I och med att säkerhet på webben seglat upp på radarn för allt fler har också andelen som använder en lösenordshanterare växt. En av de mer populära är Lastpass med vilken användare enkelt kan generera svårknäckta lösenord och synkronisera dessa mellan olika enheter. Varje lösenord krypteras och dekrypteras sedan på enhetsnivå.

Det här blir det ändring på nu när villkoren ändras för gratisversionen Lastpass Free. I ett blogginlägg framgår att Lastpass från och med den 16 mars stryper möjligheten att synkronisera sina lösenord över olika typer av enheter med gratisversionen. Det handlar således inte om en generell låsning till en enda enhet i din ägo.

Det här innebär att en användare kan välja att använda Lastpass Free på ett obegränsat antal datorer, men inte mobila enheter. Detsamma gäller på mobilfronten, där Lastpass Free kan användas på ett obegränsat antal Android- och Iphone-telefoner, men inte datorer. Upplägget kallas "Active Device Type". Den som vill kunna synkronisera lösenord över båda typer av enheter behöver börja betala för Lastpass Premium.

Lastpass stannar inte vid att begränsa hur Free-kontot kan användas. Från och med den 17 mars försvinner även mailsupporten för gratisanvändare, som förpassas till bolagets Support Center och Lastpass Community. Den som vill ha möjlighet till personlig support behöver framöver ett Premium- eller Families-konto.

Företaget motiverar med att de numera har över 20 miljoner användare och att de måste anpassa sitt erbjudande med en "ständigt utvecklande digital värld". Befintliga användare av Lastpass Free får fram till den 16 mars möjligheten att uppgradera sitt konto till Premium för 2,25 dollar i månaden, ned från ordinarie 3,0 dollar.

För användare som inte uppgraderat till Premium den 16 mars blir den första typ av enhet som denne loggar in på Free-kontots "Active Device Type".

Använder du Lastpass Free och kommer du uppgradera till Premium? Eller använder du en annan lösenordshanterare som du vill rekommendera till andra medlemmar?