Inlägg

Inlägg som Bjarte har skrivit i forumet
Av Bjarte

Hej!

Jag har samma moderkort och processor och köpte i fredags ett:

http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/grafikkort/nvidi...

Det fungerade bra och gav mig en boost.

Av Bjarte

*CPU= i5-750 / 2.66
*PSU= Corsair VX450W
*Moderkort= GIGABYTE GA-P55-UD3
*CF/SLi= Ingen aning
*Gränssnitt= PCI-E
*Vilka spel du ska spela.

Vill kunna spela framförallt Europa Universalis 4 utan grafiklagg. Men vill kunna köra "det mesta". Inte så kritiskt med att inställningar måste vara skyhöga. Mer strategispel än FPS.

*Vilken upplösning du spelar i.

1680*1050 är native för skärmen och föredras.

*Din ungerfärliga budget

Någonstans mellan 1000 och 2000 kr.

*Är det viktigt att grafikkortet är tyst? Isåfall:

Ja! Har ett fläktlöst 9600GT idag.

1. Är du beredd att lägga ca 200kr extra för att det ska vara tyst?

Ja, men inte utanför budget

2. Skulle du kunna montera en kylare själv för att få kortet tyst?

Slipper gärna det.

Av Bjarte
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Umiss
Vad för moderkort om man får fråga?

Gigabyte GA-P55-UD3 - Hade jag haft ett annat chassie hade det kanske gått lite bättre, men jag upplevde det som för trångt.

Av Bjarte

Jag köpte en Scythe Ninja 2 rev b, men den fick inte riktigt plats på moderkortet. Antingen sug fläkten luft en cm från grafikkortet, eller så stog fläkten på minnena. Eller så blåste fläkten rätt in i chassiet.

Av Bjarte

Sitter och skriver på datorn nu. Det mesta gick bra, utom Scythe Ninja 2 rev B. Större fail till kylare får man leta efter i kombination med övriga komponenter. Gick inte att få dit ordentligt och enda positionen där fläkten passade så sög den luft från baksidan av grafikkortet - ingen höjdare. Kör med standardkylaren just nu - får titta på någon lite mindre kylare som ändå slår standardkylaren senare.

Av Bjarte

Beställde från Misco i morse, bara att hoppas att de har kvar. Men han jag pratade med i telefon igår sa att de fått in hyffsad tilldelning. Synd att de har så dyr frakt bara...:(

Av Bjarte

Blev av att jag just beställde. Dustin fick Grafikkort, skärm, internminne och kylpasta. Misco resten.

Av Bjarte

Okej, ikväll blir det nog beställning som det ser ut.

Så är det bra med Fractal chassiet? Eller ska jag titta på något annat? Solo känns lite dyrt, jag skulle ju kunna köra Sonata III, men det är inte mycket bättre va? För samtidigt är allt ju en avvägning mellan pris och prestanda. Ett p183 vore ju liksom inte helt fel - men äter LITE väl stor del av budget.

Sen var det era misstankar om kylningen, ingen som vill utveckla? För mig känns det, utan att säga att det är så, att kylningen borde räcka bra för en stackars användare som jag, men kanske inte för den stora stygga överklockaren.

Av Bjarte
Citat:

Ursprungligen inskrivet av typewriter
Solo har ny typ av band för hårddiskar. Mer som resårband och går inte av.

Solo är banne mig helt perfekt för ett bygge som ditt.

http://img210.imageshack.us/img210/5616/84497499.th.jpg

Men blir inte Solo ganska varmt med bara en utsugsfläkt som standard? Ska jag köpa till fler fläktar drar det ju iväg än mer. Försöker samtidigt hålla nere kostnaderna lite.

Så här ser nuvarande "daily build" ut

http://lh6.ggpht.com/_M-UUSGkPXfA/StLeP06YPwI/AAAAAAAACSU/80TPQP...

Verkar som om jag nog kör Misco ändå, blir billigare som det ser ut just nu. Med Sweclockers och studentrabatt på varandra är prisnivån riktigt human.

Edit: Fick in en lite väl liten bild.

Av Bjarte
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jasgripen
Typhonos har onekligen en poäng när det gäller hårddiskdämpningen, om du inte skulle tycka att den är tillräcklig i R2 är du rätt körd, å andra sidan så ser den ut att vara jämförbar med dämpningen i p18x serien, som de flesta tycker är tillräcklig.
Om det passiva grafikkortet skulle bli för varmt kan du ju bara flytta ner fläkten som sitter i fronten till botten av chassit, tror du kan klara dej utan aktiv kylning med bara en f3 disk och om inte är det ju bra att köpa en fläkt till

När det gäller hårddiskdämpningen så har han ju absolut rätt. Men med det jag har läst om diskar som dimper i backen när gummisnoddarna har torkat så känns det inte som ett så attraktivt alternativ ändå.

Jag måste säga att jag var hemma hos en kompis som hade ett p182b chassie (tror jag) och den datorn lät inte för mycket i alla fall, utan snarare helt okej.

Men frågan är, räcker 2 120 mm´s fläktar till att börja med? Jag tycker ju det borde vara så i alla fall, det är ju inga jättevarma komponenter jag har valt vad jag kan se. Sen kanske det kan gå att vända nätagget upp och ner för att använda den fläkten till utsug?

Edit: Ja det kostar 100 kr att sätta en 140 mm's fläkt att blåsa rätt på grafikkortet från sidan om man köper fractal designs egna fläkt från Dustinhome.

Av Bjarte
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Typhonos
Jag hade valt ett Solo före Fractal Design lådan då det är den enda lådan disken inte kommer låta för mycket i utan större modifikationer. Dessutom kommer det passiva grafikkortet få problem med temperaturerna i Fractal Design lådan om inte fler fläktar adderas.

Okej?

Fractal Design Define R2 har trots allt två st 120 mm fläktar, medan Solo lådan har en som standard? Kan du förklara mer hur du tänker?

När det gäller diskdämpningen handlar det inte om extrem tystnad jag eftersträvar, även om Solo:n har något som jag tror är en bättre lösning.

Av Bjarte
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jasgripen
Ser bra ut förrutom moderkortet du valt som är micro ATX det kan kanske ge problem med Ninjan.
Hårddisken du val ska förresten vara riktigt bra

Det missade jag, det var meningen att jag skulle ta samma variant som tidigare, UD3.

Ja, hårddisken är nog trevlig. Tyvärr verkar den bara ha 16 MB cache, medan 1 TB:n har 32 MB cache. Hur stor är skillnaden? Någon som vet?
Så där kanske jag borde kliva upp en storlek till 1TB så att jag får fullstor cache.

Av Bjarte

Hej

så då har jag ändrat lite. Vad tror ni om det här?

http://lh5.ggpht.com/_M-UUSGkPXfA/Ss99d986OMI/AAAAAAAACSM/1qqtzp...

Har lagt till Ninjan som processorkylare. Kör hellre med Samsung disk och Samsung brännare (4 kr dyrare!), har oftast varit en nöjd Samsungkund. Dragit ner diskstorlek för att spara lite pengar. Lagring kan jag ju alltid köpa till senare, och 500 GB är ju en del det med. Fast frågan är ju om man egentligen inte borde satsa på att ha en system och en lagringsdisk - för att snabba upp det hela? Disk är ju billigt i sammanhanget.

Sen är ju frågan, är Inet en bättre leverantör än Misco? Misco har jag bara hört gott om, men Inet verkar ju poppis här på Sweclockers.

Av Bjarte

Okej, att snåla på processorkylningen kan kanske vara dumt. Samtidigt är det ju inte hela världen om den väsnas lite under rejäl belastning. Spelar man eller regenererar en CAD-modell och det lever om lite kan man väl tycka det är okej. Bara den inte låter vid vanliga kontorssysslor.

Vad tror ni om nätagget? Räcker det även om jag i framtiden lägger i ett par diskar till? För mig känns det så, men det verkar ju förespråkas rysligt kraftfulla agg här på Swec.

Av Bjarte
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jasgripen
Du bör nog fundera på en större tornkylare med en 12cm fläkt om du vill att datorn ska vara tyst.
Xigmatek s1283 och Vendetta 2 är prisvärda men verkar sakna stöd för socket 1156, scythe Ninja 2 rev b ver kar däremot stödja 1156 och är hygglig den också...

Okej, vad jag har läst så skulle den räcka för attt kyla tillräckligt öven på lägre varv. Så du tror på en större kylare? Ok, det kan kanske vara vettigt.

Tittade lite på Scythe Ninja kylaren, är ni säkra på att den får plats i lådan, flertalet recensioner varnar ju för att den riskerar att inte få plats.

Av Bjarte
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Aser
skulle ju vara bra med en ssd om du vill bygga en så tyst dator som möjligt men då får du kompromissa bort något annat, är inte minnena du valt rätt dyra? kan ju få tri-channel för det priset (6gb). kanske byta ner dig till ett cooler master elite 334 och spara in några hundra där, sedan kan du ju alltid kolla prisjakt och försöka spara några hundra genom att köpa vissa delar från t.ex. inet (med swec gratis frakt). totalt kanske du kan pressa bortåt 500-1000kr om du har tur.

edit: kolla även dustinhome ifall de har några bra priser som student (maila dem om du inte är reggad som student), och de har gratis frakt oavsett belopp du handlar för.

Minnen är osäkert, de är de billigaste jag hittade på Misco som tog 1.65 V (för det krävs till i5, eller är jag dum nu?). SSD tycker jag känns lite som något som inte är riktigt färdigutvecklat - dvs läge att vänta en stund.

På Dustin är jag studentreggad, men min snabba jämförelse på de här delarna ger att Misco verkar billigare.

När det gäller fräsigare grafikkort är det ju frågan om ljudnivån på kortet. Och så har jag fått för mig att Nvidia-kort är bäst i Linux.

Av Bjarte

Tyst dator, max 7.500 kr

Hej,

sitter och funderar på om det inte är dags att skaffa sig en ordentlig stationär dator igen. Har tittat runt lite på vad jag vill ha och så.

Kommer inte att använda datorn speciellt mycket till att spela eller så, kommer köra Ubuntu. Det jag ska ha datorn till är främst vanliga kontorssysslor, bildredigering, caddande osv. Dock inget jätteavancerat. Därför tror jag inte att jag kommer att dra någon nytta av ett kraftigt grafikkort till exempel.

Vad som är viktigt för mig är en tyst och responsiv dator med dubbla DVI-utgångar eftersom att jag planerar att köra med dubbla skärmar (har det idag och kan inte tänka mig livet utan). Har byggt ihop ett kit hos Misco, vet inte riktigt vad ni som är lite mer insatta tycker om det.

http://lh6.ggpht.com/_M-UUSGkPXfA/Ss2QLdfL3pI/AAAAAAAACSE/QLvXNM...

Hoppas att det valda systemet räcker, att nätagget är kraftfullt nog etc.

Är det någon som har ett annat förslag så tar jag tacksamt emot det. Vet att jag allra troligast har tagit i lite väl mycket när det gäller processor och så, men samtidigt vet jag att jag inte uppdaterar så ofta och prestanda går alltid åt. Dessutom har jag fått för mig att jag får ge upp rätt mycket prestanda utan att spara mer än kanske 500-1000 kr.

Kan såklart tänka mig att handla från vilken av de "vettiga" leverantörerna som helst. Verkar bara som att Misco blir rätt billiga med studentrabatten som jag har.

Edit: 7500 är nog rätt nära smärtgränsen för ett komplett system, ett förslag som landar en bit under det tas tacksamt emot. Men samtidigt tror jag inte på att dumsnåla bara för att spara några kronor.

Tacksam för hjälp!

Av Bjarte

Min bärbara är från oktober 2005 och jag kör fortfarande på originalbatteriet. Klart, jag har tappat kapacitet, kanske så mycket som 50% av den ursprungliga men jag har ju över 2 timmars batteritid ändå. Och brytt mig om att "vårda" batteriet har jag inte. Det har nog mer att göra med om man har tur med vilken batteriindivid man får.

Mobiltelefonen är likadant, jag laddar när jag behöver, och har efter 3,5 år fortfarande tillräckligt med batteritid för att det inte ska vara något problem.

Av Bjarte

Bryr ni er om sånt?

Ni har köpt datorn för att använda den, gör det! Batterier går alltid att ersätta.

Av Bjarte
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zartax
DU har skrivit av fel. Endast Re (ekv) = 0.

Då blev det ju genast LITE enklare