AMD Fusion är som bekant ett kommande koncept där processor och grafikkort samsas i samma krets. Tanken är att produkterna ska ge godkänd processor- och grafikprestanda samtidigt som strömförbrukning och prislapp hålls till ett minimum.

För enklare stationära lösningar gäller plattformen Brazos med Fusion-kretsen Zacate vilken i sin tur har en eller två x86-kärnor enligt AMD:s Bobcat-arkitektur. Två av dessa processorer är Zacate E350 respektive E240 vilka enligt uppgift ska nå ut i färdiga datorsystem tidigt 2011.

Modellen E350 blir tvåkärnig och E240 enkärnig, båda modellerna får dock ett TDP-värde på cirka 18 W. Integrerat finns en grafikprocessor med stöd för DirectX 11 och AMD:s nya videoprocessor UVD 3.0 samt för en ensam DDR3-kanal i 1 333 MHz. Sist men inte minst kommer processorerna levereras i ett BGA FT1-paket för att lödas fast direkt på moderkortet.

Processorerna ansluts till styrkretsen Hudson D1 via PCI Express 2.0 x4 vilken i sin tur ger stöd för bland annat PCI Express-portar, en PCI-port, USB 2.0 och SATA 3,0 Gbps. Plattformen får ingen inbyggd funktionalitet för till exempel gigabitnätverk eller RAID, detta måste istället lösas med fristående kretsar.

Enligt nuvarande tidsplan kommer AMD att lansera Fusion och Zacate framåt slutet av året. Produkter med de nya processorerna förväntas nå marknaden tidigt 2011.

Källa: Xbit Labs.