I en intervju med CNBC passade Epic Games-grundaren Tim Sweeney nyligen på att gå till angrepp mot Apples och Googles applikationsbutiker. Bolagens mjukvarubutiker är nästintill obligatoriska för att utvecklare och utgivare ska nå telefonanvändare, men detta är kopplat till en avgift på 30 procent, en avgift som Sweeney anser är orimligt hög.

Under intervjun lyftes också att Google sätter käppar i hjulen för den som vill förse användare med alternativa vägar att hämta mjukvara. Apple-användare har å andra sidan ingen möjlighet att sidladda applikationer på samma sätt som med Android. I ett videosamtal med Bloomberg håller Tim Sweeney nu återigen låda med siktet inställt på Apples ekosystem.

Han lyfter fram diskussioner som spelföretaget förde med Apple inför lanseringen av den populära battle royale-titeln Fortnite för IOS, där Epic Games önskade släppa en mobil Epic Games Store-klient för att tillhandahålla spelet och transaktioner genom. Detta accepterades inte av Apple, som enligt Sweeney uttryckligen har regler som förbjuder andra mjukvaruskapare att tillhandahålla applikationer som konkurrerar med jättens egna alternativ. Han säger att sådana bestämmelser är oacceptabla för en stor plattform, och flikar in att de mångsidiga produkterna inte kan jämföras med de spelkonsolerna.

Därtill understryks att Apple utnyttjar fördelarna med att äga operativsystem och hårdvara i konkurrenssyfte, där de två musiktjänsterna Spotify och Apple Music lyfts. Förstnämnda hamnar 30 procent bakom till följd av nämnda avgift och därmed i underläge ställt mot Apple, när avtal med musikbolagen ska förhandlas fram. Tim Sweeney menar att bolagets policyer och agerande skapat världens mest orättvisa ekosystem för utvecklare.

Apples telefoner anses ofta vara säkrare än Android-baserade varianter, något som ofta tillskrivs bolagets fullständiga kontroll över mjukvarudelen. Enligt Sweeney beror det istället på att operativsystemets struktur och inbyggda säkerhetsfunktioner är världsledande och att de hårda begränsningarna kring tredjepartsmjukvara därför är helt onödiga.

Avslutningsvis förklarar Epic Games-grundaren att han vill att både Apple och Google ska öppna upp de mobila operativsystemen för en fri mjukvarumarknad. Med detta följer också att användning av betaltjänster och andra funktioner inbyggda i operativsystemen slutar att vara krav. Trots att Google idag tillåter annan mjukvara kallar han plattformen för semi-öppen, men hänvisning till att Google och OEM-tillverkare medvetet försvårar sådana tilltag.

Operativsystemsgiganten Microsoft har under åren brottats med konkurrenslagstiftning, något som Sweeney menar att Google och Apple inte riskerar att trilskas med om de öppnar portarna. Han menar att det i själva verket bara finns fördelar och att förändringarna skulle kunna vara på plats redan vid årsslutet och tekniksfären enas om beslutet.

Läs mer om Epic Games och Tim Sweeney: