Inlägg

Inlägg som funky_monkey har skrivit i forumet
Av funky_monkey

Satsar på högtemperaturelektrolys
"Tillsammans med investeringar från projektets industripartner har man 15 miljoner pund, motsvarande drygt 200 miljoner kronor, att plöja ner i anläggningen. Planen är att använda högtemperaturelektrolys ( SOEC, Solid Oxide Electrolyser Cell).

När vattenånga tillförs katoden så bildas vätgas och oxidjoner. De senare transporteras genom elektrolyten och bildar syrgas samt elektroner när de reagerar med anoden. Fördelen med SOEC är en högre verkningsgrad. Processen körs på höga temperaturer, på upp till tusen grader."

Källa https://www.nyteknik.se/energi/satsningen-vatgas-fran-karnkra...

Det var den här processen jag försökte framföra tidigare i tråden.

Av funky_monkey
Skrivet av pine-orange:

De kan ju försöka men förhoppningsvis går ingen inte med på det Har du någon länk?

Hej länken var överst i mitt inlägg, om det inte syns så säg gärna till då det kan vara så att det inte syns för dig men för mig.

angående att få betalt för blåst eller brist på blåst så var det en artikel om det på Nyteknik.se för ett par år sedan, men jag hittar inte den artikeln just nu kan ha varit premium eller dylikt (har inte premium själv, var en bekant som delat artikeln med mig). det kan ha rört sig om en artikel som berörde ämnet utifrån att vindkraftsproducenterna ville att så skulle ske jag menar inte att det sker just nu, men att producenterna önskar att det var så. vilket jag inte kan påstå vara ett gott tecken.

@yoshman påpekar nog att det börjar bli svårt att bygga lönsam vindkraft då de platser som är lätt tillgängliga för byggnation och med god vind blir färre och att det helt enkelt blir väldigt dyrt att uppföra verk på de platser som fortfarande finns kvar, samtidigt som subventionerna sinar.

Av funky_monkey

Från svenksa kraftnät citat "Ökad elektrifiering och nya förbrukningsmönster har bidragit till en snabbt ökad efterfrågan av el i flera delar av samhället. På senare tid har allt fler elintensiva industrier i Sverige velat ansluta sig till näten. På grund av kapacitetsbrist, det vill säga att nätet inte räcker till, får de vänta.

- Ofta beror kapacitetsbristen på en lokal effektbrist orsakat av att samhället lägger ned lokal effektproduktion, vilket leder till att effekten måste överföras via transmissionsnätet istället. Det är dock inte möjligt att ha ett nät på plats i förväg för att möta sådana förändringar i kraftsystemet, säger Ulf Moberg, teknisk direktör."

länk https://www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/allmanna-nyheter...

sen vet jag inte hur det går att påstå att svenskt kraftsystem inte är tänkt att försörja just Sverige då kraftsystemet byggdes och planerades innan EU och liknande ens var påtänkt, kan tänkas att förbindelse med Norge var påtänkt i och med unionen som var. är faktiskt nyfiken på om någon har planeringsunderlaget eller hstorien kring hur elnätet planerades i från första början någon som vet?

Av funky_monkey
Skrivet av Yoshman:

Utgick från att det var uppenbart att det är då vi har störst behov.

Well, är just det Svenska kraftnät kikar på just nu för ingen kommer göra det om de inte blir ordentligt kompenserade.

SvK har mandat att tvinga vissa producenter att stänga av produktion, de har börjat utnyttja det mandatet men de säger själv att det är långt ifrån en optimal lösning.

Vi (för är konsumenterna som kommer stå för notan) kommer framåt få en merkostnad för den här typen av reglering, den kostnaden borde rimligen tillföras de som orsakat den när man räknar på vad som är "billigast" att bygga framåt.

Men här finns förhoppningsvis storskalinga lösningar som är långt bättre än att stänga av produktion!!! Men likt allt annat här ligger det nog tyvärr en eller ett par decennier framåt i tiden...

Även om inte vinden tar slut på ett specifikt ställe har anläggningarna där en begränsad livslängd (förväntad livslängd är 20-25 år).

Men det jag menade är att alla nyetablering (för planen är forfarande att kraftigt expandera vindkraften) kommer har sämre lönsamhet och därmed knuffa genomsnittspriset per producerad kWh uppåt (och är den egenskapen jag jämförde med oljefälten).

https://www.nyteknik.se/energi/vindkraften-far-betalt-for-att...

diskussionen har varit att vindkraftsproducenterna vill ha betalt oavsett om det blåser eller inte, blåser det mycket blir priset lågt och det går inte att göra vinst samma när det blåser lite och priset är högt då är produktionen i stället för låg, dom vill ha kakan och äta den med.

Av funky_monkey

glömde bifoga länken till supermicros moderkort https://www.dustin.se/product/5011348626/x13swa-tf

massor av sxpansionsplatser kostar dock 15k.

Av funky_monkey

Allt är inte guld och gröna skogar för vind och sol heller.

https://www.nyteknik.se/energi/vindkraften-far-betalt-for-att...

att det tillförs 33 TwH per år från vindkraft är en klen tröst då vi inte kan säga när vi kan förvänta oss att produktionen sker.
med lagring och så kallade smarta nät går vi från att styra produktionen till att styra konsumtionen, jag kan för all del inte tänka mig att det är ett steg i rätt riktning. ska det bli en klassfråga om när det är möjligt att tvätta laga mat och dammsuga hemma?

och kärnkraften reglerar inte ner på grund av lönsamheten, nedregleringen sker för att nätet ska vara stabilt.
regleringen med vattenkraften når som påpekats tidigare i tråden en gräns för hur mycket den klarar att reglera.
vindkraften kan tillföra allt från 0-200 MW till 10 000 MW då måste vattenkraften klara av dom svängningarna, och det finns gränser här för hur mycket frånfall och tillförsel som kan kompenseras för.

lagring av vätgas går så klart men det är inte bara att bygga tankar som existerar i all framtid om det rör sig om trycktankar så behöver dessa bytas ut och besiktigas med jämna mellanrum trycktankar har begränsad livslängd, väder och vind sliter även det.

just nu förvaras avfallet från kärnkraften i clab vilket jag inte har hört ska vara några problem. att bränslet bara har 97% av energin kvar tycker jag är tråkigt då det finns teknik sedan 60-tal för att använda upp det och göra det mycket mindre radioaktivt. så nej att det skulle efterlämnas något skadligt som någons barnbarns barn ska ta hand om är inte ett problem.

större miljöskulder finns kvar från första och andra världskrigen där det dumpades oanvända kemvapen direkt i östersjön senapsgas och fosgen. för att inte tala om pappersbruken där det på flera platser finns farligt avfall i sjöar som behöver saneras. som är ett långt större problem som dumpats på senare generationer.

Av funky_monkey

Var med om en liknande situation för några månader sedan, var en herre med göteborgs accent som ringde och frågade om firman beställt iphones för ex antal tusen och att dessa skulle vara beställda till någon adress i malmö och att han var från någon firma som antingen skickat telefonen eller var kreditföretaget kommer inte ihåg vilket. några telefoner var inte beställda men han kunde ju firmans detaljer för det står på allabolag och liknande org nummer osv, kontentan var att han ville till slut att man skulle använda bankid för att verifiera eller dyligt men det var inget vi gjorde var uppenbar skam från början då firman egentligen är avvecklad och ligger i träda och tar bara lite konsultjobb vid sidan av ibland så. kontentan är att så länge morföräldrarna inte har uppget eller använt bankid i samband med samtalet utan har ringt eller gåt in på sin bank utan att följa någon skumm länk är det nog ok.

sorry för wall of text men är fredag trots allt.

Av funky_monkey
Skrivet av Eson:

Ironin är att "röd" vätgas gjort av värmen från högtemperatur-kärnkraftsreaktorer är det enda som kan konkurrera med vanlig "grå" vätgas producerad av naturgas. Grön vätgas gjord med gratis el är dubbelt så dyr som grå vätgas.

Poland har förövrigt just signat för 3st Westinghouse AP1000 reaktorer. Estimerat 20 miljarder dollar för 3 reaktorer.
https://info.westinghousenuclear.com/news/historic-contract-p...

Skulle inte förvåna mig om Poland som nu har Europas smutsigaste el går om Tyskland inom 20 år, innan Tyska Energiwende är klart år 2050.

Hoppas att polen går hela vägen då det är väldigt positiva miljöeffekter för oss alla som bor runt östersjön och inte minst för polackerna själva som kommer kunna njuta av att inte behöva andas in allt koldamm.

Av funky_monkey
Skrivet av 0cool:

Jag såg fram emot den normala vågen av tester, youtubevideos och produktlanseringar när Intel äntligen lanserade en efterföljare till x299, men det börjar kännas som att någon sådan våg inte kommer komma denna gången, det har snart gått ett år.

Är det någon som vet varför?

Det finns knappt några w790-kort på marknaden, och de som finns är inte tillgängliga från de stora svenska butikerna. Youtubekanalerna verkar med få undantag helt ignorera plattformen.

Jag kan köpa att intresset för HEDT sjönk när SLI dog ut, men det kan ju inte ha dött helt kan jag tycka? Threadripper säljs lite varstans fortfarande och är ju lika dyr och en generation äldre på både minne och PCIe. What gives?

Vet inte om du sett denna video men här är iaf en planka från Gigabyte, tror supermicro kort finns hos dustin (Sorry Inet).

Har även själv undersökt att skaffa något på den plattformen men är svårt att bestämma sig sen kostar processorerna en del också men är en trevlig plattform, tror den stödjer vroc om det är intresant.

Av funky_monkey
Skrivet av suzerain:

Grejen är den att vindkraften är betydligt mycket billigare per kWh än kärnkraften när det väl blåser. Vätgas från kärnkraftel skulle aldrig kunna konkurrera med vätgas från vindkraftel.

Skrivet av Swedishchef_90:

Elen kostar ju lika mycket så det spelar ingen roll vem som tillverkar den....
Om du kan tillverka mer pga att det går åt mindre energi per vätgas kilowatt och att byggnaden redan finns så väger det nog högre....

Det är inte överskott av el från vindkraft konstant, med produktion av vätgas från kärnkraftens spillvärme och tillförsel av lite el konstant blir produktionen konstant, och förbrukarna som till exempel stålindustrin behöver inte anpassa sin produktion av stål efter vädret. återstart av stålproduktion är väldigt kostsamt.

motargumentet kan då tänkas vara att det skulle gå att bygga mer vindkraftverk och på så sätt garantera överproduktion hela tiden i olika grad, det skulle dock behövas enormt många vindkraft verk till det ändamålet och blir då orimligt dyrt, lägg sedan till underhåll av alla dom verken och kostnaden blir enorm.

här kan ett argument vara att kärnkraftverk också är dyra vilket kan vara sant, men det krävs färre och på färre platser så service och underhåll kan ske mer rationellt då produktionen av vätgasen sker på samma ställe och inte fördelat över landet.

går att argumentera i evigheter med för och emot båda har för och nackdelar det gäller att välja genom att väga fördelarna mot nackdelarna och ta beslut utifrån vilka kompromisser man är bered att göra. men det beror även på vilket problem som man avser lösa.

Av funky_monkey

@Ingenjören Inte så tokigt egentligen vätet släpper lättare från syret om temperaturen är tillräckligt hög, var ju det som skedde i tjernobyl stor knalgasexplosion. även om de extrema temperaturerna inte uppnås i kylkretsen så släpper atomerna från varandra lättare med högre temperatur vilket gör att tillförseln av el vid elektrolysen inte behöver vara lika stor vilket gör att verkningsgraden blir bättre.

Av funky_monkey

Breeder reaktorer har funnits och varit i drift bränsle cykeln är intressant

Finns även thorium reaktorer med smältsalt som har intressanta egenskaper gällande bränslecykeln som blir ändlös

Användandet av reaktorer med hög värme bidrar till att mer el kan utvinnas ur turbinerna. andra egenskaper som står till fördel är att spillvärmen kan användas till att spjälka vätgas ur vatten mycket mer effektivt utan att använda stora mängder el, vätgasen kan också användas till att skapa syntetiska bränslen genom att kombinera vätgasen med kol från koldioxiden som finns i vattnet, fördelen med att lagra syntetiskt bränsle i stället för att lagra det som ren vätgas är att lagringen sker i enklare tankar utan krav på kryokyla eller extrem täthet för att hålla kvar vätgasen. det finns även andra industrier som kan dra nytta av högtemperaread ånga eller vatten om en reaktor kunde byggas tillräckligt nära. svenska stålproducenter var på ett seminarium i finland och visade intresse för att använda vätgasen direkt i stålproduktionen fördelen var att produktionen av vätgas var billig och kontinuerlig.

Av funky_monkey

Att elnätet och kraftförsörjningen planerats på ett mindre än optimalt sätt är väl ingen hemlighet. riksrevisionen har relativt nyligen skrivit en rapport som är mindre smickrande Länk till den lässugne

https://www.riksrevisionen.se/rapporter/granskningsrapporter/...

i korthet så har konsekvenserna av beslut som rör nedläggning av kraftproduktion inte utretts och ökade behov har inte vägts in. får hoppas på milda vintrar framöver.

Av funky_monkey

Vi har haft en Krup vattenkokare i 10+ år som fungerat väldigt bra. har elektroniken i handtaget och inget i själva kokaren som vatten kan ta sig in i vilket har dödat ett par andra billigare kokare. vet inte om den går att få tag på längre men här är länk till pricerunner sidanhttps://www.pricerunner.se/pl/68-2961806/Vattenkokare/Kr...

har funktion för varmhållning och olika grad antal också.

Av funky_monkey
Skrivet av Zaarker:

Du vet att solel inte bor i ett isolerat system?
Vi har skitmycket vattenkraft i Sverige som agerar (byggt för) reglering.

När solel "snurrar" så kan vattenkrafen reglera ner och spara mer i vattenreserverna, när solelen "står stilla" kan vi tömma på de sparade reserverna.

Solel helt isolerat funkar såklart inte, men verkligheten ser inte ut sådan...
Samma med vindkraft och alla andra varierande källor.

Jag är medveten om att nätet är sammanfogat ja. men du skriver som om att det rör sig om olika system i din tidigare post.
jag skrev i tidigare inlägg om varför det är opraktiskt med för mycket sol och vind i mixen, tror att vi har diskuterat det i den andra tråden också.

Av funky_monkey
Skrivet av Zaarker:

Nja, modern solenergi är förutsägbar och kräver inte några större kraftiga regleringar för vattenkraften.
Det vi gör är att endast lägga till solenergi, alltså hjälper det endast.
Alternativet hade varit att inte ha solenergi i samma system, och då behöver vattenkraften jobba hårdare vilket leder till lägre reserver.

Utbyggnad av sol och vind är bra, då båda källorna levererar el med samma frekvens som det inkopplade nätet, de har smarta transformatorer.

Det som spelar roll (för sol och vind) är den ekonomiska delen, då de sköts av den privata sektorn (folk och företag) och då är solenergi en väldigt bra investering.

Hur menar du att du endast lägger till EL från sol det går inte att bara lägga till ett kraftslag som är intermittent hur gör du för att kompensera för bortfallet på natten eller räknar du med att då är behovet så lågt att det inte behövs? och hur menar du i samma system är det inte samma elsystem har du parallella system eller hur tänker du?

Av funky_monkey
Skrivet av reverend benny:

Utan att vara expert så tänker jag att solpaneler, då det sitter på fastighetstak främst nyttjas av den/de som bor i fastigheten primärt. Detta gissar jag betyder att man det inte leder till samma instabilitet som vindkraft eller stora solparker ger?

Du matar ut på nätet även om du har panelen på det egna taket. finns undantag så klart men det är högst ovanligt. krävs speciell utrustning för att du ska kunna ha ö-drift av din anläggning eller sluta mata ut på nätet vid strömavbrott, pga säkerhet för de som lagar ledningarna.

Av funky_monkey

Prishöjningarna är inte orsaken till inflationen, utan ett mått på inflation, inflationen är en ökning mängden kapital som finns att tillgå. anledningen till detta är att det har varit negativ eller noll ränta och att det har tryckts pengar eller stödköp av obligationer sedan 2008, vilket har drivit på priser av bland annat bostäder. det kunde gott ha varit bättre om riksbanken höjt räntan för flera år sedan.

angående andelen solenergi i mixen så är det klart att det ökar då det subventioneras i den grad det görs idag. vidare kommer det bara att leda till mer instabilitet då en stor mängd energi kommer att öka och minska i nätet på daglig basis. vist för att det är förutsägbart men vid en allt för stor mängd riskerar det att skapa fluktueringar i nätet som inte går att kompensera då vattenkraften inte räcker till och att avstånden för överföringen är så stora och då har vi samma problem som idag då energin ska transporteras och det ej finns kapacitet i nätet. samtidigt kan inte vattenkraften reglera hur stora mängder som hällst, då tappet från sol och vind är större än vad vattenkraften kan kompensera för, den har trots allt en maximal effekt som man kan ta ut och sen hur länge man kan köra på max är också begransad. sen är installerad effekt inte det man får ut utan vad man hoppas att man kan få ut under ideala omständigheter.

Av funky_monkey
Skrivet av ingenjören:

Jag läste om ett kontor i England som hade, av misstag, tagit vattenmatningen från radiatorsystemet till kaffeautomaten. Undrar om det är anledningen till att kaffet smakar skit på mitt kontor? Selecta är ingen höjdare.

Har hänt i Sverige också på en flygbas tror det var skaraborg eller något sådant.

Av funky_monkey

Var lite fattigt med detaljer kring nya bionic chippet men det kanske kommer mer detaljer senare. SMS via satellit var intressant undrar om det blir internet via satellit nästa år? verkade som om det var mer nyheter på klockfronten i år, blir det som blir fokus framöver med klockor och augmentet reality brillor från apple i framtiden?