Inlägg

Inlägg som Hazelberg har skrivit i forumet
Av Hazelberg

Hur kommer det sig att det inte finns några 21:9-skärmar med 4k-motsvarade pixeltäthet och OLED? Blev sugen på att uppgrade häromdagen tills jag insåg att det inte fanns det jag ville ha...

Av Hazelberg
Skrivet av edsbyn:

Ni som har 6 veckors semester, är ni övertidsavlösta?

Nej.

Av Hazelberg

Fråga om ränteavdrag på bolån. Säg att en person i hushållet tjänar 60k/mån och en tjänar 50k/mån. En person betalar därmed statlig skatt. Skulle de totala skatteutgiferna om personen med statlig skatt stod för hela räntekostnaden? Hur funkar det?

Av Hazelberg
Skrivet av Dragnet:

Kolla på https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#api_5.2 enligt mitt inlägg ovan.
Man kan mata in en "horisontfil" vid "Use terrain shadows". Har inte provat men borde vara görbart.

Provade detta och får det till att jag bara tappar typ 3% av produktionen. Känns spontant väldigt lite, ser ju i princip inte solen för kullen på hela vintern, men å andra sidan är väl morgon/kväll och vinterhalvåret en väldigt liten del av produktionen... Kan också kanske delvis vara att upplösningen på höjddatan gör att siffrorna blir för små. Får det till 9 graders skymning med verktyget, försöker jag räkna manuellt ska det nog egentligen vara upp till 11 grader.

Säg att det är 5% jag tappar, då ska man väl också ha i åtanke att jag tappar det de perioder då elpriset är som högst (vinterhalvåret + morgon/kväll) så kostnadsmässigt kanske det är det dubbla som ryker. Siffror tagna från luften, men ett rimligt resonemang tänker jag?

Av Hazelberg
Skrivet av Naki:

Känner mig lite fundersam hur jag ska göra. Imorgon går min ränterabatt på 1.1% ut. Jag har beställt ett amorteringsunderlag från min bank för att kunna ta en diskussion med dem men har fortfarande inte hört något.

Ser att SBAB ligger 1.29% under min banks listränta och Skandiabanken 1.32% under. Borde man ta kontakt med dem och ansöka eller är det bättre att sitta lugnt i båten och vänta på att min bank får lite fart och tar fram amorteringsunderlaget och jag kanske blir kontaktad med ett erbjudande för att stanna som kund? Jag kommer ju ändå inte att kunna byta innan jag fått ut underlaget?

Lån på 1.2 så det blir runt tusen kr extra i månaden om jag räknar rätt.

Hur har du beställt? På bankerna jag har haft blir man kopplad till någon som kan diskutera rabatt direkt man nämner på telefon att man vill ha amorteringsunderlag. Så prova att ringa om du inte redan gjort det.

Av Hazelberg

Hur ser det ut tidsmässigt med bidraget? Säg att man köper batteri för egenbruk idag och får bidraget. Några år in i framtiden ansluter man sig till stödtjänster. Blir man återbetalningsskyldig då eller vad gäller?

Av Hazelberg

Funderar på solceller men något som ställer till det för oss är att vi bor bakom en kulle. Har bett solcellsfirmor räkna på hur mycket vi tappar på det för att se om det är lönt att installera eller inte. Hittills har ingen varit kapabel till en sådan uträkning, men det borde väl inte vara så svårt? Tänker att det måste finnas verktyg för det, det enda som bör behövas är ju en karta med höjddata, koordinater, väderstreck och takets höjd/position. Någon som vet var/hur jag räknar ut förlust från skuggningen?

Av Hazelberg
Skrivet av Hazelberg:

Problemet kanske är att de vet att det inte är värt det för mig att byta även om de inte matchar, har 1,29% bundet på en tredjedel av totala lånebeloppet i ett år till. Ringde för några veckor sedan och sa att jag tyckte jag låg högt jämfört med konkurrenter på det rörliga, och de sa att de inte kunde göra något.

Ringde SEB idag igen och bad om amorteringsunderlag. Skickades till en specifik avdelning som jag gissar är en win back-avdelning med lite högre befogenheter. Fick upp min rabatt från 1,0% till 1,2%. Väl värt ett par minuters samtal! När jag ringde för ett par veckor sen och pratade med en "vanlig" bolånehandläggare så var det 0 chans till ökad rabatt. Så tips till er som är missnöjda, begär ut amorteringsunderlag så får ni förhoppningsvis bättre chans till sänkning.

Landar nu på 4,79% vilket ändå känns helt okej. Inte riktigt lika bra som resten i tråden, men då vet jag också med mig att jag har kass förhandlingsposition. Får leva med det i ett knappt år till, sen kan jag ta hela mitt lån och flytta vidare.

Av Hazelberg
Skrivet av Anders9110:

Använd SBAB bör ge en ungefärlig ränta som du bör få av din bank.

Exempel
Bostad värde 4 miljoner
70% lån 2,8 miljoner kr
Räntan blir 4,77%

Problemet kanske är att de vet att det inte är värt det för mig att byta även om de inte matchar, har 1,29% bundet på en tredjedel av totala lånebeloppet i ett år till. Ringde för några veckor sedan och sa att jag tyckte jag låg högt jämfört med konkurrenter på det rörliga, och de sa att de inte kunde göra något.

Av Hazelberg

Värst vad högt jag verkar ha jmf med de flesta, 4,99% rörligt på SEB med drygt 70% belåningsgrad. Har pratat med dem och de menar att det omöjligen kan bli lägre än så. Kanske låter annorlunda om jag begär ut amorteringsunderlag.

Blir nog att byta så fort det bundna löper ut. Och nej, band inte på olika löptider utan flyttade med bundet lån från föregående bostad när vi köpte större.

Av Hazelberg
Skrivet av Sunix:

Det här med investeringskalkylering är ingen lätt sak egentligen. Det beror på hur mycket du förväntas spara på energiutgifter per år. Men jag tänker att en bergvärmepump som avskrivs på 10 år (kanske för snabbt) = 15000 per år plus kalkylränta ca 5000 fösta året = ca 20000kr
Med reservation för att ha räknat helt galet
Hur mycket förväntas du spara per år?

Edit: sedan finns det ju andra aspekter, slippa hålla på med pellets osv

Siffror för LVVP: förväntas spara drygt 20 000 kr per år. Investeringskostnaden är ca 125 000 kr, så det är en återbetalningstid på ca 6 år.

Av Hazelberg

Funderar på att utöka bolånet för att sätta in antingen bergvärme eller luft-vattenvärmepump i huset. Har idag pelletspanna som bara körs på vintern, resten av året är det elpatron som gäller.

Har räknat så gott jag kan på vad besparingen i elutgifter skulle bli, och även om man sparar pengar så är det inte mer än vad pengarna (antagligen) hade växt om man istället satte in dem på börsen. Därför var jag ett tag inne på att inte byta värmesystem, men tanken slog mig att det kanske ändå är värt det om man gör det med lånade pengar.

Jag hade inte lånat för att investera på börsen, riktigt så hög risk vill jag inte ha i min ekonomi. Men att låna till något som garanterat höjer värdet på huset och med stor säkerhet sänker energiutgifterna är ingen dålig idé, eller tänker jag fel? Så länge ränteutgiften blir lägre än besparingen bör det väl vara ett ekonomiskt sunt beslut, jämfört med att inte göra någon åtgärd alls?

Av Hazelberg
Skrivet av glemmy:

Har en kompis som installerat, men vet inte om han kommit igång än.
Det beror helt på ersättning som betalas ut, historisk ersättning behöver inte säga något om framtiden.

Har sett lite siffror från faktiska användare, finns någon på byggahus-forumet som postat en uppdatering varje månad.
Såg också ett citat på facebook:
"morgondagens ( 22 nov) ersättning tar det ca 11 år att få tillbaka pengarna för en batteriinvestering. Med ersättningen som betalades i juli tog det 3 år ( knappt)". Frågan är hur batteriet mår efter 11 år.

Jag misstänker att det blir lägre ersättning ju fler som installerar batterier?

edit:

en till

Tack! Är med på att historisk avkastning inte är någon garanti, men det är ju ändå en indikator som man kan utgå ifrån samtidigt som man själv gör en bedömning av vad som kommer påverka framöver. Som du säger t.ex., total ansluten kapacitet på annat håll, ökad elproduktion m.m. Min take på det är att det är saker som inte förändras över en natt utan att det kommer ta rätt många år innan situationen ser avsevärt annorlunda ut på elmarknaden. Vilket då skulle betyda att investeringen är hyfsat säker (återbetalningstiden är kortare än tiden som jag bedömer skulle krävas för stora förändringar i elmarknaden).

Läser gärna vidare ang forumtrådarna du pratade om, har du någon länk?

Av Hazelberg

Nu kanske det verkar OT men tolkar tråden som att den skulle kunna handla om alla former av investeringar, inte bara på börsen.

Har läst lite om att man kan få väldigt bra ersättning av Svenska kraftnät om man upplåter hembatterikapacitet till dem, om man läser på Checkwatt som verkar vara företaget bakom konceptet ska man kunna investera i utrustning för 100k och få tillbaka det på knappt 2 år (utifrån historisk ersättning senaste 5 åren). Låter för bra för att vara sant, slår ju börsen med hästlängder? Är någon insatt?

Av Hazelberg
Skrivet av Tossefar:

Jobbar på bank men det är inte personallån (vilket är 20 punkter billigare, men begränsat i storlek). Hög inkomst och belåningsgrad <50%. Jag hade knappast fått samma nivå om jag lyssnade på rådet att ”maxa lånet”.

Vad är sweet spot för lägst ränta hos de flesta banker? Bara SBAB är väl lätt att kolla utan direktkontakt, när jag har kollat där har runt 75% belåningsgrad inneburit lägst ränta om jag minns rätt. Med lägre belåningsgrad ökar räntan igen. Men de kanske sticker ut?

Undrar eftersom vi funderar på att extraamortera i samband med att våra bundna lån löper ut nästa år. Vi ligger idag på några procentenheter över 70%, men har tänkt att vissa banker kanske har 70% som en magisk gräns som ger lägre ränta.

Av Hazelberg

Är i Thailand och funderar på att köpa en Zojirushi att ta med hem, finns en DSQ 1,8-litersmodell som kostar runt 1800 kr. Frågan är om det är ett bättre köp än en Tum Asia Bamboo där hemma. Zojirushin är billigare här, men är inte induktion. Vad tror ni?

Av Hazelberg

Planering av kollektivtrafik. Buss, tåg, spårvagn, tunnelbana. Handlar mest om problemlösning och tyglande av avancerad optimeringsmjukvara, så det har nästan blivit ett IT-yrke de senaste årtiondena. Väldigt kul och känns bra att jobba med något samhällsnyttigt.

Av Hazelberg
Skrivet av Blomman90:

Normalt är det nog inte, om det inte tydligt framgår att det är inklusive nästa års revision. Det är inte särskilt snyggt spelat av din chef får jag säga. Nu vet jag inte hur mycket högre ditt anspråk var, och således hur mycket höjningen blev, men de gav ju inte riktigt dig möjligheten att argumentera för din lön. Får man en extra revision så är det ju bara tacka och ta emot liksom, men om det är istället för nästa års revision så får man ju fundera mer på vad det egentligen kommer att betyda, eftersom du kommer sitta med samma lön nästan hela de två efterföljande åren. Ur ditt perspektiv hade det kanske varit bättre att ha fått mer på "fötterna" på den nya arbetsplatsen och väntat till ordinarie revision.

Under dessa två år kommer du sannolikt att ha tjänat något mer på att få denna "tidigarelagda" revision, däremot så hade sannolikt din lönenivå inför revisionen 2024 varit högre om du istället haft "vanlig" revision 2023 (då jag räknar med att du fått en ännu högre höjning om man helt och hållet väntat till ordinarie revision). Så det skulle kunna innebära att du efter revisionen haft en högre lön om du enbart haft ordinarie revisionen. På sikt skulle detta alltså kunna vara något hämmande, om du nu inte lyckas använda det faktum att du inte hade någon revision 2023 till din fördel vid 2024-revisionen.

Det viktigaste är väl att du ändå känner dig nöjd. Du kan ju i så fall påtala för din chef att du hade uppskattat lite mer tydlighet vid "spontan-revisionen", så du var helt införstådd med vad det innebar. Sen då som sagt att använda detta som ett argument vid 2024-revisionen.

Tack, du bekräftar min magkänsla.

Höjningen i somras var drygt 11% så det var ju mer än vad man brukar förvänta sig från en vanlig revision. Men som du säger hade det varit snyggt med tydligare kommunikation. Också möjligt att chefen påtalade vad det innebar vid höjningen men att jag helt enkelt glömt bort det. Tar ett snack till med min chef så att vi hamnar på samma sida. 😊

Av Hazelberg

Fråga om lönejusteringar utanför ordinarie lönerevision. Började på nytt företag febrauri förra året och fick inte mitt löneanspråk men valde ändå att byta. I somras höjde de lönen till mitt anspråk då jag "överträffat förväntningar", vilket var en trevlig överraskning. Visar sig nu att jag inte får någon löneökning i år då höjningen förra sommaren enligt chefen blev som en tidig 2023-revision. Var inte riktigt med på det, men kan köpa det då jag ändå är nöjd och om det är så det brukar kunna gå till. Vad säger ni, låter det normalt?

Av Hazelberg

Återupplivar tråden, har samma fråga och liknande budget. Har hittat ståbord på Smålandsmöbler och AZ Design som jag överväger, men även IKEA. Någon som provat och kan uttala sig om kvalitet? Viktigt för mig att skivan ser naturtrogen ut, helst massiv eller iaf fanér, men det vanligaste ser ut att vara laminat.