Den 10 december 1993 släpptes Doom och spelet blev omedelbart en klassiker – enligt vissa uppskattningar hade 15–20 miljoner personer provat på Doom inom de två första åren efter lanseringen. Spelet banade genom sin framgång vägen för vad som kallas Doom-klonerna (eng. Doom clones) som syftar på en hel genre som uppstod som resultat av spelets popularitet.

Vad som kom att följa var en rad portningar av det ikoniska spelet till allt ifrån miniräknare till kylskåp och nu tillfogas en ny enhet till listan över maskiner som kan köra Doom, nämligen den handvevade Playdate. Bedriften tillskrivs spelutvecklaren Nic Magnier som säger att han nu kan kryssa av en punkt från sin att-göra-innan-jag-dör-lista.

Nic Mangier har fått tag på en Playdate för testningssyften innan enheten lanseras skarpt. Han har dock inte legat på latsidan, utan har istället gjort fullt bruk av tiden med den handvevade spelkonsolen. Resultatet av hans möda visas upp i ett twitterinlägg som även bland annat innehåller ett kort videoklipp som illustrerar hur det är att spela Doom på den lilla gula spelkonsolen.

Playdate, som är utvecklad av svenska Teenage Engineering, saluförs av amerikanska företaget Panic och är utrustad med en enfärgad LCD om 400 × 200 pixlar, en vev, 16 MB primärminne, 2 GB lagringsutrymme, USB Type-C, Wifi, Bluetooth, och ett 3,5 mm-hörlursuttag. Om allt går enligt planerna kommer konsolen debutera under andra halvan av 2020 och lanseras med en prislapp på cirka 1 500 kronor.

Drömmer du också om att porta Doom till någon obskyr enhet? Om du fick välja, vilken enhet skulle du porta det klassiska spelet till?