Inlägg

Inlägg som Toombass har skrivit i forumet
Av Toombass

hunden: Okej!, ja det har du helt rätt i. Snygg valutaomräknare förresten!

totoo: Har inte reggat mig på wintown, hadde tänk vänta med det tills den öppnade, så har bara kikat på lite småsaker som registreringsformulär osv. Men ska nog ta och regga mig redan nu istället, som inspirationskälla! :). Bra det där du skrev om att inte överbelasta servern. Många (och ibland jag själv) tänker bara på resultatet av applicationen, inte hur kostsam den är för servern. Har du nått bra verktyg för att mäta hur "krävande" ens applicationer är?. Det vore jäkligt skoj om man kunde se lite resultat när man optimerar :).

Har ännu en liten fråga till dig totoo som är lite offtopic, du verkar ju vara jäkligt bra på ajax och php. Alltså inte bara när det gäller att koda bra grejer utan även att få det optimerat osv. Vart har du lärt dig allt?, några speciella böcker du har att tipsa om?. Har läst, och läser endel böcker själv men dom tar knappt upp det här med optimering och vilka metoder som är snabba osv.

Av Toombass

Låter som en bra ide!

Av Toombass

Håller med er delvis, men sidan ska passa ihop med några redan gjorda sidor. Och det skulle betyda att jag skulle bli tvungen att skriva om flera sidor isånna fall, något som varken jag eller kunden har lust med.

Av Toombass

Objectorientering i PHP

Tjenare igen!

Har en fråga angående objectorientering i PHP. Säg att man har programmerat en skitbra klass för att t: ex validera formulärsdata. '

Allt är frid och fröjd, du får ett jobb, där det givetvis ingår att validera formulärsdata. Du tänker att yes!, nu får jag användning för min fina klass som jag skrev.

Sen får du reda på att kunden bara har stöd för php 4 på sin webserver. Det man kan göra då är ju att klippa ut alla metoderna ut klassen, ta bort private osv för att sedan klistra in dem i en ny fil som du döper till validForm.php. Sedan includerar du den och allt är frid och fröjd.

Min fråga är nu om det är sämre på något sätt, om det går långsammare eller nått? För om det inte är det, vad är då poängen med att programmera objectorienterat i php?.

Av Toombass

Jojo, det är precis det jag menar med att missbruka tekniken

Av Toombass

[cyb]: Jo men det håller jag med dig om, flash ska man enligt mig använda för att komma runt begränsningar med vanlig xml/php/css /javascript osv. T: ex en mediaspelare.

Av Toombass

Jo håller med dig till stora delar, även om jag kan tycka att popupps är lite smidigt ibland, men det är ju sant att det är både snyggare(efterssom man kan styla som man vill) och mer funktionellt att lägga en div ovanför.

Men just nu håller jag på med ett jobb åt en kund, som har begärt att få bilderna i popupps. Så skulle behöva ett sådant script.

Ska leta vidare lite på google, men om det är någon som känner till ett så får ni gärna posta det, eller en länk här!

Av Toombass

Tack för ett bra svar!

Angående det här med uppdatering vid varje knapptryck, själva poängen är ju att användaren ska se medans han skriver om det är rätt eller fel. Men somsagt man kan ju ha lite fördröjning på det, så när man inte tryckt ner någon tangent i det fältet på 0.5 sekunder elelr 1 sekund, så kollar den emot databasen, det spar ju iallafall en massa databasfrågot om man jämför med att kolla efter varje tangenttryck

Sen kan man ju vänta med att anropa servern tills det som går att kolla med javascript är kollat, t: ex om användarnamnet är längre än tre bokstäver.

Kollade in prisjakt, riktigt schyyst sida faktiskt!, rent tekniskt setta alltså, kollade inte så mycket på inehållet. Har faktiskt kikat runt endel på wintown ochså och måste säga att det är ett riktigt bra hantverk!

Angående det där med att sätta tidsbegränsningar på alla ajaxprylar förstod jag inte riktigt vad du menade. Att sätta en tid innan det körs eller?

Av Toombass

Javascript sökes!

Tjenare!

Jag söker ett javascript som kan öppna en bild i en popupp, som centreras i webbläsaren och automatiskt blir lika stor som bilden.

Har försökt googla men hittade inga vettiga resultat.

/MVH Tomas

Av Toombass

Validera formulär med AJAX

Tjenare!

Har lite funderingar angående det här med att validera sina formulär med AJAX. Håller på läser en bok om ajax just nu, och i ett av exemplena så får man skapa just ett formulär, vilket man validerar med ajax.

I exemplet så funkar det så att själva valideringen sker i ett php-script, som anropas "bakom kuliserna" av ett javascript varje gång man lämnar fältet som är markerat.

Det innebär ju en belastning för servern varje gång man lämnar ett fält. Borde det inte då vara smartare att sköta hela valideringen i Javascript, för att sedan ha en likadan/motsvarande validering i php.

Det känns som att det borde belasta servern mindre, men samma funktionallitet. Självklart ska man ju ha en validering med php ochså, även fast man validerar med ajax.

Sen finns det ju vissa saker som man behöver php till, t: ex om man ska kolla om användarnamnet redan finns i databasen, men då kan man ju använda ajax till det och vanligt javascript till dom andra fälten och endå få samma resultat till användaren.

Det finns ju även vissa script som validerar för varje ny tangent man trycker ner, det måste ju bli enormt belastande för server om man kör det via ajax?. T: ex om man ska kolla upp ett användarnamn, då måste man ju göra en sökning emot databasen för varje tangent som trycks ner.

Skriv gärna lite om vad ni tycker angående om det här, och rätta mig om jag har fel

Av Toombass

[cyb]: - "Att ha det till vanliga sidor". Definera en vanlig sida.

Av Toombass

Jag uppfattade det som att det skulle bero på tekniska svårigheter

Av Toombass

Flash är kanon när det används på rätt sätt, tillämplningar som t: ex mediaspelare och musikspelare kan vara helt underbara, oc snygga. Däremot att överanväda flash, och använda det till saker som man kan göra minst lika bra i xhtml/css, det är dårskap.

Det handlar ju egentligen om att använda tekniken rätt. Samma sak med ajax och andra tekniker.

Av Toombass

Kauge: Finns det en marknad för att skapa spel i linux, så kommer företagen att börja skapa spel för linux. Så fort det finns lönsamhet...

Av Toombass

ahh, tack för hjälpen, precis vad jag menade :). Dom använder alltså include_once(); för att dom vet att filen bara ska includeras en gång, och då finns det ingen anledning att använda require(); eller include istället.

Av Toombass

granis: Kan du vara snäll och läsa det jag skriver innan du svarar?. Om jag säger att jag redan har läst texten på php.net efterssom jag redan har läst den och att du inte behöver länka den, så behöver du ju inte citera den istället.

Har ju förstått grundprinciperna, men förstår inte riktigt när det är dags att använda require och när det är dags att använda require_once.

Av Toombass

Kanske var otydlig i min beskrivning, men det är skillnaden mellan require_once(); och require();/include(); som jag är ute efter. Att länka till funktionerna på php.net är ganska meningslöst efterssom jag redan läst om dem där.

Av Toombass

Skillnad mellan require_once och include/require

Hejsan och god jul!

Jag har alltid använt mig av metoden include(); eller require(); när jag includerar php filer till mina document. Oftast i syftet att separera php koden från xhtml: en.

Håller på läser en bok som heter "AJAX and PHP: Building responsive web applications" nu, och i alla php exempel använder de require_once(); istället. Men det står inget om varför dom använder det istället för den gammla hedliga include(); metoden :).

Skillnaden som jag har förståt det mellan include(); och require(); är att include(); spottar ut ett felmedelande om filen inte finns, medans require inte gör det?

Aja, ni har nog förståt min fråga iallafall!, har försökt ta reda på det genom att läsa på php.net, men förstod inte riktigt.

God jul igen!

Av Toombass

Bombur: Du verkar vara väldigt insatt i både det där loli forumet och Jelsoft som företag

Av Toombass

m1nken: tackar