När AMD lanserade första generationens Ryzen-processorer och den då färska arkitekturen Zen år 2017 var det ett viktigt steg för AMD, som återvände till prestandamässig relevans efter flera år i Intels processorskugga. Trots stora framsteg i generell prestanda och effektivitet per klockcykel (IPC) var de nya processorerna inte utan problem, där stöd för höga minneshastigheter var ett av dessa.

AMD mildrade problemen med AGESA-uppdateringar och efterföljande arkitekturer, och processorerna med arkitekturen Zen 2 erbjuder företaget gott stöd för minneshastigheter och överklockning. Enligt en rapport från turkiska tekniksidan Technopat tar de kommande processorerna i Ryzen 5000-serien ytterligare ett steg framåt sett till minnesöverklockning. Uppgifterna kommer från en läckt produktpresentation som anger DDR4-4000 som optimal överklockningsnivå.

Ryzen-5000-MemOC_DDR4-4000.jpg

Produktpresentationen anger de tre klockhastigheter som är aktuella för den som vill överklocka dagens Ryzen-processorer. Den grundläggande av dessa är Infinity Fabric-hastigheten (fclk), vilket är processorernas kommunikationsväv som styr hastigheten mellan kärnor och externa funktioner som PCI Express och SATA/USB. Minneskontrollerns hastighet (uclk) styr hur snabbt instruktioner kan hämtas från primärminnet, klockfrekvens nummer tre är själva minneshastigheten (mclk).

Dessa tre klockfrekvenser är direkt kopplade till varandra, så kallat 1:1:1-förhållande, och konfigureras baserat på minneshastigheten som används. Det innebär att ett Ryzen-system som bestyckas med DDR4-minne i hastigheten 3 600 MHz sätter fclk, uclk och mclk-hastigheterna till 1 800 MHz, vilket med de dubbla signalerna i DDR-tekniken ger 3 600 MHz. För Zen 2 och Ryzen 3000-serien har 3 800 MHz varit den optimala nivån för minnesöverklockning, en så kallad "sweet spot"-nivå.

I den läckta produktbilden lyfter AMD fram att Zen 3 och Ryzen 5000 når sin optimala minnesöverklockning vid den högre nivån DDR4-4000. Detaljerna sträcker sig inte längre än så, men antyder att den som önskar överklocka ett Ryzen 5000-baserat system får bättre grundförutsättningar än hos tidigare generationer. Uppställningen Ryzen 5000-processorer spänner 6 till 16 kärnor med angiven IPC-ökning om 19 procent. Säljstart för processorerna är den 5 november år 2020.

Läs mer om AMD Ryzen 5000: