Tim Sweeney pekar ut Apples ekosystem som världens mest orättvisa för utvecklare

De mobila plattformarna bör öppna upp för fri konkurrens på mjukvara, menar Tim Sweeney i ett videosamtal med Bloomberg.

I en intervju med CNBC passade Epic Games-grundaren Tim Sweeney nyligen på att gå till angrepp mot Apples och Googles applikationsbutiker. Bolagens mjukvarubutiker är nästintill obligatoriska för att utvecklare och utgivare ska nå telefonanvändare, men detta är kopplat till en avgift på 30 procent, en avgift som Sweeney anser är orimligt hög.

Under intervjun lyftes också att Google sätter käppar i hjulen för den som vill förse användare med alternativa vägar att hämta mjukvara. Apple-användare har å andra sidan ingen möjlighet att sidladda applikationer på samma sätt som med Android. I ett videosamtal med Bloomberg håller Tim Sweeney nu återigen låda med siktet inställt på Apples ekosystem.

Han lyfter fram diskussioner som spelföretaget förde med Apple inför lanseringen av den populära battle royale-titeln Fortnite för IOS, där Epic Games önskade släppa en mobil Epic Games Store-klient för att tillhandahålla spelet och transaktioner genom. Detta accepterades inte av Apple, som enligt Sweeney uttryckligen har regler som förbjuder andra mjukvaruskapare att tillhandahålla applikationer som konkurrerar med jättens egna alternativ. Han säger att sådana bestämmelser är oacceptabla för en stor plattform, och flikar in att de mångsidiga produkterna inte kan jämföras med de spelkonsolerna.

Därtill understryks att Apple utnyttjar fördelarna med att äga operativsystem och hårdvara i konkurrenssyfte, där de två musiktjänsterna Spotify och Apple Music lyfts. Förstnämnda hamnar 30 procent bakom till följd av nämnda avgift och därmed i underläge ställt mot Apple, när avtal med musikbolagen ska förhandlas fram. Tim Sweeney menar att bolagets policyer och agerande skapat världens mest orättvisa ekosystem för utvecklare.

Apples telefoner anses ofta vara säkrare än Android-baserade varianter, något som ofta tillskrivs bolagets fullständiga kontroll över mjukvarudelen. Enligt Sweeney beror det istället på att operativsystemets struktur och inbyggda säkerhetsfunktioner är världsledande och att de hårda begränsningarna kring tredjepartsmjukvara därför är helt onödiga.

Avslutningsvis förklarar Epic Games-grundaren att han vill att både Apple och Google ska öppna upp de mobila operativsystemen för en fri mjukvarumarknad. Med detta följer också att användning av betaltjänster och andra funktioner inbyggda i operativsystemen slutar att vara krav. Trots att Google idag tillåter annan mjukvara kallar han plattformen för semi-öppen, men hänvisning till att Google och OEM-tillverkare medvetet försvårar sådana tilltag.

Operativsystemsgiganten Microsoft har under åren brottats med konkurrenslagstiftning, något som Sweeney menar att Google och Apple inte riskerar att trilskas med om de öppnar portarna. Han menar att det i själva verket bara finns fördelar och att förändringarna skulle kunna vara på plats redan vid årsslutet och tekniksfären enas om beslutet.

Läs mer om Epic Games och Tim Sweeney:

Skicka en rättelse
Tack för tipset Grimmy!!
4

MSI byter logotyp

Den taiwanesiska hårdvarumakaren kastar ut gamingdraken till förmån för kantiga bokstäver. Läs mer

5

Klassiska spelet Snake körbart från QR-kod

Den största standardiserade QR-koden kan lagra strax under 3 kB, något Youtubekanalen Mattkc gör sport av. Läs mer

21

Kinesiska kretstillverkare anställer över 100 ingenjörer från TSMC

Två kinesiska företag uppges ha anställt över 100 TSMC-veteraner för att skynda på utvecklingen av inhemska kretsar. Läs mer

7

Huawei väntas påbörja egen kretsproduktion innan årets slut 

Efter tappat TSMC-samarbete ser Huawei ut att satsa på egen kretstillverkning – med start på 45 nanometer. Läs mer

62

Nvidia kan komma att debutera RTX 3000-serien med en trio kort

Toppmodellerna först ut likt "Turing"-lanseringen men med gigantiska mängder grafikminne – inklusive partnerkort. Läs mer

15

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

141

Veckans fråga: Hur stor är din skärm?

Nöjer du dig med en liten bärbar dator, eller föredrar du bjässar som tar upp hela synfältet på flera meters avstånd? Läs mer

27

Facebook och Microsoft klagar till EU om Apples App Store

EU-kommissionen säger sig vara "medvetna om bekymrena" kring strömmande spel via App Store. Läs mer

34

Microsoft Surface Duo lanseras den 10 september

Dubbla skärmar i ett vikbart format och Android-operativsystem utlovas – till det facila priset 1 399 USD. Läs mer

68

Xiaomi lanserar transparent OLED-TV

  • TV
  • igår 13:10

Xiaomi firar tioårsjubileum genom att lansera världens första genomskinliga massproducerade OLED-TV. Läs mer

87

KaffeClockers – diskutera kaffe i forumet

Vare sig du dricker Juhla Mokka eller rostar och mal eget kaffe har medlemmen GLaDER forumtråden för dig. Läs mer

34

Universalprocessorn Tachyum Prodigy snabbare än Nvidia- och Intel-kretsar

Exekverar emulerad x86-, ARM- och RISC-V-kod snabbare än datacenterlösningar från Intel och Nvidia och klarar Verilog-tester. Läs mer