Den senaste tiden har det cirkulerat information kring en ny form av utpressning, där personer via mejl hotar användare och kräver betalning. Till en början var mejlen som skickades ut skrivna på engelska, men bland annat användare i SweClockers forum har under den senaste veckan fått utpressningsmejl skrivna på svenska.

I utpressningsmejlet hävdar en person som utger sig för att vara medlem i en internationell hackergrupp ha fått tillgång till filmer på mottagaren när denne porrsurfat. Enligt personen är mottagarens dator infekterad med ett virus som gjort att de fått tillgång till webbkameran och därmed kunnat spela in filmklipp.

Vad jag vet har ingen hittills fått någon film skickad till sig. Utpressarna far bara med osanning och hoppas på att någon ska betala, vilket vissa gör. Vi rekommenderar att de som fått ett av dessa mejl slänger dem då det inte finns någon grund till hoten.

För SweClockers berättar Jan Olsson på Polisens Nationella Bedrägericenter, NBC, att det inte finns någon som helst sanning i hoten och de rekommenderar användare att slänga mejlet och inte bry sig om det. Olsson berättar att de fått in ett tusental anmälningar över hela Sverige men att de inte känner till att någon fått en film skickad till sig.

Många av de som fått mejlet har inte heller en webbkamera, vilket ytterligare tyder på att hoten saknar grund. Han menar att denna typ av utpressningsmetoder är vanlig och dyker upp i olika former med jämna mellanrum. I fallet med porrsurfandet luras användaren då det står att mejlet skickats från användarens egen mejladress när detta i själva verket inte stämmer.

De som fått mejlet skickat till sig krävs på en lösensumma på 500 USD, motsvarande cirka 4 500 kronor, eller mer som ska betalas till avsändarens Bitcoin-plånbok. Om mottagaren inte gör detta inom en angiven tid avser avsändaren att skicka videoklipp till vänner och bekanta.