I september 2019 introducerade Microsoft verktygspaketet Powertoys, vilket handlade om ett återupplivande av konceptet bakom Windows Powertoys. Det sistnämnda var en samling nyttiga och roliga verktyg som släpptes till Windows 95 och Windows XP, där bland annat möjlighet till anpassning av gränssnitt och ändringar av systemregistret gjordes möjligt.

Powertoys-4.jpg
Powertoys-3.jpg
Powertoys-5.jpg

Powertoys Run kan ses som en mer avancerad uppföljare till Kör-applikationen i Windows.

Fjolårets återupplivade variant för Windows 10 bjöd inledningsvis endast på två verktyg i form av fönsterhanteringen Fanzyzones och ett gränssnitt som förklarar vilka tangentbordsgenvägar som finns tillgängliga i en applikation. Under Build 2020 släpper Microsoft version 0.18 vilket bland annat introducerar Powertoys Run, vilket är en mer avancerad variant av Windows Kör-applikation som aktiveras med genvägen Win+R.

Med den nya versionen blir det bland annat möjligt att söka efter applikationer eller filer direkt i samma fält som används för att exekvera kommandon. Detta är ett första steg och kommande versioner av verktyget ska expandera funktionaliteten med genvägar till Kontrollpanelen och utökningar via insticksmoduler. Som standard aktiveras körmenyn med genvägen Alt+Mellanslag, men detta kan ändras av användaren.

Powertoys-2.jpg

Den andra stora nyheten är verktyget Remap Keyboard vilket som namnet antyder låter användaren koppla ihop tangenter med andra tangenter. Powertoys version 0.18 finns tillgängligt att ladda ned i körbar form samt som öppen källkod på utvecklarportalen Github.

Har du varit med i Windows-svängen länge nog för att ha upplevt Powertoys för Windows 95 eller XP? Är den återupplivade varianten något du kommer testa?