Likt väntat gör Intels elfte generation Core-processorer "Tiger Lake" entré under sommaren, och det första företaget att bygga ultralätta bärbara datorer runt tekniken är Acer. Med vissa modeller av den bärbara datorserien Swift 5 kombineras de nya processorerna och integrerad Xe-grafik med Nvidias bärbara grafikkrets Geforce MX350 och batteritid som ska räcka hela dagen.

AcerSwift5-4.jpg

Swift 5 är bestyckad med en IPS-panel på 14 tum med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar med pekstöd, där tunna ramar medför att skärmen täcker 90 procent av skärmdelens totala yta (eng. screen-to-body ratio). Skärmen når en ljusstyrka om 300 nits och täcker 72 procent av färgrymden NTSC. Datorn är 14,95 mm tjock och väger in på "strax under" ett kilo enligt Acers produktsida.

AcerSwift5-2.jpg

Processorn som jobbar under huven är medlemmar i Intels elfte generationens Core "Tiger Lake" på bolagets 10-nanometersteknik. Processorfamiljen för med sig en integrerad grafikdel som gör premiär för Intels nya Xe-arkitektur. Acer låter dock inte Xe-grafiken ensamt skyffla pixlar utan sällskapar den med Nvidias enklare grafikkrets Geforce MX350 på Pascal-arkitekturen. Denna delar till stor del specifikationer med Geforce GTX 1050 för bärbara datorer, men kapar minnesbussen till hälften.

Energieffektiviteten hos "Tiger Lake" med växlandet mellan integrerad Xe- och dedikerad Nvidia-grafik ska enligt Acer ge batteritid som räcker hela dagen utan att specificera detta närmare, och om batterinivån tryter kan datorn snabbladdas till fyra timmars batteritid på 30 minuter. Den interna SSD-lagringen är PCI Express-ansluten och erbjuder kapaciteter om upp till 1 TB.

Sett till anslutningar erbjuds trådlösa sådana enligt Wifi 6 och Bluetooth 5, och trådbundna enligt USB Type-C, Thunderbolt 4 och USB 3.2 Gen 2. Acer nämner inga uppgifter om lansering eller priser för svenska marknaden, men rapporter för andra marknader anger tillgänglighet i oktober med prisnivåer som börjar vid 999 USD eller cirka 11 700 kronor inklusive moms.

Läs mer om Intel "Tiger Lake":