Användandet av webbtjänster bland myndigheter har blivit allt vanligare under de senare året, något som fått många positiva konsekvenser i form av snabbare processer och lättare tillgång till tjänsterna för användarna. Det finns dock vissa nackdelar, bland annat att uppgifter lättare kan hamna på villovägar.

Flera personer rapporterar nu om att detta har hänt, då Skatteverket skickat ut ett mejl där de informerar om att personuppgifter läckt ut till en tredje part. Detta då Telenor använt inloggning till Skatteverket med e-legitimation på sin webbplats, vilket gjort det möjligt för operatörens underleverantör Identitrade att få tillgång till personuppgifter.

Enligt Skatteverket har de fått tillgång till information såsom var personen som loggat in bor och vilken inkomst denne haft under året. De menar att den tekniska möjligheten för att dela information på detta sätt finns, men att den inte får användas.

Myndigheten meddelar att de sedan den 5 juni tagit bort möjligheten för Identitrade och Telenor att få tillgång till användarnas uppgifter. De bekräftar även att det i dagsläget inte finns något som tyder på att uppgifterna spridits vidare från Identitrade och Telenor skriver på sin webbplats att de redan har raderats. Händelsen har också anmälts till Datainspektionen

Läs hela mejlet från Skatteverket här

Hej!

Skatteverket vill informera dig om en händelse som rör personuppgifter. Du behöver inte göra något efter att ha läst brevet, utan det är bara avsett som information.

Om du har besökt Telenors webbplats under de senaste månaderna kan du ha ombetts att logga in till Skatteverket med din e-legitimation, för att förenkla ditt ärende hos dem. Vad du inte fick veta var att Telenors underleverantör Identitrade AB, via sin tjänst Identiway, i och med det skaffade sig tillgång till information om dig som finns på Skatteverkets Mina sidor. Det vill säga var du bor, vilken inkomst du haft under året med mera. Skatteverket ser allvarligt på detta. Den tekniska möjligheten att dela information på det sättet finns visserligen, men det är inte tillåtet att använda den.

Du kan även ha ombetts att logga in till Skatteverket via något annat företags webbplats. Vi är i så fall tacksamma om du kontaktar oss.

Skatteverkets åtgärder

Skatteverket har sedan den 5 juni spärrat Telenors och Identitrade AB:s möjlighet att få tillgång till dina uppgifter, och enligt våra samtal med Telenor finns inget som tyder på att uppgifterna som har hämtats har spridits vidare. Skatteverket har också anmält händelsen till Datainspektionen. Vi beklagar det som hänt.

www.e-legitimation.se kan du läsa om hur du själv kan bidra till att undvika den här typen av situationer.

Om du har frågor

Om du har frågor om händelsen ber vi dig att kontakta Telenor, www.telenor.se/id. Om du har frågor om Skatteverkets personuppgiftsbehandling är du välkommen att mejla till dataskyddsombud@skatteverket.se.

Vänliga hälsningar,
Skatteverket

Visa mer