Inlägg

Inlägg som Lagers har skrivit i forumet
Av Lagers
Skrivet av Liquidedust:

Då jag själv jobbar inom branschen så kan jag säga att SSAI (Server Side Ad Insertion) kommer ersätta CSAI (Client Side Ad Insertion) mer eller mindre överallt närmsta tiden.

SSAI är lite mer tekniskt komplicerat att få till, men då data strömmen bakas ihop on the fly kan du stödja annonser och annonsfria strömmar samtidigt med SSAI och övergången mellan primärt content och ad content är sömlös (den har redan buffrats upp i bakomliggande ström)

Detta innebär att man inte har laddningstider på samma sätt som CSAI.

Och tyvärr, då jag vet hur det kommer fungera, kommer det bli svårare att hoppa över annonser med. Då klient och server side båda kontrollerar om du faktiskt har spelat upp annonsen korrekt och helt enkelt tvingar dig att titta igenom det.

Dvs scrub disablas på själva strömmen om du försöker hoppa över den, strömmen kommer bara hoppa tillbaka från där du försökte scrubba ifrån och fortsätta spela från korrekt marker baserat på server-side data.

Och adBlock och liknande kommer ha svårare att blockera detta då då allt är embedded i samma ström från samma server, och server håller reda på segmenten inte klienten.

Dvs alla streams för samma content kommer ha en variabel längd, och troligtvis matchas bitrate och encoding mot underliggande content när annonser servas för att det ska vara svårare att identifiera annonser.

Ovanpå detta kommer du ha samma DRM på content som du har på ads, vilket gör det mer komplicerat rent legalt att få blockera det ovanpå allt.

Intressant att få lite info från andra sidan, men det här var verkligen tråkigt att höra. Får verkligen hoppas att detta minskar antalet reklam och att det blir lättare och billigare att prenumerera. Jag skulle verkligen inte titta alls mycket på YT eller andra streaming om det började med reklam man inte kan slippa på något sätt. (betala/blockera/klickabort)

Jag hade planer på att börja betala för YT Lite, men så la de ner det. Grabben betalade Lite och sedan när det försvann så struntar han i att betala för vanliga precis som många andra gjort. Just att de tog bort Lite va rätt dumt av YT. Om de slutar spåra mig och ingen reklam på Google så skulle jag vara mer positiv till att betala för deras tjänster.

Problemet för mig på hemsidor med reklam/spårning är att det inte är en bild bara, utan js-script som spårar och tar CPU-kraft. Annars skulle jag välja att stödja sidor jag är mycket på genom att stänga av adblock. Med streaming så är det bara jobbigt med reklam på alla sätt om man inte kan trycka bort det.

Av Lagers
Skrivet av star-affinity:

Handlade om att jag ville placera ett fönster efter "grid" (ena halvan av skärmen exempelvis) utan att behöva välja ett annat att placera bredvid. Går det med Powertoys menar du?

Det går bra med vanliga Windows. Lägg en på ena sidan och tryck på en tom plats på andra så hamnar ingen på andra sidan. Jag kör fanzyzones i powertoys också för att få fönster på andra sätt också.

Av Lagers

Installerade om Windows 11 för några månader sedan. Har kört MS-inloggning förut på datorn och tänkte att det kan jag göra igen.
Installerar och vips så tar han min mailadress jag har kopplat och kapar den på hälften och döper min användarmapp till det. (ex. bollgrodan blev bollgr) Inte mitt förnamn eller efternamn som ms redan vet. Sådant klarar jag inte. Så Rufus fick jobba lite och körde om windows med lokalt konto.

Har inte läst guiden men enligt artikeln är det smidigt att vara inloggad från början på alla sina tjänster. Tyckte inte det var så jobbigt att logga in i Onedrive, Office365 och Xbox en gång, sedan är jag inloggad. Om man är inloggad genom MS konto så kan man ju fortfarande logga in i datorn utan internet som tur är. Ändras säkert till Windows 12

Om man kör Windows får man räkna med att de kan övervaka en, så är det bara. Man kan ju stänga av det mesta med program, men så länge man kör Windows så får man stå ut med telemetri.
Kan poängtera att jag är emot telemetri, konto-krav och MS väg de går nu sista tiden.

Av Lagers

Mycket bra rapport från mässan och konceptet ni gjorde i år var riktigt underhållande! Gör gärna på samma sätt nästa år, att ni kör en video för varje dag, och underhållande med lite bilder också som extra.

Jag har lite förkärlek för ITX-chassi och det såg man en del, men inte så mycket som man ville. Det verkar vara ATX-akvarium med RBG-fläktar som är mode nu för tiden. Och en del var ju rätt snygga fast inget jag vill ha i vardagsrummet.

Mycket intressant att lilla Fractal kan sätta en trend på hela branschen med träribbar i fronten

Av Lagers
Skrivet av loefet:

Snart dags för Starship IFT-4.
SpaceX har börjat sin stream: https://x.com/SpaceX/status/1798098040588480826

Ca 30 minuter till uppskjutning.

EDIT:
Boosterns landning var otroligt häftig, får hoppas att skeppet landar lika fint.

Tack för att du sa till, skulle missat det annars!

Kan bara säga: Sjukt häftigt!

Av Lagers

Vill bara säga att det är sjukt snyggt med gitarren och andra projekt här.
Tänkte jag postar mina enkla projekt emellan era superprojekt (postade i bilder på ditt senaste inköp också)
Ett bygge som kompletterar mitt soffbord längre upp i tråden. En ny skiva (köksdörr) från IKEA på fyndet för 329:-. Kostar annars 1319:-

Av Lagers

Gjorde om ett soffbord från IKEA med två stycken bruna passbitar som skiva (från fyndet). Så ville jag komplettera och ha samma skiva på skrivbordet. Den gamla skivan va 140cm men ville minska till 120 och slippa ha en spånskivekant som den gamla hade.
Tittade då på om jag kunde köpa en köksdörr med 120x60 men den kostade 1319:-, men självklart går man till fyndet när man är på ikea och hittade samma dörr för 329:-
Inte snyggaste med den bruna färgen, men jag byter ofta så är nöjd ändå. Det är snyggt med den mörkare kanten. Soundbar-högtalaren ska sättas upp på väggen snart.

Av Lagers
Skrivet av JonasT:

https://www.youtube.com/watch?v=4N5LRyWWQA0

Det var första mässdagen, nu ska vi sova. Ses imorgon!

44 minuter ren underhållning! Spontant och avslappnat, bra gjort!

Och som ni säger, att se tydliga exempel på vad AI och NPU kan göra för nytta är alltid kul förutom "jag kan hjälpa dig koda/jag kan leta upp "nästan fakta" åt dig".
Kommer vi få se lite t.ex chassin dagarna som är kvar? Alltid roligt att se. ITX och udda lådor, men vad som helst är alltid roligt.

Av Lagers

Fast man kan det mesta är det en rolig guide och följa och riktigt bra för nybörjare.

Jag hoppas att ni kommer följa upp detta med att installera Windows också på datorn och laddar ner drivrutiner rensar upp lite bloatware och kanske installerar de vanligaste programmen som Chrome(?)/Firefox, Steam, m.m.

Av Lagers
Skrivet av evil penguin:

Värt att betänka är att manifest v2/v3 enbart handlar om vad webbläsaren tillåter extensions att göra, det har bara indirekt någon koppling till reklammarknadens förutsättningar.

En viktig aspekt är ju just att reklamblockering/trackerblockering/... inte nödvändigtvis behöver vara just en extension öht, särskilt inte om man då pratar om att välja webbläsare utifrån att man kräver sådan funktionalitet.

Så en webbläsare kan ju följa strömmen (särskilt relevant för Chromium-läsarna) och använda manifest v3 för extensions men samtidigt ha reklamblockering parallellt med detta. (T.ex. Vivaldi och Brave har väl båda två redan inbyggd reklamblockering)

Jag tror att det mer är sånt här man bör oroa sig för snarare än manifest v3 (oavsett om det är att blockera baserat på webbläsare eller bara mer aggressiv detektion av reklam/trackerblockering):

Vi får verkligen hoppas att fler väljer Brave och Vivaldi men helst Firefox. Att ha inbyggda reklamblockerare är nog det som kommer att överleva ett tag och vara ett bra alternativ. Indirekt tror jag att Manifest v3 kommer bli mer makt åt Google.

Just det som johanandersson säger och du påpekar så kommer detta vara ett mer problem i framtiden. Håller med er där!

Av Lagers
Skrivet av grimpe:

Jag kör Firefox på datorerna, men på telefonen har jag kännt mig nödd och tvungen att gå tillbaka till Chrome. Firefox har väldigt ofta hängt sig och tagit med Android ner, inte så kul att starta om telefonen ett par gånger om dagen. Jag vet inte om det beror på tillägg, men jag har inte kört så många: uBlock Origin, Reddit Annoyances och Reddit Direct Images.

Ett tips kan vara att prova Vivaldi på telefon. Jag surfar mycket lite på min telefon men tycker den fungerat bra hittills. Firefox fungerar också bra för mig på Android men känner ibland att den är lite slö.

Av Lagers

Har läst på lite om Manifest V3 men är ingen expert, men ser lite problem i framtiden.

  1. Det kommer stärka Googles marknad ännu mer på Ads så att andra företag kommer ha svårare att slå sig in. (kan ha fel där)

  2. Att det kommer att slöa ner både hur snabbt hemsidan läser in och hur mycket CPU den kommer ta när man visar sidan, för reklamen kommer att bli mer avancerad och svårare att undvika. En stor anledning av att jag har adblock på är att den tar upp alldeles för mycket plats på sidan och är för aggressiv, men också en stor anledning är att den tar CPU-tid i idle

  3. Firefox, Brave och Vivaldi kommer att till slut ta in mer och mer av Manifest v3 för att kunna överleva alls.

Myndigheterna i hela världen borde se över hur mycket makt Google har över Internet.

Av Lagers
Skrivet av JonasT:

<Uppladdad bildlänk>

Vi börjar med att överklocka lite vid check-in-disken. Se om vi kan komma förbi 1866 MHz på de här prima DDR3-minnena.

Skrivet av JonasT:

<Uppladdad bildlänk>

Ses om 11 timmar då!

Två klockrena bilder, fortsätt i samma stil så får vi underhållning på hög nivå

Av Lagers

Jag gick över för några år sedan till Gmail helt som huvudmailkonto. Det fungerar riktigt bra och har lagt över så alla andra mailkonton kommer in i Gmailen, men man känner att man liksom inte vill ha Google till allt.

Så tänkte nu att jag skulle testa och se hur protonmail fungerar med att peka om min domän dit. Dyrt med ca 580kr för ett år kan jag tycka. Undviker webbhotellets mailtjänst eftersom den inte har 2fa alls till mailen. Det svåra är att om man jämför Gmail med protonmail så har gmail egentligen mer och bättre funktioner och är gratis (i pengar), därför byter man inte bort det.

Använder även Android-telefon, MS konton, Office 365 med Onedrive, Xbox Game pass ultimate till Xboxen och datorn. Men man känner sig lite låst vid dessa system ibland, men de fungerar ju bra.

Båda MS och Google har ju lyckats att göra oss beroende av deras system och nya företag har svårt att lyckats på samma sätt som de gjort. Man får ofta göra avkall på vissa saker även om man betalar för en produkt med pengar mot att man använder t.ex Google Gmail.
Det är ett problem som är svårt att lösa.

Jag bytte till Ecosia som sökmotor för några dagar sedan. Så himla trevlig än så länge. Bättre än startpage, ddg och google.

Av Lagers

Det är lite tråkigt om man inte får en chans att rätta till betalkort om man glömmer att byta kort i tid när ett går ut, men det är nog uträknat från deras sida. Går iaf bra att byta kort och ha kvar rabatten om man gör det i tid innan något går ut, gjorde jag för några månader sedan.

Än så länge har MAX-appen fungerat som det ska för mig, en del hade problem med undertexter och andra problem. Har en LG C3.

Av Lagers

Tycker denna är lite allvarlig, men inte det värsta som kan hända. Att filsystemet har en sådan bugg är lite konstigt, eller är det inte filsystemet utan photoappen?

Nikka pratar om denna bugg också och ett intressant avsnitt om andra ämnen också!

Av Lagers
Skrivet av Chibariku:

Har hoppats på det sen jag såg Motorola Atrix 2011. Samung Dex är helt okej men stödet för ultrawide eller 2 skärmar är tyvärr dåligt eller inte alls fungerande samt att appar inte alltid är anpassade till att köras i fönster. Hoppas Google ger Android nativestöd

Hoppas på det också. Vi får se hur det blir och vad för stöd det blir. Har bara provat lite med Huawei-telefon att koppla till skärm. Intressant är det verkligen.

Av Lagers
Skrivet av johanandersson:

Google trycker givetvis in skräp överallt de kan utan någon utvärdering på lämpligheten, som vanligt.

Ser fram emot ett Gmail helt plötsligt börjar svara på meddelanden för min räkning utan förvarning. Kommer säkert tacka ja till några rekryterare och samtidigt se till att jag säger upp mig från mitt nuvarande jobb eller något liknande.

Eftersom dagens AI är så smart jobbar den ju åt dig ändå, så du kan lugnt fråga AIn ibland vart du jobbar denna månad medans du pillar dig i naveln.
De flesta människor lever i en värld där de tror på allt vad som sägs och skrivs så det kommer bli spännande i framtiden när saker kommer hända för att man tror på en AI.

Av Lagers

Att göra en nyhet om LTT kanske inte inte är så stort eller populärt för en del personer, men tyckte ändå att denna ger något nytt att tillföra. Han går igenom hur man De-googlar sig:

Av Lagers

Intressant artikel, mer sådant! Det är intressant också att flera i tråden använder de handhållna som dagliga datorer.

Android 15 skulle väl få bättre desktop-mode så det fungerar säkert att byta ut många datorer på företagen. Det är nog det som är framtiden, små mobiler som desktop.