Intel är med ett börsvärde om 250 miljarder USD och stabil tillväxt ett inslag i många investerares aktieportfölj. Likt många andra halvledarbolag har företaget gått som tåget de senaste åren, till den grad att företagets aktievärde mer eller mindre dubblerats under en treårsperiod, tack vare en ständigt ökande efterfrågan av produkter såsom processorer, lagring och nätverkskretsar.

Företagets bekymmer med produktutveckling på processorsidan har tagits med ro av marknaden, som istället pekat på Intels historiska dominans inom PC-världen – fram till nu. Nu väljer nämligen ingen mindre än investmentbanken Goldman Sachs att gå ut med en säljrekommendation för innehavare av Intel-aktier med hänvisning till nedskruvade framtidsutsikter.

Enligt Seeking Alpha menar banken att Intel är det enda halvledarbolag vars bruttomarginal spås sjunka de kommande åren, till följd av både en krympande PC-marknad och allt styvare konkurrens från AMD i en majoritet av bolagets produktkategorier. Intel har redan förlorat ansenliga marknadsandelar på processormarknaden, vilket Goldman Sachs bedömer att företaget även kommer fortsätta göra framöver.

Intels bekymmer på dess kärnmarknad, processorer, bottnar i en flera år försenad övergång till tillverkning av kretsar på 10 nanometer. Trots att företaget visar tecken på att det slutligen börjar lossna i det högpresterande segmentet, med bland annat serverplattformen "Ice Lake-SP", ser entusiastplattformen och förmodade volymprodukterna i serien "Rocket Lake-S" ut att dröja till nästa år.

Sedan tidigare har Intel tillverkning av kretsar på 10 nanometer i bärbart format, där bärbara Core 10000-serien med kodnamn "Ice Lake" visat sig vara kompetent – men samtidigt fått se sig utmanad med besked av AMD i ett traditionellt Intel-dominerat segment. Att AMD har vind i seglen och aggressiva produktplaner underlättar inte heller Intels framtidsutsikter.

Mot denna bakgrund nedgraderar Goldman Sachs rekommendationen av Intel-aktien från "behåll" till "sälj", samtidigt som riktkursen skruvas ned till 54 USD, från tidigare 65 USD. I skrivande stund värderas Intels aktie till 59,11 USD.

Läs mer om Intel