Inlägg

Inlägg som Scrangle har skrivit i forumet
Av Scrangle

En annan tanke:

I det nya kontoret har vi gamla pluggade uttag för tele men framförallt för kabel-tv. Är det så att kabel-tvn fördelas av samma modem som WAN?
Jag tycker nämligen det ser ut som att det går en kabel-tv sladd från modemet men jag har ingen aning hur det fördelas i huset sedan.

En idé skulle vara om det går att dra ur kabel-tv-sladden och samtidigt dra med sig en nätverkskabel i väggarna tillbaka till modemet..?

Av Scrangle

Hej, bra svar. Tack!

Går det att minska störningarna genom att lägga de olika Accesspunkterna på olika kanaler?

Vi bor i villa så det borde inte vara överdrivet mycket störningar från grannar etc, utöver det bakgrundsbrus som alltid finns i tätbebyggda områden..

Throughput genom routern kommer vi ju förstås dela på ändå men det har vi ju även gjort tidigare.

Av Scrangle

Spela över wifi

Hej!

Vi håller på och bygger om hemma och i samband med det kommer mitt kontor/datorrum flyttas till andra sidan huset (bort från router etc.).

Jag har tidigare haft den stationära inkopplad direkt i min Edgerouter X men funderar nu på om jag istället ska dela anslutning via wifi till min stationära. En möjlighet skulle vara att köpa en separat AP som är dedikerad till min stationära dator/jobbdator så att jag inte behöver dela nätverk med telefoner, tv osv. Vad tror ni om en sådan lösning? För och nackdelar?

Tack på förhand.
Med vänlig hälsning,
Johan

Av Scrangle
Skrivet av mpat:

Håller helt med, Dubbelmoral är en riktig höjdare.

Eftersom min förra uppenbarligen var för svår, så tar vi en som förhoppningsvis är lite mer välkänd den här gången:

https://i.imgur.com/FSENFLl.jpg

Här ramlar man in i tråden utan att ha läst på flera år å så kommer ett sånt guldkorn som Escape Velocity upp!

Rankar fortfarande mina spelupplevelser av Escape Velocity 1, Override och Nova bland de bästa i min ungdom.

Av Scrangle
Skrivet av DHW:

Aldrig tidigare läst Sci-Fi eller egentligen någon genre faktiskt, läst uppskattnings vis 10 böcker i mitt liv och det var säkert över 10 år sedan då jag gick i skolan. Jag kommer ihåg att när jag hittade en bok som jag tyckte om så var det en fantastisk upplevelse att få vara med om, man blev helt hooked i boken och lät fantasin flöda, ingen film har någonsin fått mig att känna mig så. Med tanke på att jag kände och tänkte såhär så förstår jag verkligen inte varför jag slutade att läsa och fortsatte med filmerna... Hoppas att Sci-Fi ska kunna få mig att hellre vilja sitta o läsa än att slö titta på någon sketen serie eller film.

Det nämndes Player of Games i trådstarten och namnet självt får mig att bli sugen på att läsa den, dock utan trådstartarens fantastiskt utvalda ord för att beskriva böckerna han läst så hade jag aldrig gett det en chans, så tack för det!

Jag undrar dock om denna bok, är det den första som gjorts för blir lite fundersam när det jag läst att det är den andra i kultur novellen.

Och så undrar jag även hur ni läser era böcker? Är det ljudbok, vanlig pocketbok, på mobilen/paddan? Vad tilltalar er mest och vad rekommenderar ni att man ska göra för att få en så djup upplevelse som möjligt?

Hoppas djupt att jag kan bli indragen i bokvärlden igen🙈

Jag vill bara slänga in en ytterst subjektiv brasklapp att jag inte alls var speciellt imponerad av The Culture-serien/Banks.

Jag hade just läst Alastair Reynolds Revelation space och tänkte att jag skulle kasta mig över en annan välrenommerad författare men det blev ingen fullträff. Tvärtemot vad andra har sagt i tråden så tyckte jag första boken (Consider Phlebas) var bäst. Player of games var underhållande men flummig om man inte är van sci-fi och fantasyläsare (kändes stundtals som en parodi). Slutligen läste jag the Use of Weapons men förutom en eller annan överraskning kändes det mer som arbete än underhållning att läsa boken. Därefter gav jag upp.

Efter den eskapaden har jag läst Hyperionböckerna (Dan Simmons) och nu är jag inne i Peter F Hamiltons the Nights dawn. Helt klart mer min kopp te!

Angående hur jag läser så var jag pro pappersböcker fram tills att jag fick en Kobo Aura H2O (sidobelyst läsplatta med e-ink) av min fru i födelsedagspresent. Sedan den dagen har jag läst mer än någonsin och knappt i någonting annat än läsplattan. Hade jag köpt den själv hade det jag kallat det den mest prisvärda investeringen jag gjort!

Av Scrangle

Har också för mig att Street Legal var så buggigt att det praktiskt taget var ospelbart. Har försökt kolla upp spelet då och då genom åren för att se om det gjorts några communitypatchar som lagade det men inte hittat något. Finns det?

Av Scrangle

Jag gjorde uppgraderingen för knappt ett år sedan från 4670k till Ryzen 3600 och tycker det varit ett stort lyft. Sägas ska dock att jag uppgraderade till 1080 gtx halvannat år tidigare och för min del var det nödvändigt att uppgradera både gpu och cpu för att inte skapa en flaskhals.

2000-4000kr tror jag kanske blir svårt men någon tusenlapp till tror jag kan fungera.

Av Scrangle

Spel som innehåller bilar.. Death Rally hands down. Timmarna som jag lagt på det spelet..

Utöver detta är Need for Speed mitt självklara svar. Speciellt Hot Pursuit och Underground har jag kära minnen av.

Jag måste också slänga in min stora sorg och det enda spel jag verkligen känner att jag missat.. Motor City Online! Jag spelade beta/trial men var lite för ung för att ha en prenumeration rullandes och när jag väl hade möjlighet så plockades det ner.. är det något spel jag skulle önska att få uppleva igen är det detta..

För mer fokus på simulering gillade jag Colin Mcrae Rally och Nascar Heat. Sportscar GT fick också mycket speltid. Listan kan göras lång.

På tal om bilspel: Något mer än jag som var frälst av Interstate 76?

Av Scrangle

Laddade själv ner programmet i veckan för att kunna styra enskilda chassifläktar baserat på gpu-temp istället för cpu/sys som var default på mitt mb. UI är väl inte fullständigt genomarbetat men det är lättanvänt och gör det som det ska!

Av Scrangle

Hej,
Jag har en följdfråga på ämnet: Hur gör dessa moderna robotdammsugare med skräpet, tömmer av i en större behållare automatiskt eller behöver man tömma dessa själv? Hur ofta?

Av Scrangle

För att återgå till ämnet. 😄

Vad är anledningen till att många på forat rekommenderar just Asrock B450M Pro4? Det mest prisvärda?
När jag läst runt litet verkar t ex MSI B450-A Pro Max stödja högre minneshastigheter samt ha bättre VRM för oc av processor. Förvisso en M.2 port färre. Det kanske dock går att köra minnen högre än vad tillverkarna anger?

Av Scrangle

Jag är i en liknande sits som dig. Har en 4670k men uppgraderade GPU till GTX 1080 för några år sedan. Detta har gjort stor skillnad i majoriteten av spelen och gav ett komfortablare flyt men jag är ändock inne på spåret att byta mb+cpu+ram nu. Mitt problem är att fastän cpu:n till nio/tiondelar är tillräcklig så agerar den flaskhals i snabba spel när det händer mycket, just då man behöver FPS som mest...

Jag har i flera år funderat på att köpa en beggad 4790k på tradera men att lägga 1500-2000 på detta när man får en markant modernare Ryzen för ~4000 kr känns ovärt. Jag har nyligen startat en egen tråd där jag sökte köpråd för en sådan uppgradering.

Av Scrangle

Hm mja jag kanske får fundera en vända till då. Ekonomiskt är jag föräldraledig och nybliven husägare, så vi kan väl säga att datoruppgraderingar inte ligger högst upp på prioriteringslistan i den gemensamma ekonomin..

@Eric Hjalmarsson Ja precis 144hz. Jag har redan en Noctua NH-U14S som jag tänkte köra vidare på dock så kylning borde vara lugnt oavsett cpu.

Av Scrangle
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Okej uppgradering idag men också ett bra insteg till en begagnad 4700X om ett par år.

Det är lite så jag resonerar. Kanske till och med en ny om ett eller två år. Detta ser jag som en kortsiktig lösning men som möjliggör framtida uppgraderingsmöjligheter.

Jag spelar i 1440p med g-sync vilket i sig inte kräver 144+ fps non-stop men det som händer nu är att min prolle chokar ofta med full load på alla fyra kärnor vilket leder till stora fps-drops och stutters. Jag vet heller inte hur mycket prestandatapp mina 1600 MHz ddr3 minnen orsakar..

Alternativet till budgetuppgradering är ju annars en begagnad 4790k men jag är inte sugen att lägga 1500+ på en så gammal produkt som heller inte möjliggör vidare uppgradering.

Kollar man på detta test tycker jag en oc’ad 1600 af producerar respektabla resultat och bra lows:
https://www.gamersnexus.net/hwreviews/3547-amd-r5-1600-af-cpu...

Av Scrangle
Skrivet av Cenorida:

Tror dock att du kan bli besviken över Ryzen 5 1600. Skillnaden mellan en överklockad 4670k och 1600 är i spel inte stor nog för att uppgraderingen skulle vara värd sitt pris, enligt min åsikt.

Fast gör inte 6c/12t väldigt stor skillnad i många nya spel jämfört med mina 4/4 som jag har nu.

Dom verkar båda ha likvärdig enkeltrådad prestanda och det verkar som att de nya 1600 går att klocka upp till 4,2GHz (kör 4,3 GHz nu på min 4670k).

Av Scrangle

Det blir alltid en kompromiss när man håller en budget och jag är fullt införstådd med att en 3600 kanske är det bättre köpet på längre sikt. Jag tycker heller inte om att snåla men i min nuvarande sits är det tyvärr enda möjligheten.

Min ursprungliga tanke, som jag måste säga att @Ratatosk prickade in perfekt med sitt ursprungliga förslag är ju att pressa ned priset till minimum och ändå få ut mest bang for the buck. Visst kanske inte en 1600 är det sexigaste 2020 men det borde ändå bli en stor skillnad mot min 4670k och ge duglig prestanda för att matcha mitt gtx 1080 i ett-två år framöver?

Av Scrangle

Hej @Donnerstal, tack för svaret!

Jo jag förstår att zen 2 är ett lyft men då springer budgeten också iväg. Jag gillade tanken med att gå på en 1600 nu eftersom de nya (AF) verkar klocka bra och jag har inga problem att mecka med volt och OC själv. Dock måste ju mobon ha rätt kapacitet och jag ser gärna att den har tillräckligt med kräm för att gå över till zen 2 eller kanske tom zen 3 i framtiden.

Av Scrangle

Haha ja litet så... hur ser VRM ut på dessa?

Tänker om man vill slänga in och överklocka en törstigare prolle i framtiden.

Av Scrangle

Tack för svar @Ratatosk!

Intressant med 1600. Verkar som att pris/prestanda är hyfsat likvärdig med 2600x.

Det kan inte vara värt i längden att gå upp (litet) i pris och satsa på 3200MHz minnen samt någon av dessa mobos?

https://www.inet.se/produkt/1902987/msi-b450-tomahawk-max
https://www.komplett.se/product/1080421/datorutrustning/dator...
https://cdon.se/hemelektronik/asrock-fatal1ty-b450-gaming-k4-...

Tack för tipset om monteringskittet. Får kontakta Noctua när det bär av.

Av Scrangle

Köpråd - budgetuppgradering till Ryzen

Hej!

Jag kollar på att göra en budgetuppdatering för att lyfta prestandan från min 4670k som ofta agerar flaskhals i nya spel och har kollat på att köpa en billig Ryzen 2600x. Tanken är dock att köpa ett dugligt moderkort och ramminne redan nu för att möjliggöra en framtida uppgradering till zen 2-3 i sinom tid.

Utöver detta utgörs datorn av GTX1080 samt duglig strömförsörjning, kylning och Noctua Nh-u14s för CPU (köper monteringskit för am4 isf).

Jag har kollat lite på mb B450 och Corsair Vengeance LPX 2x8 3200 MHz men vet att det är stor skillnad på olika kretsar och minnen, timings och kombinationer dessa emellan för Ryzen.

Skulle någon kunna rekommendera en optimal pris/prestanda kombo av moderkort och ramminnen utifrån givna förutsättningar?

(Tänk budget)

Tack på förhand.

Med vänlig hälsning,
Johan