När det kommer till VR-headset har relativt lite hänt på marknaden sedan de introducerades på marknaden för mer än två år sedan. Många är överens om att ett av de största hindren med dagens högpresterande VR-headset är det faktum att dessa ansluts med kabeln, vilket kan förstöra inlevelsen och begränsa användaren.

I samband med avtäckandet av Vive Pro visade även HTC en kommande produkt de kallar för Vive Wireless Adapter. Som namnet antyder handlar det om en adapter som gör headsetet trådlöst och nu släpps denna efter en lång tids utveckling och förfining.

VIVE-Wireless-Adapter-PR-1130x580.jpg

Lösningen består av två delar, med en adapter som fästs på HTC Vive-enheten samt ett PCI Express-baserat instickskort som kopplas in i datorn och tar emot signalen från headsetet. Adaptern är utvecklad i samarbete med Intel och Displaylink, som står för den trådlösa tekniken Wigig respektive avkodning av bilden.

Enligt HTC själva har adaptern en räckvidd på sex meter och de inkluderade batterierna ska räcka för upp till två och en halv timmes användning på en full laddning. Vive Wireless Adapter är kompatibel med både Vive och Vive Pro, men för att användas med den senare krävs ett extra monteringskit.

Vive Wireless Adapter börjar skickas ut i början av oktober och kan förbokas via företagets webbplats. Adaptern har en prislapp på 371 euro inklusive frakt, motsvarande cirka 3 800 kronor. Även monteringsanordningen för Vive Pro finns tillgänglig att beställa och har en prislapp på 75 euro, motsvarande 800 kronor.