Varje stor lansering från AMD, Intel och Nvidia föranleds i de allra flesta fallen av allehanda läckor. Vanligast är att rapporter om nya produkter eller rentutav hela serier börjar med ett kodnamn, där exempelvis Nvidia Geforce RTX 2000-serien kallas "Turing" och AMD Radeon RX 5000-familjen är "Navi".

After Ampere, the next codename of GeForce is Hopper, in memory of Grace Hopper. GeForce of Hopper will use MCM module to build giant cores. – @kopite7kimi på Twitter

Näst på tur från Nvidia står "Ampere" som väntas introduceras under 2020 och ta steget till 7 nanometer. Nu framgår att arkitekturen efterträds av "Hopper". Det skriver Twitter-användaren @kopite7kimi, som vid flera tidigare tillfällen avslöjat detaljerad information om kommande nyheter från Nvidia. Inlägget togs bort kort efter publicering, men snappades upp av tyska 3Dcenter.

Intressant utöver själva namnet är uppgifterna om att Hopper innebär en radikal designförändring. Arkitekturen uppges ta klivet till Multi-Chip Module (MCM). Detta innebär att flera separata, oftast mindre, kretsar tillverkas och sedan sammanfogas på ett substrat för att skapa en mer potent lösning. Det följer samma trend som AMD med Ryzen 3000-serien, där flera chiplet används för att skapa processorer med fler än åtta kärnor.

Det här skulle möjliggöra för Nvidia att skapa mer högpresterande grafikkretsar än på konventionellt vis. I takt med att Moores lag saktat ned har Nvidia fått allt svårare att höja prestandaribban och bolagets mest högpresterande lösningar har legat kring 700–800 mm² i storlek, vilket är nära gränsen för vad som är möjligt att tillverka med dagens litografiska processer (reticle limit).

Grace-Hopper.jpg

Grace Hopper som sägs ge namn åt arkitekturen var en amerikansk datorforskare, som bland annat skapade den första kompilatorn. Tillsammans med IBM bistod hon med att år 1944 färdigställa den elektromagnetiska datorn Harvard Mark I, som användes av amerikanska militären för ballistiska beräkningar. Ett av datorns allra första program att köras räknade ut implosionskoncept för Manhattanprojektet.

Läs mer om Nvidias kommande arkitekturer: