och det dyker upp i menyerna och funkar.

Edit:
Läste lite om NIS tidigare. Har själv tänkt prova köra det hemma på de två burkarna jag har. Såvitt jag fattade så delar NIS-servern ut user/passwd till NIS-clienterna i nätverket. Sen måste bara homedir mountas på något sätt.
På så sätt behöver inga användare sättas upp på clientburken överhuvudtaget.

Av ner

Nu pratar ni i förkortningar jag inte kan.

NIS + NFS/sNFS/samba bör väl kunna ge samma inställningar/userdir oberoende vilken maskin man loggar in på iaf.

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av "Tusse" Torvald
Den där uppfattningen om att man inte kan tjäna pengar på open source-mjukvara verkar vara något som open source-folket själva inte håller med om. Man kan ta betalt för support, man kan sponsras av något stort företag som tjänar på att ens mjukvara utvecklas osv. Jag vet inte själv exakt vilka möjligheter som finns, men i intervjuer är det många open source-utvecklare som framhåller att man inte måste arbeta gratis på sin fritid bara för att man sysslar med fri mjukvara.

Helt rätt. Du kan utveckla Opensource mjukvara hemma i din garderob. Men om du gör något som någon annan kan använda och tjäna pengar på så kommer de att sponsra dig. Jag tror ju inte Linus Torvalds sitter i någon liten etta och lever på nudlar. Och hans grej, Linuxkärnan, är väl så mycket Opensource som det bara går att bli.

Av ner

Installerade Etch för ett par veckor sen (det åkte ut till förmån för kubuntu) men den funkade då fint. Jag tror som worldspan säger att sid är rätt trist om du inte ska syssla med testing.

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Klockad
Jadå, har ATI grafikkort så det säger väl en hel del:D
Det går ju inte att spela på Linux med ATI:P
//Mvh Joel

Du menar att du har ett ATI kort?
Jag har ett ATI-kort och kör Ubuntu. Funkar väldigt bra.

sudo apt-get install xorg-driver-fglrx

Allt som behövs sen funkar ett R9800SE iaf utmärkt.

Av ner

Jag sitter i skrivande stund på ett QDI moderkort med en Slot1 Tualatinadapter med Celeron 1.2 ghz, 392 mb pc133 sdram och en 10 GB hd. Den tuffar på rätt fint. Kör Ubuntu-linux med KDE 3.4 på den.

Av ner

mada: helt klart. ett os som inte kan hantera det blir ju svårt att använda i större företag eller offentliga sammanhang.

m0rm0r: på Ltu finns det en hel del Sun maskiner. Vilket såvitt jag vet inte är opensource.

Av ner

zixl: japp det kan det!

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Haffe
Jag blir lite nyfiken. Hur bär man sig åt med att inte installera desktoppaketet? Det kräver såvittjag vet en massa pill för att få det att inte installera desktop.

Jag gjorde det med flit mest bara för att testa. Det funkar rätt nice. Speciellt om du har en Ubuntu-skiva och vill ha Kubuntu men bli av med Gnome. Installerar du ubuntu som vanligt följer gnome med och tar plats på din disk.
Skriv 'server' sen när det är klart bara att göra såhär:

sudo apt-get install kubuntu-desktop

Sen det där med root-användaren, Ubuntu är tänkt så att man inte ska ha root-användaren aktiv utan använda sig av den ursprungliga användaren som man gör under installationen. Den användare han administrativa rättigheter via sudo. Om du lägger till ytterligare en användare efter installtionen har denna användaren inte tillgång till dessa administrativa rättigheterna.

Läs mer om 'sudo' och tankarna kring det här: https://wiki.ubuntu.com/RootSudo?highlight=%28sudo%29

I Wiki infot som finns i länken rekommenderar de att man _inte_ aktiverar sitt root konto på grund av den, ur ett säkerhetsperspektiv, anledningen att utan root-konto kan ingen hacka root kontot.

Av ner
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Opteron
Mitt predikande om öppen mjukvara hos Jönköpings Kommun kanske gav nåt ändå Kul att de har tagit steget!

Jag funderar på att lämna in en motion till den här kommunen. Jag anser att det hela mest är en vanesak. De allra flesta använder Officepaketet och skickar lite mail med sin dator. Många kan byta ut sitt OS utan att det ska behöva bli ett större problem. Sen om alla skolor använder sig av Linux-distributioner och Openoffice så kommer ju många företag i sin tur att anställa personer som har kunskaper och vana av de mjukvarorna och då använda det själv i den uträckning det fungerar.

De allra flesta användarna på ett företag eller på en kommun behöver inte användarvänlighet kring installation av drivrutiner mm. De behöver användarvänlighet för att öppna filer, .doc, .pdf m.fl som det för det mesta finns stöd för och ett mailprogram. För den gemene användaren får alrig ändra systeminställningar ändå.

Klockad: Jag har haft flera användare i Windows? Jag har visserligen aldrig ens tänkt tanken att ha Windows som en server så det vet jag ingenting om. Men i XP funkar det ju med flera användare inloggade och växla användare finns ju. Sen har jag sett hos en polare ett program som gjorde att man fick i pricip "alt-tab" funktionalitet mellan användarna. Fast då med en annan tangentbordskombination.