Nvidia lägger fortsatt mycket krut på att tillgängliggöra sin uppskalningsteknik DLSS. Tekniken bygger på maskininlärning och artificiell intelligens, med hjälp av lokala beräkningar med Tensor-kärnorna i Geforce RTX 2000-serien och Geforce RTX 3000-serien. Det annonseras nya spel titt som tätt som får stöd för tekniken och i början av juni lades ett tiotal titlar till i samband med Computex 2021.

Bland de titlar som lovats DLSS-stöd har bland annat Rainbow Six Siege redan fått det implementerat. Doom Eternal och Lego Builders Journey har inte hunnit dit ännu, men får i en ny uppdatering datum satta till 29 respektive 22 juni. Red Dead Redemption 2 och en handfull andra titlar fortsätter benämnas som "inom kort". Listan med spel får även nytt sällskap i form av överlevnadsspelet Rust, som får DLSS från den 1 juli.

NVIDIA DLSS support for Vulkan API games will be available from June 22nd on Proton, enabling Linux gamers to use the dedicated AI Tensor Cores of their GeForce RTX GPUs to accelerate frame rates in DOOM Eternal, No Man’s Sky, and Wolfenstein: Youngblood. Support for DLSS-enhanced DirectX titles running via Proton will arrive this Fall.

I samma uppdatering bekräftar Nvidia även att stöd för DLSS i Linux rullas ut från och med 22 juni. Stödet är begränsat och har utvecklats i samarbete med Valve, vilket innebär att DLSS blir tillgängligt via Proton för titlar som nyttjar Vulkan-gränssnittet. Det gäller i nuläget tre spel, DOOM Eternal, No Mans Sky och Wolfenstein: Youngblood. Stöd för DirectX-titlar väntas till hösten.

Som slutnot presenteras ett insticksprogram, plugin, till DLSS för spelmotorn Unreal Engine 5. Det finns redan till föregångaren Unreal Engine 4, men går nu även att nyttja i den nya versionen sedan 17 juli. Stöd är även på gång till spelmotorn Unity, i samband med uppdateringen 2021.2 som lanseras i slutet av året.

Läs mer om DLSS: