Tidigare i år introducerades ett insticksprogram till spelmotorn Unreal Engine 4 som tillät utvecklare att enkelt lägga till Nvidias uppskalningsteknik DLSS. Under GTC 2021 meddelas att även spelmotorn Unity får ett liknande stöd för tekniken. Det handlar om ett inbyggt stöd i Unitys High Definition Render Pipeline (HRDP) som används framförallt för grafiskt tungdrivna projekt.

DLSS ökar prestanda genom att rendera ett färre antal pixlar och använder artificiell intelligens för att skala bilden med förhållandevis få kompromisser med kvaliteten. Det sparar in beräkningskraft som sedan i teorin ger mer prestandautrymme för andra saker, exempelvis ray tracing. Det krävs dock grafikkort ur Geforce RTX 2000 eller RTX 3000-serier, då tekniken är beroende av Nvidias Tensor-kärnor för att fungera.

När tillägget kom till Unreal Engine 4 började utvecklare applicera det snabbt, implementation var enkel till den grad att det kunde göras på en helg. Det ska handla om några få knapptryck även för Unity, vilket öppnar upp för nya möjligheter hos utvecklare och spelare.

Spelmotorn används mycket för utveckling av mobilspel och av indie-utvecklare, delvis för att Unity gjort olika satsningar för att nå och främja dem. Det är fullt möjligt att utveckla AAA-titlar även i Unity, men det är mer känt från titlar som exempelvis partyspelet Overcooked och nu senast vikingaspelet Valheim.

naraka-bladepoint-geforce-rtx-3840x2160-nvidia-dlss-performance (1).png

Det första Unity-utvecklade spelet som får stöd för DLSS är 24 Entertainments nya Naraka Bladepoint. Enligt Nvidia ger DLSS en prestandaökning på upp till 60 procent och alla testade grafikkort utom RTX 2060 klarar av att leverera väl över 60 FPS. Spelet är fortfarande i beta, men den som vill prova kan anmäla sig till nästa session på Steam.

DLSS-stödet till Unity är planerat till programversion 2021.2. som lanseras i slutet av 2021, men likt 24 Entertainment är det möjligt att andra utvecklare får tillgång till det redan innan.

Läs mer om DLSS: