Under tisdagskvällen gick Amazons höstevenemang av stapeln, med fokus på det smarta hemmet. Bland en enorm uppställning nya produkter presenterades bland annat nya Echo-enheter, dörrklockor och kameror i Ring-sortimentet samt nya termostater i samarbete med Honeywell Home.

Förutom de fullt normala smarta hemmet-prylarna stod särskilt två produkter ut lite extra. Amazon tog nämligen tillfället i akt för att presentera den helt nya robotassistenten Astro samt säljstart för övervakningsdrönaren "Ring Always Home Cam".

2021-09-29 13_02_43-Amazon.com_ Introducing Amazon Astro, Household Robot for Home Monitoring, with .png
2021-09-29 13_02_23-Amazon.com_ Introducing Amazon Astro, Household Robot for Home Monitoring, with .png
2021-09-29 12_57_44-Amazon.com_ Introducing Amazon Astro, Household Robot for Home Monitoring, with .png

Amazon Astro är en robot med en 10 tum stor skärm, tillgång till röstassistenten Alexa och en uppsättning sensorer för att navigera i användarens hem. Enligt Amazon är det en "hushållsrobot för hemövervakning" och i ett videoklipp visas Astro hjälpa sin familj med allt från att påminna en äldre herre om att äta grönsaker till att med sin teleskopmonterade kamera försäkra om att spisen är avstängd.

För den törstige kan en dricka skickas i robotens bakdel, som bland annat går att konfigurera till mugghållare. Då roboten inte har några armar eller någon slags greppfunktion är det under förutsättningen att användaren själv väljer ut och placerar vad som ska transporteras. Likt en robotdammsugare klarar Astro inte av att förflytta sig upp och ned för trappor, så drickor eller meddelanden som sänds med roboten får hålla sig på samma våningsplan.

Roboten kan även agera övervakningssystem i kombination med prenumerationstjänsten Ring Protect Pro. Då kan Astro patrullera runt och bland annat skicka notifikationer om den detekterar en okänd person, ljudet av krossat glas eller andra suspekta händelser.

51tIUvNinpL._SL1000_ (1).jpg
2021-09-29 13_52_22-Amazon.com_ Introducing Ring Always Home Cam _ Flying indoor cam with multiple p.png
2021-09-29 13_51_21-Amazon.com_ Introducing Ring Always Home Cam _ Flying indoor cam with multiple p.png

Det är inte bara Astro som kan patrullera hemmet. Nya "Ring Always Home Cam" gör ett liknande arbete, men från luften. Det är helt enkelt en övervakningskamera monterad på en drönare som gör sitt arbete svävandes runt i hemmet. Likt andra Ring-produkter kan användare både nyttja kameran i realtid samt spela in eller ta bilder.

För att lära drönaren vilka rutter den ska ta får användaren manuellt lyfta upp den och sedan ta en tur genom hemmet. Det framgår inte riktigt om den sedan går att styra manuellt, men skulle det vara möjligt är det sannolikt under begränsade former. Batteritiden räcker till ungefär fem minuters flygtid, och när drönarens batteri börjar eka tomt flyger den automatiskt tillbaka till sin basstation. Precis som kompanjonen Astro klarar drönaren endast ett våningsplan åt gången.

Konstruktionen ser ut att bestå av fyra rotorer, även kallat en quadcopter. Amazons videoklipp har antingen inget ljud eller ljudeffekter som till viss del maskerar drönarens ljud, men användare bör förvänta sig en viss ljudvolym. Baserat på det lilla som går att höra är det inte ett öronbedövande i nivå med att ha en lövblåsare patrullerandes genom köket, men Amazon tillägger att husdjur kan behöva tid att vänja sig.

Övervakningsdrönaren är egentligen inte en helt ny produkt, utan lyftes redan för ett år sedan. Fram till nu har den dock inte funnits tillgänglig för konsumenter. Både Astro och drönaren är dock "Day 1 Editions". Det innebär att det fortfarande rör sig om en produkt i betastadie där de endast kan inhandlas genom en särskilt inbjudan.

För tillfället är det endast användare i USA som kan kvalificera sig, vilket görs genom en ansökan på respektive produktsida. För den vars ansökan godkänns landar drönaren på priset 249 USD, men vad robothjälpredan går loss på framgår däremot inte.