Projektet Folding@home har veckat proteiner i vetenskapens tjänst i 20 års tid, men i samband med det globala utbrottet av sjukdomen COVID-19 har stödet för projektet växt explosionsartat. På kort tid översteg utlånade resurser såväl 470 petaflops som 1 exaflops under mars månad, och nu nås ytterligare en milstolpe.

I ett Twitter-inlägg meddelar Folding@home att den totala beräkningskapaciteten som användare delar med sig av når strax över 2,4 exaflops. Det är 15 gånger snabbare än dagens ledande superdator IBM Summit, och även snabbare än den kombinerade beräkningskapaciteten hos världens 500 snabbaste superdatorer. Statistiken kommer från Top500-listan som uppdateras i juni och november varje år.

Folding_at_resurser.jpg

Statistik från Folding@home.

Den rejäla beräkningskapaciteten i Folding@Home-projektet kommer från totalt 666 893 grafikkort, varav 546 132 är Nvidia-modeller och 120 761 av AMD-typ. Totalt används i skrivande stund 1 572 578 processorer och över 11 miljoner processorkärnor. Sett till användarnas operativsystem är Microsoft Windows vanligast med god marginal, följt av Linux där Nvidias grafikkort har en dominerande närvaro ställt mot AMD.

Samtidigt som Folding@home med marginal överträffar beräkningskapaciteten hos de kommande superdatorerna Aurora och Frontier klargör gruppen bakom bedriften också att det handlar om olika typer av beräkningar. Där superdatorer använder lokal hårdvara för att beräkna komplexa uppgifter snabbt, används Folding@home istället till att bearbeta en stor mängd små uppgifter över tid.

Vik protein för att bekämpa coronaviruset med Folding@home

Budskapet är att superdatorer och delade resurser kompletterar varandra i jakten på djupare insikt i proteiner bakom sjukdomar som COVID-19. Den som vill komma igång med att vecka proteiner i vetenskapens tjänst hittar instruktioner i denna forumtråd, och den som vill göra detta tillsammans med andra medlemmar kan med fördel ansluta till SweClockers Folding-lag.

Läs mer om Folding@home och COVID-19: