Inlägg

Inlägg som chandler har skrivit i forumet
Av chandler

Du vill nog köpa nåt sånt här https://amzn.eu/d/7q9UOy5

Då kan du ju dra en färdig kabel utan "installation"

Av chandler
Skrivet av verifier:

AIOn är monterad i fronten och fläktarna suger in luft i chassit (dvs chassivägg, element, fläktar).

Är inte detta hela problemet. Den värme som ska drivas bort från CPU och chassit trycker du istället in u chassit.

Define S har möjlighet för utblås i toppen av chassit. Så första steg är nog att flytta AIOn till taket och blåsa upp. Då lär temperaturerna gå ner och fläktarna kan gå långsammare

Av chandler
Skrivet av blunden:

Om WiFi-kraven inte är så höga så är nog ditt alternativ 1 både enklare och billigare.

@Chrislindhe

1. Flytta kabeln som just nu går till WAN-porten på din switch till att gå till en av portarna i patchpanelen så att den kopplas ihop med kabeln som går till exempelvis den vänstra porten på uttaget i ett lämpligt rum.

2. Sedan kopplar du en kabel mellan vänstra uttaget och WAN-porten på den router. Nu bör du ha internet via WiFi och LAN-portarna i router.

Fortsätt med stegen nedan om du vill kunna använda nätverksuttagen i de andra rummen:

3. Koppla en kabel mellan den lediga porten i samma vägguttag vid routern (den högra i mitt exempel) till en av LAN-portarna på din router.

4. Köp en enkelt 5-portars switch. Exempelvis denna som är känd för att funka bra och vara löjligt stabil samt har funnits på marknaden väldigt länge.

5. Koppla en kabel från uttaget i patchpanelen som ansluter till det vägguttag du kopplade in i steg 3 (den högra i rummet med routern) till en port på switchen du köpt.

6. Anslut kablar från switchen till övriga uttag i patchpanelen som du ännu inte kopplat in något i.

Nu borde alla vägguttag också fungera.

Har det precis så här hemma i min lägenhet. Helt klart den bästa (och såklart billigaste) lösningen.

Av chandler

Ni får nog läsa igenom manualerna på aktuella modeller. Men på min jobbskärm vilken är en Samsung C49J890 kan man med PBP ha antingen två 16:9 eller ena 21:9 och den andra 11:9 (2560x1080 + 1280x1080). Så om dom inte tagit bort funktioner på senare år så borde dom ju finnas kvar. På just den här modellen är det också ett lätt knapptryck på skärmen för att byta mellan just en sån setup och att ena anslutningen tar över hela skärmen i full upplösning om man så vill.

Av chandler

Kan det ha att göra med själva kontakten, eller hur telefonerna hanterar början av nummer lite olikt. Varit med om att låt säga att dina gamla SMS kom från 070... medan nu tycker din iphone att dom inkommer på +4670... men om du lägger in båda nummertyperna i en kontakt borde kanske det slås ihop.

Av chandler

Ni borde såklart ha skaffat ett gruppavtal för bredband + tv för att ersätta Comhem. Där IPTV box och installation av tekniker ingår för pensionärerna. Här kan det vara smart även om det kanske finns bättre alternativ att välja typ Telia vilket är ett företag många känner till och ändå litar på. Som även om dom inte har världens bästa support så har dom iaf en.

Vi gjorde den här rockaden i min förening för något år sen och det blev väldigt lyckat. Per lägenhet tror jag det blev ca 40kr dyrare i månaden att ha 250Mbit+TV bas från Telia än TV bas från Comhem (då hade alla egna abonnemang antingen fiber eller comhem bredband). Så flera hundralappar sparade i månaden för i princip alla.

Av chandler

Som länken ovan visat.

Fractal Define 7 är ju riktigt trevligt. Om du är ute efter ett mindre så får man gå på Fractal Pop Silent/Air, eller till och med Pop Mini Silent/Air som stödjer 5.25". Dock på Pop måste man själv köpa till den interna USB-C kabeln för ~160kr

Av chandler

Beror lite på varifrån du tänker handla? Jag föredrar butiker som tillåter att man öppnar och testar med fortsatt full returrätt. Det kan vara värt några hundringar för att faktiskt bli nöjd.

Hade annars känts som säkrare kort att gå på LG eller Samsung, tror en kompis till mig har den där Samsung-skärmen (dock är det ju en djungel som du säger så kan vara nån annan med samma specs) och den funkar riktigt bra på alla sorters spel (och i Windows)

Av chandler

Står ju "Use the “ETHERNET” connector on the rear of the Mantra Lite to connect to the network
connection of your computer or network."

Så du ska kunna koppla in ljusbordet som vilken dator som helst på nätverket, då har du IP-inställningen på DHCP. Då får den ett IP som vilken annan enhet på ditt nätverk som helst och ljusbordet kan också nå internet då.

Men om du vill ha en direktkoppling mellan bordet och datorn så handlar det helt enkelt att sätta dom på samma subnät men med olika adresser. Så om ljusbordet har statiskt IP-inställt på 2.0.0.1/255.0.0.0. Sätt då datorn på 2.0.0.2/255.0.0.0 om du behöver sätta en gateway sätt 2.0.0.1 dvs ljusbordet (men ska inte behövas)

Jag lyckas inte heller sätta fast IP i Windows nya inställningar av någon anledning. För att nå den gamla "Windows 7"-menyn
Kontrollpanelen > "Visa nätverksstatus och -åtgärder" eller "Nätverks- och delningscenter" > Klicka på den av anslutningarna som går till bordet > Egenskaper > Markera "Internet Protocol Version 4 (TCP/IP)" och klicka på Egenskaper.

Av chandler
Skrivet av Donnis90:

https://i.postimg.cc/2q0jQNZ2/1705245315544.jpg
Testat att koppla på följande sätt också.
Fungerade inte. Fick ingen internet uppkoppling.
LED lampan lyste däremot.

https://i.postimg.cc/5HKhn4NK/Sk-rmklipp.png
Här ser ni listan på vad som är anslutet.
Markerat den bärbara datorn den syns i listan men där får jag internet helt plötsigt.
Så nu börjar jag misstänka all kablage.

I den övre bilden här, eftersom det är "ur bild". Är den gula kabeln som är kopplad i datorn samma gula kabel som är kopplad i routern eller är det två gula kablar, är båda sitter i switchen? För om det är det senare då känns det som att kablarna i väggen måste kollas. Ett "lätt" sätt som du kanske redan testat är ju t.ex. att ta den kabel som går till TVn och stoppa den direkt i routern.

https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/installationsmater...

En sån här mojäng är annars väldigt bra och lätt för att testa just kablar. Har ibland behov i jobbet att dra och kontaktera kablar och ibland har man ju råkat spegla tåtarna eller liknande vilket den kan uppvisa.

Av chandler
Skrivet av Gurra101:

Ok tack för tipset.

Du har nog bättre koll än mig verkar det som men vad menar du med

”När du gjort det använder du kabeln som mesh wired backhaul så att inte kommunikationen mellan accesspunkterna använder wifi.”

Varför? Alltså om där går en kabel till grabbens dator. Vad menar du att det gör? Förklara ni som för en dumie 😁

Tror han menar det som två olika saker.

Om det finns en dator eller konsol i sonens rum är det alltid bättre om den sitter med nätverkskabel.

Sen om man har flera olika accesspunkter i ett vanligt mesh-system är det mycket bättre om så många som möjligt själva sitter med nätverkskabel också, annars kommer dom använda delar av bandbredden av wifi:t för att förlänga wifi-nätet till dom punkterna som saknar nätverkskabel. Även om det finns mer avancerade mesh-system som använder ett s.k. "dedikerat backhaul band" som inte behöver åka snålskjuts på den vanliga wifi-hastigheten. Men trådat kommer alltid vara bäst

Av chandler

Kan inte spelen i fråga men det finns kanske någon form av nätverks statistik-meny eller overlay man brukar kunna aktivera i onlinespel. Där borde man kunna då se just om det är packet loss. Men fortfarande 150 spänn är en quick fix som kommer funka om det är nätverkskortet på moderkortet som är problemet.

Av chandler
Skrivet av veteranaren:

Åh, på det viset. Kan det vara vits att lägga mer pengar på ett skarpare nätverkskort (än det för 150 pix), eller är det bortkastade pengar i det här fallet? Dvs, jag gör inget med datorn där skillnad i prestanda mellan olika nätverkskort som fungerar märks?

Det behövs absolut inget dyrare, kommer inte ge något.

Av chandler

Jag skulle säga köp det där 150kr nätverkskort, jag hade ett liknande problem när jag uppgraderade min dator för ca 1 år sen. Då med ett moderkort som hade ett Intel I226-V nätverkskort som många rapporterade trubbel på även deras tidigare version I225-V hade haft problem. Märks i princip bara i just onlinespel och voice chats att det är stor packetloss av ingen förklaring och andra datorer på nätverket upplever inte något.

Köpte ett sånt där kort som du länkade och allt löste sig. Sen nu ett år senare har Intel verkat fixa drivrutinerna/firmware till just mitt kort.

Av chandler
Skrivet av Tinybakedpotato:

Tack gillar vad jag ser men *USB-C i fronten medföljer ej, men går att köpa till. KOMMER SNART*

https://www.inet.se/produkt/6904549/fractal-design-usb-c-10gb...

Detta är det man måste köpa till till Fractal Pop och Focus

Av chandler

Om du hade haft en docka som tar två skärm inputs.

Alternativt, om DELL-skärmen har USB-C ut(?) kanske den även har möjlighet för att "daisy chain":a den andra skärmen. Vet inte exakt hur vanligt, men hyfsat vanligt "kontorsskärmar" som har inbyggd "dockningsstation" och därmed USB-C utgång

Av chandler

Tillägg till pv2b som ju är "best practise" skulle jag säga, om det funkar med WIFI-sändaren på väggen i hallen.

En workaround om vi säger att WIFI-sändaren står bäst i vardagsrummet och man kanske bara har 100Mbps-uppkoppling mot internet och hade klarat sig med 100Mbps. Då kan man använda sig av två stycken ethernet splitters

En placerad i patchskåpet där hanen går in i B och sidan med två honorna går till A och C. På B-sidan i vardagsrummet sätter man också då hanen i B och den som går till A i andra änten i WAN-porten och C i en LAN-port.

Men som sagt, detta begränsar hela nätverket till 100Mbps.

Av chandler

Funkar riktigt bra, har också iptv-boxen (nån Arris) inkopplad, där jag ändå tycker det är bättre bild och sändningen är före jämfört med play (som kanske oftast är viktigast vid sport eller liknande). Men är ofta jag inte "orkar" byta över till boxen och bara kör AppleTV för man kanske kollat på låt säga youtube innan. Det är gott nog över både Apple och Android TV

Av chandler

Köpte det från Teknikmagasinet idag, det är på det hela riktigt positivt efter bara någon timmes körande. Har även jag ett Ducky Mini (röda också), kan tycka att Ducky Mini:n är lite slö och trög att trycka jämfört med den här.

Har inte lekt med fn-knapparna mer än ljusinställningarna där det finns 10 styrkor, "andandes" samt mörkt.

Några små saker att störa sig på är att det inte följer med någon som helst beskrivning eller liknande, sladden är inte avtagbar (något jag gillar då jag brukar rulla runt på olika efter vad jag känner för), det finns inga gummifötter i överkant förutom om man fäller ut "upphöjningsstegen", nummerraden hade jag gärna haft led-lamporna vända uppochner eftersom nu lyses "#" upp istället för "3" t.ex.

Är helt nöjd allt som allt, tycker det är riktigt snyggt, det enda jag skulle kunna tänka mig är att se om det går att skrapa bort "Arachnid"-loggan för att få ännu cleanare.

Med tanke på hur likt den är Corsair K65 och Ozone Strike Battle (alla måste ju vara väldigt nära besläktade mer eller mindre, läste t.ex. att man kan använda Ozones program till den här) samt att det är några hundringar billigare så skulle jag säga slå till.