Inlägg

Inlägg som CDan har skrivit i forumet
Av CDan

One Drive: sync issues 501

One Drive (OD) rapporterar problem med "a file or folder name contains characters that aren't allowed" och att detta skulle vara ett 501 problem! Alltså det händer vid synkronisering och det är klienten som rapporterar detta (alltså programmet på datorn). Saken är att OD visar inte vilken/vilka namn är berörda.

Hur löser man detta? Jag har gjort ett reset på OD (i hopp att vid återstart av tjänsten skulle det åtgärdas) men det har inte hjälpt.

Finns det nånting som man kan göra? Manuellt kan jag inte gå genom så många GB och hitta filen/filerna eller mappen/mapparna som ställer till. Jag har googlat men hittat ingenting specifik just till min situation!

Ha det bra!

Av CDan
Skrivet av anon344829:

Testa med Pro först! Group Policy är en sån där grej som är bra att ha även om man inte är sysadmin (saknas på Home). Kan va nån inställning som man vill göra. "Allt" går att fixa i Group Policy (nåja).

Tack!

Jag blev fixerad på Pro just för bl.a. WIP som jag tycker att det kan vara värt att ha. Därefter allt annat som det du skrev med Group Policy men även BitLocker (det finns möjlighet att få kryptering på plats men att den är inbyggt från början är mycket bättre, tycker jag). Därefter finns det mer flexibilitet, bättre skydd, etc.

Skrivet av HoboCop:

Rent tekniskt så kan du kringgå W11 kraven utan nämnvärt krångel, bara så du vet. Huruvida du ska ha home eller pro versionen beror på vilken sorts användare du är. Behöver du tillgång till mer avancerade verktyg som group policy m.m. eller är du vanlig hemanvändare som surfar, tittar på film och spelar?

Tack!

Den dator kommer användas mest för vanliga arbete: kontorsarbete (inget avancerade, typ diverse uppgifter i Office men ibland kan jag behöva logga in hemifrån på jobbet bara för enkla saker typ tidrapport), surfande, titta ibland på YT, lyssna på musik, blogg, och sånt. Alltså det blir som en mix av grundläggande uppgifter (som klaras av Home) men även enklare saker som ingår i Pro.

Jag är inte så intresserad av W11 av olika anledningar:
- även om datorn fungerar helt perfekt nu (för 3 år sedan gick det original HDD sönder och bytte till en SSD), har haft max RAM för mer än 5 år (alltså den är ganska snabb för sin ålder) och är i stånd att driva en 1440 27" extern skärm utan problem den har lite begränsningar när det gäller hårdvara, som kan bli ännu mer störande i framtiden när bakåtkompatibiliteten kommer försämras. Och jag pratar att BT klarar inte driva nya BT-högtalare (jag kör trådat nu) och WiFi-kretsen kopplar bort emellanåt (jag kör trådat här oxå).
- W10 har EOL mot slutet av 2025. Alltså 3 år till. Då blir datorn 11 år gammal. Jag tycker att om den klarar sig så länge får det räcka. Då kan jag byta den.
- personer som har uppdaterat sina datorer (som klassas av MS som inkompatibla med W11) till W11, har rapporterat stora/större bekymmer p.g.a. man vid uppdateringar har fått diverse problem med mjukvara men mest med hårdvara. Jag vill inte ha bekymmer med sånt och att spendera tid med att rätta till saker som uppkommer. Den datorn har fungerat bekymmerslös i många år (utöver att HDD har gått sönder).

Av CDan
Skrivet av Alphahanne:

Alltså, du har en licens för din 8.1 och den ska således gälla.

Bara ladda ner verktyget och skapa installationsmedia på t.ex. en USB-sticka. Kör uppgraderingen och det ska vara klart. Såvitt jag vet har de inte tagit bort den möjligheten ännu.

Tusen tack! Det har jag för Win 8.1 Pro. Jag gör det imorgon bitti! Återkommer!

Av CDan

Jag hittade denna länk, med mer anvisningar om hur man gör!

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/how-to-...

Av CDan

Tack!

Från länken hittar jag "Du har en licens för att installera Windows 10 och uppgraderar den här datorn från Windows 7 eller Windows 8.1"! Alltså det innebär inte att det är gratis! Eller menar du att man kan använda sin licens fr. Win 8.1?

Av CDan
Skrivet av Alphahanne:

Såvitt jag vet kan du fortfarande uppgradera helt gratis och då du har Pro ska det automatiskt bli Pro av W10 också.

Tack för svaret!

Hur gör man det? I "Windows Update" hade jag för flera år sedan ett erbjudande. Alltså en länk med texten typ "Windows 10 is ready and it's free"! Men länken försvann efter några månader!

Av CDan

fr. Win 8.1 till Win 10: Home eller Pro!

Hej på er alla!

Jag har en bärbar från 2014 som fungerar perfekt. Den är med Win 8.1 Pro, är uppgraderat med RAM minnet till max (16 Gb) och 2019 med ny SSD. Jag t.o.m. har en bra extra skärm till den och allt flyttar på bra. Datorn är fortfarande snabb för det som används till.

Jag vill uppgradera den till Win 10. Win 11 är inte alls aktuellt för den dator p.g.a. den är för gammal.

Jag velar mellan Home och Pro, men är mer intresserad av Pro! Saken är att jag inte hittar köpa nån Pro med full licens. Bara OEM.

Vilka är reglerna kring OEM? Går det att installera på en äldre dator?

Ska man koppla licensen till sitt MS-konto eller till datorn? Jag läste att kopplar man licensen till MS-kontot (vet inte hur man gör det men det får bli senare efter att jag installerar OS:et) kan man installera på en annan dator om man vill så. Men kopplar man till en dator då går det inte att flytta det till en annan dator.

Var nånstans hittar man de billigaste licenserna? Genom MS:kontot kan man köpa full licens, och Home är ganska billigt men Pro kostar för mycket tycker jag!

Vad har ni som råd: Home eller Pro, full licens eller OEM?

Tack på förhand!

Av CDan

Är det ingen som vet?

Jag läste att vissa har haft bekymmer t.o.m. att få bild på alla 3 skärmar och man var tvungen att stänga av datorns skärm.

Andra har haft problem med att få bild på en av externa skärmarna.

Vissa har t.o.m. köpt extern adapter, typ USB.

Tack på förhand!

Av CDan

2 externa skärmar kopplade till en gaminglaptop

Jag kanske ställer en dum fråga eller kanske jag oroar mig i onödan men jag måste fråga!

Kan en ny, modern gaminglaptop (MSI GL75 Leopard 9SD 17.3", i7 9750H, 16 GB RAM (max 64), 512GB, GTX 1660 Ti, 120Hz) vara i stånd att driva 2 externa 1440p skärmar (med begränsningarna i frekvens som HDMI och mDP skärmportarna har) utan att behöva nån sorts docka (för t.ex. att ge extra ström ifall att det behövs)? Alltså genom att koppla skärmarna direkt till laptopens portar!

Finns det fallgropar när det gäller att välja laptop just för denna uppgift? Finns det nån därute som kör med laptop och 2 externa skärmar?

Alltså jag har provat laptop och 2 externa 1080p 60Hz skärmar och det har funkat väl. Då hade jag en docka och båda skärmarna var kopplade till HDMI portarna som fanns på dockan. Men nu vill jag gå upp ett snäpp och köra 1440p skärmar och kanske i högre frekvens än 60Hz (typ ca 75Hz på HDMI och 120Hz på mDP). HDMI och DP portarna har sina begränsningar (datorn i frågan har mDP 1.2 och HDMI 1.4 (4K @ 30Hz))

MSI GL75 Leopard 9SD

Tack på förhand!

Av CDan

Jag lånar tråden lite!

@perost: kan en ny, modernare gaming laptop (MSI GL75 Leopard 9SD 17.3", i7 9750H, 16 GB RAM (max 64), 512GB, GTX 1660 Ti, 120Hz) vara i stånd att driva 2 externa 1440p skärmar (med begränsningarna som HDMI och mDP skärmportarna har) utan att behöva nån sorts docka (för t.ex. att ge extra ström ifall att det behövs)? Alltså genom att koppla skärmarna direkt till laptopens portar!

MSI GL75 9SD

Tack på förhand!

Av CDan

@Laxpudding: Exakt!

Jag kommer dit ganska snart: jag måste köpa ny tv oxå!!! Jag kommer få huvudverk direkt! Får se om jag överlever, ha ha.

Av CDan

@phanto: Tack!

Av CDan

@Laxpudding: Jag hittade nyss en video där man visar menyerna på just den skärm jag vill köpa. Jag kan säga att på min skärm har jag knappt 10% av alla menyer och undermenyer som på en modern skärm. Det var därför att jag hade svårt att förstå vad det sades med att välja signal, mode, etc.

Tack så mycket för hjälpen!

Av CDan

@phanto: Sorry: en fråga till!

Kör du 2 skärmar på en stationär eller bärbar? Jag var nyfiken på hur det blir om en bärbar måste driva 3 skärmar: sin egen och två externa, varav en behöver mycket bandbredd p.g.a. högre upplösning.

Av CDan
Skrivet av phanto:

@CDan: Jag har använt den i över en månad nu (Proshop fick in den i begränsat antal kort efter jag höll på med den här tråden) och det är en superb skärm! Har den sida-vid-sida med en schysst Dell (60hz med fokus på färgåtergivning) och färgerna är toppen -- knappt någon skillnad mellan dem.

Jag har den som VESA-mountad i bordsarmar så stativet kan jag ej kommentera på men det stämmer säkert att de kan vara rangliga.

Precis som du använder jag inte högtalarna på skärmen.

Två pyttesaker utöver det:

1. Ska man köra gsync så måste man köra displayport tror jag (det gör jag och det funkar utan problem).

2. Skärmen kom med ett klistermärke på skärmen (alltså bildytan!). Se denna tråd på reddit som beskriver det: https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/8waq1z/yes_vie...
Fick bort klister-gegget men inte efter att man gnuggat obekvämt hårt på skärmen med fönsterputs (som personerna på reddit beskrev)...

Efter att man gnussat bort klisterkladdet och fått igång gsync så ger jag skärmen -- med priset i åtanke -- 9.5/10. Det blir sweclockers-gubbe på det betyget!

Edit:

En liten 3:a också.
Skärmen har inte den bästa meny-panelen. Den är liksom gömd bakom skärmen på höger sida. Så det hade inte fungerat bra att ha skärmen sida-vid-sida på vänster sida av en annan skärm. Jag kör den dock på höger som min huvud-display och det funkar bra.

Tack så jätte mycket för återkopplingen.

Jag läste och såg i flera videor precis det du säger, negativa som positiva sakerna. Men jag ville höra ifrån en "vanlig person" för att alla influencers kan vara färgade av sina avtal/åtagande/kontrakt/överenskommelser med tillverkarna/säljarna.

Kör man med 2 skärmar intill varandra blir det bökigt att pila på knapparna när man måste sära på skärmarna för att nå dem.

Dessutom skärmen har antiglare behandling och jag kan bli rädd om jag blir tvungen att gnugga bort klistermärket.

Jag läger en beställning idag.

Av CDan
Skrivet av Laxpudding:

Där du normalt ändrar signal, upplösning, frekvens, etc. så ändrar du till något – whatever – och sedan tillbaka till exakt det du villa ha. Detta gör du i windows bildskärmsinställningar eller under drivrutinen för grafikkortet. Man når båda vägarna genom att högerklicka på skrivbordet.

Har man bara kört 60 Hz-skärmar innan kan man ha kört med datorer i många år, kanske hela sitt liv, utan att besöka dessa inställningar eftersom det ofta bara fungerar och allting defaultar till 60 Hz i vilket fall.

Vilket förklarar varför det finns så många som köper en 144 Hz-spelskärm och inte tycker det är någon större skillnad. Windows och skärm kör igång den i 60 Hz och man vet inte att detta måste dubbelkontrolleras och förmodligen ändras.

Jag brukar gå in i Windows och ställa in frekvensen. Jag tyckte att även från 60Hz till 75Hz syns en märkbar skillnad även om monitorn jag har kvar är så gammal.

Därefter har jag sett att om jag kör "auto adjustment" funkar allt mycket bättre när jag går tbx till inställningarna jag hade innan (först noterar jag alla mina personliga inställningar).

Det finns inte så många inställningar på så gamla skärmar som jag har.

Tack för hjälpen!

Av CDan

@Laxpudding: ja, sån är jag, ha ha: jag oroar mig i förväg liksom. Jag försöker lista ut alla bekymmer innan att jag köper liksom. Utöver det har jag inte köpt ny monitor på minst 12 år (den sista jag köpte då kommer att bytas ut inom kort) och på den tiden var det enklare att köpa skärm, så att säga. Nu är det liksom ett annat språk. Svårt att sätta sig i allt!

Nu tbx till ämnet. Ha i åtanke att många nyare teknikaliteter är inte my cup of the fast jag jobbar inom IT!

Vad innebär rent praktiskt "att synka om signalerna"?

Jag gick in på www.testufo.com men jag fattade bara att det var dåligt med bilden på min extra skärm, men inte mer än så. Meddelandet jag fick är "SYNC FAILURE: Move all apps and browser windows to primary monitor #1"! På laptopens skärm blir svaret från testerna "ready". Självklart väljer jag olika tester ifrån menyn.

Av CDan
Skrivet av Laxpudding:

@Surdal: "ms" på en skärm är en påhittad/rövdragen siffra. Den säger ingenting om någonting. Och skulle den säga någonting skulle det ge en antydan om eftersläp, vilket normalt inte är ett problem för att köra fler skärmar.

Fördelen med att matcha övre frekvens, likt att köra båda i 144 Hz, är att det minskar risken för den snabba skärmen får sitt innehåll sänkt till den andra skärmens lägre frekvens.

Typiskt scenario är när man vill spela över båda skärmarna samt att man har någon form av programvara som tvingar den andra skärmen att anpassa sin frekvens. Den senare brukar det komma frågor om där innehåll på 144 Hz-skärmen sänks ifall man tillexempel spelar upp video på den andra skärmen som kör 60 Hz. Brukar vara ett problem knutet till mjukvaran man kör.

@Laxpudding hur stor är risken att det fenomenet inträffar, i allmänhet? Och om det inträffar är det bara temporärt och skärmen går tbx till högre frekvens när man slutar titta på film på den 60Hz skärmen eller är man tvungen att gå in och ändra manuellt frekvensen?

Finn det andra tillfälle (med andra mjukvaror) där detta fenomen kan inträffas?

Om fenomenet finns och är allmänt känt kanske mjukvaruleverantörerna kommer göra nåt åt det problemet ganska snart, eller?

Tack för hjälpen!

Av CDan

Lånar tråden lite!

@MacAllan och @phanto

Jag står i kvalet av att köpa denna skärm (alltså ViewSonic VX2758). Jag är ute efter 27" 1440p minst 120 Hz.

Utöver att det medföljande bordstativet är mycket rangligt och skärmen gungar av små rörelser finns det andra nackdelar med den? Högtalarna är oxå svaga men det spelar ingen roll för mig för att jag lyssnar genom externa högtalare.

Tack på förhand!

Av CDan
Skrivet av evirob:

@CDan: Fast du betalar egentligen för finesser du inte har någon nytta av om du inte spelar?

Det inser jag men en bättre skärm har bättre bild oxå. Samtidigt som skärmens prestandan återspeglas i högre kvalité och längre hållbarhet.

Skrivet av evirob:

Som Laxpudding är inne på så skulle jag köpa skärmar med IPS-paneler främst pga. Betraktningsvinkeln. 2*27" blir ganska brett. Jag hade gärna haft 120+Hz men jag spelar ju också utöver att arbeta.

Japp, IPS paneler det blir. Läste du nåt annat, var det skrivet hastigt eller insåg jag inte att det var annat än IPS.

Högre frekvens tycker jag att på nåt eller annat sätt kommer till godo även om man inte spelar. Åt andra hållet köper jag skärmar så sällan att det är värt att lägga lite extra.