När 2000-talet började bli ett par år gammalt började tillgänglig mängd primärminne i datorer växa, och mer än 4 GB var inte längre en fantasisiffra. Det dominerande operativsystemet för PC-datorer var då Windows XP, ett 32-bitars operativsystem som endast kunde hantera 4 GB primärminne effektivt. Vid den här tidpunkten hade både AMD och Intel introducerat processorer med stöd för instruktionsuppsättningen x86-64, som tillåter exekvering av både 32- och 64-bitarskod.

Microsoft introducerade stöd för 64-bitar med Windows XP Professional x64 Edition, men det var med Windows Vista som 64-bitarversioner blev ordinarie delar av uppställningen. På grund av bristande tillgänglighet för 64-bitars drivrutiner var 32-bitars mjukvara fortsatt dominerande, och det var först med 2009 års Windows 7 som 64-bitarsversionen började etableras som standard. Steget från 32-bitars register till 64 bitar ger tillgång till klart rymligare 17 miljarder gigabyte primärminne.

Beginning with Windows 10, version 2004, all new Windows 10 systems will be required to use 64-bit builds and Microsoft will no longer release 32-bit builds for OEM distribution

Nu uppdaterar Microsoft systemkraven för Windows 10, där stöd för renodlade 32-bitars processorer försvinner. Rent praktiskt sker detta genom att Microsoft inte längre tillhandahåller 32-bitarsversioner av Windows 10 till partnertillverkare (OEM), och tillåter inte heller att dessa förinstallerar det äldre systemet. Datorer som använder äldre versioner av Windows 10 kan dock fortsatt göra detta med fortsatt stöd i form av säkerhetsuppdateringar.

Det innebär alltså inte att Microsoft avslutar allt stöd för 32-bitars mjukvara, men kan ses som en indikation på att detta kan ske i en inte allt för avlägsen framtid. De uppdaterade systemkraven för Windows 10 gäller version 2004, som utöver 64-bitarskravet även dubblerar kravet på primärminne från 1 till 2 GB primärminne. Systemkravet för lagring ökas från 16 till 32 GB både för 32- och 64-bitarssystem.

Windows 10 version 2004, även känd som maj-uppdateringen, väntas släppas senare under maj månad år 2020. Den sista testversionen inför skarp lansering finns tillgänglig för nedladdning för Windows Insiders-medlemmar som gått med i testgruppen Release Preview.

Minns du vilken din senaste renodlade 32-bitarsprocessor var, eller kör du till och med fortfarande en 32-bitars installation av Windows på en dator där hemma?