Under fjolårets upplaga av Microsofts utvecklarmässa Build avtäckte företaget en förbättrad version av Windows Subsystem for Linux (WSL), vilken integrerar Linux-kärnan och andra nödvändiga gränssnitt i Windows 10. Den nya versionen, WSL 2, tillför ett flertal djupare integrationer av Linux-funktioner vilka förbättrar prestanda väsentligt ställt mot första generationens WSL.

MS_Build2020news-13.jpg
MS_Build2020news-8.jpg
MS_Build2020news-14.jpg

Under årets upplaga av Build visar Microsoft upp de senaste framstegen i WSL 2. En av de största framstegen som skett på senare tid handlar om att Linux-applikationers gränssnitt (GUI) kan hårdvaruaccelereras av systemets grafikkrets, något som inte var möjligt med första generationens WSL. Företaget demonstrerar detta genom bildredigering i Linux-applikationen GIMP.

I ett inlägg på Microsofts bloggportal lyfts framsteget dock främst fram som en möjlighet att använda grafikkretsen till att hårdvaruaccelerera beräkningar av maskininlärning och artificiell intelligens (AI) med Linux-applikationer. Utvecklare som vill nyttja hårdvaruaccelererade beräkningar (eng. compute) över grafikkortet får tillgång till ramverken Nvidia CUDA och DirectML från DirectX-gränssnittet.

Detta kommer med integrerat stöd för grafiska användarmiljöer utan behov av ett grafiskt fönstersystem, i Linux-världen representerat av bland annat X Server och Wayland, från tredjepart. Utöver hårdvaruaccelererade gränssnitt och compute-beräkningar satsar Microsoft också på att göra processen med att installera och komma igång med Linux enklare i Windows 10. En del i detta är att WSL enkelt kan installeras via terminalkommandot wsl.exe -install.

Användaren kan här definiera vilken Linux-distribution som ska installeras som en del av WSL 2. Företaget meddelar i samband med detta att WSL 2 installeras som standard när kommandot exekveras, även om utvecklare kan välja att installera Linux-distributionerna som ingår i första generationens WSL. Mjukvarupaket kan installeras via terminalkommandon och pakethanteraren Windows Package Manager.

MS_Build2020news-16.jpg
WSL_terminal-1.0.jpg

Microsoft passar också på att introducera den skarpa versionen av Windows Terminal, företagets nya kommandoterminal som funnits tillgänglig i testversioner sedan år 2019. Windows Terminal 1.0 kan laddas ned från Microsoft Store och ska få uppdateringar varje månad med start i juli 2020.

Windows Subsystem for Linux 2 blir tillgängligt i och med lanseringen av maj-uppdateringen av Windows 10, version 2004, som släpps mot slutet av maj månad år 2020.

Läs mer om Microsoft och Linux: