För några veckor sedan introducerade Samsung spelskärmarna Odyssey G7, där modeller på 27- och 32 tum sällskapas av 240 Hz bilduppdatering och bildsynkronisering via Nvidia G-Sync och Freesync Premium Pro. En uppseendeväckande egenskap med Odyssey G7 är den rejäla krökningen av skärmytan, vilket når väl tilltagna krökningsgraden 1000R. Nu lanserar Samsung det större syskonet Odyssey G9 som ärver lillasyskonets egenskaper men blåser upp dessa till en skärmyta om 49 tum.

Samsung-odyssey-g9-1.jpg
Samsung-odyssey-g9-3.jpg
Samsung-odyssey-g9-2.jpg
Samsung-odyssey-g9-4.jpg
Samsung-odyssey-g9-5.jpg

Det innebär att samma bilduppdatering om 240 Hz och responstid på 1 millisekund återfinns även här. Likt Odyssey G7 kan bilduppdateringen synkroniseras med grafikkortet via G-sync och Freesync. Även skärmens krökningsgrad på 1000R är densamma, vilket innebär att den krökta ytan skulle motsvara en cirkel med en radie på 1 meter. Detta är en större krökning ställt mot 1800R som annars är mer vanlig.

Samsung-odyssey-g9-7.jpg

Skärmens storlek är dock inte det enda som skiljer Odyssey G9 från dess mindre syskon. Skärmens upplösning kombinerar nämligen dubbla Quad HD-upplösningar vilket ger totalt 5 120 × 1 440 pixlar, och kommer med bildförhållandet 32:9. Skärmpanelen tillämpar även här Samsungs QLED-teknik, vilken förbättrar konventionell LCD-teknik med kvantpricksteknik som ger bättre färgåtergivning. Även HDR stöds i form av nivån Display HDR 1000 och standarden HDR10+.

Skärmens baksida är bestyckad med cirkulär belysning som företaget kallar Infinity Core Lighting, vilken genom fem olika ljuslägen ska tillföra stämningsbelysning för spelsessioner. Sett till anslutningar bjuder Samsung Odyssey G9 på två Displayport 1.4, vilken krävs för Nvidia G-Sync och Adaptive Sync. Utöver detta finns även en HDMI samt två anslutningar för USB Type-A 2.0 och Type-A 3.0.

Samsung Odyssey G9 finns att köpa nu och i företagets onlinebutik hamnar prislappen på 16 000 kronor.

Krökt eller välvd, kärt barn har många namn. Gillar du krökta spelskärmar, eller är det en nackdel för en annars imponerande produkt?