Förra året lanserade molntjänsten Dropbox sin egen lösenordshanterare, Dropbox Passwords, till betalande prenumeranter. Tjänsten kom efter ett förvärv av Valt och bygger på deras teknik. Nu meddelar de via sin blogg att en ny version lanseras i april, med möjlighet att lagra upp till 50 lösenord kostnadsfritt.

Likt de flesta lösenordshanterare är syftet att undvika säkerhetsproblem som uppstår vid återanvändande av lösenord. Användare kan skapa komplicerade lösenord och sedan lagra dem säkert i hanteraren istället för att behöva minnas dem. Dessa går i sin tur att komma åt med ett huvudlösenord. Dropbox Password nyttjar även biometri eller ansiktsigenkänning beroende på vilket enhet som används.

Utöver själva lösenordshanteringen erbjuder Dropbox Passwords tvåfaktorsautentisering, nollkunskapskryptering och går att synka över flera enheter. Det finns också en funktion för säker lösenordsdelning under utveckling, som när den görs tillgänglig även inkluderas i gratisversionen.

Begränsningen på 50 lösenord är inte nödvändigtvis ett lågt erbjudande, men det är inte heller ouppnåeligt. Gratisvarianter i allmänhet är vanligen tänkta att locka användare till betalversionerna, men Dropbox val att inkludera synk över flera enheter gör det trots begränsningar konkurrenskraftigt.

Valet att tillåta synkronisering över flera enheter är sannolikt ingen slump, då samma funktionalitet nyligen togs bort från gratisversionen av Lastpass. Användare som lämnar Lastpass till följd av det kan därmed tänkas lockas av Dropbox Password istället.

Du har väl inte missat:

Lastpass stryper gratiskonton – kan endast användas på en typ av enhet