Inlägg

Inlägg som t_i_v har skrivit i forumet
Av t_i_v
Skrivet av XFTality:

Skickat en massa PM nu, kika i inkorgen! Dök något inte upp så var det lite väl lågt bud, tyvärr.

Hittade tyvärr nada, men här har du bilder på den
https://puu.sh/IGMGB/fb2df67574.jpghttps://puu.sh/IGMGx/9d469c0d4b.jpg

Tack för bilderna.
Det är tyvärr inte riktigt en sådan som jag skulle behöva då den verkar sakna optisk in.

Av t_i_v
Skrivet av XFTality:

Hittar tyvärr inte det spontant, men det ska finnas stöd för Bluetooth 5.0 då det var just det jag var ute efter vid tillfället. Ej hemma just nu, men kan ta en bild på själva grunkan om någon dag

Hej,

Hittade du vad det var för modell?

Av t_i_v

Vad är det för Bluetooth-receiver och transmitter?
Har du modellnamn och/eller länk?

Av t_i_v
Skrivet av TobiasStockholm:

Varför göra det så svårt för dig och inte bara köpa ett litet chassi som tar m-ITX?
...

Egentligen mest som ett litet projekt för att få en liten kompakt NAS, men vem vet det är kanske där jag hamnar ändå till slut.

Skrivet av xxargs:

SATA är en delmängd av SCSI/SAS och SCSI/SAS har alltid kunna hantera multipla logiska enheter på en och samma kabel.
...

Som sagt, mycket bra och utförlig info.
Intressant med SAS där. Vore kul om det kom ner i pris tillräckligt för att kunna ha i servern hemma.

Av t_i_v
Skrivet av mrqaffe:

Jag vet inte hur kritiskt det är med måtten men Intel Avoton är en nas och enklare serverplattform för x 86, mini-itx.
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61p25-WuXxL._AC_.jpg

Tack så mycket för tipsen!
Det där hade suttit väldigt fint, men tyvärr är måtten rätt kritiska. Yttermåttet på själva lådan är ca 175mm på bredden och inuti kan man med lite vilja få i något med 150mm som maxmått i bredd. På längden är det som sagt ca 190mm fritt inuti.

Av t_i_v
Skrivet av Gustav-P:

Vet inte om du hört talas om SATA multipliers?

https://sata-io.org/developers/sata-ecosystem/port-multiplier...

https://www.amazon.co.uk/SATA-Port-Multiplier-Card-Chipset/dp...

Sedan beror det på ifall den NAS mjukvara funkar bra med att köra dessa, men det kanske du kan hitta på forumen då du själv vet (och inte skrivit ) vilken mjukvara du ska använda ...

Det hade jag faktiskt inte, det verkade ju vara en intressant lösning. Jag var helt säker på att en SATA port alltid endast kunde användas till en disk, men där ser man.
Lite följdgoogling senare så hittade jag även m.2 till PCIe x4-adaptrar. Såg någon som använt det till att koppla på ett externt grafikkort.
Kan det gå att använda det till att koppla på en PCIe SATA controller? Det skulle ju i så fall lösa det hela.
https://www.reichelt.com/de/en/m-2-ngff-key-m-plug-pci-expres...
eller
https://www.amazon.com/ADT-Link-Riser-Gen3-0-PCI-Express-Exte...

Gällande OS så har jag tänkt Ubuntu Server eller TrueNAS. Har inte riktigt bestämt mig, men det lutar åt Ubuntu då jag är mer trygg med Linux än FreeBSD.

Skrivet av mrqaffe:

Synd att du inte ville ha ARM...
https://kobol.io/img/helios64-bundle.png
För att bygga Linuxnasar, första tillverkningsomgången är slutsåld men de tar order till den andra.
https://kobol.io/

Hittade tidigare det moderkortet från Kobol och sen även själva NAS-produkten. Efterforskade den lite och de verkar ha lite barnsjukdomar på de första utgåvorna.

Sen så drar jag mig lite för ARM då jag haft platformar med det tidigare (bla den gamla QNAPen) och min erfarenhet är att inte alla program jag tidigare velat använda har funnits till ARM. Då har man varit tvungen att hitta alternativ eller kompilera själv och behövt strula med delberoenden som i sin tur inte alltid funnits till ARM heller.
Jag har tyvärr inte längre riktigt den tiden att hålla på och fippla, felsöka och fixa utan vill kunna installera färdigpacketerade fungerande program och då faller valet för mig idag på X86 även om jag vet att ex Ubuntu finns till ARM.

Av t_i_v

Litet moderkort till liten NAS

Hej,

Jag har en gammal QNAP-NAS som inte längre är pålitlig, men då jag verkligen gillar storleken på den lilla lådan så tänkte jag försöka byta ut innandömet mot modernare komponenter.

Problemet jag har är att hitta ett tillräckligt litet X86 moderkort med minst 4 SATA portar för lagringsdiskar plus lagringsplats för OS (SATA M.2 etc).
Maxmåtten som moderkortet måste passa är ca 150x190, så tyvärr går mini ITX bort.

Det finns många fina STX-kort eller NUC-kort eller tom half mini ITX som storleksmässigt skulle funka men jag har inte lyckats hitta någon med 4 SATA.

Vet någon här på forumet antingen ett litet moderkort med många SATA portar som skulle kunna funka, eller vet någon bra lösning för att lägga till SATA portar till exempelvis ett NUC-kort?

Av t_i_v

Taskmörtar att föreslå högre priser efter jag har lagt ett bud.
TS, pma gärna mig innan du lägger ut den så kanske vi förhoppningsvis kan komma överens om något.

Av t_i_v

Hej,
Beroende på var du bor så köper jag gärna receivern av dig för 1000 förutsatt att den fungerar helt och hållet.

Av t_i_v

Det vore mycket intressant att se jämförelser med de drivrutiner som korten släpptes med och moderna drivrutiner från idag.

Skickades från m.sweclockers.com

Av t_i_v

300 + frakt för G603 om den inte redan gått.

Av t_i_v

Bjuder 400 inkl frakt för musen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av t_i_v

Solaris/Unix behöver hjälp med behörigheter

Hej,

Jag kör Solaris 11 på en filserver på vilken jag har installerat proftp för FTP-åtkomst.

Mitt problem är att jag har ett par mappar som jag vill att en grupp bestående av flera användare skall ha full åtkomst (7) till och en annan grupp skall ha enbart läsrättigheter (4) till samtidigt som world inte har några rättigheter (0) alls. DVS jag vill skräddarsy åtkomst mer baserat på enskilda användare eller flera grupper snarare än enbart en ägare, en grupp och alla.

Jag har sökt runt lång tid på allas våran vän google, men enbart hittat det vanliga rättigheterna där man kan sätta för user, group och world, men inte hur man sätter för user,group1,group2,world.

Hoppas jag har ställt frågan tydligt nog. Annars får ni säga till så ska jag försöka förtydliga.

Finns det någon här på forumet som vet hur man ska gå till väga för att åstakomma det jag vill göra?

Av t_i_v

Hej,

Jag har en maskin som jag har installerat Solaris 11 på. Den fungerar bra förutom att om jag har en extern usbdisk inkopplad när jag startar maskinen så fryser den direkt efter GRUBen. Har provat med två olika diskar formaterade med ntfs, fat32 och zfs, men det blir samma sak oavsett. Har satt bios till att bara starta från den interna systemdisken, men det hjälper heller inte. Jag har slut på idéer att prova. Är det någon här som kan tänkas någon aning om vad som går fel, eller hur man kan kolla det?

Av t_i_v
Skrivet av saddam:

Transmission funkar ypperligt för mig. Jag kan torrenta utan problem. Annars kan jag köra torrent i en VM, via WinXP.

Du kan byta diskar till en annan dator, eller till ett annat OS utan problem - om båda datorerna kör samma version av ZFS. Det måste vara samma version.

ZFS deduplication bör UNDVIKAS. Kör inte det, det är inte alls färdigt och det suger. Däremot, compression kan du köra, det funkar bra. Bl.a. måste du använda mer än 1GB RAM för varje TB diskdata. Det är minimum. Spread the word, ZFS deduplication orsakar bara massa problem i dagsläget och ska undvikas. Så fort någon nämner dedup: avråd!

RAM-kravet visste jag om men inte problemen. Vad är problemen med dedup?
Vill så gärna använda dedup. Skulle spara många GB med det.

Av t_i_v

Hur räddar man en ZFS pool vid systemcrash

Hej allihopa,

Har tänkt att bygga en NAS med Solaris 11 eller Nexenta Core, främst för ZFS och deduplication.
Har kört Solaris 11 i en VM ett tag och fått allt jag vill att funka förutom Transmission, men det är en annan historia.
Det jag är lite orolig för som jag inte lyckats hitta nåt svar på är, om jag kör igång Solaris, nexenta, freenas eller så och skapar en raidz eller mirrored zfs pool och systemet crashar, går det att ta mina hårddiskar och sätta dom i en annan dator som kör samma OS och på nåt vis importera poolen, eller är datan på diskarna körd?

Av t_i_v
Skrivet av mfm:

Kan tillägga att de vanliga ljudtesterna som mäter decibel är helt meningslösa, det viktigaste är hur det låter inte hur högt.

Vore intressant att se A-vägda ljudnivåer, det visar mer rättvist hur högt ljudet uppfattas både med avseende på ljudtryck och frekvens. Då går det att jämföra olika ljudkällor mot varandra rätt av.

Av t_i_v

Min erfarenhet av Ownit är bra. De har en kompetent och framförallt trevlig kundtjänst de gånger jag varit i kontakt med dem. Kommer ihåg att de var måna om att hjälpa till när de blev leverantörer i början genom att skicka folk som gick runt i huset och hjälpte folk installera. Tyckte i alla fall jag var en bra grej.

Av t_i_v
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Defender
Helt Ointressant om det sänker fps:en i spel ..

Kanske ointressant om man bara är ute efter maximal prestanda, men ointressant är i så fall alla grafiska effekter som tex antialiasing, bloom, motion blur osv.
Det är ett steg i utvecklingen mot snyggare och bättre spelupplevelser.
Jag kan gärna sänka fps:en för att få en snyggare upplevelse så länge det flyter hyfsat vilket det verkar göra i de testade fallen i artikeln.
Tycker det är ganska kul att nvidia ger sina kunder möjligheten att utnyttja fysikacceleration med en gratis drivrutin.

Av t_i_v

Intern USB

Hej. Jag har ett litet problem. Jag har på en bakplåt som hör till moderkortet fyra extra usb kontakter som är koppade internt till moderkortet med sladd. På chassit så sitter det också fyra usb kontakter som ska kopplas till moderkortet till samma kontakter som den extra bakplåten. Till råga på allt så har jag en fläktkontroller i datorn som också snor en av de interna usbplatserna.

Min fråga är då som följer.
Hur ska jag koppla så att jag kan använda alla USB kontakter i bakplåten, chassits usb kontakter samt ha fläktkontrollern inkopplad. Jag vet att det finns usb hubbar för vanliga usb kontakter utanför datorn, men hur "splittar" man de interna usb kontakterna i datorn?