Genom åren har gränssnittet USB genomgått en mängd uppdatering, bland annat med utökad funktionalitet och högre bandbredd. Den fysiska anslutningen har dock varit densamma, inte minst för att bibehålla bakåtkompatibiliteten med äldre utrustning. Nu meddelar organisationen USB 3.0 Promoter Group att den ålderstigna anslutningen ska ersättas efter nästan 20 år på marknaden.

[quote]The new USB Type-C connector, built initially on existing USB 3.1 and USB 2.0 technologies, is being developed to help enable thinner and sleeker product designs, enhance usability and provide a growth path for performance enhancements for future versions of USB.[/quote]

Den nya anslutningen kallas för USB Type-C och är anpassad för den senaste generationens mobila enheter, som smarta telefoner, surfplattor och hybrider. Den väntas motsvara Micro USB 2.0 i storlek och även bli vändbar likt Apples proprietära lösning Lightning, som används i Iphone och Ipad.

Tanken är att det nya kontaktdonet ska hänga med i framtida versioner av gränssnittet och även erbjuda högre strömmatning, men inledningsvis ingår den i dagens USB 3.1 och USB 2.0. Till följd av de stora förändringarna kommer den nya standarden Type-C fungera med en passiv adapter för att även äldre USB-produkter ska kunna användas med den nya anslutningen.

Den nya USB-kontakten Type-C beräknas vara färdigställd i mitten av 2014, varpå anslutningen kan börja integreras i produkter och tillbehör. Det dröjer därför sannolikt till 2015 innan kommersialiseringen drar igång på allvar.