Inlägg

Inlägg som kvaxdack har skrivit i forumet
Av kvaxdack

@TheMuffinMan: En V70 eller Passat är inte större i bagaget än andra mellanklass-kombibilar. Det som skiljer premiummodeller är att de är lite tystare, har lite bättre stolar och en allmänt högre kvalitetskänsla. Att sätta sig i en Peugeot och sen i en bil i Premiumsegmentet är ungefär som att jämföra första och andra klass i ett SJ-tåg. Mer skillnad än så är det inte. Praktiskt sett, hur mycket du kan lasta och hur säkra det är skiljer sig det inte nämnvärt på en äldre bil. På de nya modellerna där man kan köpa till autobroms, automatiska system som håller bilen i filen om man håller på att somna etc så talar vi utökad säkerthet men på en äldre bil som finns lanserad på den svenska marknaden är det väldigt små skillnader på alla som klarat krocktesterna som krävs för att få saluföras i Sverige. Att Volvo ska vara överlägset säkrast är mest en sak som lever kvar sen länge och som de marknadsför sig hårt på. Konkurrenterna har kommit ikapp.

Jag kör själv en sprillans Passat GTE och den är såklart jättetrevlig att köra. Det är en tjänstebil, skulle dock aldrig i livet köpa den för egna pengar. Farsan har en gammal Peugeot-kombi som är 15 år gammal. Den lastar betydligt mer och går att mecka med. Nu säger jag inte att du ska köpa en Peugeot men är du enbart inne på att det ska vara billigt och praktiskt tror jag du gör en tabbe genom att välja bort allt förutom V70 och Passar. Det bästa är om du går runt i några beg-handlare och tittar på lite olika modeller i olika prisklasser. Tror du blir förvånad hur lite det skiljer i helhetskänsla mellan om du betalar 90 000 eller 150 000.

Av kvaxdack

Att döma på dina frågeställningar och ditt ursprungsinlägg så verkar det som att ditt bilintresse överlag är ganska lågt, att bilen framförallt ska vara en praktisk "hjälp" i vardagen. Med det i åtanke finns det absolut ingen anledning att köpa en bil som kostar 150 000 SEK. Du kan köpa en äldre Peugeot, Toyota eller kanske tom en trött Ford Mondeo för halva det beloppet och klara dig galant. Bilar med små motorer och inte så mycket lull-lull har dessutom tendens att strula mindre. Du behöver som sagt absolut inte lägga 150 000.

Tycker du ska vara försiktig med att ta råd från BMW-propraren också. BMW:s eftermarknad för privatpersoner är ett skämt, hela deras organisation är uppbyggt på att serva tjänsebilåkare som ger blanka fan i vad saker kostar eftersom de inte betalar själv.

Av kvaxdack

Tack för tipsen. Körde på Solhasses 1a förslag

Av kvaxdack

Enkel kontorsdator till föräldrar

Hej,

Föräldrarnas dator har packat ihop och de frågade mig om råd för att köpa en ny. Har byggt ett gäng datorer genom åren men alltid speldatorer; lönar det sig även att bygga enklare datorer eller är det bättre eller iaf nästan lika bra att köpa en färdigbyggd? Kraven är väl egentligen att det ska finnas en SSD för snabb uppstart och en lite större lagringshårddisk för semesterbilder, videos etc. Datorn används till att surfa, göra bankärenden och eventuellt kolla nån film.

Hittade denna;
https://www.netonnet.se/art/dator/stationara-datorer/desktop/...

Kan man komma ner några tusenlappar för motsvarande prestanda om man bygger själv kanske det är värt det; men har väldigt dålig koll i detta segment på vad som "duger". All hjälp uppskattas!

Tack på förhand

Av kvaxdack

Jag tackar för alla kloka och givande svar (trots att stora delar av diskussionen handlade om nåt helt annat till slut, hehe). Jag spelar en hel del FIFA på "seriös" nivå och har en riktig gaming-display till det så spelande blir mer casual på TV:n så är den inte sylvass så är det inte hela världen.

Det blev faktiskt en tredje modell till slut, en Panasonic som fått jättefina utlåtanden i Ljud&Bild samt har bra betyg på Prisjakt.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3043892

Ljud & Bild recension:
http://www.ljudochbild.se/test/tv/panasonic-55cx700

Egentligen ska man ju åka och titta på en TV innan man köper den men denna var nedsatt 2000 kronor, ett erbjudande som gick ut vid midnatt idag så jag chansade och slog till efter samråd med en vän som är duktig på sånt här. Har jag hoppat helt i galen tunna så finns ju fortfarande öppet köp, säg gärna till i så fall och gärna varför!

Tack för hjälpen allihopa!

Av kvaxdack

IPS eller VA -panel på stor UHD-tv

Hej,

Efter att ha googlat runt en hel del så är jag mer konfunderad än innan. Känner till att vanliga "TN"-paneler är kassa på det mesta, men att de är snabbare. Om tekniken som heter VA är det dock svårare att få fram information.

Det mest matnyttiga är från ett inlägg på reddit (https://www.reddit.com/r/hometheater/comments/324n3u/help_465...) där en användare som verkar kunna lite iaf skriver såhär:

"VA is the LCD technology used in the LCD panel itself, the other common type in panel TVs is IPS (in-plane switching). Compared to VA panels, IPS generally has better viewing angles and colors, but slightly lower contrast and slower response times for video games."

Låter exakt som TN då, alltså ska man spela spel är VA bättre annars IPS? Anledningen till att jag frågar är att två TV-apparater som i övrigt är nästan identiska både i tekniska specifikationer och även i pris skiljer sig på denna punkten, de jag jämför är dessa två:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3059787
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3072109

Apparaten kommer främst användas till att titta på TV och film, ganska mycket fotboll och annan "snabb" sport. Andra krav är:

Ultra HD
Back-lit
55 tum

Kan jag få hjälp att reda ut skillnader och vad som bör väljas utifrån mina behov så uppskattas det mycket! Tack!

Av kvaxdack
Skrivet av twk:

Bitfenix är inte jättesmå chassin, men klart mindre än ett vanligt ATX-chassi. Om du vill ha det litet så kan m-itx och tex Node 304 vara ett bättre alternativ. Hittade en bild som visar storleksskillnaden:
http://i.imgur.com/7x0DyAN.jpg

Lurig bild då det är ett lodrätt mot ett vågrätt chassi, Men dessa chassiförslag är varmt välkomna, man får en bättre bild av det som finns på marknaden.

Av kvaxdack
Skrivet av Alexander7938:

Om det är anledningen tycker jag du borde tänka om. Ett litet format, i de flesta fallen, är mycket svårare att uppgradera. Om den enda orsaken är att du inte spelar krävande spel så borde inte storleken spela alltför stor roll. Ett litet chassi brukar ju oftast användas ifall man ska på lan eller flyttar den ofta. Gör du det tycker jag absolut du borde köpa ett litet chassi! Men ifall den bara sitter där ger ett stort chassi många fördelar.

Jag själv hade önskat att mina föräldrar inte var skilda så jag skulle slippa dra runt med mitt Bitfenix Prodigy M, jag skulle mycket hellre vilja ha ett R5 eller Corsair 800D!

Jag förstår hur du tänker men jag vill ha något snyggare än det jag har nu alltså utseendemässigt. Det är svårare att få en stor svart låda att passa in i en interiör än en liten schysst bitfenix. Dessutom skulle jag faktist uppskatta en transportvänlig stationär då jag ändå redan flyttar på den jag har nu flera gånger om året pga lan och dylikt. Rum för uppgraderingar ser jag inget behov av så länge datorn klarar av dota.

Av kvaxdack

Skrotar min nuvarande stationär till fördel för en mindre stationär, Köpråd tack!

Hej!

Jag tänkte skrota min nuvarande stationär för att bygga mig en ny mindre stationär att kunna spela dota på. Gärna i ett snyggt litet bitfenix chassi. Jag tänkte höra om ni har några schyssta förslag. priset skall inte överskrida 7k (utan OS).

Om det går att använda komponenter från min nuvarande dator så är det till fördel för priset naturligtvis. Grafikkortet tänker jag byta ut oavsett då det har börjat att låta senaste året antagligen pga glapp i fläkten.

Nuvarande stationär:

Moderkort: ASUS P7H55
Hårddisk: 1 TB Samsung Spinpoint F3 HD103SJ SATA-2
CPU: Intel Core i5 760, 2,8 ghz, quadcore
Grafikkort: Sparkle Geforce GTX 460
Kylare: Noctua NH U9B SE2
Chassi: Fractal design define R3
Nätaggregat: Fractal design integra
Dvd: Dvd +/- RW Optiarc7263S
Ram: Corsair 4 gb ddr3

Jag vill byta till en mindre snyggare för att jag spelar inga spel som kräver bättre prestanda en dota så det känns inte som att jag behöver ha så stor utrustning som jag har nu.

Av kvaxdack
Skrivet av thli72:

Hmm söker jag på ditt moderkort så är det AM2+ o din CPU är AM3 . . .. så nått är galet där

Du har rätt i det, kommer ihåg det nu när du säger det. Snubben i datoraffären sa att AM2+ var kompatibelt med AM3 och att detta kort passade mina minnen bättre. Blir det inte knas om jag lastar in 4 GB minnen till om de inte har samma klockfrekvens/annat som måste stämma?

Tack för hjälpen förresten!

Av kvaxdack

Bygga tyst burk - kan jag återanvända något?

Hej!

Börjar bli galen på att min burk väsnas så förbannat, kombinationen av ett väldigt dåligt chassi och ett 9800GTX är inte optimal. Tänkte från början köpa allt helt nytt men drar mig lite för det - prestandan är jag egentligen nöjd med. Det enda prestandakrävande jag gör på datorn är att spela Dota 2 och redigerar lite mediafiler. Saker som funkar bra med min nuvarande rigg.

Komponenterna som det ser ut idag är:

CPU: AMD Phenom II X4 965 3.4 GHz (Black Edition, dock oklockad)
Mobo: MSI 790 XT-G45 (rätt säker på att det är AM3..?)
Minne: 4 GB, vet tyvärr inte mer än så.
Nätagg: 550W Corsair, ganska tyst.

Min tanke är att behålla dessa komponenter och köpa nytt chassi, grafikkort, en SSD-disk samt en tyst CPU-fläkt. Är detta en idiotisk dumsnål idé? Är "dagens" processorer så pass mycket strömsnålare att det kommer göra stor skillnad i ljudnivå? Spontant känns det som att det mesta oväsendet kommer från grafikkortet och det hade ju varit skönt att inte behöva byta CPU eftersom jag då slipper köpa nytt mobo och nya minnen.

Återigen, monsterkapacitet är inte det viktiga utan att det inte väsnas prioriteras så länge det går att lira dota och mecka lite i redigeringsprogram. Uppskattar tips på bra komponenter samt om detta är en bra idé eller om det är bättre att börja om från början. Budgeten är inte jättestrikt, kan jag behålla mitt mobo/minnen/cpu lägger jag mer än gärna ner lite extra för att syftet ska uppfyllas. Mina enda krav egentligen utöver detta är att chassit inte ska se ut som ett nöjesfält med massa blinkande lampor och lysrör.

Tacksam för all hjälp!

Av kvaxdack

Hej hej!

Har tenta på måndag (4 år gammal resttenta, minns inte mkt av detta!) Nån som kan hjälpa mig?

I en punkt på kurvan y=1/x^2 i första kvadranten dras tangenten. Denna tangentlinje begränsar tillsammans med koordinataxlarna en rätvinklig triangel. Hypotenusans längd beror på i vilken punkt tangentent dras. Bestäm kortast möjliga längd på triangelnls hypotenusa.

Jag förstår att kurvans derivata skall vara samma som linjens ekvation och utifrån detta göra det till ett minimiproblem. alltså något i stil med -2x^-3 (kurvan) = kx+m (linjen).

Vidare kan man säga att linjen L kan uttryckas som L^2 = x^2 + y^2. Vet inte riktigt hur jag ska behandla det här sambandet för att det ska bli användbart. Känner mig väldigt förvirrad, hjälp uppskattas!

Av kvaxdack

Tack ska ni ha för snabba och tydliga svar. Uppskattas!

Av kvaxdack

Köpa iPhone 4S från USA

Hej,

Jag funderar på att köpa med mig en 4S från USA när jag åker hem, men vill man köpa en lur utan kontrakt som är olåst är det enbart GSM-versionen som finns tillgänglig. Vad används i sverige idag? jag har försökt googla men hittar ingenting jag tycker är pålitligt.

Kommer en 4S med GSM i Sverige vara 200 gram elektronikskrot eller är det vad de flesta operatörer använder. Den andra tekniken, CDMA (?) verkar vara mest för 4G-nätet om jag förstår saken rätt, men sitter som sagt i USA och kan inte ringa hem just nu; och internetinformationen jag kan få tag på är utdaterad eller inte pålitlig. Nån här på swec som kan ge ett säkert svar?

Tack!

//Niklas

Av kvaxdack

Testade ni att ställa in det på low i typ 1280x1024 som de flesta som tävlar i tidigare spel i BF-serien lirar med. Vore intressant att veta vad som händer med FPS:en då. Eller det kanske inte ens går att ställa in på low????

Av kvaxdack

Kanske en dum fråga men jag har aldrig använt linux o har faktiskt ingen aning så kör ändå

Är detta ett GUI eller en "full installation"? Måste man redan ha linux och detta gör linux snyggare/mer användarvänligt eller är detta nåt som fungerar från början från en tom hårddisk?

Av kvaxdack

Förstår inte charmen rikigt, för bildredigerare visst men för spel, vafan??? Lirar man sådär ger man sig själv oerhört stora handikapp och FPS:en kan inte vara den bästa heller då jag förutsätter att de som tycker sånt här är coolt drar upp allt på max o trycker upp så hög upplösning det går. Nej, spelar gör man bäst på EN skärm, helst en CRT men vill man att det ska se vettigt ut hemma kan man väl inhandla nåt med 120hz (finns väl bara wide nu?) o sen köra windowed 4:3 när man ska spela...

Av kvaxdack

Stör mig lite på era standardsvar

Hej,

Till att börja med vill jag säga att jag för det mesta när jag handlar hos er är mycket nöjd. Ni erbjuder snabba leveranser och har ofta rabatter att man får med nåt extra rätt billigt som man gärna slänger med, ni tjänar på det och jag blir glad, win-win alltså ; )

Det jag däremot blir irriterad på är svaren man får av er leveransavdelning när man efterfrågar en viss platta. Jag lyssnar själv mycket på SACD och förösker få tag i titlar från svenska leverantörer så gott det går (för att slippa bli lurad i första hand - eBay är ofta bra men inte alltid). När jag då vet att en titel finns som SACD och undrar vad det kostar att ta in en sån, får man 9 av 10 gånger standardsvar med att man ska vända sig till nån webplats där alla titlar finns listade... Inte direkt det svaret man vill ha när man vet att inport av varan i så fall blir ganska exklusiv och garanterat inte kommer finnas med - hur många lyssnar på SACD liksom..?

Då tar jag hellre ett svar att; det är inte lönsamt för oss att plocka in såna ordrar så tyvärr kan vi inte erbjuda detta. Dock tycker jag detta är ganska märkligt då man ibland köper inporter för upp mot 600-700 spänn, så detta borde väl också gå att lösa..?

Hur resonerar ni kring detta, vore tacksam för svar!

//Niklas

Av kvaxdack

tack för snabbt svar!

Tror inte kylningen är problemet då den dör på ~2 sek... Du har nog rätt att jag har bränt nåt som sköter överhettningsfunktionen... Inte så mkt att göra, vi insåg att det nog var rätt kört efter att ha satt ihop och tagit isär maskinen ett par gånger. Vi använde konsolen som boll till brännbollsspel istället. Rätt underhållande när det flög elektronik faktiskt

Av kvaxdack

360 "tror" den är trasig

Tjena Swec <3

Jag har en 360 som jag lagat tre gånger nu för RROD. Den första gången efter x-clamp fix rullade den igång direkt och gick som en klocka ca 6 månader. Fick sen rrod igen men det löste sig efter att jag tightat skruvarna lite. Nu hände detta igen bara ett par månader senare men att tighta skruvarna hjälpte inte. Körde då tricket att överhetta GPU (bara kyla CPU med fläkten lagd ovanpå dvd-läsaren) för att expandera metallen och på så sätt få kontakt igen.

Detta funkar, men ändå inte. Konsolen går igång och börjar dra igång gröna lampor 1-2-3-4-alla (som det ska va när man startar). Efter ca 2 sekunder igång så börjar fläkten rusa max och lampa 1-3 tänds, alltså felkod överhettning. Konsolen har stått över natten och samma sak inträffar trots detta.

Uppenbarligen får jag kontakt med GPU och CPU eftersom konsolen till en början går igång, men det verkar som att konsolen "tror" den är överhettad. Har jag under min "cooking" bränt nåt motstånd eller liknande som gör att denna felkod hoppar in direkt? Någon som varit med om detta som kanske kan svara på hur man kan lösa det? Vore enormt tacksam för svar då jag vill spela på min konsol men just nu inte har 2000 kronor för att köpa en ny

//Niklas