Inlägg

Inlägg som huttala har skrivit i forumet
Av huttala
Skrivet av Poppu-chan:

Jodå, jag är medveten om slaglängden. Har suttit med ett MK-50 sedan 2011 då mitt Ultra-X gick i graven, så jag är van. Har bara lite av en fetish för låga tangentbord Planen är dock att slänga in lite o-ringar för ljuddämpning och få lite kortare slaglängd på köpet.

Skrivet av ggwp:

Så detta är inget för mig som gillar scissor-switch men vill ha rollover?

Om du gör som Poppu sa i citatet ovan dig så kommer det nog bli bra.
Det är iaf det närmsta sax switchar du kommer.

Alltså köpa det där tangentbordet, och sen slänga på o-ringar.

Tror dock att du kommer vänja dig rätt snabbt med tangentbordet som det är.

Av huttala
Skrivet av dj_aleks:

Tack för ett jätteutförligt svar först och främst!
Får fundera lite på hur ja vill göra...de drar iväg i pris om ja först ska skaffa ett poker och sen byta caps på det efteråt också..vilket jag iofs lär göra ändå men ja måste ju försöka övertala mig själv om att det är dumt...:D

Dumt?

Det är ditt livs investering!!

Av huttala

Vackert! Ett bra tangentbord från förr också. Det gillas.

Av huttala
Skrivet av backfeed:

Intressant idé. Hur pass bökigt är det att byta stems på ett Topre?

Det är lätt som en plätt.

Bara plocka isär tangentbordet och pilla loss dom med en skruvmejsel när du väl fått loss plattan (som de sitter i).
Det enda som krävs är en liten stjärnmejsel för att få isär tangentbordet. Detta gäller Topre Realforce tangentborden alltså, hur det är att plocka isär ett novatouch vet jag inte då jag inte äget ett.

Av huttala
Skrivet av Luxaxix:

Helt säker? På bilden är det ju lång shift och liten enter, trodde det bara var nordic som hade liten shift?

För att klargöra:

Allt som heter ISO eller EU, oavsett land efteråt kommer ha samma layout på tangentbordet som ett Svenskt.
Det som skiljer är bara tecknen på tangenterna, och eftersom du ska ha blanka tangenter så kan du köpa vad du vill, så länge det är ISO/EU layout på det.

Tangentbord med "smal enter" och lång vänster shift kallas ANSI, och säljs främst i Asien och USA.

Det finns ju såklart andra tillverkare som har lite egna layouter också (Steelseries 6GV2 är ett bra exempel på det), men där gäller det bara att titta på bilderna då de brukar vara speciellt oavsett vilken kontinent de är gjorda för.

Av huttala

Det här är ju ingen nyhet över huvudtaget, det finns ju massvis med 27" skärmar med 1080p, även massvis med skärmar som har 1440p. Vad är det för nytt denna skärm tillför?
Min Eizo EV2736 tillför flimmerfri bild sedan 2 år tillbaka, säkert många andra skärmar som gjorde det före det också...

Av huttala

Det är ju till Cherry switchar som du har i ditt och som Corsair har i sina tangentbord.
Så ja, det passar.

Av huttala
Skrivet av Instinkt:

Är det steelseries 6gv2 red limited edition (det som lyser ) eller med röda brytare bara ?

Det finns väl inget 6gv2 som lyser ?

Av huttala
Skrivet av herpaderpie:

Tja!
Har ett qpad mk-85 som min polare har spillt coca cola över. tangentbordet fungerar helt och hållet men vissa av tangenterna är jättetröga.. Är det bara dränka skiten i lite 95% alkohol och hoppas på att det löser sig eller måste man löda bort brytarna och byta mot nya?

Det enklaste och säkraste är att löda loss switcharna det gäller, annars så kan man dränka de switchar som är påverkade i alkohol, men tror inte det kommer hjälpa i längden då du måste få ut allt kladd ur switchen och det kan vara svårt utan att löda loss den och plocka isär den för att göra rent. Och gör man det så är det lika bra att bara byta ut den mot en ny istället.

Av huttala
Skrivet av blomqvist:

OS X har absolut inga generella problem med pekdon. Kan dock tänka mig att möss som till stor del förlitar sig på mjukvara kan krångla eftersom mjukvaran helt enkelt saknas. Jag har haft ~10 olika möss till min Mac helt utan problem.

Det är ingen mjukvara alls i mössen jag använt. Har du även haft problemfritt med 10.9 ?
Har själv aldrig haft problem med mössen i andra OS, och då är jag en såkallad "disthopper" när det gäller linux.

Av huttala

Tråkigt, men inte så oväntat. Har inte hört eller sett mycket från Zalman sedan 2010~.

Av huttala
Skrivet av splitfile:

Hej,

Blev lite fundersam över följande text i guiden:
MX Clear verkar kräva 55G för att aktivera brytaren. MX Green kräver 80G. Är det då MX Green som har den "starkaste fjädern"?

/M

Jo, det stämmer. Men iom att green var i princip omöjligt att få tag på vid tillfället då jag skrev guiden så tog jag inte med den switchen i sammanfattningen. Som du även kan läsa i citatet du gjort på mig.

Jag korrigerar det!

Av huttala
Skrivet av CROE:

Jobbigt läge om man skulle råka ha sönder en knapp då mao, om man drar ut den fel eller vad som helst.

Vad innebär detta för Topre-ägare menar du?

Jobbigt och jobbigt vet ja inte om det är, det ska mycket till för att du ska ha sönder capsen på topre tangentbord. Samma gäller resten av tangentbordet. Har nog aldrig sett en tråd om att någons topre är trasigt.

Om du vill ha kvar ditt Topre tangentbord och inte börjar använda Novatouch tangentbordet så kan man ta stemsen från novatouch och sätta på sitt topre, och vipps så har du ett topre med MX kompatibla stems.

Av huttala
Skrivet av CROE:

Makes sense, faktiskt, går väl att vänja sig vid antar jag.

Hur är det med extra keycaps och tillbehör i övrigt till Topre? Jag har googlat runt en del, och hittar faktiskt ingenting, mer än WASD-keys i blått från Elitekeyboards.

Det verkar finnas i Japan, men där kör dem ju med en annan layout dessvärre.

Det är rätt kört när det gäller custom caps till Topre. Det enda hoppet man har är CM Storm Novatouch som kommer med Topre switchar som har stems som är kompatibla med MX-caps.

Av huttala
Skrivet av CROE:

Tackar för era svar!

Blev ett Topre 88UB från reaperishere på SweC för en tusenlapp. Jag har inte haft ett mekaniskt tangentbord tidigare, så jag har inget att jämföra med riktigt. Ändå kan jag säga att jag är väldigt nöjd, fasen vad skönt det är att skriva på. Beställde ett CMStorm Rapid-I som jag skickade tillbaka pga bakgrundsbelysningen inte fungerade, och jag känner att detta Topre håller mycket högre kvalité. Verkar vara avsevärt tystare än de bruna brytarna som Rapid-I hade. Men space-knappen är mycket högljudd faktiskt, ska det vara så? Jämfört med övriga knappar dvs.

Det är inget jag tänkt på tidigare, men det stämmer faktiskt att space låter lite mer än de andra knapparna.
Jag antar att det har att göra med stabilisatorerna på knappen då den är rätt bred och därmed är det liten "gummi mot plast" ratio jämfört med de andra knapparna.

Av huttala
Skrivet av deeyay:

På mitt Topre så kunde jag lätt vicka runt toppendelen av chassit lite då det glappade. Mitt Filco var då tvärtom och rubbades ingenting. Det går nog att ha otur/olika upplevelser med de flesta produkter.

Jag har haft 5 Topre brädor och 4 Filco, samma erfarenhet av samtliga av dessa iaf.

Av huttala
Skrivet av deeyay:

Ja Topre är ett fantastiskt tangentbord. Men jag måste nog säga att ett Filco känns mer som en "tank" än ett Topre gör. Topre är ett redigt stabilt bygge det med men ett Filco känns faktiskt lite mer gediget på något sätt måste jag säga. Dock så framstår Topre som strået vassare för det har ju även PBT keycaps (förutom space) och det gör en hel del för känslan när man skriver på det. Topre känns lite som rubberdomes Rolls Royce. Skönt som fan att skiva på med mjuka brytare som ger härlig feedback. Känns lite som man har luftkuddar under tangenterna som kollapsar när man skriver. Men det passade inte mig riktigt då jag föredrar ett rent mekaniskt tangentbord själv.

FIlco är ju rena skämtet jämfört med Topre om man ska se till "stabilitet". Caps rör på sig, stabilisatorer rasslar, plasten är inte alls lika exakt skuren som Topre.
Men med det sagt så är Topre en klass för sig och har helt andra switchar som gör att brädorna blir svåra att jämföra då de tilltalar olika sorts grupper av tangentbordsentusiaster.

Skrivet av CROE:

Tack för svaret!

Hm, känns som ett svårt val faktiskt. Är båda lika lätta att underhålla och rengöra? Och byta trasiga delar etc? Ett såpass dyrt tangentbord vill jag kunna laga lätt, samt hålla det i skick. Om det nu blir det begagnade skulle jag vilja göra en "rekond" också nämligen.

Jag har tidigare enbart kör rubberdome, så jag har inte riktigt koll på vad jag föredrar. Ska skriva mycket plugg och det kan inte låta för mycket då det är väldigt lyhört i lägenheten.

Varken Topre eller Cherry switchar är något du ska behöva underhålla. Det som man eventuellt vill göra är ju att byta/göra rent alla tangenter, och då är det lättare att ta loss allt på Topre tangentbord. Men det är rätt lätt på Filco också, det enda som är lite jobbigt är de större knapparna där det sitter stabilisatorer.

Om en switch skulle gå sönder så är det rätt kört om du har ett Topre, men å andra sidan är risken att en switch går sönder mycket liten då hela PCBn måste gå sönder för det.

Om en switch går sönder på Cherry brädor är det lätt att fixa så länge du har en lödkolv. Det är 2 lödpunkter (4 om du har LED's) som tennet ska tas bort på, sedan är det bara att "ploppa" ut switchen och löda dit en ny.

Av huttala
Skrivet av jomakr:

Ja det ska inte vara något problem, mellanslagstangenten har en ganska standard 6.25u

Värt att notera är dock att vissa tangentbord har längre och kortare stabilisatorer än andra.
Spacebar från tex Zowie Celeritas, Steelseries 6GV2 samt Leopold brädor passar inte trots att de är 6.25.

Men hursomhaver så passar alla caps från Ducky på alla Filco brädor (utom minila).

Av huttala
Skrivet av infocus:

Hjälper dom här till nåt , såg bara en hade gjort recension, så det verkade dåligt enligt han, nån mer som testat ?
http://www.maxfps.se/keycaps/47d/king-mod-noise-dampener-for-...
Fanns tydligen dessa oxå
http://www.maxfps.se/keycaps/47d/cherry-mx-rubber-o-ring-swit...

Dom hjälper mot nedslaget, men inget mot klicket. Så det blir ju betydligt tystare, men långt ifrån tyst.
Men å andra sidan kanske man inte ska titta på o-ringar om det är så att man är ute efter blå switchar.

De enda jag personligen tycker fungerar är de tunnaste o-ringarna, de andra påverkar nedslaget för mycket så det känns som andra switchar helt plötsligt.

Av huttala

Du behöver inte oroa dig över att det inte går att spela med blå, det är bara en vanesak. Tar inte många timmar framför tangentbordet före du är van med hur blå betér sig.

Det du däremot ska ta in i kalkylen är hur de låter, det är väldigt många som tycker att smattrandet från blå blir för mycket.