I jakten på att kombinera rejäl beräkningskraft med god energieffektivitet har mobila ARM-processorer sedan år 2011 tillämpat en designfilosofi som kallas big.LITTLE. Här utformades kärnan Cortex-A7 för att vara kompatibel med mer avancerade syskonet Cortex-A15, vilket gjorde det möjligt att bygga en uppsättning av enkla och kraftfulla kärnor på en och samma krets.

Designfilosofin har varit dominerande inom kretsar för telefoner och surfplattor, men läckta uppgifter från det kinesiska forumet PTT pekar mot att Intel planerar att introducera konceptet i den stationära processorfamiljen Alder Lake. Uppgifterna talar om tre konfigurationer där den mest avancerade kombinerar åtta stora kärnor med åtta små, samt en integrerad grafikkrets.

Intel-10nm-Alder-Lake-big.LITTLE-cores-2.jpg

Den mest potenta konfigurationen listas med ett TDP-värde om 125 W. Modellen under denna anger samma konfiguration men med en lägre TDP på 80 W, vilket pekar mot lägre klockfrekvenser för de båda klustren av processorkärnor. Den sista konfigurationen anger endast sex stora kärnor och en integrerad grafikkrets med samma TDP på 80 W.

Den sistnämnda konfigurationen antyder en flexibel design som inte ställer krav på både komplexa och enkla kärnor. Uppgifterna avslöjar också att Alder Lake även introducerar den nya sockeln LGA 1700. Detaljerna sträcker sig inte längre än så, och det går inte att urskilja om de stora kärnorna ska kunna köras parallellt med de små eller om det blir upp till operativsystemet att växla mellan de båda klustren baserat på arbetsuppgift.

Att Alder Lake tar sikte på stationära processorer med big.LITTLE-designen kan förefalla märkligt vid första anblick, men sett över ett längre perspektiv kan det vara ett första steg mot framtida designbehov. Alder Lake kan vara en testplattform för en framtid där processorer innehåller flertalet specialiserade kretsar, vilka då integreras tillsammans med Intels Foveros-teknik.

Designfilosofin bakom big.LITTLE kan också ha operativsystemet Windows 10X i sikte, vilket är utformat för att köra moderna UWP-applikationer. Utan det bagage som äldre Win32-applikationer dras med är Windows 10X-applikationer bättre lämpade för att köras på små enkla processorkärnor.

Tidigare uppgifter om Intels produktplaner för stationära datorer

Teknik

Arkitektur

Kärnor

GPU-arkitektur

Lansering

Skylake-S

14nm

Skylake

Upp till 4 st.

Gen9.5

Augusti 2015

Kaby Lake-S

14nm

Skylake

Upp till 4 st.

Gen9.5

Januari 2017

Coffee Lake-S

14nm

Skylake

Upp till 6 st.

Gen9.5

Oktober 2017

Coffee Lake R-S

14nm

Skylake

Upp till 8 st.

Gen9.5

Oktober 2018

Comet Lake-S

14nm

Skylake

Upp till 10 st.

Gen9.5

Q1 2020

Tiger Lake-S
Rocket Lake-S

10nm
14nm

Willow Cove

Upp till 8 alt. 10 st.

Gen12

2021

Alder Lake-S

10nm

Golden Cove(?)

?

Gen13(?)

2022

Meteor Lake-S

7nm

Golden Cove(?)

?

?

2022(?)

Om uppgifterna runt Alder Lake visar sig stämma släpps den inte i närtid. Intels kommande processorfamilj Comet Lake för stationära når marknaden under år 2020, följt av Rocket Lake under år 2021. Tidigare uppgifter har talat om en lansering av Alder Lake S på 10 nanometer till år 2022, men andra rapporter har också talat om att Alder Lake skrotas till förmån för Meteor Lake på 7 nanometer.

Anledningen till detta sägs vara att Intel hoppar över 10 nanometer för stationära processorer och går direkt till 7 nanometer med Meteor Lake. Intels planer för 7 nanometer har av allt att döma företagets Xe-baserade grafikkretsar i sikte, med start i 2021 års Ponte Vechio.

Läs mer om Intels kommande processorer: