Ubiquiti marknadsför Unifi Video – ett halvår innan den stängs ned

Ubiquiti marknadsför Unifi Video – ett halvår innan den stängs ned

Plattformen Unifi Video marknadsförs blott en månad före Ubiquiti meddelar att tjänsten stängs ned ett halvår senare.

Att tjänster och funktioner flyttar in i "molnet", det fluffiga samlingsnamnet för tjänster som bor i företagens serverhallar och datacenter, har både fördelar och nackdelar. Till fördelarna ingår flexibel tillgång till funktioner och resurser som kan användas efter användarens behov, utan att behöva investera egna resurser för utveckling och bandbredd. Till nackdelarna hör att externa företag kontrollerar tjänstens funktionalitet, och tillgången till denna.

Ett exempel på riskerna med det sistnämnda kommer från företaget Ubiquiti, som utöver att tillverka nätverksprodukter även tillhandahåller mjukvara och tjänster för videoövervakning. Ett exempel på det sistnämnda är produktfamiljen Unifi Video, där kombinationen av kameror och mjukvara låter användaren hantera övervakningen lokalt, där fjärråtkomst ges via en molntjänst. Ubiquiti meddelar nu att produktfamiljen, inklusive dess molntjänst, stängs ned början av januari år 2021.

UnifiVideo_avslut.jpg

Att företag pensionerar hårdvara, mjukvara eller tjänster är i sig inget anmärkningsvärt. Det beklämmande i situationen med Unifi Video är att Ubiquiti marknadsförde produkterna så sent som i juni år 2020, alltså cirka ett halvår innan stödet för dessa försvinner. Produkterna får ytterligare två mjukvaruuppdateringar, vilka fokuserar på att införa kritiska säkerhetsuppdateringar. Ersättaren blir företagets lösning Unifi Protect, dit befintliga säkerhetskameror kan migreras.

Användare som nyligen köpt in produkter i Unifi Video-familjen får därmed ett väldigt abrupt bäst före-datum på existerande videoövervakning. Trots att själva hårdvaran kan migreras till Unifi Protect gäller detsamma inte för det videoinnehåll som spelats in med Unifi Video. Användare som vill ha fortsatt tillgång till detta material måste behålla videokontrollern för Unifi Video på servern. Tilltaget kritiseras av både användare och säkerhetsexperter, bland dessa IT-säkerhetsutbildaren Karl Emil Nikka.

I samtal med SweClockers riktar Karl Emil Nikka skarp kritik mot Ubiquiti, vars lösning han tidigare rekommenderat för kameraövervakning. Hans huvudsakliga invändning riktar sig mot att Ubiquiti avslutar alla säkerhetsuppdateringar för lokala installationer, som kräver inköp av Unifi Protect-kompatibel hårdvara.

I grunden ser jag inga problem med att en tjänst läggs ned, men den ska i så fall inte marknadsföras ett halvår innan den läggs ned och säkerhetsuppdateringar upphör. Om Ubiquiti bara hade lagt ned molntjänsten hade det inte varit något större problem, men då de inte släpper säkerhetsuppdateringar till mjukvaran tvingar de i praktiken kunder att byta till Unifi Protect om de vill ha en säker lösning. På enterprise- och prosumer-nivå är det oacceptabelt.

Karl Emil Nikkas rekommendation till användare som vill fortsätta använda etablerade lösningar runt Unifi Video är att inte exponera dessa mot internet, detta då den framtida bristen på säkerhetsuppdateringar är ett stort bekymmer. Företag och användare bör i så fall isolera lösningen inom företagets interna nätverk och inte öppna upp portar mot internet.

Stödet för produkter och tjänster som ingår i produktfamiljen Unifi Video upphör 1 januari år 2021. Efter detta datum släpps ingen ny hårdvara, kundtjänst upphör erbjuda stöd för produkterna, inga nya säkerhetsuppdateringar tillkommer och molntjänsten stängs ned.

Använder du eller ditt företag Unifi Video för kameraövervakning? Om ja, hur ser du på meddelandet om övergång till Unifi Protect?

Skicka en rättelse
27

Från mus till ljus – en teknikstund om input lag och latens

Input lag och latens är fördröjningen hos en spelskärm är en viktig och ständigt diskuterad fråga. Som handlar om mer än skärmen. Läs mer

21

Huawei Kunpeng 920 3211K uppges vara snabbare än Core i9-9900K

Den 24-kärniga kinesiska processorn ryktas ge självaste Intel på nöten i flertrådade laster. Läs mer

19

Samsung-anställda gripna efter att ha sålt OLED-information till Kina

Koreansk teknik gällande utskrift av OLED-paneler kan på ett olagligt vis ha hamnat i Kina, enligt koreanska rapporter. Läs mer

34

Apple döms för monopolmissbruk i Ryssland

Landets antimonopoltjänst hävdar att Apple missbrukar sin dominanta marknadsposition. Läs mer

29

Nytt tillskott i shoppen – retrodoftande poster

Om dina väggar suktar efter sockel 775-nostalgi har vi botemedlet i vår shop. Även en ny bärkasse debuterar. Läs mer

84

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

13

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer

3

Dreamhack Winter skjuts till nästa år

Vinterns stora spelfest får samma behandling som sommarens Dreamhack, det vill säga ett nytt och ännu obestämt datum år 2021. Läs mer

54

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

23

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

45

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

38

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer