Den som spelade på konsol mot slutet av 80-talet minns säkert introduktionen av Nintendos 8-bitars NES. Den grå och kantiga spelmaskinen marknadsfördes som en Nintendo-produkt, men företaget som var ansvariga för att konsolen letade sig till svenska breddgrader år 1986 heter Bergsala AB.

Thunderful.jpg

Bergsala har sedan dess varit ensam distributör för Nintendos produkter i Sverige, och huvudkontoret befinner sig på Marios gata 21 i Kungsbacka utanför Göteborg. I en något oväntad manöver går Bergsala nu ihop med ett flertal nordiska företag för att bilda gruppen Thunderful Group AB (PDF).

Namnet kommer från spelutgivaren Thunderful, som i sig har sitt ursprung i sammanslagningen av de två spelutvecklarna Image & Form och Zoink under 2018. Övriga medlemmar i gruppen inkluderar Amo Toys Nordic och Nordic Game Supply. VD för det nya bolaget blir Brjann Sigurgeirsson, och Bergsalas smått legendariska VD Owe Bergsten behåller sin position som VD för Bergsala-delen av företaget.

Huvudkontor för Thunderful Group AB är beläget i Göteborg, och företaget består av tre distinkta entiteter. Thunderful Development står för spelutvecklingen, bestående av tidigare nämnda utvecklarna Image & Form och Zoink. Thunderful Publishing hanterar som namnet antyder utgivning av spel, och Thunderful Distribution hanterar distribution av spel.

Bergsala utgör väntat nog distributionssidan i bolaget. Deras utgivning av Nintendo-relaterade produkter kompletteras av varumärken från Nordic Game Supply och Amo Toys Nordic AB, vilket bland annat innefattar spel från Rockstar Games och 2K Games. Bland hårdvara som distribueras innefattas bland annat Razer och Thrustmaster.

För den som inte känner till den fängslande bakgrundshistorien om hur Bergsalas Owe Bergsten lyckades ro hem utgivning av Nintendos produkter med en vit lögn rekommenderas ovan dokumentär signerad IGN.

Har du några varma minnen från gångna årtionden med Nintendos konsoler och spel, eller tillhörde du SEGA- eller PC-lägren? Dela med dig i kommentarerna!