Under år 2020 väntas Nvidia ta steget ned till 7 nanometer, vilket borgar för både högre prestanda och lägre effektuttag. Arkitekturen i fråga ska vara Ampere som tros vara en krympning och finslipning av Turing, som lanserades sensommaren 2018 tillsammans med Geforce RTX 2000-serien.

Grace-Hopper.jpg

Grace Hopper

För en tid sedan publicerades de första uppgifterna om nästkommande arkitektur, som enligt uppgifterna skulle få namnet Hopper efter datorforskaren Grace Hopper. Nu ansöker Nvidia om varumärkesskydd för just Hopper, vilket stärker uppgifterna om att det blir kodnamn för en framtida arkitektur.

Enligt tidigare uppgifter innebär Hopper en radikal förändring i hur grafikkretsar designas. Arkitekturen uppges ta steget till Multi-Chip Module (MCM), där flera separata kretsar tillverkas och sammanfogas på ett substrat för att skapa en högre presterande lösning.

Lösningen är i sig inte ny, utan användes av Intel för närmare ett decennium sedan med processorfamiljen Clarkdale. Under sommaren blåste AMD nytt liv i konceptet på konsumentsidan med Ryzen 3000-serien, där bolaget använder en central krets för kommunikation och två beräkningskretsar för att leverera upp till 16 kärnor i en vanlig processor för sockel AM4.

För Nvidia skulle en sådan lösning innebära att bolaget kan öka prestandan mer än vad som annars vore möjligt. De senaste generationerna har Nvidia gjort enorma grafikkretsar nära gränsen (reticle limit) för vad som är möjligt med dagens litografiska processer.

Huruvida namnet på arkitekturen efter Ampere blir Hopper eller om det är en senare historia återstår att se. Först ska Nvidia lansera Ampere, som dyker upp någon gång under år 2020.

Källa: Videocardz

Läs mer om Nvidias kommande arkitekturer: