Inlägg

Inlägg som fagerja har skrivit i forumet
Av fagerja

Till middagen Quinta da Garrida 2007. Touriga Nacional från Dão. Sedan Cortes de Cima Trincadeira 2012 från Alentejo.
Två ypperliga portugisiska druvsorter (av drygt 200). Touriga Nacional vinerna är goda matviner medan Trincadeira är en sort som passar för lättare rätter och umgänge.

Touriga Nacional odlas främst i Douro (portvinsområde) och Dão medan Trincadeirea är typisk för Alenteijo.
Själv tycker jag liksom min fru mycket om Trincadeira , som har mjuka tanniner.

De flesta vinerna är blandningar av olika druvsorter. I Douro oftast Touriga Nacional, Touriga Franca och Tinta Roriz (=Aragonêz = Tempranillo (i Spanien)). I Alentejo är det vanligt att blanda Trincadeira med Aragonêz och Syrah och/eller Alicante Bouchet.

Av fagerja
Skrivet av Flutters:

En arbetskollega fick en hjärtinfarkt idag, så det har bara känts allmänt jobbigt.
Jobbat med honom i snart 9 år.
Ligger på ett sjukhus just nu, och väntar på besked om vad som händer.
Usch gillar det inte alls

Ja det är inte lätt. Vet av egen erfarenhet hur det är. Visserligen inte hjärtinfarkt utan hjärnblödning med dödlig utgång.

Av fagerja

Instämmer med föregående. Du skall endast ha en router. Routerns uppgift är att i ett hemmanätverk göra NAT och erbjuda DHCP och eventuellt en avancerad brandvägg. WLAN sköts bäst med dedikerade accesspunkter. Konsumentroutrar kan agera som accesspunkter men är vanligtvis sämre än rena AP, men ofta dock billigare. Stöd för roaming brukar saknas. Vill du ha en bra router och brandvägg så kör en dator med ipfire eller pfsense.

Av fagerja

Kalciumhydroxid (släkt kalk, byggnadskalk) är lämpligt att neutralisera syran (svavelsyra) med.

Av fagerja

Det går bra att ha flera virtuella IP-nummer på ett nätverkskort. Kommandot ifconfig eth0:1 192.168.x.y ger din pi ett fast IP- nummer 192.168.y.x i nätet 192.168.y.0 utan att det påverkar åtkomsten till Internet mer än vad delningen av kortets kapacitet gör. För att få ett bestående fast lokalt IP-nummer måste du dock lägga till en konfigurationsfil i /etc/sysconfig/network-scripts/ (sökvägen varierar beroende på dist). eller ett skript, som körs vid uppstart.

Av fagerja

Det är antagligen routern som inte klarar högre hastighet. Försök med att ansluta datorn direkt till fiberkonvertern. Du måste köra ipconfig /release eller vänta c:a en halvtimme efter att du kopplat ur routern för att få IP-nummer till datorn på grund av MAC-låset.

Av fagerja

Via Latina 2014. vinho Verde branco.

Av fagerja
Av fagerja
Av fagerja

Alternativt kör du någon linux. Kolla på http://lartc.org/ om hur du konfigurerar en linuxbaserad router.

Av fagerja

I Finland har vi tre typer av diesel: Sommar, vinter och artic. Före 1987 såldes artic enbart i Lappland. Numera fås den vintertiden i hela landet. Är dock dyrare än vanlig vinterdiesel, men klarar lägre temperaturer. Orsaken till att den även fås i södra Finland efter 1987 är att i januari 1987 var temperaturen i södra Finland i 3 veckor omkring -35°C ( i Lappland -55. Det var väl kallt även i Sverige). Vinterdiesel klarade inte så låg temperatur.

Av fagerja
Skrivet av archie:

Sitter och smuttar på lite Lakka (hjortronlikör)...

Lignell & Piispanen?
P.S: lakka betyder förurom hjortron även lack,

Av fagerja

Så lång tid skall det inte ta. Dataåtervinnings- och kloningsprogram gör en uppskattning av hur lång tid det tar. Om m början av disken har flera skadade sektorer kan den uppskattade tiden bli mycket lång.då programmet antar att hela disken är lika svårläst. Vanligtvis läses disken 16 MiB per IO men vid behov kan programmen gå ned till att läsa 1 B per IO.
Min rekommedation år att du först gör en avbild med ddrescue.

Av fagerja

Madeira: MEO-7ADB63
Finland: Bjorklunden

Av fagerja

Fick väl 500 mark per vecka när jag var i TS:s ålder. Det var före den finländska marken förnyades 1963. Den nya marken var värd 100 gånger den gamla. Förtjänade även själv genom att dela ut tidningar,

Av fagerja

Montes das Servas Escolha 2013. Rödvin (Vinho Regional Alentejano) gjort på Aragonez, Touriga Nacional, Alicante Bouchet och Trincadeira av Herdade das Servas.

Av fagerja

Tvätta först om plaggen inte är rena. Blek sedan (1 h i vatten och Klorin är OK). sedan några sköljningar med vatten. Observera att eventuella färgade texter(/bilder bleks helt eller delvis bort.

Av fagerja

Hemlagad poncha på citroner, tangeriner , honung och Branca (aquardente de cana).

Av fagerja

Din ISP delar ut IP-nummer med DHCP. IP-numret är låst till den gamla routerns MAC-adress. Du skall vänta tills lånetiden gått ut före du ansluter den nya routern. Lämpligen koppla ur den gamla på kvällen och anslut den nya på morgonen. Alternativt kan du använda kommandot:ipconfig /release för att avsluta lånet. DEn nya routern bör vara konfigurerad att erhålla WAN-IP med DHCP.

Av fagerja

Skall du huvudsakligen borra i betong eller sten så är det en borrhammare du skall köpa. Men om du huvudsakligen skall borra i trä eller metall och endast sporadiskt små hål i betong eller sten så passar en slagborrmaskin bäst.